Is de nieuwsbrief hieronder niet goed leesbaar klik dan hier voor de online versie
 
 
 
         
Met vreugde geven wij kennis: 

 
 
 
 Boekpresentatie op zaterdag 25 september 
 
 
 
 
Als ik op het goede spoor zit ga ik zweten en sneller ademen … en van binnen begin je een buitengewoon verkneukeld gevoel te krijgen. Dat is inspiratie. Op zo’n moment gaan er twee dingen samen: je hersens werken op volle toeren, maar het hart slaat mee… Het lijkt wel of het gedicteerd wordt. Alsof God het door een soort trechter in je hoofd giet.
                                                                                                                             Hans Dorrestijn
 
 
Verkneukelen is een prachtig, tikkeltje ouderwetsig woord. Het beschrijft een soort binnenpret die vol verwachting is, kennelijk verheugt Dorrestijn zich al schrijvend op het moment dat het geschrevene getoond kan worden. Zoals al eerder in de nieuwsbrief vermeld ben ik bezig met het schrijven van een boek over stembevrijding, getiteld Jouw ziel wil zingen. In februari 2009 ben ik daarmee begonnen en nu weten we het gaat op 25 september aanstaande verschijnen, bij uitgeverij Ten Have. En ja, ik heb mij al schrijvend zeer verkneukeld. Ik houd erg van musiceren, en ik houd ook erg van schrijven. Het bezig zijn met dit boek was en is voor mij een feest, van inspiratie kan een mens heel gelukkig worden.

Pinksteren is het feest van de geest. Je kunt ook zeggen: het feest van de spirit. Het Latijnse woord spiritus dat ten grondslag ligt aan woorden als spirit en inspiratie betekent 'geest'. De uitdrukking is 'inspiratie krijgen' of 'de geest krijgen' en dat woord 'krijgen' is cruciaal. Je kunt inspiratie nooit maken, je kunt hem alleen maar ontvangen. Inspiratie is een ongrijpbaar fenomeen, je kunt hem niet vastpakken, wel verwelkomen. Onze spirit is levendig en dus onvoorspelbaar.

ingang waardoor de inspiratie naar binnen kan komen is onze ademhaling. Dat zit ook al in het woord, inspirare in het Italiaans (en het Latijn) betekent inademen. De meeste mensen die gaan zingen nemen nauwelijks tijd om adem te halen, en de meeste muziek biedt daar trouwens ook niet heel veel tijd voor. Raak je je inspiratie kwijt? Stop met produceren, haal adem, ga naar binnen. Daar tref je altijd iets aan om te zingen. Misschien bevalt je dat wat je aantreft, misschien niet, maar denk niet dat er niets is: er is altijd iets, er is altijd genoeg in je om mee te zingen.

Voor de zanger volgt op de inademing tamelijk snel de uitademing. Het is zaak om dan ook zonder aarzeling te laten horen wat er van binnen leeft, om de spirit te laten klinken, volmaakt en onvolmaakt tegelijkertijd. Dat is een belangrijk verschil met schrijven: het verkneukelmoment is bij zingen nogal kort. Een schrijver kan zich lang verheugen, dat is fijn, maar het geeft ook heel veel tijd om te gaan twijfelen, schrappen, verbeteren, schuiven, aanpassen, inkorten, uitbreiden. Een deadline kan dan behulpzaam zijn, daarna gaat het geschrevene de wereld in, volmaakt en onvolmaakt tegelijkertijd.

Zaterdag 25 september gaan we het boek feestelijk presenteren. De presentatie zelf zal plaatsvinden aan het eind van een workshopdag rond de vreugde van stembevrijding. Het eerste dee van die workshop zullen we gezamenlijk doorbrengen, zingend, oefenend zullen we dan de principes van stembevrijding verkennen. Na de lunch zijn er workshops in kleinere groepen, geleid door stembevrijders. Voor dit geheel, ochtend en middagworkshop kun je je inschrijven, je zult op onze website (en in de volgende nieuwsbrief) binnenkort informatie aantreffen over de praktische détails van die dag, de wijze van inschrijven en de kosten die eraan verbonden zijn, daarvoor vragen we je dus nog even geduld. Aan het eind van de betreffende middag vindt dan de boekpresentatie plaats, die is openbaar, dus ook toegankelijk voor wie niet de rest van de dag heeft meegedaan. En jazeker, ook dan zal natuurlijk gezongen worden.

