Is de nieuwsbrief hieronder niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie 

 
Wat wil jij?
 Willen wordt anders als je in verbinding bent.
Als er geen verbinding is willen we hebben.
Als er verbinding is willen we geven. 
(Danil Ofman)
 Zingen kan natuurlijk op allerlei plaatsen en met allerlei groepen. Inmiddels is me dat heel duidelijk, maar zo'n twintig jaar geleden was het een verrassende ontdekking voor me dat het ook heel goed kan in bedrijven, bij conferenties, managementmeetings etc. Vaak is het nog wel een verrassing voor de aanwezigen, soms is het ook even zoeken naar een logische aansluiting in het programma. Maar het komt ook voor dat het me op een presenteerblaadje wordt aangereikt.

Zo'n ervaring had ik deze week. Als jij in een organisatie werkt is de kans vrij groot dat je ooit in een training kennis hebt gemaakt met het verschijnsel kernkwadrant. De bedenker ervan is Danil Ofman. Hij werkt er al een jaar of twintig mee en hield deze week een uitvoerige inleiding over het gebruik van kernkwadranten en over de inzichten die hij ontwikkeld heeft sinds het verschijnen van zijn boek erover. Na zijn lezing mocht ik met de zaal gaan zingen. Ik kwam in een gespreid bedje terecht, want heel veel van wat Ofman zei over organisaties, over samenwerken, over leidinggeven en over ontwikkeling bleek volmaakt aan te sluiten op mijn kijk op zingen. Soms gebruikte hij formuleringen die ik mezelf letterlijk ook al vaak heb horen hanteren. Zijn centrale gedachte was: we moeten niets. Nooit. Niemand buiten onszelf kan ons ooit machteloos maken. Op ieder moment dat we dat echt durven te geloven plaatsen we onszelf in een leegte. Een vrije ruimte die dan op creatieve wijze gevuld kan worden. En die creativiteit kan alleen maar van binnenuit komen. Het gaat er dus om wat jij wil.

En toen zei hij de zinnen die bovenaan deze nieuwsbrief staan. Die troffen mij. Als het om willen gaat doet verbinding er dus enorm toe. Dat roept dan natuurlijk de vraag op: verbinden met wat, of met wie? Gaat het om verbinding met anderen? Of over verbinding met het hogere? Daarover sprak Ofman zich niet uit. En misschien is ieder antwoord ook wel goed. Als je oprecht met een ander verbonden bent (je kunt dan spreken van horizontale verbinding) gun je die ander natuurlijk het beste en wil je dus geven. Maar die ander is niet eens nodig. Je kunt die verbinding ook allereerst een verticale laten zijn. Dan open je je voor dat wat jou inspireert, voor je bezieling. En ook dan wil je, als vanzelf, geven. Waarvan krijg jij de geest? Wat bezielt jou? Dat lijntje naar boven is soms nog helemaal niet makkelijk te vinden. Juist hier heeft muziek ons veel te bieden.

Ik kan daar van alles over zeggen (sterker nog, ik heb er net een boek over geschreven). Maar dat ga ik hier niet doen, ik wil het podium geven aan iemand die veel meer recht van spreken heeft. Ze heet Alice, ze is pianiste, en met haar 106 jaar is zij de oudste overlevende van de Holocaust. Ze speelt nog dagelijks, ze maakt de indruk intens gelukkig te zijn, de liefde straalt van haar gezicht. Muziek is alles, zegt ze, 'music is God '. Van haar neem ik het direct aan. Haar lijntje naar boven gaat via muziek, zou je kunnen zeggen. Maar eigenlijk is het nog scherper: haar lijntje naar boven is muziek. Over Alice is een documentaire gemaakt die begin volgend jaar uitkomt, ik kreeg de trailer ervan na onze vorige nieuwsbrief toegestuurd door drie verschillende mensen, waarvoor mijn dank. Hij duurde een minuut of tien, en ik had je nu graag de link ervan gegeven maar hij is inmiddels helaas vervangen door een veel kortere versie, die overigens nog steeds mooi is. Je vindt 'm op You Tube: klik hier>>. Geniet ervan. Zo hoop ik ook 106 te worden.

We verwelkomen je graag, met jouw muziek, in onze activiteiten. Ook als je jonger bent.

Jan Kortie

P.S.
1.
Even een misverstand de wereld uit helpen. Soms beginnen mensen tegen mij over m'n boek en zeggen dan: waarom zou ik een boek over zingen willen lezen, zingen moet je toch gewoon doen? De eerste keer overviel die vraag me echt, ik had er zelf nooit zo tegenaan gekeken. Later dacht ik: maar vragen die mensen dat ook als het over een kookboek gaat? Want zoiets is het wel: wie van koken houdt kan van een goed kookboek heel blij worden. En vervolgens genieten van zijn kookkunst, n van heerlijk eten. Wie van zingen houdt geniet van dit boek, en zingt daarna ng lekkerder.
2.
Sinterklaas is weer in het land en dat is mooi, want dan kunnen we ons verlangen om te geven volop uitleven. Maar bovendien: we kunnen weer dichten. Ik ben daar een groot voorstander van. Nou houdt niet iedereen van dichten, dus we schieten je graag te hulp. Als je vrijdag aanstaande het boek of de cd bij ons koopt leveren wij er desgewenst een passend gedicht bij. Bestel je via de webwinkel en wil je ook een gedicht, stuur dan na je bestelling een e-mailtje met in het onderwerp Gedicht.
 
