Is de nieuwsbrief hieronder niet goed leesbaar klik dan hier voor de online versie
 

We are not human beings having a spiritual experience,
but spiritual beings having a human experience.
(Drunvalo Melchizedek)
 
 
 
 
Dit citaat vind ik nou een mooie binnenkomer, zo na de zomer. Heerlijk verhelderende en ook geruststellende omdraaiing van hoe we er doorgaans tegenaan kijken. Laten we dit maar tot thema verheffen voor het komend cursusjaar.
 
Zie jij jezelf als een spiritueel mens? En wat is dat dan? Lees jij graag spirituele boeken, bezoek je graag spirituele bijeenkomsten? Wat zijn dat dan precies? Ben jij geďnteresseerd in spiritualiteit? Wat is dat eigenlijk, spiritualiteit? Ik heb wel eens getracht om dat te formuleren maar dat valt nog niet mee.
 
Mensen beschouwen zingen soms als een spirituele ervaring. Zeker als het gaat om het zingen van mantra's, of ander religieus getint repertoire. Doorgaans gaat dat ook nog gepaard met een beoordeling, ze vinden het dan 'goed' om iets spiritueels te zingen. Of juist 'te zweverig'. Daar hebben we dan al snel een scheiding der geesten, wat de een goed vindt, vindt een ander maar niks. De een gaat z'n best doen om heel spiritueel te zijn en de ander gaat z'n best doen om het vooral niet te zijn.
 
Heel geruststellend dus als je daar niet mee bezig hoeft te zijn. Jij en ik zijn niet een mens die af en toe een spirituele ervaring heeft, maar een spirit die voortdurend menselijke ervaringen beleeft. Je kunt niet spiritueler worden dan je al bent en trouwens ook niet minder spiritueel. Jouw spirit kijkt daar vermoedelijk glimlachend naar. Je spirit is gewoon. Gelukkig maar, want dat betekent dat we altijd opnieuw toegang hebben tot de levendigheid en de vanzelfsprekende muzikaliteit van de spirit, ongeacht wat we geloven of niet geloven.
 
Zingen is dus gewoon zo'n menselijke ervaring. Of je nou popmuziek zingt, een cantate van Bach, een lied van Oosterhuis of als je improviseert. Doet het er dan niet niet toe wat je zingt? Jawel, want natuurlijk zul je de ervaring willen opzoeken die het meest bij jou past. Om niet te zeggen: die het meest bij jouw spirit past. Sommige liedjes, sommige teksten, sommige ervaringen tillen je als het ware op, ze inspireren, dringen echt in je door. Hoe bewuster je je daarvan bent, des te groter de kans dat je die momenten meer en meer kunt beleven. Op de mooiste momenten voel je dan, al is het maar even, dat je volstrekt met jezelf samenvalt. Er is geen zorg meer, geen probleem, geen gedoe. Er is alleen maar jij in dít moment. Zo'n moment kun je niet bewerkstelligen, het overkomt je. Het is een ervaring van heelheid, een heilig moment dus. En tegelijk een menselijke ervaring.
 
Zoals je mogelijk weet ben ik de afgelopen tijd bezig geweest met het schrijven van een boek over zingen. Het ligt nu bij de drukker, eind september verschijnt het (bij uitgeverij Ten Have). Ik zie daar enorm naar uit. Je bent trouwens van harte welkom tijdens de boekpresentatie op zaterdag 25 september; hieronder lees je daarover meer details. Het boek is getiteld Jouw ziel wil zingen. Dat klinkt behoorlijk spiritueel, vind je niet? Ja, het is jouw ziel, jouw spirit die wil zingen. Maar daarvoor heeft hij jouw mond, jouw stem, jouw lichaam, zelfs jouw mind nodig. Jouw mens-zijn, dus.
 
We gaan je het komend cursusjaar volop de kans geven om allerlei menselijke ervaringen op te doen. Vrijdag 10 september gaat Het Lied van de Ziel weer van start, zaterdag 25 september is er een Stembevrijdingsdag, voorafgaand aan de boekpresentatie van die middag, het hele jaar door zijn er workshops en leergangen. Veelal in Amsterdam, maar je treft hieronder ook een aantal data aan van activiteiten op andere plaatsen in het land. 
 
