Is de nieuwsbrief hieronder niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie.Iemand kan zich niet persoonlijker uiten dan door te zingen; zelfs als het liedje door een ander is geschreven (...) breekt de ziel van de zanger door in zijn timbre (…).
 
Kevin Toma

 

Nee, dit citaat komt niet van een zanger of zangdocent. De auteur is de filmcriticus van de Volkskrant die de film ‘De Leugen’ recenseert, waarin (ex-)politici zingend ten tonele worden gevoerd. Rita Verdonk ontroert de recensent, Hilbrand Nawijn bezorgt hem kippenvel, die film wil ik wel zien. Wat bijzonder dat mensen waarvan we doorgaans alleen de harde buitenkant kunnen zien ons een blik gunnen in hun ziel. En ook verheugend dat uitgerekend het woord ziel hier gebruikt wordt door de recensent.

Wonderbaarlijk instrument toch, de stem. Technisch gezien: stembanden, in beweging gezet door lucht. En technisch valt er ook een en ander te leren voor wie zingen wil, houding, spierspanning, ademsteun. Maar kennelijk is dat allemaal niet doorslaggevend. Want ook bij ongeoefende zangers ‘breekt de ziel door’. Prachtige formulering vind ik dat, omdat er ook uit spreekt dat de ziel zich uiteindelijk niet laat tegenhouden. De waarheid wint het dan van de leugen, het masker valt. Dat is waarom wij zingen heel spannend kunnen vinden, en waarom sommige mensen het bij voorkeur niet doen als anderen het horen. Ineens kan de ziel doorbreken en dan ben je de controle kwijt, je bent naakt en kwetsbaar. Dat is eng. En het is fantastisch. Het ontroert de luisteraar en bezorgt hem kippenvel.

Ik ben de Volkskrant natuurlijk dankbaar voor het mij aanreiken van een fijn bruggetje. Ruim een week geleden is mijn boek Jouw ziel wil zingen gelanceerd, dat gaat hierover. Het boek beschrijft de twee manieren van zingen die er bestaan. Zing je vanuit je techniek (of gehinderd door je gebrek eraan)? Of zing je vanuit je ziel, je spirit, je hart, je wezen? Ben je bezig om iets te bereiken of laat je je muziek stromen? Doe je je best of geef je het beste van jezelf? In interviews die ik de afgelopen week over het boek gegeven heb werd me gevraagd of dat nou eigenlijk wel kan, een boek over zingen. Je moet het toch gewoon doen? Ja, natuurlijk. Maar later dacht ik: vragen ze dat ook aan iemand die een kookboek schrijft? Net zoals een kookboek je kan helpen om nog meer van voedsel te genieten, wil dit boek jou helpen nog meer van je zingen te genieten, weer een volgende laag erin te ontdekken.

De boekpresentatie was feestelijk, zoals ik gehoopt had. Alle indrukken daarvan hebben nog lang in mij nageklonken, en doen dat eigenlijk nog. De eerste reacties van lezers stemmen me hoopvol. Men vindt het boek sappig, gepassioneerd, indringend. Iemand meldde me dat ze al na twee pagina’s in tranen was. Dat sommige mensen na twee tonen in tranen zijn ken ik wel, dat dat eveneens voor het lezen erover kan gelden is ook voor mij nieuw.

Ter gelegenheid van het uitkomen van het boek hebben we tegelijk onze website vernieuwd, hij is overzichtelijker en toegankelijker geworden. En je vindt er nu ook een webwinkel, waar je (o.a.) het boek kunt bestellen. Natuurlijk kun je het boek ook kopen als je mee komt zingen tijdens Het Lied van de Ziel, of deelneemt aan een van de middagen stembevrijding die ik de komende maanden op diverse plaatsen in het land ga geven. En misschien heeft jouw plaatselijke boekhandel het wel op voorraad?

Zoals je hieronder kunt zien is ook deze nieuwsbrief in een nieuw jasje gestoken en ingekort. Een paar dingen krijgen hieronder nog wat extra aandacht. Daarna volgt de agenda. En tot slot treft de liefhebber nog een ollekebolleke aan.

Weet je welkom bij onze activiteiten, ook als je politicus bent of filmrecensent.

Jan Kortie
Josine Crolla (secretariaat)
 
 
Jouw ziel wil zingen

Jan Kortie introduceerde het begrip ‘stembevrijding’ in Nederland en ontwikkelde een onorthodoxe, opgewekte benadering van zingen die nog niet eerder beschreven is. Dit boek draait niet om methoden of technieken, maar wil je inspireren om jezelf en je muziek te bevrijden uit het keurslijf van ‘hoe het hoort’.

