Is de nieuwsbrief hieronder niet goed leesbaar klik dan hier voor de online versie
 
Schrijvers zijn jaloers op componisten en musici; zij bewandelen de directe weg tot het hart. Muziek heeft een directe verbinding met het zenuwstelsel ..... Een schrijver reflecteert op de werkelijkheid, een musicus en zijn luisteraars zitten er middenin. 
P.F.Thomése
 

Dit citaat komt uit een interview in de Volkskrant van een paar weken geleden. Ik las het met vreugde en dacht meteen: ja, dat is zo. Maar eerlijker is het om te zeggen: ja, in het beste geval is het zo. Muziek heeft inderdaad die fantastische mogelijkheid in zich. Dat is geweldig. En iedereen kent die ervaring, zingend, spelend of luisterend. Maar een garantie dat dat gebeurt kan geen enkele componist, geen enkele musicus je geven.

Het cruciale woord in het citaat is eigenlijk het laatste: middenin. Muziek kan je daar brengen, midden in de werkelijkheid, in het middelpunt van je leven, daar waar het leven zich laat ervaren in puurheid, geen afleiding, geen gedoe. Midden in jezelf dus ook. Maar ja, zie daar maar eens te blijven..... Ook terwijl je luistert naar muziek of terwijl je musiceert zijn er allerlei middelpuntvliedende krachten actief die je wegtrekken uit je eigen centrum: gedachten, oordelen, verwachting, vergelijking. Niet dat dat dan zo erg is, overigens. Want iedere keer als we afdwalen van het midden komen er in ons ook weer krachten op gang die ons weer naar het midden toe willen helpen. We verlangen bewust of onbewust naar dat midden. Dat verlangen is niet altijd makkelijk te herkennen, het vermomt zich vaak als frustratie, gemis, teleurstelling, spanning, ongemak, onrust. Dat kan lastig zijn. Maar het is verlangen.

In het midden is het stil. Net als het stil is in het oog van een orkaan. Maar vergis je niet, het is geen saaie en ook eigenlijk helemaal geen lege stilte. Het is een stilte die zindert, die geladen is, levendig. Als we uit dat midden weggedwaald zijn is er onrust, vermoeiende rusteloosheid. Hoe vaak verzuchten mensen niet dat ze moe zijn en naar rust verlangen. Maar afwezigheid van onrust is niet hetzelfde als rust. Echte rust, echte stilte heeft geen enkele behoefte om het leven te dimmen. Onrust en ongemak komen doorgaans juist voort uit pogingen om het leven te controleren. Van onrust af proberen te komen is heilloos. En trouwens ook niet slim: die onrust is in wezen niets anders dan voor jou beschikbare energie. Je kunt hem transformeren tot ruimte door er middenin te gaan staan. Wat overigens nog een hele klus kan zijn. De beloning voor de moed om 'm aan te gaan is allereerst: vitaliteit. Maar er komt nog een extraatje bij, namelijk dit: waar jouw midden is, daar is het mijne ook, dus daar kunnen we elkaar ontmoeten. Om niet te zeggen: daar zijn we één.

Wie wel eens mee heeft gezongen in de Amstelkerk tijdens Het Lied van de Ziel zal het mogelijk opgevallen zijn dat terwijl iedereen binnenkomt een van de gastvrouwen of gastheren midden in de ruimte staat, bij de vleugel. Ook komende vrijdag zal dat weer zo zijn. Hij of zij vormt ter plekke eigenlijk ons stille midden. Bereid om iets te doen als de situatie dat vraagt, maar ook bereid om ‘niets’ te doen. Dat ‘niets’ is eigenlijk maar schijn: hij of zij haalt adem. En verwelkomt daarin alles en iedereen.

En dan komt er muziek. Die je uitnodigt, telkens weer, om jouw midden op te zoeken. Om de directe weg naar je hart te bewandelen. Inderdaad, daar kun je als schrijver, ook als schrijver van een nieuwsbrief, maar het best jaloers op zijn. En jaloezie is ook een vermomming van verlangen, toch?

Weet je van harte welkom, in ons midden,

Jan Kortie
Josine Crolla (secretariaat)

P.S.
In het kader (hieronder) met informatie over Het Lied van de Ziel vind je de nieuwe data van de bijeenkomsten na de zomer.
 
Door in de agenda hieronder op jouw keuze te klikken ga je direct naar het kader met informatie over de betreffende activiteit.
 
Agenda

23 april Het Lied van de Ziel

Workshop Lijf en Stem
17 mei Workshop stembevrijding 'Naar Binnen en Naar Buiten'
28 mei Workshop voor vrouwen 'Vrouwen, Lijf en Stem'
28 mei Het Lied van de Ziel
16 juni Workshop stembevrijding 'Naar Binnen en Naar Buiten'
25 juni Het Lied van de Ziel


Informatie

Het Basisjaar - de vooropleiding

De leergang Michelangelo
Te koop De cd van Het Lied van de Ziel

Het muziekboekje van Het Lied van de Ziel
Tenslotte Een ollekebolleke
 
 
Het Lied van de Ziel

We zingen eenstemmige en eenvoudig meerstemmige mantra's en andere mooie, gewijde melodieën uit zeer diverse religieuze en spirituele richtingen, in allerlei talen, veelal met pianobegeleiding. Tussen het zingen door zijn we stil, de afwisseling van stilte en gezang doet beide nog meer tot hun recht komen.

