Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier

De meningsverschillen van de mensheid
worden veroorzaakt door namen;
vrede vindt plaats
wanneer zij naar de werkelijkheid bewegen
waar de naam naar verwijst.
(Rumi)


Het citaat hierboven is meer dan zeven eeuwen oud.
Dat is eigenlijk wel een troost, vind je niet? Als wij in onze tijd worstelen met de multiculturele samenleving zijn we kennelijk niet de eersten. Want Rumi zal met 'namen' wel doelen op namen van God. Iedere cultuur, iedere kerk, iedere traditie heeft zo z'n eigen woord of woorden daarvoor. Zodra je denkt dat zo'n woord de lading compleet dekt begeef je je op glad ijs. Geen enkel woord kan dat. Een woord kan alleen wijzen op iets, verwijzen naar iets. Het woord God wijst naar een grotere, niet in woorden te vatten werkelijkheid. Net als jouw en mijn voornaam verwijzen naar wie jij en ik in wezen zijn. Mijn voornaam is kostbaar. Maar ik ben niet mijn voornaam.

Woorden schieten vaak tekort. Natuurlijk, woorden zijn onmisbaar, ik houd zelf erg van de verbindende kracht van welgekozen woorden. Maar woorden verbinden niet alleen, ze kunnen ook scheiden, want met woorden maken we onder-scheid. 'Praten' en 'zingen' zijn bijvoorbeeld twee woorden die naar verschillende werkelijkheden lijken te verwijzen. Terwijl die twee dingen helemaal niet precies van elkaar zijn te scheiden. Omdat we er twee woorden voor hebben denken we dat het om twee verschillende dingen gaat. Dan is het dus mogelijk dat je het een wel kunt en het ander niet. Dat vinden we ook heel normaal. Maar is het dat wel?

Ken je het woord 'ngoma'? Ik tot op heden niet. Vandaag las ik dat dit woord gebruikt wordt in delen van Afrika. Het betekent muziek. Maar ook: taal, rite, dans, ritme. Interessant, niet? Men kent daar dus geen apart woord voor muziek, want muziek is er altijd in een groter geheel verweven. Precies zoals muziek bedoeld is, als je het mij vraagt. Voor onze westerse, analytische, onder-scheidende geest is dat lastig te bevatten. Afrikanen kennen trouwens ook veel minder de strikte scheiding die wij hebben tussen zingen en instrumentale muziek maken. Iedere Afrikaanse muzikant doet namelijk beide, dat is volstrekt vanzelfsprekend.

Wij beschouwen Afrikanen vaak als arm. Ik heb me laten vertellen dat veel Afrikanen zichzelf juist als rijk ervaren en óns arm vinden..... In het zingen van de liederen en de mantra's uit andere culturen, zoals we dat bijvoorbeeld vrijdag aanstaande weer gaan doen tijdens Het Lied van de Ziel, kunnen we iets van de rijkdom daarvan beleven. En ons laven aan de wetenschap dat al die soms onbegrijpelijke woorden verwijzen naar dezelfde werkelijkheid: het mysterie van dit leven. Daarvoor hoef je die woorden niet eens te begrijpen of te kunnen vertalen. Als jongetje al vond ik het heerlijk om in de kerk Latijn te zingen, ook toen ik de woorden nog niet begreep. Want iets in mij, dat aan mijn verstand voorbijging, begreep het namelijk toch. En werd er door gegrepen.

Ik wens je een jaar vol ngoma.

Jan Kortie


PS. Op 12 februari gaan we onze 2e cd van Het Lied van de Ziel opnemen in de Amstelkerk. Uit ervaring weten we inmiddels dat dat een bijzondere dag kan worden. Wil jij meedoen? Als je een man bent is er nog plaats voor je. Omdat de getalsmatige verhouding tussen mannen en vrouwen er voor de opname toe doet is op dit moment de inschrijving voor vrouwen gesloten.
 