Het boek is de weerslag van 25 jaar onconventioneel werken. In die jaren is een grote diversiteit aan werkvormen en doelgroepen de revue gepasseerd, vaak in samenwerking met mensen uit allerlei verschillende disciplines. Drie van hen hebben vanuit hun geheel eigen invalshoek een voorwoord in het boek geschreven: de cabaretičre Brigitte Kaandorp, de psychiater Maarten van Rossum en de klassiek musicus Jan van de Berg.
 
Bovendien bevat ieder hoofdstuk een ollekebolleke dat Drs. P speciaal voor het boek schreef. 

Jouw ziel wil zingen
bevat 192 pagina's en verscheen onlangs bij Uitgeverij Ten Have.
 

Michelangelo start binnenkort!

Het beeld zit al in marmer, het enige wat ik doe is het materiaal zo weghakken dat het te voorschijn komt.  
(Michelangelo)
 
 
‘Michelangelo’ is de naam van onze intensieve zangleergang. Het gaat daarin om jouw persoonlijke leerweg, over de stappen die jij kunt maken om je stem te bevrijden en om zo meer en meer tot bloei te komen in je zingen en in je leven. Als je achterwege laat wat overbodig is kan jouw pure schoonheid zich tonen. Zingen is een prachtige oefening. Om in het hier en nu te zijn, om het leven te laten stromen in ons, om ons steeds weer opnieuw te verbinden met ons wezen.
 
De eerstvolgende groep start op donderdag 14 oktober, er zijn nog een paar plaatsen vrij.
 
Klik hier voor meer informatie
  
Jan Kortie het land in

In het kader van het verschijnen van zijn boek leidt Jan Kortie de komende maanden op allerlei plaatsen in het land workshops stembevrijding en mantra-avonden. Je kunt terecht in Amersfoort (22 oktober), Groningen (12 november), Deventer (23 november), Den Haag (10 december), Vught, N.Br. (o.v. 28 januari), Laag Zuthem (bij Zwolle, 4 februari) en Assen (12 en 13 maart).
 

Ben jij muziekprofessional? Of ken jij muziekprofessionals?

Mensen die van muziek hun beroep gemaakt hebben staan voor heel specifieke vragen. Hoe ga je om met de druk die dat met zich meebrengt? Hoe houd je het contact levend met de bron waaruit je muziek voortkomt als er brood op de plank moet komen? Welk effect hebben de oordelen en verwachtingen van collega's en toehoorders?
De workshop Leven van muziek op 15 oktober is speciaal voor deze groep. Een levendige workshop waarin veel aandacht is voor improviseren, zodat jouw muziek kan stromen. 
Klik hier voor meer informatie
 
Te koop via onze webwinkel
Jouw ziel wil zingen € 19,90 bestellen
De cd van Het Lied van de Ziel - van Ohm en Amen € 14,95 bestellen
Het muziekboekje van Het Lied van de Ziel € 7,00 bestellen
  
AGENDA
Klik op de activiteit naar keuze voor meer informatie 
Oktober
6 oktober Workshop stembevrijding Naar Binnen en Naar Buiten
8 oktober
 
Mantrazingen in Amsterdam Het Lied van de Ziel
met ter opwarming de workshop Lijf & Stem
8 oktober   Start Workshopserie voor vrouwen Voluit Vrouw  [wachtlijst]
14 oktober Start leergang Michelangelo
15 oktober Workshop voor professionals Leven van Muziek
22 oktober Middag stembevrijding in Amersfoort

November
5 november
 
Mantrazingen in Amsterdam Het Lied van de Ziel
met ter opwarming de workshop Lijf & Stem
8 november Start van de vooropleiding Het Basisjaar
10 november Workshop stembevrijding Naar Binnen en Naar Buiten
12 november Middag stembevrijding in Groningen
12 november Mantra-avond in Groningen
19 november Workshop voor vrouwen Vrouwen, Lijf en Stem
23 november Avond rond passie, wijn en stembevrijding in Deventer
26 november
 
Mantrazingen in Amsterdam Het Lied van de Ziel
met ter opwarming de workshop Lijf & Stem

December
10 december Een middag stembevrijding in Den Haag
10 december Het Haagse Lied van de Ziel, mantra-avond in Den Haag
17 december
 
Mantrazingen in Amsterdam Het Lied van de Ziel
met ter opwarming de workshop Lijf & Stem
 
 
Wat kost dit boek, beste
Boekenverhandelaar?
Negentien negentig?
Dat is niet duur!
 
Waar vond men ooit zulke
Stemmenbevrijdende
Zanglustopwekkende
Zielenlectuur?