Je bent van harte welkom.
 
Jan Kortie
Josine Crolla (secretariaat)

Door in de agenda hieronder op jouw keuze te klikken ga je direct naar het kader met informatie over de betreffende activiteit.
 
 
Agenda overzicht 2010
6 september
 
Naar Binnen en Naar Buiten - workshop stembevrijding
Ook op 6 oktober, 10 en 29 november
10 september
 
Het Lied van de Ziel - mantra-avond in Amsterdam
Ook op 8 oktober, 5 en 26 november en 17 december
10 september 
Workshop Lijf & Stem - opwarmen voor Het Lied van de Ziel
Ook op 8 oktober, 5 en 26 november en 17 december
24 september
Vrouwen, Lijf & Stem - workshop voor vrouwen
25 september
Jouw ziel wil zingen - stembevrijdingsdag en boekpresentatie in Amsterdam
1 oktober
Jouw ziel wil zingen - workshop op deVoorde, Laag Zuthem
4 oktober
Leven van Muziek - start workshopserie voor muziekprofessionals
8 oktober Voluit Vrouw - start workshopserie voor vrouwen
15 oktober Leven van Muziek - 1-daagse workshop voor muziekprofessionals
22 oktober Jouw ziel wil zingen - workshop in De Kamers in Amersfoort
12 november Jouw ziel wil zingen - 2 workshops in Groningen 
23 november
Informatie Stembevrijder worden?
Het Basisjaar
De leergang Michelangelo
  
Te koop
De cd van Het Lied van de Ziel
Het muziekboekje van Het Lied van de Ziel
 
Tenslotte
Een ollekebolleke
 
 
Stembevrijdingsdag en boekpresentatie van Jouw ziel wil zingen
op zaterdag 25 september 
Een speciale stembevrijdingsdag o.l.v. Jan Kortie in Amsterdam met in de middag workshops door stembevrijders in kleinere groepen. De dag wordt afgesloten met de presentatie van het boek Jouw ziel wil zingen.
 
Programma
10.15 - 12.15 uur   Workshop stembevrijding door Jan Kortie
12.15 - 13.15 uur   Lunch
13.15 - 15.30 uur   Workshops in kleinere groepen
15.30 - 16.00 uur   Theepauze
16.00 - 17.00 uur   Boekpresentatie Jouw ziel wil zingen
 
Je kunt deelnemen aan de hele dag, maar het is ook mogelijk om aan het eind van de middag alleen de presentatie van het boek bij te wonen.
 
Kosten 
De kosten voor de stembevrijdingsdag zijn € 75,- per persoon, inclusief een lunch en koffie & thee in de pauzes.
Het bijwonen van de boekpresentatie is gratis, maar aanmelden is wel noodzakelijk.
Na afloop van de bijeenkomst is het boek te koop. Eind september is het boek ook online te koop via onze website.
 
Aanmelden
Via de link 'Online reserveren' op onze website kun je je aanmelden voor zowel de workshops overdag als de boekpresentatie aan het einde van de dag. 
Kom je naar de workshops dan betaal je daarvoor direct via iDEAL.
Je ontvangt na je aanmelding per e-mail een bevestiging met meer informatie o.a. over de locatie.

Reserveren via e-mail 
of telefoon is niet mogelijk.
 
Jouw ziel wil zingen, ook elders in het land

1 oktober 2010
Jouw ziel wil zingen, een middag stembevrijding o.l.v. Jan Kortie
Locatie: DeVoorde, Laag Zuthem (bij Zwolle)
Tijd: 13.30 – 16.30 uur
Prijs: € 35,-
Voor wie wil is er de mogelijkheid om vooraf een heerlijke lunch te gebruiken.
Informatie en aanmelding: deVoorde, http://www.devoorde.nl/  

22 oktober 2010
Jouw ziel wil zingen, een middag stembevrijding o.l.v. Jan Kortie
Locatie: De Kamers, Amersfoort
Tijd: 12.30 – 16.30 uur (incl. lunch)
Prijs: € 55,- incl. heerlijke lunch vooraf.
Informatie en aanmelding: de Kamers, http://www.dekamers.nl/
 
