Is de nieuwsbrief hieronder niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie 

 
Alleen als ik naar Bach luister geloof ik in God
(Theo Loevendie)
 
 
 
Het is niet moeilijk om uitspraken te vinden van musici waarin een verband gelegd wordt tussen muziek en God, het goddelijke, het hogere of hoe het ook genoemd wordt. Dat bevreemdt mij niet, want muziek brengt de componist, de musicus en de luisteraar potentieel meteen in contact met die laag in ons die het diepere, het hogere, het onbenoembare kent. "Alle musici zijn gelovig", zei Wibi Soerjadi ooit, "ze geloven allemaal in iets hogers." Ja, dat moet haast wel, muziek is namelijk zelf 'iets hogers'.

Afgelopen zaterdag was ik bij een lezing van Eckart Tolle. Hoewel hij het natuurlijk voortdurend heeft over het spirituele vermijdt hij zorgvuldig om dat met grote woorden te doen. Hij heeft het nauwelijks over God, maar veel liever over Zijn. En hij legde ons heel helder uit hoe ieder beeld van God de echte beleving van het goddelijke bijna onvermijdelijk in de weg zit. Wat God ook is, het is in ieder geval niet in een menselijk beeld te vangen. Het onttrekt zich aan woorden, woorden zijn hooguit bruikbaar om naar het goddelijke te (ver)wijzen, niet om het te begrijpen. Fijn dus dat er muziek is, en zeker ook fijn dat er muziek van Bach is, want muziek kan een laag in ons aanraken waar woorden niet kunnen komen. Op 't moment dat we geraakt worden door muziek zijn we in direct contact met het hogere in ons.

Kerken of kerkgenootschappen die God als het ware claimen zitten er per definitie naast, want het goddelijke zit in ieder van ons. Mijn oog valt af en toe op een groot bord in een weiland langs de snelweg bij Zwolle waarop ons meegedeeld wordt dat iedereen die in Jezus gelooft het eeuwige leven heeft. Ik fantaseer dan altijd om er een keer stiekem een bord onder te timmeren waarop staat: "Ja, dat is zo. En alle anderen ook". Ik houd er van om het woord 'God' terug te veroveren op wie het wil claimen. En allerlei woorden eromheen evengoed. 'Bidden' bijvoorbeeld. Het is toch prachtig om even stil te zijn en in die concentratie een ander die je liefhebt het goede toe te wensen? Je wordt er trouwens zelf ook gelukkiger van.

Interessant genoeg is een vergelijkbaar fenomeen ook in de muziekwereld te zien. Muziek gaat over het hogere, in ieder geval kan het daar over gaan. Ik durf best de stelling aan dat muziek de hoogste kunstvorm is. Maar ja, daarin schuilt ook een gevaar. Want die kunstvorm kan zo hoog worden dat hij slechts voor een deel van de mensen te bereiken is. Er wordt dan dus een beeld van muziek voorgespiegeld als iets wat buiten ons zelf ligt. En ook hier geldt: het beeld staat de beleving in de weg. We komen dan terecht in een wereld van vergelijking: de een is goed genoeg, de ander niet. Als je niet muzikaal bent heb je dus pech gehad. Of misschien is niemand goed genoeg? Zelfs topmusici kunnen enorm gebukt gaan onder een gevoel van tekortschieten, zoals een recente documentaire over de violiste Janine Jansen laat zien. Hoe pijnlijk, toch, voor iemand die zo enorm talentvol is. 

Woorden als 'God' en 'bidden' ontdoe ik dus graag van hun kerkelijke lading, zodat ze weer voor iedereen bereikbaar en bruikbaar zijn. Voor woorden als 'muzikaal' en 'zingen' geldt iets vergelijkbaars, ook die durft niet iedereen meer te gebruiken. Ik hoor bijvoorbeeld mensen wel eens het woord 'klinken' gebruiken in de plaats van 'zingen'. 'Zullen we even wat gaan klinken?'. Ik snap dat wel, dat is drempelverlagend bedoeld. Maar ik denk dan: niet doen! Noem het zingen! Aarzel niet om jouw zangerige geluid zingen te noemen, ook als het niet (meteen) voldoet aan de normen die er door jezelf of door anderen aan gesteld worden. Laat je je zingen niet afpakken. Je kunt het, want je bent net als wij allemaal een vat vol muziek.

Je bent het hogere, je bent muziek. Daarom kun je genieten van Bach, je herkent de schoonheid en het mystieke ervan omdat het ook in jou zit. Met iedere welgemeende toon, met ieder oprecht gezongen lied, met ieder in waardigheid gespeeld muziekstuk is het hogere voelbaar. Niet ergens ver weg, buiten ons, als iets onbereikbaars. Maar als iets wat in onszelf leeft en aangeraakt kan en wil worden. Daar verlangen we allemaal naar. Dus willen we musiceren (n geloven) van binnenuit. Daarover gaat het spannende proces dat we stembevrijding genoemd hebben. En van de prachtige vormen daarvan is mantra-zingen. Daar komen de hierboven beschreven werelden samen. En ja, dat wordt soms goddelijk mooi. Omdat jouw zingen goddelijk is, en dus mooi.

