menu

Jouw ziel wil zingen
Boek over de vreugde van Stembevrijding

Eindelijk een boek, waarin de essentie van zingen centraal staat, dus niet de moeizame verhalen over zangtechniek, maar dat, waar het allemaal om draait: zingen brengt vreugde.” (een lezer)

Jan Kortie introduceerde het begrip ‘stembevrijding’ in Nederland en ontwikkelde een onorthodoxe, opgewekte benadering van zingen die nog niet eerder beschreven is. Dit boek draait niet om methoden of technieken, maar wil je inspireren om jezelf en je muziek te bevrijden uit het keurslijf van ‘hoe het hoort’.

Je kunt je best doen om zo goed mogelijk te zingen.
Of je kunt zingen wat er in jou leeft, moeiteloos.’

Het boek is de weerslag van 25 jaar onconventioneel werken. In die jaren is een grote diversiteit aan werkvormen en doelgroepen de revue gepasseerd, vaak in samenwerking met mensen uit allerlei verschillende disciplines. Drie van hen hebben vanuit hun geheel eigen invalshoek een voorwoord in het boek geschreven: de cabaretière Brigitte Kaandorp, de psychiater Maarten van Rossum en de klassiek musicus Jan van de Berg. Bovendien schreef Drs. P bij ieder hoofdstuk een toepasselijk ollekebolleke.

Een paar reacties van lezers:

“… inspirerend, ontroerend en herkenbaar”
“Als ik het lees hoor ik je praten. Mooi is dat.”
“…ik kan nu zelfs aan mijn (cynische ongelovige aspirituele) partner uitleggen hoe het zit met zingen vanuit je ziel of vanuit je persoonlijkheid .”
“Ik las het als een boek over zelfexpressie d.m.v. zingen maar tegelijk met zingen als metafoor voor alles wat je gepassioneerd, vanuit je ziel, doet.”
“…..fontein van blijheid in mijn ziel”
“Het leest ook heel makkelijk. Ik heb het gevoel dat je naast me staat.” 
“Het is werkelijk een openbaring voor me”.
“Zou fantastisch studiemateriaal zijn geweest in mijn conservatoriumtijd.”
“Ik heb nog nooit bij het lezen van een boek zó gelachen en zó gehuild.”
“Geen stemcoach zonder jouw boek te lezen”

En van recensenten:

“Nadat ik een workshop van Jan Kortie had gevolgd, ben ik zijn boek gaan lezen nota bene tijdens een groepsreis door Israel en Jordanie. Ik kon er niet in stoppen, het sloot nauw aan bij waar ik zelf mee bezig ben. Al lezend in de bus heb ik delen van het landschap nauwelijks meegekregen. Een aanrader dus wat mij betreft.” (Riet Fiddelaers, Nieuwsbrief Omgaan met verdriet)
“Een interessant, humoristisch en verrijkend boek, dat je in kleine porties tot je kunt nemen.” (Zing Magazine) 
“De vreugde waartoe bevrijd zingen uiteindelijk kan leiden zingt je van bijna iedere pagina toe.” (EKR Magazine)