Is de nieuwsbrief hieronder niet goed leesbaar klik dan hier voor de online versie


Het diepste verlangen van de mens is anderen van dienst te zijn
(Ignatius van Loyola)
 
 
Het diepste verlangen van de zanger is dat hij met zijn gezang een ander van dienst kan zijn, dat het iets voor een ander betekent, dat het waarde heeft, dat het ertoe doet, zo zou je het bovenstaande citaat kunnen vertalen naar zingen. Ik weet niet of dat waar is, misschien is het diepste verlangen wel om gehoord te worden, maar ik heb er helemaal geen bezwaar tegen om met Ignatius mee te gaan, want zijn uitspraak brengt ons meteen bij een kernachtige vraag: doet mijn zingen er toe, dient het iemand? De dienstbaarheid waar het hier over gaat heeft niets te maken met slaafsheid, met ondergeschiktheid of met verplichting, maar alles met van harte geven. Het voelen, weet hebben van de eigen waarde als zanger is voor heel veel mensen bepaald geen vanzelfsprekendheid, en nee, dat hangt niet eens samen met de mate van getalenteerdheid op muzikaal gebied.
 
De afgelopen weken sprak ik diverse professionele musici en steeds kwam als vanzelf dit thema naar boven. En bijna iedere keer ging het over de pijn van: niet goed genoeg. Inmiddels weet ik: veel musici kennen die pijn. Terwijl zij nota bene de meest getalenteerden zijn!
 
Welke waarde heeft mijn zingen?
Ik ben gaan inzien dat het beste uitgangspunt voor zingen is: mijn zingen heeft waarde, per definitie. Als vaststaand feit dat dus ook niet bewezen hoeft te worden, en dat scheelt enorm veel gedoe. Nou wil dat er natuurlijk niet meteen bij iedereen in, en zo kwam ik deze week in een gesprek op de gedachte dat zelfs als je alleen op een onbewoond eiland zit, je gezang er nog steeds toe zou kunnen doen. Stel je maar voor: je zit daar in je eentje, niemand hoort je en jij besluit om niettemin voor iemand te zingen. Voor een dierbare ver weg, mogelijk voor iemand die al lang overleden is. Dus je gaat zingen met geen enkele andere bedoeling dan die ander het goede toe te wensen. Ik denk dat jouw liefdevolle gezang er toe zou doen, het zou iets in gang zetten.
 
Natuurlijk kunnen we daarover van mening verschillen, misschien is dit jou te zweverig, te onbewijsbaar, zelfs te makkelijk. Dat geeft dan weer niets, want of het waar is is namelijk van secundair belang. Veel belangrijker is: als je dit als uitgangspunt durft te nemen heeft het enorme invloed: je gaat er mooier van zingen. Probeer het maar uit. Neem iemand in gedachten die een warm plaatsje in je hart heeft, van wie je houdt, om wie je je bekommert, en zing dan je liefde uit. Zo zouden we altijd muziek moeten maken: als een uiting van liefde. Dan doet het er niet meer toe dat ons lied onvolmaakt is. Betekent dat dan meteen dat we nooit meer hoeven te oefenen, dat we onze techniek niet hoeven verbeteren, dat het allemaal niet meer uitmaakt? Nee, natuurlijk niet, oefenen doet er ook toe. Oefening kan ons helpen het kanaal te verbreden waardoor onze liefde kan stromen. Maar twijfel niet: die liefde, die waarde is er al.
 
Daarover gaat stembevrijding ook: het bevrijden van jouw waarde, jouw waarheid, jouw liefde die in de trilling van je stem naar buiten kan komen. Om anderen te dienen. Wil je daar wel eens aan ruiken? Of wil je een volgende stap zetten? Hieronder tref je weer allerlei mogelijkheden aan, met een korte beschrijving.
 
Speciaal aanbevolen: op zaterdag 25 september organiseren we een feestelijke en opwekkende stembevrijdingsdag in Amsterdam. De ochtend doen we gezamenlijk, na de lunch zijn er workshops in kleinere groepen, onder leiding van door ons opgeleide stembevrijders. Na afloop daarvan ben je welkom bij de muzikale presentatie van het boek Jouw ziel wil zingen. Je kunt je vanaf 1 juli aanmelden, via de link 'Online kaartverkoop' op de startpagina van onze website.
 
In de maanden daarna volgen er in het kader van het verschijnen van het boek nog meer workshops en optredens, meestal in een wat kortere variant, op diverse plaatsen in het land. Op dit moment staan vast: 1 oktober op deVoorde (in de buurt van Zwolle), 22 oktober in Amersfoort, 12 november in Groningen, 23 november in Deventer.
 
