Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik dan hier voor de online versie

 
'Als ik zing en acteer, spring ik in mijn hoofd van fout naar fout. Er gaat zelden een seconde voorbij zonder negatieve gedachte. Ooit hoop ik de neutrale staat van doorgeefluik te bereiken.'
Judith van Wanroij
  
Ik lees graag interviews met zangers en zangeressen, vrijwel altijd staat er iets in dat tot nadenken stemt. Nou, over het bovenstaande citaat valt heel veel na te denken.
  
Judith van Wanroij is een getalenteerde en succesvolle Nederlandse operazangeres. Afgaand op wat ze hier zegt lijkt ze veel last te hebben van perfectionisme. In de professionele muziekwereld (en niet alleen daar) is dat een veelvoorkomend probleem. Wellicht denk je nu: hoezo, probleem? Iets volmaakt willen uitvoeren is toch juist heel nastrevenswaardig? Nee, dat denk ik niet.
  
In het interview zegt Judith van Wanroij dat haar grootste streven ligt in het overwinnen van onzekerheid en angst. Heel herkenbaar, en heel menselijk. Maar ik hoop dat ze ooit zal ervaren dat dat eigenlijk helemaal niet hoeft. Natuurlijk, onzekerheid en angst zijn onaangename gewaarwordingen. Podiumvrees is voor veel artiesten een hindernis van jewelste. Maar in wezen is onzekerheid alleen maar een volstrekt adequate staat van zijn: er is namelijk geen enkele zekerheid. En op een podium is dat enorm voelbaar, het wordt uitvergroot. Dat is angstig. En onvermijdelijk. Je kunt het dus maar het beste toelaten. Niet denken dat daar iets mis mee is, het is gewoon realiteit. Ademhalen, de angst voelen, en jezelf dus ook laten voelen: ik sta in wezen iets heel moedigs te doen.
  
Misschien heeft Judith iets aan de volgende uitspraak:
  
Alles blijft ideaal, zolang je het nooit uitvoert.
Ramsey Nasr
  
Dat is eigenlijk heel geruststellend. Want daar staat dus ook: zodra je iets (een compositie, een kunstwerk, een plan) wél uitvoert dan is het ideaal altijd weer onbereikbaar. De perfecte uitvoering bestaat niet. Nooit. De enige uitvoering die bestaat is de uitvoering die nú plaatsvindt, en die is onvolmaakt. Laten we onszelf dat nou toch voor eens en voor altijd toegeven: we zijn beperkt. En dat geeft niet. Het is niet onze taak om een volmaakt lied te zingen. Het is onze taak om te zingen, dat wel. We kunnen niet leren om volmaakt te zijn. We kunnen wel leren om blijmoedig tekort te schieten.
  
Misschien heeft Judith ook iets aan de volgende uitspraak:
  
...in de kunst telt maar één ding – en dat is dat je je eigen stem vindt.
Tom Waits
  
Nou, je kunt van Waits zeggen wat je wilt, maar hij heeft een volstrekt eigen stem gevonden, uit duizenden te herkennen.
  
Hij heeft gelijk, en zijn gelijk gaat verder dan de kunst: het is waar voor het hele leven. De ‘neutrale staat van doorgeefluik' waar Judith van Wanroij het over heeft bestaat niet, althans niet als ze bedoelt dat je in die neutrale staat geen enkele invloed meer uitoefent op de muziek. Want het is juist Judiths invloed die de muziek tot leven brengt. Haar leven klinkt door in haar muziek. Dat is trouwens precies waar wij, haar publiek, voor komen.
  
