Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier

“Je kunt pas ‘wij’ zeggen als je ook ‘ik’ kunt zeggen” 
 
 
Af en toe krabbel ik op een aantekenpapiertje een zinnetje dat me inspireert. Doorgaans schrijf ik erbij waar ik het citaat ben tegengekomen. Maar bovenstaand zinnetje is in mijn aantekeningen een eigen leven gaan leiden, ik heb geen idee meer waar ik deze woorden gelezen of gehoord heb.
 
De mij helaas dus onbekende auteur maakt wel een belangrijk punt: eerst ‘ik’, dan volgt ‘wij’, vanzelf. Dat is precies hoe het in zingen werkt, dacht ik meteen toen ik het las. Nou hebben we geleerd dat het egocentrisch is en geen pas geeft om jezelf voorop te stellen. Maar ik pleit ervoor om het wel te doen. In je leven, en dus ook in je zingen. Dat is nog eens heel spannend ook.
 
Hoe gaat dat in zingen? De mens wil gehoord worden, gezien worden. Dit is een oprecht verlangen: ik besta en ik wil gekend worden in wie ik ben. En ik wil contact, ik verlang naar verbinding waarin ik mag zijn wie ik ben, waarin ik niets hoef op te houden. In muzikale termen: ik zing mijn lied en ik verlang ernaar dat jij het hoort. Want het is ontroerend en vervullend als jij mij hoort. Het is fijn als je het ook nog mooi vindt, maar eigenlijk is dat van minder belang. Natuurlijk gaat het dan om mijn echte lied, mijn echte stem, mijn oprechte geluid. De muziek dus waar ik ‘ik’ tegen kan zeggen. Dit ben ik. Dit is mijn muziek, die niemand anders kan maken, omdat niemand anders ‘ik’ kan zeggen tegen mijn muziek.
 
Dat is stembevrijding. ‘Ik’ zeggen tegen je kracht, je kwetsbaarheid, je angst, je moed, je pijn, je vreugde. Allemaal ‘dit ben ik’. Dan wordt het allemaal muziek. Knap spannend voor wie verlegen is. Mag ik ruimte nemen, willen mensen mij echt horen? Spannend ook voor wie vol emotie zit. Durf ik de stroom van het leven in mij te vertrouwen, word ik dan niet meegesleept door boosheid of een vloed van tranen? Spannend voor wie denkt niet te kunnen zingen. Wat als het vals wordt, lelijk is? En net zo goed spannend voor de vergevorderde en zelfs professionele musicus. Zal het wel goed genoeg zijn, ook als ik het vertrouwde houvast van techniek en methodiek loslaat?
 
Kan ik laten horen wie ik ben? En wil jij horen wie ik ben? Kijk, dan is er ineens een ‘wij’. Muziek die het ene hart uitstroomt en het andere hart in. Als ik bezig ben met wat jij waarschijnlijk van mij verwacht of wilt horen dan krijg je niet mijn hart maar mijn masker. Als jij mij vergelijkt met wie je vindt dat ik zou moeten zijn dan bots ik op jouw masker. Beide zal overigens gebeuren, we zijn mensen, dus we zijn soms bang, dus we grijpen naar ons masker. Maar iedere keer als we dat even niet doen dan weten we allebei: zo is het bedoeld.
 
Dit ‘ik‘ zeggen heeft dus niets egocentrisch. Het is geen ijdelheid. Het is verlangen naar de waarheid. Het is verlangen naar ‘wij’, maar zonder contact te manipuleren, en zonder een verbinding te veinzen die er nog niet is.
 
En dan, als jij en ik onszelf openen voor wat er nu in ons leeft, dan kunnen we samen zingen en elkaar zo ontmoeten. En dat kan een wonder zijn. Kom je meedoen? Wil je een kleinere of grotere groep? Wil je een groep met jongeren? Wil je een groep met vrouwen? Wil je een groep met professionals? Wil je in Amsterdam, of in Vlaanderen, Groningen of Den Haag? Wil je leren improviseren? Wil je mantra’s zingen?
 
Kom maar. Je bent van harte welkom.
 
Jan Kortie  
 

Vlaanderen, Groningen, Den Haag

In de loop van het jaar leidt Jan Kortie een aantal workshops & mantra-avonden op allerlei plaatsen buiten Amsterdam. Hieronder een overzicht van waar hij dit najaar naar toe gaat: 
(Klik op de workshop naar keuze voor meer informatie.)
 
Workshop Mijn Stem en Ik - voor jongeren t/m 25 jaar

Kun jij eigenlijk heel mooi zingen, maar lukt dat nou juist niet als er anderen naar luisteren? Of denk je dat je niet kunt zingen maar wil je het eigenlijk toch? Wij denken dat iedereen kan zingen. Jij, met jouw stem, jij hebt iets te bieden.
 
Op zaterdag 17 december organiseren wij in Amsterdam weer een eendaagse workshop speciaal voor jongeren o.l.v. Sarah Jens. Ze wordt terzijde gestaan door Lambert Mutsaers aan de piano.  
  
Kosten € 25, aanmelden kan via info@jankortie.nl, meer informatie vind je op onze website.
 
Workshop voor muziekprofessionals Leven van Muziek

Het is fantastisch als je zoveel talent heb dat je musicus kunt zijn. En het is reuze lastig om dan in de uitoefening van dat vak te blijven vertrouwen op je talent terwijl je voortdurend ook tegen je tekortkomingen aanloopt en daar soms zelfs op wordt afgerekend.

Over dat spanningsveld gaat Leven van Muziek. We hebben een nieuwe datum gepland voor deze eendaagse workshop o.l.v. Jan Kortie: maandag 23 januari 2012. 
Meer informatie hierover vind je onze website: klik hier. Aanmelden kan via info@jankortie.nl.
 
Zondagmiddag 30 oktober - Amstelkerk:
Extra Lied van de Ziel en presentatie cd-met-boekje Noyana
 
Een extra lange aflevering van Het Lied van de Ziel, op de Dag van de Stilte. Met als afsluiting de presentatie van onze tweede cd. Of is het een boekje?

Meer informatie over deze middag en over Noyana vind je op onze site: klik hier.
 
Noyana is nog t/m 16 oktober in de voorverkoop met korting te koop voor € 17,50* via onze webwinkel. Daarna betaal je de normale prijs € 19,90*.
*excl. verzendkosten.
 
Na afloop van de presentatie op 30 oktober is Noyana ook met korting te koop. 
 
Online reserveren voor 30 oktober: klik hier.
 
Te koop in onze webwinkel

* Voorverkoop cd-met-boekje Noyana - meer informatie 
* Boek Jan Kortie - Jouw ziel wil zingen Over de vreugde van stembevrijding - meer informatie
* De eerste cd van Het Lied van de Ziel - Van Ohm en Amen - een korte impressie
* Muziekboekje van Het Lied van de Ziel
 
 
Agenda
 
Nieuwe data workshops Naar Binnen en Naar Buiten dit najaar: 16 november en 7 december 2012. Reserveer
 
Op 14 oktober gaat onze volgende leergang Michelangelo o.l.v. Marjo Brenters van start. Deze leergang zit vol, maar we hebben een nieuwe serie gepland die op 10 februari zal starten. Je kunt de folder aanvragen via info@jankortie.nl
 
Alle actuele data vind je in de agenda op onze website.
 

 Ik woon in Groningen
Ik woon in Vlaanderen

Heeft u misschien iets bevrijdends
Voor mij?
 
Mensen het aanbod is
Hoogstoverweldigend
Zelfs egocentrici
Worden hier Wij