Je bent van harte welkom op deze vreugdevolle dag. En eerder ook al, trouwens.
 
Jan Kortie
Josine Crolla (secretariaat)

P.S. Uitgeverij Ten Have heeft een aankondiging van het boek verzonden naar de boekhandel, die kun je desgewenst hier zien.


Door in de agenda hieronder op jouw keuze te klikken ga je direct naar het kader met informatie over de betreffende activiteit
 
 
Agenda
mei en juni
28 mei Het Lied van de Ziel
28 mei Workshop Lijf en Stem
28 mei Workshop voor vrouwen 'Vrouwen, Lijf en Stem'
15 juni Workshop voor muziekprofessionals 'Leven van Muziek'
16 juni Workshop stembevrijding 'Naar Binnen en Naar Buiten'
25 juni Het Lied van de Ziel
* * *  zomerstop * * *
6 september Workshop Naar Binnen en Naar Buiten
10 september  
25 september Boekpresentatie 'Jouw ziel wil zingen'
Informatie Stembevrijder worden?
Het Basisjaar - de vooropleiding
De leergang Michelangelo

 
Te koop
De cd van Het Lied van de Ziel
Het muziekboekje van Het Lied van de Ziel
 
 
Tenslotte
 Een ollekebolleke
 

Boekpresentatie van 'Jouw ziel wil zingen' op zaterdag 25 september  

Een speciale stembevrijdingsdag o.l.v. Jan Kortie in Amsterdam, van 10.00 tot 16.00 uur, met in de middag workshops door stembevrijders in kleinere groepen. Nadere berichten over inschrijving, kosten en locatie volgen in de volgende nieuwsbrief en op de website.
Tussen 16.00 en 17.00 uur vindt de feestelijke en muzikale boekpresentatie plaats, waar iedereen welkom is. 
 
Het Lied van de Ziel

We zingen eenstemmige en eenvoudig meerstemmige mantra's en andere mooie, gewijde melodieën uit zeer diverse religieuze en spirituele richtingen, in allerlei talen, veelal met pianobegeleiding. Tussen het zingen door zijn we stil, de afwisseling van stilte en gezang doet beide nog meer tot hun recht komen.

Doorgaans ongeveer eens in de 4 weken, op vrijdagavond, van stipt 20.00 uur tot 22.00 uur. Er is geen pauze. Vanwege de te verwachten drukte is het raadzaam bijtijds te komen, de kerk gaat drie kwartier voor aanvang open. Tot een kwartier voor aanvang is er koffie en thee te verkrijgen, daarna neemt iedereen plaats en wordt het stil. Na afloop gaat de bar weer open.

Locatie: de Amstelkerk, Amstelveld 10 in Amsterdam, vlakbij de Utrechtsestraat. De ingang ligt overigens aan de Reguliersgracht.

Data voor de zomer: vrijdagavond 28 mei & 25 juni.
Data na de zomer: vrijdagavond 10 september, 8 oktober, 5 november, 26 november en 17 december.
 
Kosten: de entreeprijs bedraagt € 15,- per keer of € 10,50 voor jongeren en Stadspashouders.
Als je je niet het hele bedrag kunt permitteren en toch graag mee wil doen, dan mag je ook een envelop meebrengen waar je in stopt wat voor jou wel haalbaar is. Dat kan op de avond zelf aan de kassa (mits er nog plaatsen zijn) en ook na afloop voor volgende avonden.

Reserveren: entreekaarten kun je online kopen via deze link: 'Aanmelden Lied van de Ziel', die je overigens ook op de startpagina van onze website aantreft.
Kaarten (maar geen kortingskaarten) zijn eveneens te koop bij de balie van Amsterdams Uitburo aan het Leidseplein in Amsterdam. Het Uitburo rekent hiervoor €2,- extra.

Abonnement 2e helft 2010
: Vanaf 1 juni kun je voor de data na de zomer online een abonnement kopen. Of vanaf 25 juni na afloop van het zingen bij de kassa.
Een abonnement kost € 50,-.
Als je het abonnement online koopt krijg je een afhaalbewijs per mail toegestuurd.

