Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier

"Een pessimist ziet een probleem in elke mogelijkheid.
Een optimist een mogelijkheid in elk probleem."
                                Winston Churchill
 
 
In onze vorige nieuwsbrief kondigden we onder meer aan dat we in samenwerking met het blad Ode een avond rond stembevrijding gaan organiseren. Ode afficheert zichzelf als een blad voor intelligente optimisten. Ik lees het blad al vele jaren, ik weet niet of dat betekent dat ik intelligent ben, maar optimistisch ben ik inderdaad. Voor wie muziek wil maken is dat trouwens ook raadzaam.
 
De wat afgezaagde uitdrukking over de optimist die ziet dat het glas half vol is, terwijl de pessimist het halve lege glas ziet illustreert dat eigenlijk heel treffend. De optimist ziet dus wat er wél is. Dat is precies de basis van levendige muziek: dat wat er is. Het fascinerende van muziek is ook nog eens dat het niet eens uitmaakt wat er is: overal zit muziek in. Zei de optimist. Elk menselijk verhaal valt te bezingen, elk gevoel kan tot uiting gebracht worden. Ja, soms gaat dat gepaard met ongemak, soms vergt het moed, soms vergt het tijd en geduld. Het is niet altijd makkelijk. Maar wel mogelijk.
 
Ik wil je graag een verhaal vertellen dat de optimist in mij goed deed. Ik hoorde het van mijn vrouw. Zij heeft een praktijk in moedercoaching, waar ze vrouwen begeleidt die steun zoeken in hun leven als moeder. Toen zij haar praktijk begon, nu een jaar of zeven geleden, deed zij wat iedereen doet die zoiets wil opzetten. Ze ging werven, in dit geval folders maken en verspreiden op plekken waar moeders komen. Iedereen die dat wel eens gedaan heeft weet dat het tamelijk zwaar werk is. Het voelt als leuren met jezelf en het vergt veel optimisme. Van alle pogingen die je doet heeft doorgaans maar een heel klein deel zichtbaar effect.
 
Dat was ook de ervaring van mijn vrouw. Zo kwam ze ook bij een kinderkledingwinkeltje. De dame achter de toonbank was nogal argwanend: wat was dat dan wel, moedercoaching, en wie was mijn vrouw dan wel, dat ze pretendeerde zoiets te kunnen. Uiteindelijk mocht mijn vrouw toch haar folders achterlaten. Dat deed ze , met een hoogst ongemakkelijk gevoel.
 
Onlangs meldde zich een moeder bij haar praktijk die een aantal maanden tevoren al informatie aangevraagd had. Bij de kennismaking vroeg mijn vrouw hoe ze bij haar terecht gekomen was. Het antwoord bleef aanvankelijk een beetje op de vlakte: ze had al een tijdje geaarzeld, ze had de website gelezen, daar veel in herkend, en al vaker gedacht dat ze wilde bellen. Op de vraag hoe oud haar kind was kwam het werkelijke verhaal. Zeven jaar geleden is haar zoontje geboren. Al een paar dagen na zijn geboorte begint ze zich beklemd te voelen. Dat wordt alleen maar erger. ‘Waarom heeft niemand me gewaarschuwd hiervoor… – vanaf dag één gaat het moeder-zijn over mijn grenzen.’ Dan komt ze in het bewuste winkeltje met kinderkleding en daar ziet ze de folder liggen. Als ze die leest moet ze bijna huilen van opluchting: ‘er is iemand die begrijpt wat ik meemaak. Iemand die het herkent en die de moeite genomen heeft het op papier te zetten …’. De folder gaat mee in haar tas, en blijft daar maanden, ‘misschien wel langer dan een jaar’ in zitten. Het is een soort troost geworden, een papieren bewijs dat ze niet de enige is die het moeilijk vindt om moeder te zijn. In de jaren die volgen heeft ze af en toe emotionele uitbarstingen waar ze zich geen raad mee weet. Na zo’n uitbarsting neemt ze zich voor zich aan te melden voor moedercoaching, maar ze doet het telkens niet. Het is blijkbaar nog te eng, te veel, te vroeg. Uiteindelijk gaat ze zien dat haar uitbarstingen effect op haar zoontje beginnen te hebben. Dan trekt ze de stoute schoenen aan. Zeven jaar nadat ze de folder gevonden heeft.
 
Dit verhaal raakt voor mij de kern van waar optimisme over gaat. Het is meer dan alleen maar een manier van tegen de dingen aankijken. Het gaat over in beweging komen voor dat wat jij ziet als een manier om een bijdrage aan deze wereld te leveren. En wel: voordat er enige garantie op succes is. Dit is goed om te weten als je folders verspreidt: je zult er misschien pas na zeven jaar achter komen wat die folder teweeg heeft gebracht. En misschien wel nooit. Dus stop je hart erin en vertrouw. Dat is trouwens ook een goede leidraad voor wie wil zingen.
 
Onze wereld heeft behoefte aan dit soort bijdragen. Er gebeurt op tal van plaatsen in de wereld van alles waar je somber van kunt worden. Er is pijn, er is lijden, er is wanhoop en uitzichtloosheid. Er is veel onzekerheid die onze meest perfecte controlesystemen niet ongedaan kunnen maken. Een optimist is niet iemand die dat alles bagatelliseert of de andere kant op kijkt. Nee, de echte optimist voelt een innerlijke kracht die daardoor niet wordt aangetast. Die kracht is hoop.
 