12 november 2010
Twee workshops in Groningen
* Een middag stembevrijding o.l.v. Jan Kortie
  Tijd: 13.30 – 16.30 uur
  Prijs: € 32,- (of in een envelop zoveel als je je kunt permitteren)
 
* Het Lied van de Ziel, een avond mantra’s zingen o.l.v. Jan Kortie
  Tijd: 20.00 – 22.00 (Lutherse kerk)
  Prijs: € 15,- (of in een envelop zoveel als je je kunt permitteren)
Informatie en aanmelding: Erik Huele: erikhuele@gmail.com, 050-3124650
 
23 november 2010
Een gepassioneerde avond in de Deventer Schouwburg rond wijn en stembevrijding m.m.v. Alice Eddes en Jan Kortie
Aanvang: 20.30 uur
Prijs: € 25,-
Informatie en aanmelding: http://www.deventerschouwburg.nl/
 
  
Het Lied van de Ziel

We zingen eenstemmige en eenvoudig meerstemmige mantra's en andere mooie, gewijde melodieën uit zeer diverse religieuze en spirituele richtingen, in allerlei talen, veelal met pianobegeleiding. Tussen het zingen door zijn we stil, de afwisseling van stilte en gezang doet beide nog meer tot hun recht komen.

Doorgaans ongeveer eens in de 4 weken, op vrijdagavond, van stipt 20.00 uur tot 22.00 uur. Er is geen pauze. Vanwege de te verwachten drukte is het raadzaam bijtijds te komen, de kerk gaat drie kwartier voor aanvang open. Tot een kwartier voor aanvang is er koffie en thee te verkrijgen, daarna neemt iedereen plaats en wordt het stil. Na afloop gaat de bar weer open.

Locatie: de Amstelkerk, Amstelveld 10 in Amsterdam, vlakbij de Utrechtsestraat. De ingang ligt overigens aan de Reguliersgracht.

Data: 10 september, 8 oktober, 5 en 26 november en 17 december.

Kosten: de entreeprijs bedraagt € 15,-* of € 10,50 voor jongeren en Stadspashouders. Als je je niet het hele bedrag kunt permitteren en toch graag mee wil doen, dan mag je ook een envelop meebrengen waar je in stopt wat voor jou wel haalbaar is. Dat kan op de avond zelf aan de kassa (mits er nog plaatsen zijn) en ook na afloop voor volgende avonden.

Reserveren: entreekaarten kun je online kopen via deze link: 'Online reserveren', die je overigens ook op onze website aantreft.
Kaarten (maar geen kortingskaarten) zijn eveneens te koop bij de balie van Amsterdams Uitburo aan het Leidseplein in Amsterdam. Het Uitburo rekent hiervoor €2,- extra.

Abonnement 2e helft 2010: ook voor de 2e helft van 2010 verkopen we weer een 'Trouwe Zielen'-abonnement. Dit abonnement is geldig op de vijf hierboven vermelde data en kost € 50,-. Je kunt het abonnement online kopen, je ontvangt dan per mail een afhaalbewijs waarmee je het de eerstvolgende mantra-avond kunt afhalen. Ook aan de kassa van de Amstelkerk zijn abonnementen te koop.
Besluit je pas na afloop van de avond een abonnement te kopen, dan brengen we de entreeprijs in mindering. [Let op: in de Amstelkerk zijn geen pinbetalingen mogelijk.]

Het is niet mogelijk om per e-mail of telefoon te reserveren.
 
Het Lied van de Ziel - de cd  
 
Een live-registratie van Het Lied van de Ziel.
[Voor een korte impressie klik hier.]

De normale verkoopprijs van deze cd is € 14,95, maar bezoekers van de mantra-avonden krijgen korting: je kunt de cd na afloop kopen voor € 12,50. De kassa is open tot 22.30 uur en het is heel fijn als je gepast betaalt. Let op: er is geen mogelijkheid om te pinnen.

Bestelinformatie
Je kunt de cd bij ons bestellen door € 16,90 (cd € 14,95 + € 1,95 verzendkosten) over te maken op reknr. 78.14.75.651 (Triodosbank) t.n.v. Jan Kortie Muziekprodukties te Amsterdam, o.v.v. "Bestelling cd" en je naam. Stuur ook een e-mail naar info@jankortie.nl met in het onderwerp "Bestelling cd" en in de mail je naam en adresgegevens.
Na ontvangst van betaling zullen wij je bestelling verwerken. 
 
