Search
Close this search box.

menu

Mantra-zingen: Het Lied van de Ziel
Amsterdam, 22 december (uitverkocht), 16 februari, 29 maart

Het licht is gedempt, de sfeer is verstild, meditatief. We gaan mantra’s zingen. Een kwartier voor aanvang wordt het stil, er zijn alleen nog pianoklanken. Als we beginnen nemen we een paar liederen door. Voor sommige mantra’s is dat niet eens nodig, iedereen kan daar al snel in meedoen.

We zingen met een grote groep eenstemmige en eenvoudig meerstemmige mantra’s en andere mooie, gewijde melodieën uit zeer diverse religieuze en spirituele richtingen, in allerlei talen. Veelal met pianobegeleiding. Een deel van de muziek is zeer ingetogen, een ander deel is uitbundig en vreugdevol.

Het gaat om korte stukjes tekst, soms maar een paar woorden, een enkele zin. Op een melodie die je gemakkelijk onthoudt. Denken is niet nodig. En dat schept ruimte om gewoon te zijn met de klank, met de samenzang, met de betovering van de herhaling en de soms wonderschone muziek die daaruit als vanzelf ontstaat.

Tussen het zingen door zijn we stil, de afwisseling van stilte en gezang doet beide nog meer tot hun recht komen. ‘Stilte is de golflengte waarop de ziel tot ons spreekt’, zei de popmusicus Sting ooit. De muziek houdt dan ook eigenlijk niet op, hij klinkt na, trilt door en inspireert.

En in de stilte wordt nieuwe muziek weer geboren.

We hangen niet één specifieke spirituele richting aan, de liederen komen uit allerlei culturen en tradities, die immers in wezen over hetzelfde spreken. Er is geen verplichting, er is niets voorgeschreven dat je zou moeten voelen of geloven. Zo kunnen we ons openen voor de soms magische momenten waarop heelheid en éénheid voelbaar zijn.

In de eenvoud schuilt de magie van het zingen van mantra’s: de toewijding aan de eenvoud van de ziel. De waarheid is nooit ingewikkeld. Voor een oprechte klank is geen zangscholing vereist, geen goed je best doen.

Jij met jouw stem, precies zoals die nu is, meer is niet nodig.

Wil je meedoen? Of meer informatie over data, prijzen, locaties, aanmelden? Klik hieronder op het logo van het Centrum voor Stembevrijding voor alle wetenswaardigheden over deze avonden, die zowel in Amsterdam plaatsvinden als elders in het land. Op 22 december is er een feestelijke Kerst-avond, in de Dominicuskerk in Amsterdam, op 10 minuten lopen van het Centraal Station.