Soms kunnen we overigens weinig meer doen dan hopen. Dat kan de vorm aannemen van bidden. En dat kan weer heel goed de vorm aannemen van zingen. Dat zullen we ook vrijdag aanstaande weer doen bij Het Lied van de Ziel. Ik stel me voor dat we dan nog wat uitvoeriger dan anders onze Japanse mantra zingen. Als uiting van optimisme, van hoop dat uit al het lijden daar iets goeds mag voortkomen. Ook als wij niet weten hoe dat zou moeten.
 
Je bent van harte welkom.
 
Jan Kortie
 
 
Het Lied van de Ziel op Goede Vrijdag 22 april

Zoals gebruikelijk bestemmen we de opbrengst van de Goede Vrijdag editie van Het Lied van de Ziel voor een goed doel. Ook dit jaar is dat Musicians without Borders, een internationale netwerkorganisatie die de kracht van muziek inzet om etnische, religieuze en politieke verschillen te overbruggen en de wonden van oorlog en conflict te helen.
 
Andere locatie, langere avond!
We zitten op 22 april op een andere locatie namelijk de Posthoornkerk in de Haarlemmerstraat, op 10 minuten lopen van het Centraal Station. [Klik hier voor een routebeschrijving.] We zingen deze avond ook langer dan gewoonlijk. De kerk gaat om 18.45 uur open en we zingen van 19.30 tot 22.00 uur.
 
Reserveer tijdig!
De Goede Vrijdag is doorgaans onze drukst bezochte mantra-avond van het jaar. Wil je erbij zijn, denk er dan aan op tijd te reserveren via Online reserveren op onze site.

Optimistische Workshops o.l.v. Jan Kortie
 
De bladen Ode Magazine en Margriet besteedden onlangs aandacht aan de aanpak van Jan Kortie en aan zijn boek Jouw ziel wil zingen. (De artikelen kun je terugvinden op onze site.)
 
Naar aanleiding daarvan organiseren we 3 extra workshops:
 
Donderdag 31 maart - Amersfoort:
 
Dinsdag 5 april - Amsterdam:
 
Dinsdag 12 april - Amsterdam:
 
Workshop Mijn Stem en ik - speciaal voor jongeren van 17 t/m 25 jaar
 
Speciaal voor jongeren organiseren we een eendaagse workshop om onder leiding van Jan Kortie en Sarah Jens kennis te maken met stembevrijding. Kun jij eigenlijk heel mooi zingen, maar lukt dat niet als er mensen luisteren? Of denk je juist dat je niet kunt zingen maar wil je het eigenlijk toch? Wij denken dat iedereen kan zingen en zelfs zo mooi dat het anderen ervan genieten als ze het horen. Wil je daar wel eens mee kennis maken? Dan ben je van harte welkom!
 
De workshop vindt plaats op zaterdag 16 april in Amsterdam en duurt van 10.00 - 17.00 uur.
Deelnemen kost € 25,-. Je kunt je aanmelden via info@jankortie.nl of bel 020-6246404.
 
Workshop Leven van Muziek - voor muziekprofessionals
 
Hoe kun je vrijuit muziek maken? Als je ook nog moet leven van je muziek is het lang niet eenvoudig om je muziek echt te laten leven. Deze workshop o.l.v. Jan Kortie gaat over muziek maken met hart en ziel. Muziek vanuit verlangen, vol vertrouwen en overgave gespeeld.
 
Op maandag 9 mei a.s. organiseren wij in Amsterdam weer een dag voor professionals.
Deelnamekosten: € 95,-. Meer informatie en aanmelden via info@jankortie.nl of bel 020-6246404.

Workshop Naar Binnen en Naar Buiten - stembevrijding voor iedereen
 
Wat leeft er nu in jou? Kun je dat zingend uiten? Durf je jezelf te laten horen? Iedere zanger en zangeres, ook degene die zijn kunsten alleen in de badkamer beoefent, maakt z’n eigen fascinerende, maar niet altijd makkelijke zoektocht door. Wij ondersteunen je daar graag bij.
 
Maandelijks organiseren wij in Amsterdam de intensieve eendaagse workshop Naar Binnen en Naar Buiten. O.l.v. Sarah Jens werk je in een kleinere groep aan de ontwikkeling van je stem, je zingen, je muziek. Meer informatie over deze workshop en actuele data vind je op onze website.
  
Te koop
 
in onze webwinkel vind je:
 
* Boek Jan Kortie - Jouw ziel wil zingen - over de vreugde van stembevrijding
* Cd van Het Lied van de Ziel - Van Ohm en Amen
* Muziekboekje van Het Lied van de Ziel  
 
Agenda
 
Alle actuele data van onze activiteiten vind je terug in de agenda op onze website.
 
 

Zeer optimistisch mens
Zag nieuwe moog’lijkheid
(Is dit nou hoopvol
Of slaat hij op hol?)
 
"Ik", sprak hij "hoor tot de
Intelligenteren,
Ik heb mijn glas verkleind
Nu is het vol!"