 
Het Lied van de Ziel - het muziekboekje

In dit boekje vind je de teksten en de muziek van diverse mantra's die we zingen tijdens Het Lied van de Ziel en van 10 nummers die op onze cd staan.

De prijs voor dit boekje is € 7,-. Je kunt het boekje kopen bij aanvang en na afloop van de mantra-avond of bij ons bestellen.

Bestelinformatie
Je kunt het boekje bestellen door € 8,95 (boekje € 7,- + € 1,95 verzendkosten) over te maken op reknr. 78.14.75.651 (Triodosbank) t.n.v. Jan Kortie Muziekprodukties te Amsterdam, o.v.v. "Bestelling boekje" en je naam. Maak je bestelling af door een mail met in het onderwerp "Bestelling boekje" en in de mail je naam en adresgegevens te sturen naar info@jankortie.nl.

Muziekboekje én cd samen bestellen?
Als je de cd samen met het muziekboekje bestelt betaal je maar 1x verzendkosten: maak dan € 23,90 over en vermeld 'Bestelling cd en boekje'. Zet dit ook in je mail aan ons, waarin je je adresgegevens vermeld.
 
Na ontvangst van betaling zullen wij je bestelling verwerken. 
 
  
Lijf en Stem

Voorafgaand aan Het Lied van de Ziel is er altijd als opwarmer de workshop Lijf en Stem. Je bent daar overigens ook welkom wanneer je niet aan Het Lied van de Ziel mee doet.

De workshop staat onder leiding van Jan-Hendrik Veenkamp en wordt van 18.30-19.30 uur gehouden in een bovenruimte van de Amstelkerk. Je bent welkom vanaf 18.15 uur.

De prijs bedraagt € 10,-.
Er is plaats voor maximaal 18 mensen, aanmelden is dus nodig. Dit kan via info@jankortie.nl of bel 020-6246404. Je ontvangt van ons een bevestiging.
 
  
Naar Binnen en Naar Buiten

Een intensieve eendaagse workshop stembevrijding onder leiding van Sarah Jens. In een kleinere groep (max. 12 deelnemers) werken we aan de ontwikkeling van je stem, je zingen, je muziek. Daarbij wordt vooral geďmproviseerd, op een manier waarop dat voor iedereen toegankelijk is.

De workshop duurt van 10.00 tot 17.00 uur. In de ochtend werkt Sarah met de groep aan de fysieke aspecten van het zingen. Na de lunchpauze, die ieder op eigen gelegenheid doorbrengt, krijg je de kans om, al dan niet met pianobegeleiding, jouw eigen lied van dat moment te zingen. Hoe klink jij vandaag? Durf je jezelf te laten horen?

Data: maandag 6 september [vol], woensdag 6 oktober, woensdag 10 november en maandag 6 december. De prijs bedraagt € 95,-. 

Je kunt je aanmelden via info@jankortie.nl of bel 020-6246404.
 
Vrouwen, Lijf en Stem

Of wij onze stem in al zijn volheid geven, hangt nauw samen met hoe wij aanwezig zijn in ons lijf en met name in ons bekkengebied. In deze workshop, onder leiding van Sarah Jens, leer je via fysieke oefeningen en stemgebruik bewustzijn te krijgen over hoe jij in contact bent met je lijf en met je sexuele energie. Waar er gemak voelbaar is, waar vitaliteit en ook waar jouw ongemak huist. In al die schakeringen maak je geluid en geef je jouw stem. We komen hierin je stevigheid, je kwetsbaarheid, je vertrouwen, je levendigheid, je pijn tegen. Daar ruimte aan geven en hoorbaar laten worden van wat zich aandient brengt je dicht bij wie jij bent, maakt je vitaal en geeft veel meer diepte aan je stem.

Deze workshop voor vrouwen vindt plaats in Amsterdam en duurt van 10.00-17.00 uur. De lunch brengt ieder op eigen gelegenheid door. De prijs bedraagt € 95,-.

De eerstvolgende datum: 24 september 2010
Je kunt je aanmelden via info@jankortie.nl of bel 020-6246404.
  