Het is niet mogelijk om per e-mail of telefoon te reserveren.

Het Lied van de Ziel - de cd

Een live-registratie van Het Lied van de Ziel. Voor een korte impressie klik hier.

De normale verkoopprijs van deze cd is € 14,95, maar bezoekers van de mantra-avonden krijgen korting: je kunt de cd na afloop kopen voor € 12,50. De kassa is open tot 22.30 uur en het is heel fijn als je gepast betaalt. Let op: er is geen mogelijkheid om te pinnen.

Bestelinformatie
Je kunt de cd bij ons bestellen door € 16,90 (cd € 14,95 + € 1,95 verzendkosten) over te maken op reknr. 78.14.75.651 (Triodosbank) t.n.v. Jan Kortie Muziekprodukties te Amsterdam, o.v.v. "Bestelling cd" en je naam. Stuur ook een e-mail naar info@jankortie.nl  met in het onderwerp "Bestelling cd" en in de mail je naam en adresgegevens.

Na ontvangst van je betaling zullen we je de cd toezenden.
 
 
Het Lied van de Ziel - het muziekboekje

In dit boekje vind je de teksten en de muziek van diverse mantra's die we zingen tijdens Het Lied van de Ziel en van 10 nummers die op onze cd staan.

De prijs voor dit boekje is € 7,-. Je kunt het boekje kopen bij aanvang en na afloop van de mantra-avond of bij ons bestellen.

Bestelinformatie
Je kunt het boekje bestellen door € 8,95 (boekje € 7,- + € 1,95 verzendkosten) over te maken op reknr. 78.14.75.651 (Triodosbank) t.n.v. Jan Kortie Muziekprodukties te Amsterdam, o.v.v. "Bestelling boekje" en je naam. Maak je bestelling af door een mail met in het onderwerp "Bestelling boekje" en in de mail je naam en adresgegevens te sturen naar info@jankortie.nl .

Na ontvangst van betaling zullen we je het boekje toezenden.
 
Muziekboekje én cd samen bestellen?
Als je de cd samen met het muziekboekje bestelt betaal je maar 1x verzendkosten: maak dan € 23,90 over en vermeld 'Bestelling cd en boekje'. Zet dit ook in je mail aan ons, waarin je je adresgegevens vermeld.

 
 
Lijf en Stem

Voorafgaand aan Het Lied van de Ziel is er altijd als opwarmer de workshop Lijf en Stem. Je bent daar overigens ook welkom wanneer je niet aan Het Lied van de Ziel mee doet.

De workshop staat onder leiding van Jan-Hendrik Veenkamp, en speelt zich af van 18.30-19.30 uur in een bovenruimte van de Amstelkerk. Je bent welkom vanaf 18.15 uur.
De prijs bedraagt € 10,-.
Er is plaats voor maximaal 18 mensen, aanmelden is dus nodig. Dit kan via info@jankortie.nl  of bel 020-6246404. Je ontvangt van ons een bevestiging.
 
 
 
Naar Binnen en Naar Buiten

Een intensieve eendaagse workshop stembevrijding onder leiding van Sarah Jens. In een kleinere groep (max. 12 deelnemers) werken we aan de ontwikkeling van je stem, je zingen, je muziek. Daarbij wordt vooral geïmproviseerd, op een manier waarop dat voor iedereen toegankelijk is.

De workshop duurt van 10.00 tot 17.00 uur. In de ochtend werkt Sarah met de groep aan de fysieke aspecten van het zingen. Na de lunchpauze, die ieder op eigen gelegenheid doorbrengt, krijg je de kans om, al dan niet met pianobegeleiding, jouw eigen lied van dat moment te zingen. Hoe klink jij vandaag? Durf je jezelf te laten horen?

De eerstvolgende data: woensdag 16 juni, maandag 6 september en woensdag 6 oktober. De prijs bedraagt € 95,-.
Aanmelden kan via info@jankortie.nl  of bel 020-6246404.
 
