Search
Close this search box.

menu

Zingen, als instrument

'Iedereen begrijpt de taal van de muziek'
Vangelis

Het is al jaren geleden dat ik dit citaat tegenkwam in een interview met de Griekse componist Vangelis. Bladerend door een map met aantekeningen kwam ik het weer tegen en greep het me opnieuw. Ik laat hem hieronder nog wat uitvoeriger aan het woord. Vervang het woord ‘componist’ door het woord ‘zanger’ en je leest een treffende beschrijving van waar stembevrijding over gaat.

Iedereen begrijpt de taal van de muziek, of hij nu een componist is of niet. We hoeven het niet te leren. We moeten het ons eerder herinneren, want het is een deel van ons. Het is diep in ons geheugen gegrift…… Ik probeer de muziek te vangen zonder de invloed van redeneren…… Je kunt dat alleen maar bereiken door niet te denken. Denken is een instrument voor analyse. Het kan geen instrument voor creatie zijn.

Muziekscholen geven niet noodzakelijk onderwijs in muziek. Ze leren je hoe je bepaalde dingen moet interpreteren, hoe je noten moet lezen en schrijven. Ze leren je een bepaald repertoire. Maar muziek is fundamenteler en dieper dan dat.
Het gaat erom te blijven bedenken dat de componist niet zozeer de muziek maakt, maar dat de muziek de componist zegt wat hij moet doen. De componist is een soort instrument.

We zouden ons ervan bewust moeten zijn dat we omgaan met iets wat van vitaal en fundamenteel belang is.

Hoe herkenbaar, deze woorden van Vangelis. Jij en ik begrijpen de taal van muziek, omdat we in wezen allemaal muzikaal zijn. Haal het denken weg (ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan) en wij kunnen allemaal muziek creëren. Natuurlijk worden we niet allemaal beroepscomponist of professioneel musicus. Maar we zijn allemaal in staat om onze schoonheid om te zetten in muziek. Als we maar durven om gewoon ‘alleen maar’ instrument te zijn.

Natuurlijk, dat vergt oefenen, misschien wel een leven lang. En dat geeft niet, want leren is leuk. En steeds meer mensen willen het leren. We hebben dus ons aanbod weer verder uitgebreid. In de vorige nieuwsbrief kon je al lezen dat Sarah Jens nu vast bij ons in dienst is. Bij haar kun je terecht voor eendaagse workshops (binnenkort ook een keer voor alleen vrouwen), maar ook voor privélessen.

Jan Kortie