Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier

Mensen die samen muziek maken kunnen geen vijanden zijn.
Paul Hindemith (componist)
 
 
De Japanse sierkers staat in bloei.
Ken je die boom? Dat kan haast niet anders, ze staan overal in volle roze pracht te pronken. Ze zijn nu in de buurt waar ik woon op hun hoogtepunt. Ik ben bepaald geen natuurkenner, maar deze boom heeft mijn hart gestolen. Ik weet ook tamelijk precies waar ze te vinden zijn, en dezer dagen loop of fiets ik graag een straatje om er nog een te bewonderen.
 
Waarom juist de Japanse sierkers? Wel, het is de meest uitbundig bloesemende boom die ik ken. Ik houd van uitbundigheid. Ik houd van uitbundig lachen, en van uitbundig huilen. Ik houd van uitbundige boeketten en uitbundig gedecoreerde kastelen. Ik houd van uitbundig pianospelen, uitbundig zingen. In de Japanse sierkers heb ik een bondgenoot gevonden, die houdt zich niet in. Uitbundige schoonheid, zonder enige valse bescheidenheid. Weliswaar maar een dag of tien per jaar, maar dan ook voluit.
 
Ik houd ook van het woord uitbundig. Er straalt iets uit van overvloed, van zich niets aantrekken van de grenzen die wij  onszelf en elkaar opleggen. Onze wereld barst van de grenzen en verreweg de meeste zijn kunstmatig. De grenzen van ons land, van onze stad, van onze tuin, allemaal kunstmatig. De grens tussen goed en kwaad. De grens tussen praten en zingen. De grens tussen wat kunst is en wat niet. De grens tussen wie wel kan zingen en wie niet. Eerst onderscheiden we twee tegengestelden (wat voor een beter inzicht heel nuttig kan zijn) en vervolgens gaat het onderscheid tussen die twee met ons aan de haal en hebben we ineens een scheidslijn. Het begrip kunst is zelf ook ontstaan door een kunst-matig onderscheid. Dat kun je zien als je naar andere culturen kijkt. Zo had het Japans geen woord voor kunst, pas toen er contact met het westen kwam werd het nodig als vertaling voor dit westerse begrip.
 
In onze workshops zijn we veel bezig om die grenzen te overstijgen. Muziek wil zich namelijk niet beperken tot degenen aan de 'goede' kant van de grens. Muziek trekt zich van grenzen niets aan. Muziek zit in iedereen en wil gehoord worden, ook al is daar soms wat bevrijdingswerk voor nodig. Daarom benaderen we het zingen graag vanuit bijvoorbeeld praten of simpele klanken die iedereen moeiteloos kan maken, om dan daarvandaan naar steeds zangeriger geluiden te gaan. Muziek is ook een onvolprezen manier om grenzen te slechten. De Nederlandse componist Merlijn Twaalfhoven (aan zijn site ontleen ik het bovenstaande inzicht over het ontbreken van het woord kunst in Japan) experimenteert daar graag mee. Zo organiseerde hij een project op Cyprus waar musici vanaf allerlei daken samen muziek maakten, over de grens heen die dat eiland verdeelt. Muziek laat zich niet stoppen door een grens. Twaalfhoven kan daar ook inspirerend over praten, in een van de kaders hieronder tref je een link aan naar een interessante toespraak van hem.
 
Het citaat van Hindemith waarmee deze nieuwsbrief begint zal Twaalfhoven dus wel uit het hart gegrepen zijn. Ik trof het aan op de website van Musicians without Borders. Deze van oorsprong Nederlandse organisatie doet precies wat je bij die naam vermoedt: ze maken muziek met mensen in conflictgebieden. Met mensen die als vijanden tegenover elkaar hebben gestaan, of met hun kinderen. Ik vind dat prachtig en hoopvol werk. De opbrengst van onze jaarlijkse Goede Vrijdag aflevering van Het Lied van de Ziel bestemmen we altijd voor een goed doel en ook dit jaar hebben we daar deze organisatie voor gekozen, die flink te leiden heeft onder bezuinigingen. Als je vrijdag komt meezingen draag je dus daaraan bij, maar je hoeft het daar niet bij te laten. Iedere extra bijdrage aan deze organisatie is op dit moment bijzonder welkom, hun gegevens vind je hieronder.
 
