Is de nieuwsbrief hieronder niet goed leesbaar, klik dan hier

 
Ik kies niet wat ik wil componeren.
Het kiest mij. (Gustav Mahler)


Ik kies niet wat ik wil zingen. Het kiest mij.
Ik kies niet wat ik wil spelen. Het kiest mij.
Ik hoef mijn muziek niet te bedenken, hij zoekt mij op. Ik hoef mij dus alleen maar te laten vinden wat overigens nog een aardige klus kan zijn, dat wel.

Dit soort omdraaiing van hoe wij gewoonlijk tegen de dingen aankijken bevalt mij zeer. De focus verschuift meteen van klein naar groot(s). Het hoeft niet allemaal van mij te komen, ik hoef het niet allemaal zelf te doen en te bedenken. Er is een heel universum vol muziek voor mij beschikbaar. Het is wonderbaarlijk simpel, en toch zijn we met zn allen niet erg geneigd om het echt zo te beleven.

De omkering waar het hier wezenlijk over gaat is volgens mij deze: benaderen we de muziek vanuit ons tekort of vanuit onze overvloed? Laat me dat toelichten. Wij leven ons leven in twee dimensies, zou je kunnen zeggen. (Ja, nog wel in meer dimensies, maar voor dit verhaal volstaan er twee). De eerste dimensie is de tastbare, fysieke dimensie. Ik heb een lichaam, dat lichaam kan zingen en instrumenten bespelen. En dat lichaam is beperkt, ik kan met dat lichaam veel meer niet dan wel. Dus in deze dimensie kom ik mijn beperkingen tegen. Ik kan niet alles, en dat betekent dat ik op allerlei momenten niet voldoe aan verwachtingen van anderen of van mezelf. Ik schiet dus tekort. Dat geeft overigens niets. Maar het is wel zo.

De tweede dimensie is die van de geest, van inspiratie. Dit is een wereld van overvloed, liefde, schoonheid, licht. Daar kan ik eigenlijk niet eens zo veel over zeggen, want alle woorden die ik kies kunnen er alleen maar naar (ver)wijzen, echt bevatten kunnen we het niet. Dat is ook precies wat het is: onbevattelijke overvloed. Die komt tot ons. Als we ons daarvoor openen. Voor mijn musiceren maakt het erg uit welk van deze beide 'brillen' ik op heb, met welk van beide dimensies ik mij identificeer.

Deze week gaf ik een workshop aan stembevrijders waarin pianospelen centraal stond: hoe begeleid je al improviserend op een piano mensen die willen zingen? De vreugdevolle uitkomst van die dag was: iedereen kan pianospelen. Ja, maar, hoor ik nu meteen een aantal mensen roepen, dan moet je toch eerst les hebben gehad, je techniek geoefend hebben, iets weten over akkoorden? Maar nee, dat is niet zo. Natuurlijk, als je veel oefent kun je allicht meer. Maar daar begint het niet! Het begint bij: je zit achter een piano, je haalt adem, je laat het even stil worden, en je speelt met n vinger n toon. Liefst met je linkerhand, op het onderste deel van het klavier. Laag en eenvoudig, net zoals je zingen het beste laag en eenvoudig kunt beginnen. Dat kan iedereen, op een piano. Op een dwarsfluit of trompet misschien niet (ik niet tenminste), maar op een piano wel. 

Cruciaal is nu dat die eerste toon al volledig muziek is, als je er met een open oor naar luistert. Wie zich opent voor die ervaring kan met die ene toon muziek maken, de rijkdom ervan voelen en genieten. En kan daarna naar eigen vermogen zn repertoire uitbreiden. Kan gaan leren, eindeloos, over wat er allemaal op zon piano kan. Bepalend is dus: laat je je stoppen door alles wat je nu niet kunt, of laat je je meenemen door wat er wl in jou is. Denken in termen van tekort (tekortschieten en tekortkomen) is in onze wereld volstrekt normaal. En komt op ieder niveau voor. Ik heb al tal van zeer getalenteerde en bekwame professionele musici gezien die zich vooral bewust leken te zijn van wat ze niet konden. Kennelijk helpt het vergroten van je vaardigheden helemaal niet per se om van zon diepgeworteld gevoel van tekortschieten af te komen. Misschien is zelfs het tegendeel het geval. Ik denk dat deze wereld er erg bij gebaat is als wij daar anders naar durven kijken, bij onszelf en bij elkaar.

Als jij je durft te laten vinden door de muziek die jou zoekt kun je vervolgens door grote dankbaarheid overvallen worden. Dankbaarheid voor al die overvloed. Dan wil je uitbarsten in vreugdevol gezang. Dan wil je muziek die ongehoord blij is. Dan wil je jubelen en anderen laten delen in al die overvloed. Een van de meest vreugdevolle gezangen die daarvoor bestaan zong ik vroeger al als jongenssopraantje in het kerkkoor, en het greep mij altijd weer. Vandaag kreeg ik van twee kanten een YouTube link met een wel heel bijzondere versie ervan, die mij een brok in mn keel bezorgde. Kijk zelf maar >>

Ik wens je toe dat in deze dagen en weken jouw overvloed je dankbaar stemt.