Voluit Vrouw - een serie van 4 bijeenkomsten

Behalve de eendaagse workshop Vrouwen, Lijf en Stem organiseren wij nu ook de serie Volop Vrouw om dieper in te kunnen gaan op dezelfde thematiek. Tijdens vier hele dagen, verspreid over drie maanden, vormen we een vaste groep van 10 vrouwen met wie je binnen een veilige context steeds een stap kunt zetten in het vrij maken van je eigen geluid en daarmee van wie jij ten diepste bent.
 
Deze serie workshops vindt plaats in Amsterdam en duurt van 10.00 - 17.00 uur. De lunch brengt ieder op eigen gelegenheid door. De prijs bedraagt € 350,-.
 
Data: de vrijdagen 8 oktober, 5 en 26 november en 17 december 2010.
[Deze serie is vol, plaatsing op wachtlijst is nog mogelijk.]


Je kunt je aanmelden via
info@jankortie.nl of bel 020-6246404.

 
Leven van Muziek, workshop voor muziekprofessionals

Wie van muziek z'n werk maakt is een gepassioneerd, en dus ook een kwetsbaar en sensitief mens. Je houdt van muziek, wordt er door geraakt. Je wilt verder komen, nog mooiere muziek maken. Deze workshop gaat over het leven van jouw muziek. We gaan levendige muziek maken. Muziek met hart en ziel is erbij gebaat als de nadruk niet ligt op tekortkomingen die moeten worden weggewerkt, de focus zal dus liggen op jouw overvloed, de onuitputtelijke bron van muziek die jij bij je draagt, die jij bent. Daarop te durven blijven vertrouwen is voor veel musici helemaal niet vanzelfsprekend.
Je kunt kiezen uit twee varianten.

1. Een eendaagse workshop, op vrijdag 15 oktober van 10.00-17.00 uur, in Amsterdam. Kosten € 95,-. De lunch is op eigen gelegenheid.

2. Een serie van drie maandagochtenden, eveneens in Amsterdam, op 4 en 25 oktober en 15 november, steeds van 10.00 - 13.00 uur. Kosten € 140,-.  

Je kunt je aanmelden via info@jankortie.nl of bel 020 - 6246404.
 
Stembevrijder worden?

Op 17 september start een nieuwe jaargang van tweejarige opleiding tot stembevrijder 'Ode an die Freude'. Meer informatie over de opleiding zelf en het Basisjaar daarvoor vind je op onze website http://www.jankortie.nl/. We sturen je desgewenst graag de folder van allebei toe.
 
Het Basisjaar
 
Op 8 november zal het Basisjaar, de vooropleiding voor onze tweejarige opleiding van start gaan. Meer informatie vind je op http://www.jankortie.nl/  of in de folder die je kunt aanvragen.
 
Michelangelo
 
In oktober 2010 start een nieuwe Michelangelo-leergang. Deze leergang is bedoeld voor jou als je je stem verder wilt bevrijden. Om de eigenheid van jouw stem te ontwikkelen, en de mogelijkheden die je hebt jezelf uit te drukken. Om te delen wie jij bent, jezelf te leren kennen én te laten kennen. Dat doe je tijdens de lessen individueel, in duo's of gezamenlijk met de hele groep. Er zal intensief gezongen worden, maar ook is er aandacht voor het lichaam (immers het voertuig van de stem) en voor reflectie en verdieping. Je krijgt huiswerkopdrachten om thuis verder te oefenen, eventueel samen met andere deelnemers. Je krijgt aldus allerlei mogelijkheden om te zingen en jezelf uit te drukken.

De zeven bijeenkomsten vinden plaats in Amsterdam op donderdagavonden van 16.00 uur tot 21.30 uur, te beginnen op 14 oktober. Michelangelo wordt geleid door Marjo Brenters, ze wordt terzijde gestaan door Jan-Hendrik Veenkamp, die ook pianobegeleiding zal verzorgen. Er is plaats voor maximaal 14 deelnemers.

Voor meer informatie en de precieze data kun je de folder aanvragen
.
 
 
 
Start van het cursusjaar
Hartelijk welkom weer!
Zing uit je ziel
Dan is vreugde je deel
 
Lees straks dat boek, het is
Zanglustbevorderend
En bovendien ook
Heel spiritueel!