Geniet uitbundig van je zingen. En van de Japanse sierkers, zolang het nog kan.
 
Jan Kortie
 
P.S.
Het Lied van de Ziel van Goede Vrijdag was al geruime tijd uitverkocht. Maar we blijken iets meer ruimte te hebben dan we dachten, zie hieronder voor meer informatie.
 
 
Het Lied van de Ziel op Goede Vrijdag 22 april 2011
 
Onze mantra-avond op Goede Vrijdag wijkt altijd wat af van onze andere mantra-avonden. Hieronder nog even alles op een rijtje.
 
We zingen van 19.30 tot 22.00 uur. We beginnen dus een half uur eerder dan normaal. De kerk gaat om 18.45 uur open. Daarom dit keer voorafgaand géén workshop Lijf en Stem.
 
De locatie is ditmaal de Posthoornkerk in de Haarlemmerstraat. Klik hier voor een routebeschrijving.
 
Enige tijd terug waren we al uitverkocht, maar we hebben nog een klein aantal extra plaatsen. Deze kun je vanaf nu weer online reserveren via onze site. Daarna is het ook echt uitverkocht. (We hebben geen wachtlijst.)
 
De opbrengst van deze avond gaat ook dit jaar weer naar Musicians without Borders. Wil je meer weten over hun activiteiten klik dan hier! 

Jan Kortie het land in 
 
Voor de zomer zullen er nog twee activiteiten o.l.v. Jan Kortie elders in het land plaatsvinden:
 
Avondworkshop in Oosterhout (N.Br.)
Een workshop rond stembevrijding, met in het tweede deel veel ruimte voor mantra-zang.
Woendag 11 mei 2011 van 20.00 - 22 uur
Locatie: Mariakerk, Wilhelminalaan 63 te Oosterhout
Meer informatie en aanmelden via info@thomasoosterhout.nl
 
Mantra-avond in Zenderen (Twente)
Vrijdag 17 juni 2011 van 20.00 tot 22.00 uur
Locatie: De Zwanenhof, Retraitehuisweg 6 te Zenderen
Meer informatie en aanmelden bij Babette Duns, tel. 074-376 6419 of babetteduns@home.nl
 
Extra data eendaagse workshops 
De eerder geplande eendaagse workshops van de komende maanden zijn inmiddels vol. Daarom organiseren we een tweetal extra workshops in Amsterdam, voor mensen die in een kleine groep aan de bevrijding van hun stem en hun zingen willen werken.
Op woensdag 15 juni kun je meedoen met Naar Binnen en Naar Buiten.
En op vrijdag 24 juni is er nog een workshop voor vrouwen: Vrouw, Lijf en Stem.
Beide workshops worden geleid door Sarah Jens.
 
Ter inspiratie
De toespraak van Merlijn Twaalfhoven vind je hier. Hij is in het Engels en duurt een goed kwartier.
Zijn site vind je hier.
Over zijn ervaringen in Japan lees je hier
 
Te koop
 
In onze webwinkel vind je:
 
* Boek Jan Kortie - Jouw ziel wil zingen - over de vreugde van stembevrijding
* Cd van Het Lied van de Ziel - Van Ohm en Amen
* Muziekboekje van Het Lied van de Ziel
 
Agenda
 
Alle actuele data van onze activiteiten vind je terug in de agenda op onze website.

 
Bloeiende bloesems, ja
Moeder Natuur zingt haar
Lentelied, grijpt daarin sierlijk
Haar kans
 
Zing jij dus ook maar jouw
Grensoverschrijdende
Loflied uitbundig
Desnoods in 't Japans