Jan Kortie


P.S. 
1. Het Lied van de Ziel van vrijdag aanstaande is uitverkocht.
2. Kaartjes (of een abonnement) voor Het Lied van de Ziel t/m juni 2011 zijn tot 1 januari nog te koop tegen het lage BTW-tarief. Het tarief gaat, zoals je ongetwijfeld inmiddels weet, volgend jaar januari omhoog, tenzij de Eerste Kamer er nog een stokje voor steekt.
 
 
Heb jij het boek van Jan gelezen? En? 

Jouw ziel wil zingen
is nu bijna drie maanden uit en bereikt steeds meer mensen. De verkoop loopt dus goed, de tweede druk komt in beeld. Maar wat wij nog belangrijker vinden: de reacties erop zijn hartverwarmend! Ook mensen die nog nooit met Jan gezongen hebben reageren enthousiast en schrijven ons. We zijn blij met die verhalen en af en toe plaatsen we wat citaten eruit op onze site.
 
Wij zinnen op mogelijkheden om het boek onder de aandacht van nog meer mensen te brengen. Het zou daarom mooi zijn als jullie reacties ook op andere plaatsen te lezen zouden zijn. Dat kan bijvoorbeeld op boekensites als bol.com, waar je een review zou kunnen plaatsen. En wellicht ken jij nog andere kanalen? Een blad of site van een (beroeps)vereniging, een netwerksite? Ken je een journalist die mogelijk belangstelling heeft? Of iemand uit de muziekwereld?
 
We stellen het enorm op prijs als jij mee wilt denken. Dank dus!   
 

12 februari 2011: opname van de 2e cd van Het Lied van de Ziel

Op zaterdagmiddag 12 februari 2011 zullen in de Amstelkerk in Amsterdam de opnames plaatsvinden voor de tweede cd van Het Lied van de Ziel. We komen daarvoor samen van 13.00 uur tot maximaal 18.00 uur. Er zijn inmiddels al aardig wat aanmeldingen binnen, vooral van vrouwenstemmen, daarvoor zal de aanmelding dus binnenkort sluiten. Voor de cd is een goede balans tussen mannen- en vrouwenstemmen natuurlijk van belang, dus mogelijk blijft de aanmelding voor mannen wat langer open.
 
Er is wel een voorwaarde: alleen degenen die eerder met ons hebben meegezongen met Het Lied van de Ziel (in Amsterdam of elders) kunnen zich voor deze middag inschrijven.
 
Aanmelden
We vragen een entreebedrag van 7,50. Alle consumpties zijn die dag inbegrepen. 
Aanmelden kan via Online reserveren op onze website, of klik hier >>.
 
Leven van Muziek - workshops voor professionele musici

Wie naar het conservatorium gaat is een gepassioneerd, en dus ook een kwetsbaar en sensitief mens. Je houdt van muziek, wordt er door geraakt. Je wilt verder komen, nog mooiere muziek maken. Maar die gepassioneerdheid komt vaak onder druk te staan. Je gaat dan wellicht steeds meer je best doen, je wilt niet falen. De spanning gaat je mogelijk in de weg zitten. Hoe kun je dan vrijuit muziek maken? Als je ook nog moet leven van je muziek is het lang niet eenvoudig om je muziek echt te laten leven.
 
Speciaal voor musici organisen we improvisatieworkshops o.l.v. Jan Kortie. Op dinsdag 1 februari vindt een 1-daagse versie plaats, en op 24 januari start een serie van 3 maandagochtenden.
 
 
Nieuwe leergang Michelangelo
 
In februari starten wij met een iets aangepaste versie van onze leergang Michelangelo. Deze keer zijn de bijeenkomsten op zeven vrijdagmiddagen, met een wat kleinere groep. De bijeenkomsten worden gehouden in Amsterdam.
 
Data en tijden: vrijdag 11 februari, 4 maart, 25 maart, 15 april, 13 mei, 3 juni, 24 juni 2011, steeds van 13.00-17.30 uur. 
 
Meer weten? We sturen we je graag de folder toe, mail hiervoor naar info@jankortie.nl of bel 020-6246404.
 
Te koop via onze webwinkel
Boek Jan Kortie - Jouw ziel wil zingen
19,90
CD van Het Lied van de Ziel - Van Ohm en Amen
14,95
Het muziekboekje van Het Lied van de Ziel  
7,00
 
Agenda - ziehier enkele (nieuwe) data uit onze agenda        
 
Jan Kortie elders in 't land:
vrijdag 28 januari
 
Aanmelden via
zaterdag 12 maart Een Stembevrijdingsdag in Assen Meer informatie via het ICO in Assen
zondag 13 maart  Workshop mantrazingen in Assen Meer informatie via het ICO in Assen 

Jongeren:
zaterdag 16 april
 
Workshop Mijn Stem en Ik
Voor jongeren tussen de 17 en 25 jaar
Meer informatie volgt binnenkort op onze site 
Voor de complete agenda klik hier>>
 
Kantoor Jan Kortie
Heb je vragen of wil je meer informatie over onze activiteiten?
Neem dan contact op met Josine Crolla van Kantoor Jan Kortie via info@jankortie.nl of bel 020-6246404.
Josine is doorgaans op werkdagen (behalve op woensdag) te bereiken tot 16.00 uur.
 
 
 
Entonig pianospel?
Dat kan een peuter ook!
Dat was toch stellig niet
Mahlers idee?
 
Rekent men straks voor zo'n
Minimalistische
Inspanning ook hoog tarief
BTW?