Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier

Kwetsbaarheid is wezenlijk verbonden met schaamte en angst.
Maar het is ook de geboorteplaats van vreugde, creativiteit, dankbaarheid, liefde en verbinding.
Brene Brown
 
 
Op het moment dat ik dit schrijf ben ik al anderhalve week ziek thuis. Als het een labeltje moet hebben noem ik het griep. Dat kwam natuurlijk niet goed uit, want ik had een volle agenda. Zo stond er een cd-opname gepland. Daar ging ik met koorts in mn lijf naar toe, maar wonder boven wonder bleek mn lichaam dat toch te kunnen. Mijn stem moest het op halve kracht doen, dat was soms nogal hoorbaar, geloof ik. Want ja, de stem is natuurlijk kwetsbaar.
 
Het was al met al een prachtige middag, en hoewel ik de opnames nog niet gehoord heb ben ik daarover vol vertrouwen. Na die middag ben ik natuurlijk ingestort. En heel langzaam weer overeind gekrabbeld. Midden in dat vrij broze herstelproces, ik was inmiddels koortsvrij en weer in de mail gedoken, werd ik diep getroffen door een filmpje waarop iemand mij attendeerde. Ineens zat ik te huilen achter mn laptop, wat helemaal geen dagelijks schouwspel in huize Kortie is.
 
Waar keek ik naar? Een lezing van een Amerikaanse hoogleraar in de sociale wetenschappen. Over kwetsbaarheid. En kennelijk voelde ik me kwetsbaar genoeg om het flink te laten binnenkomen. Dat had overigens alles te maken met de zeer persoonlijke (en humoristische) toon waarop ze de zaal toesprak. Ze legde in simpele bewoordingen bloot hoe we in onze maatschappij massaal de boot missen met al onze pogingen om onkwetsbaar, zeker en volmaakt te zijn of minstens te lijken. Niets van wat ze zei is geheel nieuw voor mij, maar ineens drong de waarheid ervan kennelijk op een dieper niveau in mij door.
 
Het citaat bovenaan deze nieuwsbrief komt uit haar toespraak, die een pleidooi is om kwetsbaar te durven leven. Om jezelf te laten zien in wie je bent, zonder de garantie op waardering. Om te durven geloven: ik ben genoeg. Ook al ben ik niet volmaakt, ook al ben ik onzeker, ook al schaam ik me, ook al ben ik bang. Ik ben genoeg, ik ben het waard om van te houden. Zonder kwetsbaarheid geen oprechte verbinding, geen echte vreugde. Mt kwetsbaarheid is daar trouwens ook geen garantie op, daar is het punt nou juist, er is geen truc die altijd werkt. En natuurlijk dacht ik al kijkend naar haar: daarover gaat zingen.
 
Recent besteedden twee tijdschriften aandacht aan onze aanpak van stembevrijding en aan mijn boek Jouw ziel wil zingen. Ode Magazine zet er Zingen maakt gelukkig als kop boven. Zo gezond is zingen verkondigt Margriet op de cover. Daar straalt de kwetsbaarheid nou niet meteen vanaf. Dat geeft overigens niet, want dat blijkt dan later wel, bijvoorbeeld in het heel persoonlijke relaas van de schrijfster van het artikel in de Margriet over haar ervaring in een van onze workshops.
 
Om lezers van deze beide tijdschriften (en alle anderen) de kans te geven om kennis te maken met deze manier van zingen organiseren we in Amsterdam en in Amersfoort een paar extra workshops. Daar ben jij ook welkom, dus hieronder tref je wat meer informatie aan.
 
Wie naar de toespraak van Brene Brown wil kijken treft verderop de link aan. Inmiddels heb ik m al aan een paar mensen doorgestuurd, die m mooi vonden zonder mijn soort van emotionele reactie erop te hebben. Het is geen gegarandeerde tearjerker, kennelijk. Misschien helpt het als je griep hebt. Ik wens je er veel genoegen mee.
 
Je bent van harte welkom bij onze activiteiten. Ook als je (nog) onkwetsbaar bent.
 
Jan Kortie
 
P.S.
In april organiseren we ook weer een zaterdag speciaal voor jongeren!
 