Kun je van je negatieve gedachtes afkomen? Het antwoord daarop moet ik je schuldig blijven. Mij is het nog niet gelukt. Maar het goede nieuws is: je negatieve gedachtes, hoe sterk ook, zijn niet opgewassen tegen je muziek. Jouw zingen is in essentie van een andere orde. Waarin je niet van ‘fout naar fout' hoeft te springen, maar je kunt richten op wat jij oprecht te geven hebt. Dat vergt veel, het vergt namelijk moed. Maar het vergt geen langdurige scholing, of het met veel oefening onder de knie krijgen van een techniek. Een dag is genoeg. In onze ééndaagse workshops zien we al wondertjes van schoonheid gebeuren, schijnbaar uit het niets. Natuurlijk, na zo'n dag valt er nog veel meer te leren, maar wie eenmaal het wonder heeft ervaren ziet daar niet tegenop.
  
Wil je dat wel eens meemaken?
  
Ik geef je groot gelijk. Kom maar meedoen, je bent van harte welkom.
  
Jan Kortie
  
PS We hebben de afgelopen weken veel opgetogen reacties gekregen over onze tweede cd-met-boekje Noyana. Hartelijk dank daarvoor. In een van de kaders hieronder vind je enkele van deze reacties terug.
 
Data Het Lied van de Ziel
  
2011: 25 november en 23 december*
  
2012: 20 januari, 10 februari, 9 maart, 6 april * (Goede Vrijdag), 11 mei en 15 juni.
  
*Op 23 december en 6 april zingen we op een andere locatie: de Posthoornkerk in Amsterdam. De overige data zijn op onze vaste locatie: de Amstelkerk in Amsterdam.
  
Reserveren: klik hier
  
Trouwe Zielen abonnement
Voor de data van januari tot en met juni - met uitzondering van Goede Vrijdag - is weer ons Trouwe Zielen abonnement te koop. Prijs € 58,50. Dat kan nu al via online reserveren en vanaf 20 januari aan de kassa in de Amstelkerk.
  
Jan Kortie in Den Haag
Op 9 december leidt Jan Kortie het Haagse Lied van de Ziel. Reserveren hiervoor kan via jankortiedagdenhaag@gmail.com.
 
Jan Kortie in de media
  
Op 1 november weidde de NCRV een item aan het werk van Jan Kortie. Je kunt het hier bekijken, het duurt ongeveer 5 minuten.
 
Op 9 november was Jan te gast in het Avondconcert op Radio 4 bij de KRO. Het interview werd afgewisseld met muziekfragmenten en duurde ongeveer een half uur. Je kunt hier de hele uitzending beluisteren, het interview start op ca. 01:03:00.
 
Reacties op Noyana
 
"..ik was zondag in de Amstelkerk aanwezig, cd aangeschaft, en vervolgens golf ik al 2 dagen op de klanken van de mantra's door het leven :-) en ik kan je vertellen: dat is een welkome ondersteuning!!.."
 
"..ik kan niet zeggen dat je CD Noyana al grijs gedraaid is, maar warm van het vele draaien is hij wel. .."
 
"..hij is weer mooi, Jan, de nieuwe cd. En vooral val ik op z'n prachtige jas..."
 
"..mijn zoontje van 7 zei: ' Dat is kracht ' toen ik de cd Noyana opzette. Vervolgens ging hij met zijn oor zowat in de box omdat hij het heel goed wilde horen. Het is nu niet alleen mijn maar ook zijn favoriete cd…
 
"..dank je voor je prachtige nieuwe cd. Hij heeft mij diep in mijn hart geraakt!!.."
 
Te koop in onze webwinkel
 
* Noyana, cd met boekje - meer informatie en inhoud
* Boek Jan Kortie - Jouw ziel wil zingen Over de vreugde van stembevrijding - meer informatie
* Cd van Het Lied van de Ziel - Van Ohm en Amen - een korte impressie
* Muziekboekje van Het Lied van de Ziel
  
Agenda
 
Alle actuele data vind je in de agenda op onze website
Binnenkort hopen we data toe te voegen van activiteiten in Vught, Assen, Holten en Laag Zuthem.
 
Angst en onzekerheid
Negatief denkgedrag
Fout na fout toont mij steeds
Wat er aan schort

Ach, onbereikbare
Doorgeefneutraliteit
Ik schiet voortaan
Heel blijmoedig tekort