Tot slot: vanwege de grote belangstelling hebben we op korte termijn ook nog een extra workshop Naar Binnen en Naar Buiten gepland: op vrijdag 2 juli.
 
Maar eerst hebben we nog de laatste mantra-avond voor de zomer, vrijdag aanstaande: Het Lied van de Ziel.
Mooie gelegenheid om je liefde in gezang om te zetten.
 
Met een dienstwillige groet,
 
Jan Kortie
Josine Crolla (secretariaat)
 
 
Agenda
Door in de agenda hieronder op jouw keuze te klikken ga je direct naar het kader met informatie over de betreffende activiteit
 
25 juni Het Lied van de Ziel - mantra-avond in Amsterdam
25 juni Workshop Lijf en Stem - opwarmen voor Het Lied van de Ziel
2 juli Naar Binnen en Naar Buiten - workshop stembevrijding in Amsterdam
15 juli -
15 aug.
*** zomerstop ****   [het kantoor van Jan Kortie gesloten]
6 sept.
 
Naar Binnen en Naar Buiten - workshop stembevrijding in Amsterdam
Ook op 6 oktober, 10 november en 6 december
10 sept.
 
Het Lied van de Ziel - mantra-avond in Amsterdam
Ook op 8 oktober, 5 en 26 november en 17 december
24 sept.
Vrouwen, Lijf & Stem - 1-daagse workshop voor vrouwen
25 sept. Jouw ziel wil zingen - stembevrijdingsdag en boekpresentatie
1 okt.
Jouw ziel wil zingen - middagworkshop op deVoorde, Laag Zuthem
4 okt.
Leven van Muziek - start workshopserie voor muziekprofessionals
Overige data: 25 oktober en 15 november.

8 okt.

Voluit Vrouw - start workshopserie voor vrouwen
Overige data: 5 en 26 november en 17 december
15 okt. Leven van Muziek - 1-daagse workshop voor muziekprofessionals
22 okt.
Jouw ziel wil zingen  - workshop in Amersfoort
12 nov. Workshops in Groningen
23 nov. Een avond rond wijn en stembevrijding - Schouwburg Deventer
Informatie
Het Basisjaar - de vooropleiding
De leergang Michelangelo
 
Te koop De cd van Het Lied van de Ziel
Het muziekboekje van Het Lied van de Ziel
  
Tot slot Een ollekebolleke
 
 

Stembevrijdingsdag en boekpresentatie van Jouw ziel wil zingen op zaterdag 25 september 

Een speciale stembevrijdingsdag o.l.v. Jan Kortie in Amsterdam met in de middag workshops door stembevrijders in kleinere groepen. De dag wordt afgesloten met de presentatie van het boek Jouw ziel wil zingen.
 
Programma
10.15 - 12.15 uur   Workshop stembevrijding door Jan Kortie
12.15 - 13.15 uur   Lunch
13.15 - 15.30 uur   Workshops in kleinere groepen
15.30 - 16.00 uur   Theepauze
16.00 - 17.00 uur   Boekpresentatie Jouw ziel wil zingen
 
Je kunt deelnemen aan de hele dag, maar het is ook mogelijk om aan het eind van de middag alleen de presentatie van het boek bij te wonen.
 
Kosten 
De kosten voor de stembevrijdingsdag zijn € 75,- per persoon, inclusief een lunch en koffie & thee in de pauzes. Boek je vóór 15 juli dan ontvang je een vroegboekkorting en betaal je € 69,-. Vanaf 15 juli betaal je de gewone prijs.
Het bijwonen van de boekpresentatie is gratis, maar aanmelden is wel noodzakelijk.
 
Aanmelden kan vanaf 1 juli
Via de link 'Online kaartverkoop' op onze website kun je je vanaf 1 juli aanmelden voor zowel de workshops overdag als de boekpresentatie aan het einde van de dag. 
Kom je naar de workshops dan betaal je daarvoor direct via iDEAL.
Je ontvangt na je aanmelding per e-mail een bevestiging met meer informatie o.a. over de locatie.

Reserveren via e-mail 
of telefoon is niet mogelijk.
  