Doorgaans ongeveer eens in de 4 weken, op vrijdagavond, van stipt 20.00 uur tot 22.00 uur. Er is geen pauze. Vanwege de te verwachten drukte is het raadzaam bijtijds te komen, de kerk gaat drie kwartier voor aanvang open. Tot een kwartier voor aanvang is er koffie en thee te verkrijgen, daarna neemt iedereen plaats en wordt het stil. Na afloop gaat de bar weer open.

Locatie: de Amstelkerk, Amstelveld 10 in Amsterdam, vlakbij de Utrechtsestraat. De ingang ligt overigens aan de Reguliersgracht.

Data: 23 april, 28 mei & 25 juni.
Na de zomer: 10 september, 8 oktober, 5 november, 26 november en 17 december.
 
Kosten: de entreeprijs bedraagt € 15* per keer of € 10,50 voor jongeren en Stadspashouders.

Entreekaarten: deze kun je online kopen via deze link: 'Aanmelden Lied van de Ziel', die je overigens ook op de startpagina van onze website aantreft.

Kaarten (maar geen kortingskaarten) zijn eveneens te koop bij de balie van Amsterdams Uitburo aan het Leidseplein in Amsterdam. Het Uitburo rekent hiervoor €2,- extra.

*Als je je niet het hele bedrag kunt permitteren en toch graag mee wil doen, dan mag je ook een envelop meebrengen waar je in stopt wat voor jou wel haalbaar is. Dat kan op de avond zelf aan de kassa (mits er nog plaatsen zijn) en ook na afloop voor volgende avonden.

Het is niet mogelijk om per e-mail of telefoon te reserveren. 

Het Lied van de Ziel - de cd

Een live-registratie van Het Lied van de Ziel. Voor een korte impressie klik hier.

De normale verkoopprijs van deze cd is € 14,95, maar bezoekers van de mantra-avonden krijgen korting: je kunt de cd na afloop kopen voor € 12,50. De kassa is open tot 22.30 uur en het is heel fijn als je gepast betaalt. Let op: er is geen mogelijkheid om te pinnen.

Bestelinformatie
Je kunt de cd bij ons bestellen door € 16,90 (cd € 14,95 + € 1,95 verzendkosten) over te maken op reknr. 78.14.75.651 (Triodosbank) t.n.v. Jan Kortie Muziekprodukties te Amsterdam, o.v.v. "Bestelling cd" en je naam. Stuur ook een e-mail naar info@jankortie.nl met in het onderwerp "Bestelling cd" en in de mail je naam en adresgegevens.

Na ontvangst van je betaling zullen wij je de cd toezenden.
  
Het Lied van de Ziel - het muziekboekje

In dit boekje vind je de teksten en de muziek van diverse mantra's die we zingen tijdens Het Lied van de Ziel en van 10 nummers die op onze cd staan.

De prijs voor dit boekje is € 7,-. Je kunt het boekje kopen bij aanvang en na afloop van de mantra-avond of bij ons bestellen.

Bestelinformatie
Je kunt het boekje bestellen door € 8,95 (boekje € 7,- + € 1,95 verzendkosten) over te maken op reknr. 78.14.75.651 (Triodosbank) t.n.v. Jan Kortie Muziekprodukties te Amsterdam, o.v.v. "Bestelling boekje" en je naam. Maak je bestelling af door een mail met in het onderwerp "Bestelling boekje" en in de mail je naam en adresgegevens te sturen naar info@jankortie.nl.

Na ontvangst van betaling zullen wij je het boekje toezenden.
 
Muziekboekje én cd samen bestellen?
Als je de cd samen met het muziekboekje bestelt betaal je maar 1x verzendkosten: maak dan € 23,90 over en vermeld 'Bestelling cd en boekje'. Zet dit ook in je mail aan ons, waarin je je adresgegevens vermeld.

  
Lijf en Stem

Wanneer je wil zingen is het prettig als je goed in contact bent met je lijf. Daarom bieden we de gelegenheid om voorafgaand aan Het Lied van de Ziel een uur bezig te zijn met lichaam en stem. Je bent daar overigens ook welkom wanneer je niet aan Het Lied van de Ziel mee doet.

De workshop Lijf en Stem, o.l.v. Jan Hendrik Veenkamp, speelt zich af in een boven-ruimte van de Amstelkerk van 18.30-19.30 uur.
Een kwartier voor aanvang gaat de entree van de kerk open.
De prijs bedraagt € 10,-.
Er is niet onbeperkt plaats, aanmelden is dus nodig. Dit kan via info@jankortie.nl of bel 020-6246404. Je ontvangt van ons een bevestiging.
  
