Les 1: Jij bent een wonder van muziek
Jij, ja. Ongeacht je muzikale scholing, ongeacht wat anderen over jouw musiceren zeggen, ongeacht of je denkt dat je muzikaal bent, ongeacht of je vindt dat je kunt zingen, ongeacht of anderen vinden dat je kunt zingen. Jij bent een wonder van muziek. Van nature! Dat betekent: je bent als zodanig geboren. Misschien komt het er al overvloedig uit, misschien af en toe, misschien nooit. Maar hoe dan ook: ons startpunt is dat jij alles al in je hebt wat je nodig hebt om te zingen, echt alles, nu al.
Nou kan de vraag nog wel zijn: hoe kan dat wonder ook echt tot klinken komen? Daar valt heel veel over te zeggen, maar omdat geen twee mensen hetzelfde zijn, is er helaas geen handleiding die voor iedereen bruikbaar is. Maar een paar tips kunnen van pas komen. Bijvoorbeeld: hou het om te beginnen eenvoudig. En hou het trouwens ook om te eindigen eenvoudig. Zingen is namelijk eenvoudig (zelfs als de muziek heel gecompliceerd is). Zingen is: een toon tegelijk. En in die toon laat jij horen: dit ben ik! Dat vergt altijd moed, want het heeft iets gênants om dat te doen. Forceer jezelf niet, maar houd je ook niet in. Haal adem, laat het leven in je stromen, laat je stem meekomen en voor je het weet ben je aan het zingen.
Je bent een wonder van muziek. Dat betekent dus ook: er hoeft niets bereikt te worden, niets bewezen te worden. Ja, soms vergeet je dat. Dat heb ik ook. Dan gaan we ons best doen. We gaan interessant doen, we gaan onze virtuositeit ten toon spreiden. Of we gaan driftig in de weer om onze gebrekkigheid te verbloemen. Allemaal heel menselijk. Dat kunnen hardnekkige patronen zijn. Maar dat geeft niet, onze muziek is geduldig en wacht gewoon tot we weer beschikbaar zijn. Want onze muziek weet: jij bent een wonder.
Les 99: Jij bent een wonder van muziek
De laatste les in deze stoomcursus is de korte samenvatting van de lessen 2 t/m 98. In die lessen kom je alles van jezelf tegen. Je verlangen, je pijn, je eenzaamheid, je plezier. Je komt schaamte tegen, en angst. Verlegenheid, ongemak. Je komt levendigheid tegen, gepassioneerdheid, vitaliteit. Contact, spontaniteit. Stagnatie, verwarring, hoop en wanhoop. Liefde, schoonheid en waarheid. Overgave en controle. Speelsheid en diepte. Bereidheid en verzet. En nog veel meer. En iedere keer kom je er weer achter: overal, ja, echt overal zit muziek in. Alles wat in mij leeft kan en wil gezongen worden. Alles is deel van het wonder dat ik ben. Ik ben een wonder! Ik ben een en al muziek! Ik ben een wonder van muziek! Van A tot Z!
Dus de laatste les kan alleen maar gaan over pure verwondering, diepe dankbaarheid en grote vreugde. Daar moet op gezongen worden!
Les 2 t/m 98
Ben je benieuwd naar die tussenliggende lessen en hoe die heten? Die heten natuurlijk allemaal hetzelfde: jij bent een wonder van muziek. Iedere les is hetzelfde, en toch is iedere les anders. Verderop in deze nieuwsbrief tref je een link aan naar een mooi interview met mijn collega Sarah Jens, die daarin onder meer beschrijft hoe ze zelf jarenlang dezelfde workshops volgde en steeds weer een nieuwe stap maakte. Die workshop was dan wel hetzelfde, maar zij zelf niet meer.
Tot slot
Nog even iets anders. Er is een organisatie die al deze bovenstaande lessen in praktijk brengt, maar dan op plaatsen waar jij en ik wellicht nooit komen. Het gaat om een bijzondere club musici, ze noemen zich Musicians without Borders. Ze laten mensen (veelal jongeren) in gebieden die geteisterd zijn door oorlog en geweld weer met elkaar muziek maken. Met als motto: War divides, music connects. Een van hun nieuwste projecten betreft vluchtelingen in kampen en centra op allerlei plaatsen in Europa. Daar willen we graag een bijdrage aan leveren.