Jouw ziel wil zingen, ook elders in het land

1 oktober 2010
Jouw ziel wil zingen, een middag stembevrijding o.l.v. Jan Kortie
Locatie: DeVoorde, Laag Zuthem (bij Zwolle)
Tijd: 13.30 – 16.30 uur
Prijs:€ 35,-
Voor wie wil is er de mogelijkheid om vooraf een heerlijke lunch te gebruiken.
Informatie en aanmelding: deVoorde, http://www.devoorde.nl/  

22 oktober 2010
Jouw ziel wil zingen, een middag stembevrijding o.l.v. Jan Kortie
Locatie: De Kamers, Amersfoort
Tijd: 12.30 – 16.30 uur (incl. lunch)
Informatie en aanmelding: de Kamers, http://www.dekamers.nl/
 
12 november 2010
Twee workshops in Groningen
* Een middag stembevrijding o.l.v. Jan Kortie, tijd: 14 -17 uur
* Het Lied van de Ziel, een avond mantra’s zingen o.l.v. Jan Kortie, tijd: 20 - 22 uur  
Informatie en aanmelding: wordt nog bekendgemaakt
 
23 november 2010
Een gepassioneerde avond in de Deventer Schouwburg rond wijn en stembevrijding m.m.v. Alice Eddes en Jan Kortie
Aanvang: 20.30 uur
Prijs: € 25,-
Informatie en aanmelding: http://www.deventerschouwburg.nl/
 
  
Het Lied van de Ziel

We zingen eenstemmige en eenvoudig meerstemmige mantra's en andere mooie, gewijde melodieën uit zeer diverse religieuze en spirituele richtingen, in allerlei talen, veelal met pianobegeleiding. Tussen het zingen door zijn we stil, de afwisseling van stilte en gezang doet beide nog meer tot hun recht komen.

Doorgaans ongeveer eens in de 4 weken, op vrijdagavond, van stipt 20.00 uur tot 22.00 uur. Er is geen pauze. Vanwege de te verwachten drukte is het raadzaam bijtijds te komen, de kerk gaat drie kwartier voor aanvang open. Tot een kwartier voor aanvang is er koffie en thee te verkrijgen, daarna neemt iedereen plaats en wordt het stil. Na afloop gaat de bar weer open.

Locatie: de Amstelkerk, Amstelveld 10 in Amsterdam, vlakbij de Utrechtsestraat. De ingang ligt overigens aan de Reguliersgracht.

Laatste datum voor de zomer: vrijdag 25 juni.
Data na de zomer: 10 september, 8 oktober, 5 en 26 november en 17 december.

Kosten:
de entreeprijs bedraagt € 15,-* of € 10,50 voor jongeren en Stadspashouders. *Als je je niet het hele bedrag kunt permitteren en toch graag mee wil doen, dan mag je ook een envelop meebrengen waar je in stopt wat voor jou wel haalbaar is. Dat kan op de avond zelf aan de kassa (mits er nog plaatsen zijn) en ook na afloop voor volgende avonden.

Reserveren: entreekaarten kun je online kopen via deze link: 'Online kaartverkoop', die je overigens ook op onze website aantreft.
Kaarten (maar geen kortingskaarten) zijn eveneens te koop bij de balie van Amsterdams Uitburo aan het Leidseplein in Amsterdam. Het Uitburo rekent hiervoor €2,- extra.

Abonnement 2e helft 2010: ook voor de 2e helft van 2010 verkopen we weer een 'Trouwe Zielen'-abonnement. Dit abonnement is geldig op de vijf hierboven vermelde data en kost € 50,-. Je kunt het abonnement online kopen, je ontvangt dan per mail een afhaalbewijs waarmee je het de eerstvolgende mantra-avond kunt afhalen. Ook aan de kassa van de Amstelkerk zijn abonnementen te koop.
Besluit je pas na afloop van de avond een abonnement te kopen, dan brengen we de entreeprijs in mindering. [Let op: in de Amstelkerk zijn geen pinbetalingen mogelijk.]

Het is niet mogelijk om per e-mail of telefoon te reserveren.

Het Lied van de Ziel - de cd

Een live-registratie van Het Lied van de Ziel. Voor een korte impressie klik hier.

De normale verkoopprijs van deze cd is € 14,95, maar bezoekers van de mantra-avonden krijgen korting: je kunt de cd na afloop kopen voor € 12,50. De kassa is open tot 22.30 uur en het is heel fijn als je gepast betaalt. Let op: er is geen mogelijkheid om te pinnen.