 
 
Jan Kortie het land in
 
September 2010 is het boek Jouw ziel wil zingen van Jan Kortie uitgekomen. In het kader hiervan worden op allerlei plaatsen in Nederland workshops en mantra-avonden georganiseerd. De komende maanden staan Vught (N.Br.), Laag Zuthem (Ov.), Assen en Oosterhout (N.Br.) op het programma. In de agenda onderaan vind je de data.

Mijn Stem en ik - zangworkshop voor jongeren
 
Speciaal voor jongeren van 17 tot 25 jaar organiseren we op 16 april a.s. de workshop Mijn Stem en Ik. In deze workshop kun je o.l.v. Jan Kortie en Sarah Jens ervaring op doen met stembevrijding. Kun jij eigenlijk heel mooi zingen, maar lukt dat niet als er mensen luisteren? Of denk je juist dat je niet kunt zingen maar wil je het wel? Wij denken dat iedereen kan zingen en zelfs zo mooi dat anderen ervan genieten als ze het horen. Wil je dat ervaren? Dan ben je welkom op deze dag. Meer informatie vind je op onze website.
 
Locatie Amsterdam
Prijs € 25,-*
Tijden 10.00 - 17.00 uur
Aanmelden
Via info@jankortie.nl of bel 020-6246404.

* Als de prijs van doorslaggevend bezwaar voor je is, neem dan contact met ons op voor een eventuele oplossing
 
Entreeprijzen voor Het Lied van de Ziel
 
De door het kabinet geplande verhoging van het BTW-tarief per 1 januari is uitgesteld tot 1 juli 2011. Onze prijzen zullen daarom pas na de zomer van 2011 worden aangepast.

Michelangelo
 
Op vrijdag 11 februari starten we wederom met de leergang Michelangelo o.l.v. Marjo Brenters. Deze keer hebben we gekozen voor de vrijdagmiddag en een wat kleinere groep.
In Michelangelo gaat het om jouw persoonlijke leerweg, over de stappen die jij kunt maken om je stem te bevrijden en om zo meer en meer tot bloei te komen in je zingen. De combinatie van het werken in een groep, van max. 10 personen, met een paar daarbij inbegrepen privélessen biedt je de ideale mogelijkheid om de rijkdom van jouw zingen te ervaren. Wil je meer informatie, vraag dan de folder aan via info@jankortie.nl of bel 020-6246404.
 
Te koop in onze webwinkel
Boek Jan Kortie - Jouw ziel wil zingen
Over de vreugde van stembevrijding
€ 19,90
 
 
CD van Het Lied van de Ziel - Van Ohm en Amen
€ 14,95
Muziekboekje van Het Lied van de Ziel
€ 7,00
 
AGENDA 2011
 
Hieronder enkele data uit onze agenda. Voor de complete agenda op onze website: klik hier 
Vrijdag 28 januari
 
Aanmelden via
Vrijdag 4 februari   Een middag stembevrijding in deVoorde (bij Zwolle) Aanmelden via deVoorde
Zaterdag 12 februari Opname 2e cd van Het Lied van de Ziel Aanmelden via Online reserveren
Zaterdag 12 maart
 
 
Meer informatie en aanmelden via
ICO -Centrum Kunst en Cultuur in Assen
Zondag 13 maart
 
 
Meer informatie en aanmelden via
Woensdag 11 mei
 
Een avondworkshop stembevrijding in Oosterhout Meer informatie via 0162 - 453113 of info@thomasoosterhout.nl
 
Kantoor Jan Kortie
Heb je vragen of wil je meer informatie over onze activiteiten? Neem dan contact op met Josine Crolla van Kantoor Jan Kortie via info@jankortie.nl  of bel 020-6246404. Josine is doorgaans op werkdagen (behalve op woensdag) te bereiken tot 16.00 uur.

 
Vrede op aarde, ja!
Schaf alle woorden af!
Ook alle namen, dus
Dan komt het goed
 
Gaan wij voortaan luidkeels
Ngomatiserende
Zingend en dansend
Elkaar tegemoet