Er is in deze nieuwsbrief veel nieuws te melden. In de kaders hieronder word je bijgepraat. Bijvoorbeeld over onze plannen voor het opnemen van een tweede cd. Allerlei nieuwe data van activiteiten, waaronder de data voor de eerste helft van 2011 van Het Lied van de Ziel. En over een ontwapenend stukje video op YouTube.

Weet je welkom.

Jan Kortie

P.S.
Het boek Jouw ziel wil zingen is nu een maand uit. De afgelopen weken hebben we veel hartelijke reacties gekregen van lezers. Sommige mensen denken dat een boek over zingen vermoedelijk over techniek gaat en waarschijnlijk ook saai is. Maar dat is niet de ervaring van onze lezers. Een paar reacties: "Het inspireert en bemoedigt me zeer", "Het leest heel makkelijk, ik heb het gevoel dat je naast me staat", "Het is lekker Jannerig, eenvoudig en met humor".
Het is mijn diepe wens dat via dit boek veel mensen bereikt worden, van absolute beginners tot doorgewinterde profs. Veel dank dus aan iedereen die het boek gekocht heeft, voor zichzelf of voor een ander. Iemand schreef ons dat ze het boek aan een paar mensen cadeau had gedaan en het expres in drie verschillende boekhandels besteld had, zodat zoveel mogelijk boekhandelaren het speciaal voor hen bedoelde troostend woord achterin het boek zouden lezen. Kijk, zo schiet het op.

 
Jan Kortie het land in
 
September jongstleden is het het boek Jouw ziel wil zingen van Jan Kortie uitgekomen. In het kader hiervan worden op allerlei plaatsen in Nederland workshops en mantra-avonden georganiseerd onder de noemer Jouw ziel wil zingen. 

Nieuwe geplande datum:
28 januari 2011 in Vught  [meer informatie over tijdstippen, aanmelding e.d. volgt binnenkort op onze website] 
 
Maar eerst nog in Groningen (12 november), Deventer (23 november) en Den Haag (10 december). Informatie over deze bijeenkomsten vind je op onze website klik hier>>

Jan Kortie het land uit?
 
Jouw ziel wil zingen blijkt ook in Belgi gelezen te worden. Dat bracht ons op het idee om ook daar eens een workshop te organiseren. We zijn dus op zoek naar mensen die er iets in zien om de organisatie van een dag in Vlaanderen op zich te nemen. Is dat iets voor jou? Laat het ons horen via info@jankortie.nl of bel 020 - 6246404.
 
 
Opname tweede cd van Het Lied van de Ziel op 12 februari 2011
 
Wie in 2009 heeft meegedaan met de opnames van onze eerste cd zal zich dat nog wel herinneren. De concentratie was enorm en daarmee werd het een bijzondere ervaring. We zijn dan ook blij om je nu te kunnen melden dat we weer zo'n dag gaan organiseren.
 
Sinds het uitkomen van onze eerste cd hebben we tal van nieuwe mantra's gezongen. Genoeg om weer een mooie cd mee te vullen. De opnames daarvan gaan plaatsvinden op zaterdagmiddag 12 februari 2011 in de Amstelkerk in Amsterdam van 13.00 uur tot maximaal 18.00 uur.
 
Wil je meezingen dan ben je van harte welkom. Er is wel een voorwaarde: alleen mensen die eerder meegedaan hebben kunnen zich voor deze middag inschrijven. 
 
We vragen een entreebedrag van  7,50. Dit in inclusief alle consumpties en een drankje na afloop.
 
Het aanmelden voor deze dag gaat via onze website. Daar zal je opvallen dat meteen bij de aanmelding al de mannen van de vrouwen 'gescheiden' worden. Je snapt waarom: voor de cd is een goede balans natuurlijk van belang. Het kan dus zijn dat een van beide groepen eerder vol zit dan de ander.
 
Wil je je aanmelden: klik hier>>
 

Om je te verbazen

Muzikaliteit zit al van jongs af aan in ons. Bij sommige kinderen is dat heel zichtbaar. Kijk maar eens naar het volgende filmpje op You Tube. Wie m'n boek gelezen heeft zal snappen dat ik me hier erg mee kan identificeren. Al is deze peuter wel verder dan ik op die leeftijd....   
 
 
Te koop via onze webwinkel
Boek Jan Kortie - Jouw ziel wil zingen 19,90 bestellen via webwinkel
De cd van Het Lied van de Ziel - Van Ohm en Amen 14,95 bestellen via webwinkel
Het muziekboekje van Het Lied van de Ziel 7,00 bestellen via webwinkel
  
Agenda
Er zijn nieuwe data bekend voor:

* Het Lied van de Ziel in 2011
* Workshops voor professionele musici Leven van Muziek
* Workshops stembevrijding voor vrouwen
 
 
Kantoor Jan Kortie
Heb je vragen of wil je meer informatie over onze activiteiten?
Neem dan contact op met Josine Crolla van Kantoor Jan Kortie via info@jankortie.nl of bel 020-6246404. 
Josine is doorgaans op werkdagen (behalve op woensdag) te bereiken tot 16.00 uur. 
 
 
 

Leve het hogere!
Hoor ze toch zingen hier
En in meerstemmigheid
Ieder doet mee
 
Mens, dat klinkt werkelijk
Op-en-top-goddelijk
Kom, we gaan op naar een
Tweede cd