Bestelinformatie*
Je kunt de cd bij ons bestellen door € 16,90 (cd € 14,95 + € 1,95 verzendkosten) over te maken op reknr. 78.14.75.651 (Triodosbank) t.n.v. Jan Kortie Muziekprodukties te Amsterdam, o.v.v. "Bestelling cd" en je naam. Stuur ook een e-mail naar info@jankortie.nl met in het onderwerp "Bestelling cd" en in de mail je naam en adresgegevens.

Na ontvangst van je betaling zullen wij je de cd toezenden.
*Let op: van 15 juli t/m 15 augustus is het kantoor van Jan Kortie gesloten en worden er geen bestellingen verwerkt.
 
Het Lied van de Ziel - het muziekboekje

In dit boekje vind je de teksten en de muziek van diverse mantra's die we zingen tijdens Het Lied van de Ziel en van 10 nummers die op onze cd staan.

De prijs voor dit boekje is € 7,-. Je kunt het boekje kopen bij aanvang en na afloop van de mantra-avond of bij ons bestellen.

Bestelinformatie*
Je kunt het boekje bestellen door € 8,95 (boekje € 7,- + € 1,95 verzendkosten) over te maken op reknr. 78.14.75.651 (Triodosbank) t.n.v. Jan Kortie Muziekprodukties te Amsterdam, o.v.v. "Bestelling boekje" en je naam. Maak je bestelling af door een mail met in het onderwerp "Bestelling boekje" en in de mail je naam en adresgegevens te sturen naar info@jankortie.nl.

Muziekboekje én cd samen bestellen?
Als je de cd samen met het muziekboekje bestelt betaal je maar 1x verzendkosten: maak dan € 23,90 over en vermeld 'Bestelling cd en boekje'. Zet dit ook in je mail aan ons, waarin je je adresgegevens vermeld.
 
Na ontvangst van betaling zullen wij je bestelling verwerken.
*Let op: van 15 juli t/m 15 augustus is het kantoor van Jan Kortie gesloten en worden er geen bestellingen verwerkt.

 
Lijf en Stem

Voorafgaand aan Het Lied van de Ziel is er altijd als opwarmer de workshop Lijf en Stem. Je bent daar overigens ook welkom wanneer je niet aan Het Lied van de Ziel mee doet.

De workshop staat onder leiding van Jan-Hendrik Veenkamp en wordt van 18.30-19.30 uur gehouden in een bovenruimte van de Amstelkerk. Je bent welkom vanaf 18.15 uur.

De prijs bedraagt € 10,-.
Er is plaats voor maximaal 18 mensen, aanmelden is dus nodig. Dit kan via info@jankortie.nl of bel 020-6246404. Je ontvangt van ons een bevestiging.

  
Naar Binnen en Naar Buiten

Een intensieve eendaagse workshop stembevrijding onder leiding van Sarah Jens. In een kleinere groep (max. 12 deelnemers) werken we aan de ontwikkeling van je stem, je zingen, je muziek. Daarbij wordt vooral geïmproviseerd, op een manier waarop dat voor iedereen toegankelijk is.

De workshop duurt van 10.00 tot 17.00 uur. In de ochtend werkt Sarah met de groep aan de fysieke aspecten van het zingen. Na de lunchpauze, die ieder op eigen gelegenheid doorbrengt, krijg je de kans om, al dan niet met pianobegeleiding, jouw eigen lied van dat moment te zingen. Hoe klink jij vandaag? Durf je jezelf te laten horen?

Data: EXTRA ingepland voor de zomer: vrijdag 2 juli.
Na de zomer: maandag 6 september, woensdag 6 oktober, woensdag 10 november en maandag 6 december. De prijs bedraagt € 95,-.

Aanmelden kan via info@jankortie.nl of bel 020-6246404.

 
Vrouwen, Lijf en Stem

Of wij onze stem in al zijn volheid geven, hangt nauw samen met hoe wij aanwezig zijn in ons lijf en met name in ons bekkengebied. In deze workshop, onder leiding van Sarah Jens, leer je via fysieke oefeningen en stemgebruik bewustzijn te krijgen over hoe jij in contact bent met je lijf en met je seksuele energie. Waar er gemak voelbaar is, waar vitaliteit en ook waar jouw ongemak huist. In al die schakeringen maak je geluid en geef je jouw stem. We komen hierin je stevigheid, je kwetsbaarheid, je vertrouwen, je levendigheid, je pijn tegen. Daar ruimte aan geven en hoorbaar laten worden van wat zich aandient brengt je dicht bij wie jij bent, maakt je vitaal en geeft veel meer diepte aan je stem.

