Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier

"Op weg naar de wijsheid is de eerste stap stilte ..."
Solomon Ibn Gabirol
 
 
Hartelijk welkom. 
Meestal zijn dat de laatste woorden van deze nieuwsbrief-column, maar vandaag begin ik er gewoon mee. Want wat ik ook iedere keer weer opschrijf, eigenlijk is en blijft dat telkens de boodschap: jij, zoals jij bent, jij, met jouw stem, met jouw muziek, je bent van harte welkom. Zo aan het begin van een nieuw seizoen dat in al zijn onbekendheid nog voor ons ligt is dat wat ik je graag laat weten.
 
Aan het ‘hartelijk welkom’ gaan altijd andere woorden vooraf. In de hoop dat die woorden je duidelijk kunnen maken wat het dan is wat wij zoal doen en waar je dus welkom bij bent. Hoe kan ik uitleggen wat stembevrijding is? Of wat mantrazingen is? Omdat al die woorden maar een benadering zijn ben ik altijd weer op zoek naar betere. En dus blij als ik betere woorden hoor.
 
Dat overkwam me dit weekend. Ik hoorde een voor mij nieuwe en simpele omschrijving van het woord mantra, van een tweedejaars van onze opleiding. Zij zei: een mantra is een korte eenvoudige zin waarin wijsheid ligt besloten. Dat trof mij meteen als een ware en bovendien ook uitnodigende formulering. Want ik denk dat mantrazingen voor iedereen een vervullende ervaring kan zijn. Maar tal van mensen laten zich natuurlijk afschrikken door de lading van het woord mantra. Niet iedereen wil spiritueel zijn, of gelovig. Niet iedereen wil mediteren of bidden. Maar wie wil nou niet wijs zijn?
 
Hartelijk welkom dus bij Het Lied van de Ziel als jij op zoek bent naar wijsheid. Die wijsheid zal niet over je worden uitgestort in een vloedgolf van woorden. We zingen er mantra’s. En zelfs als we dat doen in een taal die jij en ik niet spreken, dan nog zullen we iets meekrijgen van de wijsheid die erin besloten ligt. En daaromheen zijn we stil, en dat is de eerste stap naar wijsheid, leert Solomon Ibn Gabirol ons. De tweede stap, zegt hij, is luisteren. Dat is, denk ik dan, luisteren naar binnen, luisteren naar boven, steeds weer luisteren, iedere inademing weer. Om van daaruit te zingen.
 
Ach, misschien kan die al die wijsheid je nu ook even gestolen worden. Wil je gewoon lekker zingen, omdat je daar gelukkig van wordt. Omdat samen zingen jou iets geeft. Op jouw wijze. Ook goed. Sterker nog: het kan heel bevrijdend zijn. Al blijft het risico bestaan dat je dan niettemin iets wijzer het pand verlaat.
 
Vrijdag aanstaande beginnen we weer met een nieuw mantraseizoen.
 
Je bent van harte welkom.
 
Jan Kortie
 
PS
1. Ja, in dit nieuwe seizoen gaat onze tweede mantra-cd uitkomen. Op zondagmiddag 30 oktober organiseren we een extra mantra-middag en gaan we de cd presenteren. Volgende week weten we daarvan de details en sturen we een extra nieuwsbrief om je daarvoor uit te nodigen.
2. De Boeddhistische Omroep heeft begin juli een mooi portret uitgezonden over Het Lied van Ziel. Je kunt het nog beluisteren via hun site: klik hier 
 
Het Lied van de Ziel dit najaar

Zondag 30 oktober 2011: extra middageditie Lied van de Ziel & cd presentatie
Op zondagmiddag 30 oktober organiseren wij een extra middageditie van Het Lied van de Ziel ter ere van de presentatie van onze 2e cd. Als lezer van onze nieuwsbrief ontvang je binnenkort een mail met alle informatie over deze middag en over de nieuwe cd. (Tot dan graag nog even geduld..)
 
De data van de vrijdagavonden van dit najaar nog even op een rijtje:
-  9 september 2011  
-  7 oktober 2011 
-  4 november 2011 
-  25 november 2011 
-  23 december 2011
 
Lijf en Stem: kennismaken met stembevrijding
Kennismaken met stembevrijding kan op allerlei manieren. Een eendaagse workshop geeft je een goed beeld. Maar korter kan ook.
Voorafgaand aan het Lied van Ziel organiseren we opwarm-workshop van een uur in een bovenzaaltje van de Amstelkerk. Die workshop wordt steeds gegeven door een tweedejaars student van onze opleiding tot stembevrijder.
Er is plaats voor maximaal 10 deelnemers, de kosten bedragen € 5,-. Vooraf reserveren is nodig kan via info@jankortie.nl
 
Nieuwe data workshops en hoe te reserveren 
Eendaagse workshop Naar Binnen en Naar Buiten - vrijdag 21 oktober 2011
Eendaagse workshop Vrouwen, Lijf & Stem - vrijdag 11 november 2011, speciaal voor vrouwen rond stem en sexualiteit
 
Workshopserie Voluit Vrouw - de woensdagen 2 en 23 november, 14 december 2011 en 11 januari 2012
 
Reserveren
Wil je meedoen aan een van onze eendaagse workshops Naar Binnen en Naar Buiten of Vrouwen, Lijf & Stem, dan kun je hiervoor sinds kort online reserveren via onze website. Je betaalt dan direct via iDEAL en bent verzekerd van een plaats.
Is de workshop van jouw keuze VOL, meld je dan via info@jankortie.nl aan voor de wachtlijst. Soms komt er op een later moment alsnog een plaats vrij.
 
Aanmelden voor alle andere workshops gaat via info@jankortie.nl

Workshops voor muziekprofessionals: Leven van Muziek
Er zijn nog enkele plaatsen vrij bij zowel een eendaagse workshop Leven van Muziek, als bij de workshopserie van 3 ochtenden. De data zijn:
* maandag 19 september 2011 - eendaagse workshop Leven van Muziek
* dinsdagochtenden 4 + 25 oktober en 15 november - workshopserie Leven van Muziek
 
Meer informatie over deze workshops vind je onze website: klik hier. Aanmelden kan via info@jankortie.nl .
  
Te koop in onze webwinkel
* Boek Jan Kortie - Jouw ziel wil zingen Over de vreugde van stembevrijding - meer informatie
* Cd van Het Lied van de Ziel - Van Ohm en Amen - een korte impressie
* Muziekboekje van Het Lied van de Ziel 
 
Agenda
Alle actuele data vind je in de agenda op onze website.

Om Mani Pemme Hum
Nam Myoho Renge Kyo
Niente mi manca, Ya Nur
Namaste
 
O zo bevrijdend en
Wijsheidbevorderend
Maar ik zing liever mijn 
Eigen wijs mee