Vrouwen, Lijf en Stem

Of wij onze stem in al zijn volheid geven, hangt nauw samen met hoe wij aanwezig zijn in ons lijf en met name in ons bekkengebied. In deze workshop, onder leiding van Sarah Jens, leer je via fysieke oefeningen en stemgebruik bewustzijn te krijgen over hoe jij in contact bent met je lijf en met je sexuele energie. Waar er gemak voelbaar is, waar vitaliteit en ook waar jouw ongemak huist. In al die schakeringen maak je geluid en geef je jouw stem. We komen hierin je stevigheid, je kwetsbaarheid, je vertrouwen, je levendigheid, je pijn tegen. Daar ruimte aan geven en hoorbaar laten worden van wat zich aandient brengt je dicht bij wie jij bent, maakt je vitaal en geeft veel meer diepte aan je stem.

Deze workshop voor vrouwen vindt plaats in Amsterdam en duurt van 10.00-17.00 uur. De lunch brengt ieder op eigen gelegenheid door. De prijs bedraagt € 95,-.

De eerstvolgende datum:  28 mei 2010 [wachtlijst]
Je kunt je aanmelden via info@jankortie.nl of bel 020-6246404.
 
Workshop 'Leven van Muziek' voor muziekprofessionals

Wie van muziek z'n werk maakt is een gepassioneerd, en dus ook een kwetsbaar en sensitief mens. Je houdt van muziek, wordt er door geraakt. Je wilt verder komen, nog mooiere muziek maken. Deze workshop gaat over het leven van jouw muziek. We gaan levendige muziek maken. Muziek is erbij gebaat als de nadruk niet ligt op tekortkomingen die moeten worden weggewerkt, de focus zal dus liggen op jouw overvloed, de onuitputtelijke bron van muziek die jij bij je draagt, die jij bent. Deze workshop gaat over muziek maken met hart en ziel.

De workshop vindt plaats in Amsterdam en duurt van 10.00 - 16.30 uur. De lunch is op eigen gelegenehid. Kosten € 95,-.

Datum: 15 juni 2010
Je kunt je aanmelden via info@jankortie.nl of bel 020 - 6246404.
 
Stembevrijder worden?

Op 17 september start een nieuwe jaargang van tweejarige opleiding tot stembevrijder 'Ode an die Freude'. Meer informatie over de opleiding zelf en het Basisjaar daarvoor vind je op onze website http://www.jankortie.nl/. We sturen je desgewenst graag de folder van allebei toe.
Terug naar boven
  
Het Basisjaar
 
Op 8 november zal het Basisjaar, de vooropleiding voor onze tweejarige opleiding van start gaan. Meer informatie vind je op http://www.jankortie.nl/ of in de folder die je kunt aanvragen.
 
Michelangelo
 
In oktober 2010 start een nieuwe Michelangelo-leergang. Deze leergang is bedoeld voor jou als je je stem verder wilt bevrijden. Om de eigenheid van jouw stem te ontwikkelen, en de mogelijkheden die je hebt jezelf uit te drukken. Om te delen wie jij bent, jezelf te leren kennen én te laten kennen. Dat doe je tijdens de lessen individueel, in duo’s of gezamenlijk met de hele groep. Er zal intensief gezongen worden, maar ook is er aandacht voor het lichaam (immers het voertuig van de stem) en voor reflectie en verdieping. Je krijgt huiswerkopdrachten om thuis verder te oefenen, eventueel samen met andere deelnemers. Je krijgt aldus allerlei mogelijkheden om te zingen en jezelf uit te drukken.

De zeven bijeenkomsten vinden plaats in Amsterdam op donderdagavonden van 16.00 uur tot 21.30 uur, te beginnen op 14 oktober. Michelangelo wordt geleid door Marjo Brenters, ze wordt terzijde gestaan door Jan-Hendrik Veenkamp, die ook de pianobegeleiding bij het zingen zal verzorgen. Er is plaats voor maximaal 14 deelnemers.

Voor meer informatie en de precieze data kun je de folder aanvragen via
info@jankortie.nl .
 
 
Vreugdevol nieuwsbericht:
Jouw ziel wil zingen, toch?
Straks komt een boek dat je
Daartoe verleidt

Daaraan vooraf gaat de
Pinksterverkneukeling:
Spirit die speels
Door een trechtertje glijdt