Naar Binnen en Naar Buiten

Een intensieve eendaagse workshop stembevrijding onder leiding van Sarah Jens. In een kleinere groep (max. 12 deelnemers) werken we aan de ontwikkeling van je stem, je zingen, je muziek. Daarbij wordt vooral geïmproviseerd, op een manier waarop dat voor iedereen toegankelijk is.

De workshop duurt van 10.00 tot 17.00 uur. In de ochtend werkt Sarah met de groep aan de fysieke aspecten van het zingen. Na de lunchpauze, die ieder op eigen gelegenheid doorbrengt, krijg je de kans om, al dan niet met pianobegeleiding, jouw eigen lied van dat moment te zingen. Hoe klink jij vandaag? Durf je jezelf te laten horen?

De eerstvolgende data: 17 mei en 16 juni 2010. De prijs bedraagt € 95,-. Aanmelden kan via info@jankortie.nl of bel 020-6246404.
 
Vrouwen, Lijf en Stem

Of wij onze stem in al zijn volheid geven, hangt nauw samen met hoe wij aanwezig zijn in ons lijf en met name in ons bekkengebied. In deze workshop, onder leiding van Sarah Jens, leer je via fysieke oefeningen en stemgebruik bewustzijn te krijgen over hoe jij in contact bent met je lijf en met je sexuele energie. Waar er gemak voelbaar is, waar vitaliteit en ook waar jouw ongemak huist. In al die schakeringen maak je geluid en geef je jouw stem. We komen hierin je stevigheid, je kwetsbaarheid, je vertrouwen, je levendigheid, je pijn tegen. Daar ruimte aan geven en hoorbaar laten worden van wat zich aandient brengt je dicht bij wie jij bent, maakt je vitaal en geeft veel meer diepte aan je stem.

Deze workshop voor vrouwen vindt plaats in Amsterdam en duurt van 10.00-17.00 uur. De lunch brengt ieder op eigen gelegenheid door. De prijs bedraagt € 95,-.

De eerstvolgende datum: 28 mei 2010 [wachtlijst].
Je kunt je aanmelden via info@jankortie.nl of bel 020-6246404.
  
Stembevrijder worden?

Na de zomer gaan we van start met onze opleiding tot stembevrijder 'Ode an die Freude' en het Basisjaar daarvoor. Meer informatie over de opleiding zelf vind je op onze website www.jankortie.nl. We sturen je desgewenst graag de folder toe. Over het Basisjaar kun je hieronder wat meer lezen.

 
Het Basisjaar
 
Dit intensieve leerjaar richt zich op mensen die overwegen de opleiding tot stembevrijder Ode an die Freude te gaan volgen.

De nadruk ligt tijdens dit jaar op het grondig leren kennen van je eigen lijf en stem. In zeven bijeenkomsten werken we aan bewustwording van wat er in jou leeft en van wat er naar buiten wil.
Wat dit jaar onderscheidt van de opleiding tot stembevrijder is de ruimte jezelf helemaal te onderzoeken zonder dat je nog bezig bent met een 'eindbestemming'.

De leiding van het basisjaar is in handen van Sarah Jens. Naast haar zal Marjo Brenters als docent optreden. Tijdens een deel van de bijeenkomsten zal er een pianist zijn om het zingen te begeleiden.

Op 8 november zal het Basisjaar van start gaan. Meer informatie vind je in de folder die je kunt aanvragen via
info@jankortie.nl.
 
Michelangelo
 
In oktober 2010 start een nieuwe Michelangelo-leergang. Deze leergang is bedoeld voor jou als je je stem verder wilt bevrijden. Om de eigenheid van jouw stem te ontwikkelen, en de mogelijkheden die je hebt jezelf uit te drukken. Om te delen wie jij bent, jezelf te leren kennen én te laten kennen. Dat doe je tijdens de lessen individueel, in duo’s of gezamenlijk met de hele groep. Er zal intensief gezongen worden, maar ook is er aandacht voor het lichaam (immers het voertuig van de stem) en voor reflectie en verdieping. Je krijgt huiswerkopdrachten om thuis verder te oefenen, eventueel samen met andere deelnemers. Je krijgt aldus allerlei mogelijkheden om te zingen en jezelf uit te drukken.

De zeven bijeenkomsten vinden plaats in Amsterdam op donderdagavonden van 16.00 uur tot 21.30 uur, te beginnen op 14 oktober. Michelangelo wordt geleid door Marjo Brenters, ze wordt terzijde gestaan door Jan-Hendrik Veenkamp, die ook de pianobegeleiding bij het zingen zal verzorgen. Er is plaats voor maximaal 14 deelnemers.

Voor meer informatie en de precieze data kun je de folder aanvragen via info@jankortie.nl.
 
 
Woorden, veel woorden
Parole, parole, ach
Taal schiet te kort
Voor mijn vreugde en smart

Één enk’le noot kan de
Middelpuntvliedende
Krachten weer bundelen
Richting het hart