 
Avondworkshop Ode aan je Stem
Het tijdschrift Ode afficheert zichzelf als een blad voor intelligente optimisten. Het is een maandblad dat steeds op zoek is naar inspirerende nieuwe invalshoeken en bemoedigende praktijkvoorbeelden. 
In verband met de aandacht voor Jan Kortie's boek Jouw ziel wil zingen in het februarinummer organiseren wij in samenwerking met Ode op dinsdag 12 april a.s. in Amsterdam de avondworkshop Ode aan de Stem
Meer informatie hierover vind je op onze site, waar je je ook kunt aanmelden: klik hier.
 
Gratis proefabonnementen Ode
Behoor je tot de eerste 15 aanmeldingen, dan ontvang je een gratis proefabonnement op Ode.
 
Nieuwsgierig naar het artikel in Ode Magazine? Binnenkort vind je het op onze site: klik hier.
 
Middagworkshop Jij hebt muziek in je!
Ook in Margriet werd onlangs aandacht besteed aan Jouw ziel wil zingen. In samenwerking met Margriet worden er twee middagworkshops georganiseerd.
 
Deze workshops vinden plaats op:
* donderdag 31 maart 2011 in de Kamers in Amersfoort
* dindag 5 april 2011 in de Roos in Amsterdam
Meer informatie over beide workshops vind je op onze site: klik hier.
 
Klik hier als je het artikel uit de Margriet 08|11 wilt lezen. (Bron: Margriet)
 
Nieuwe data 
We hebben weer nieuwe data gepland voor de volgende workshops:
16 april 2011 Mijn Stem en ik, voor jongeren tot 25 jaar
9 mei 2011 Leven van Muziek, voor muziekprofessionals
20 mei 2001 Vrouwen, Lijf en Stem, stembevrijding voor vrouwen
 
2e druk Jouw ziel wil zingen
We zijn verheugd te kunnen melden dat we inmiddels een 2e druk verwachten van Jouw ziel wil zingen. Omdat deze nog even op zich laat wachten kan het zo zijn dat het boek even niet meer in de boekhandel te verkrijgen is. Gelukkig hebben we wel nog een kleine voorraad op kantoor en kun je het boek dus wel via onze webwinkel bestellen.
 
Ode an die Freude, opleiding tot Stembevrijder
Na de zomer gaat er weer een nieuwe jaargang starten van onze tweejarige Opleiding tot Stembevrijder. En ook van het Basisjaar daarvoor. De folder daarvan is onlangs verschenen, je kunt 'm aanvragen via info@jankortie.nl
Op 18 april is er een informatieochtend, waarvoor je je via de mail kunt aanmelden.
 
The power of vulnerability
Voor de toespraak van Brene Brown, die ongeveer 20 minuten duurt: 
klik hier.
 
Te koop in onze webwinkel
Boek Jan Kortie - Jouw ziel wil zingen
Over de vreugde van stembevrijding
19,90 
 
Bestellen via webwinkel 
 
Cd van Het Lied van de Ziel - Van Ohm en Amen   
14,95
Bestellen via webwinkel
Muziekboekje van Het Lied van de Ziel
7,00
Bestellen via webwinkel
 
AGENDA
Hieronder slechts enkele data uit onze agenda. Voor de complete agenda: klik hier
vrijdag 4 & 25 maart Het Lied van de Ziel Aanmelden via Online reserveren
zaterdag 12 maart
Een stembevrijdingsdag in Assen
Aanmelden via het ICO in Assen
zondag 13 maart
Workshop mantrazingen in Assen
Aanmelden via het ICO in Assen
donderdag 31 maart Workshop Jij hebt muziek in je! in Amersfoort Aanmelden via http://www.dekamers.nl/
dinsdag 5 april Workshop Jij hebt muziek in je! in Amsterdam Aanmelden via Online reserveren
woensdag 12 april

Workshop Ode aan je Stem in Amsterdam   

Aanmelden via Online reserveren
zaterdag 16 april Workshop voor jongeren Mijn stem en ik Aanmelden via info@jankortie.nl

 
Zingen is zo gezond!
Zang maakt gelukkig ook!
Voel je je angstig, vol schaamte
Of down?
 
Open je mond, zing je
Hoogstoptimistische
Kwetsbare loflied
Als Ode aan Brown