 
 
Jan Kortie het land in 
 
September jongstleden is het het boek Jouw ziel wil zingen van Jan Kortie uitgekomen. In het kader hiervan worden op allerlei plaatsen in Nederland workshops en mantra-avonden georganiseerd. 

Nieuwe datum:
Vrijdag 28 januari 2011 in Vught, 's middags een stembevrijdingsworkshop en in de avond mantrazingen. [Meer informatie over tijdstippen, aanmelding e.d. volgt deze week op onze website.] 
 
Maar eerst nog in Deventer (dinsdag 23 november) en Den Haag (vrijdag 10 december). Informatie over deze bijeenkomsten vind je op onze website klik hier>>.
 
 
12 februari 2011: opname van de 2e cd van Het Lied van de Ziel
 
Zoals we al eerder meldden: op zaterdagmiddag 12 februari 2011 zullen in de Amstelkerk in Amsterdam de opnames plaatsvinden voor de tweede cd van Het Lied van de Ziel. We komen daarvoor samen van 13.00 uur tot maximaal 18.00 uur. Er zijn inmiddels al aardig wat aanmeldingen binnen. Wil je ook meezingen dan ben je van harte welkom.
 
Er is wel een voorwaarde: alleen mensen die eerder hebben meegezongen met Het Lied van de Ziel kunnen zich voor deze middag inschrijven.
 
Aanmelden
Het aanmelden gaat via onze website. Daar zal je opvallen dat meteen bij de aanmelding al de mannen van de vrouwen 'gescheiden' worden. Je snapt waarom: voor de cd is een goede balans natuurlijk van belang. Het kan dus zijn dat een van beide groepen eerder vol zit dan de ander. We vragen een entreebedrag van 7,50. Dit is inclusief alle consumpties en een drankje na afloop.
 
Aanmelden kan via Online reserveren op onze website, of klik hier>>
 
 
Nieuwe leergang Michelangelo op vrijdagmiddag
 
In februari starten wij met een iets aangepaste versie van onze leergang Michelangelo. Deze keer zijn de bijeenkomsten op zeven vrijdagmiddagen, met een wat kleinere groep.
De bijeenkomsten worden gehouden in Amsterdam.
Data en tijden: vrijdag 11 februari, 4 maart, 25 maart, 15 april, 13 mei, 3 juni, 24 juni 2011, steeds van 13.00 - 17.30 uur.
 
Als je meer wil weten sturen we je graag de folder toe.  Aanvragen: klik hier>>
 
 
Het Lied van de Ziel en de BTW

Er is veel te doen over het kunstbeleid. Op tal van plaatsen in het land is afgelopen zaterdag geschreeuwd, dat zal je niet ontgaan zijn. Ik mocht zelf op het Leidseplein 20.000 mensen hun stem helpen verheffen. Dat was overigens nauwelijks nodig, er ging spontaan al een indrukwekkende hoeveelheid geluid over het plein heen.

Zoals je wellicht weet heeft de Tweede Kamer inmiddels ingestemd met de verhoging van de BTW op theater- en concertbezoek vanaf 1 januari. Het Lied van de Ziel viel tot nu toe onder het lage tarief. Dat betekent dat ook de prijs hiervan in het nieuwe jaar omhoog zal gaan. Een kaartje gaat 17,00 kosten, een kortingskaartje 11,90, een abonnement voor vijf keer komt op 55,00. Troost putten we uit de gedachte dat kennelijk ook de belastingdienst vindt dat het hier gaat om toegevoegde waarde.
 
En ook bij ons geldt: kaartjes of een abonnement voor 2011 blijven tot 1 januari te koop voor de huidige prijzen.

N.B.
Last-minute kaartjes voor het Lied van de Ziel zijn aan de kassa te koop. Daar maken steeds meer mensen gebruik van. Tot op heden gaat dat goed, we hebben nog niemand hoeven weigeren. Maar de inschrijvingen voor de komende maanden lopen vrij hard, dus weet dat je het risico loopt dat de zaal vol is. Op vrijdagmiddag kun je (na 16.00 uur) op onze website zien of er nog plaatsen voor de avond zijn.
 
 
Te koop via onze webwinkel
Boek Jan Kortie - Jouw ziel wil zingen 19,90 bestellen via webwinkel
De cd van Het Lied van de Ziel - Van Ohm en Amen 14,95 bestellen via webwinkel
Het muziekboekje van Het Lied van de Ziel 7,00 bestellen via webwinkel
 
 
Agenda
 
Er zijn nieuwe data bekend voor onze workshops Naar Binnen en Naar Buiten. Dit is onze eendaagse stembevrijdingsworkshop, voor iedereen toegangelijk. In een groep (van maximaal 12 mensen) ontdek je op deze dag meer over hoe jij jouw eigen muziek kunt laten klinken.


Kantoor Jan Kortie
Heb je vragen of wil je meer informatie over onze activiteiten?
Neem dan contact op met Josine Crolla van Kantoor Jan Kortie via info@jankortie.nl of bel 020-6246404. 
Josine is doorgaans op werkdagen (behalve op woensdag) te bereiken tot 16.00 uur. 
 
 
 

Lesje in dankbaarheid!
Hier zien wij Alice, die
Dagelijks speelt voor haar
Dierbaar publiek

Onbetwist is zij het
Hoogstinspirerende
Voorbeeld van levenskunst
God is muziek!