Deze workshop voor vrouwen vindt plaats in Amsterdam en duurt van 10.00-17.00 uur. De lunch brengt ieder op eigen gelegenheid door. De prijs bedraagt € 95,-.

Eerstvolgende datum: vrijdag 24 september 2010.

Je kunt je aanmelden via info@jankortie.nl of bel 020-6246404.
 
Voluit Vrouw - een serie van 4 bijeenkomsten 

Behalve de eendaagse workshop Vrouwen, Lijf en Stem organiseren wij nu ook de serie Volop Vrouw om dieper in te kunnen gaan op dezelfde thematiek. Tijdens vier hele dagen, verspreid over drie maanden, vormen we een vaste groep van 10 vrouwen met wie je binnen een veilige context steeds een stap kunt zetten in het vrij maken van je eigen geluid en daarmee van wie jij ten diepste bent.
 
Deze serie workshops vindt plaats in Amsterdam en duurt van 10.00 - 17.00 uur.
De lunch brengt ieder op eigen gelegenheid door. De prijs bedraagt € 350,-.
 
Data: de vrijdagen 8 oktober, 5 en 26 november en 17 december 2010.

Je kunt je aanmelden via
info@jankortie.nl of bel 020-6246404.
 
Leven van Muziek, workshop voor muziekprofessionals

Wie van muziek z'n werk maakt is een gepassioneerd, en dus ook een kwetsbaar en sensitief mens. Je houdt van muziek, wordt er door geraakt. Je wilt verder komen, nog mooiere muziek maken. Deze workshop gaat over het leven van jouw muziek. We gaan levendige muziek maken. Muziek met hart en ziel is erbij gebaat als de nadruk niet ligt op tekortkomingen die moeten worden weggewerkt, de focus zal dus liggen op jouw overvloed, de onuitputtelijke bron van muziek die jij bij je draagt, die jij bent. Daarop te durven blijven vertrouwen is voor veel musici helemaal niet vanzelfsprekend.
Je kunt kiezen uit twee varianten.

1. Een eendaagse workshop, op vrijdag 15 oktober van 10.00-17.00 uur, in Amsterdam. Kosten € 95,-. De lunch is op eigen gelegenheid.

2. Een serie van drie maandagochtenden, eveneens in Amsterdam, op 4 en 25 oktober en 15 november, steeds van 10.00 - 13.00 uur. Kosten € 140,-.  

Je kunt je aanmelden via info@jankortie.nl of bel 020 - 6246404.
 
Stembevrijder worden?

Op 17 september start een nieuwe jaargang van tweejarige opleiding tot stembevrijder Ode an die Freude. Meer informatie over de opleiding zelf en het Basisjaar daarvoor vind je op onze website http://www.jankortie.nl/. We sturen je desgewenst graag de folder van allebei toe.
 
Het Basisjaar
 
Op 8 november zal het Basisjaar, de vooropleiding voor onze tweejarige opleiding van start gaan. Meer informatie vind je op http://www.jankortie.nl/ of in de folder die je kunt aanvragen.
 
Michelangelo
 
In oktober 2010 start een nieuwe Michelangelo-leergang. Deze leergang is bedoeld voor jou als je je stem verder wilt bevrijden. Om de eigenheid van jouw stem te ontwikkelen, en de mogelijkheden die je hebt jezelf uit te drukken. Om te delen wie jij bent, jezelf te leren kennen én te laten kennen. Dat doe je tijdens de lessen individueel, in duo’s of gezamenlijk met de hele groep. Er zal intensief gezongen worden, maar ook is er aandacht voor het lichaam (immers het voertuig van de stem) en voor reflectie en verdieping. Je krijgt huiswerkopdrachten om thuis verder te oefenen, eventueel samen met andere deelnemers. Je krijgt aldus allerlei mogelijkheden om te zingen en jezelf uit te drukken.

De zeven bijeenkomsten vinden plaats in Amsterdam op donderdagavonden van 16.00 uur tot 21.30 uur, te beginnen op 14 oktober. Michelangelo wordt geleid door Marjo Brenters, ze wordt terzijde gestaan door Jan-Hendrik Veenkamp, die ook pianobegeleiding zal verzorgen. Er is plaats voor maximaal 14 deelnemers.

Voor meer informatie en de precieze data kun je de folder aanvragen
.
 
 
Heerlijk, vakantie straks
Eindelijk rust op een
Onbewoond eilandje
Eindeloos lang
 
Krijg je dan last van je
Immerdienstwilligheid
Kun je je altijd nog
Storten op zang