Als je de nieuwsbrief niet goed kunt lezen, of als de opmaak ontbreekt, klik dan hier.

Om mani padme hum
Nico van Suchtelen
Peinsde: "Het Leven
Is Eeuwige Les"
 
Heel de dag schrijf ik met
Transcendentaalgevoel
 Maar ik schrijf 's avonds met
's
                     Drs. P. 
 

Ja, dat is een wat eigenaardige start voor deze nieuwsbrief. Als je onze nieuwsbrief voor het eerst krijgt: meestal is de opening een inspirerend om niet te zeggen verheffend, soms zelfs wat plechtig citaat. Vandaag niet. Deze nieuwsbrief wordt een pleidooi voor eigenaardigheid. We moeten het in ons zingen namelijk hebben van onze eigenaardigheid. In de rest van ons leven ook trouwens, daar kom ik steeds meer achter.

Het versje hierboven is een ollekebolleke, de kenner heeft het vast herkend. Dat is een dichtvorm die Drs. P. in Nederland heeft geïntroduceerd en waar hij zelf in uitblinkt. Het zal je meteen duidelijk zijn: het gaat hier niet in de eerste plaats om een diepzinnige inhoud, al lijkt het daar in dit voorbeeld aanvankelijk nog even op. Dit type vers ontleent z'n charme aan de ijzeren vorm: twee keer tweeëntwintig lettergrepen (tel maar na, en als je in het voorbeeld hierboven in de laatste paar regels drie lettergrepen te kort komt zoek dan even verder, ze zitten 'verstopt' in het laatste regeltje), in een driekwartsmaat, waardoor het een licht walsje wordt. Twee vierregelige blokjes die op elkaar rijmen. En cruciaal: in de zesde regel een woord van zes lettergrepen met de hoofdklemtoon op de vierde, dat kan even zoeken zijn. Het schrijven van een ollekebolleke lijkt op puzzelen, en als het lukt levert dat de schrijver een vreugdevol moment op. Weet ik inmiddels want ik mag het zelf ook graag doen (zie helemaal onderaan).

Ik ben al tientallen jaren fan van Drs. P. en ik heb moeten wennen aan het feit dat niet iedereen dat is. Er zijn ook mensen die hooguit, soms uit louter bereidwilligheid, een flauw glimlachje vertonen om teksten van hem die mij breeduit doen lachen. Die vinden het maar vergezocht allemaal. Ja, dat is ook zo, denk ik dan, dat is juist de charme. Dat ik er zo van houd maakt kennelijk deel uit van mijn eigenaardigheid. Die ik steeds meer leer koesteren.

Onlangs mocht ik de doctorandus ontmoeten. Ik heb hem gevraagd of hij wat ollekebollekes wil maken voor het boek over stembevrijding dat ik aan het schrijven ben (en dat uitkomt in september, bij uitgeverij Ten Have). Tot mijn vreugde heeft hij daarin toegestemd. Overigens had het weinig gescheeld of ik had hem de vraag helemaal niet gesteld. Ik vond het namelijk zelf een vreemd idee. Ik moest eerst om de ingeving glimlachen, maar toen ik wat verder nadacht ging ik erg twijfelen of ollekebollekes wel gepast zijn in een boek over stembevrijding. Ik had een zetje nodig van mijn leermeester Jan de Dreu, die me deed inzien dat alles wat zich in mijn eigenaardigheid voordoet bestaansrecht heeft. En nu wordt het een net weer wat eigenaardiger boek. Temeer omdat Drs. P. geheel andere opvattingen over zingen blijkt te hebben (Fronsende blik mét pretoogjes: "Dus u denkt dat iedereen kan zingen? Dat acht ik een tamelijk boude stellingname!"), maar dat deerde ons geen van beiden.

Zo hebben we allemaal, geloof ik, van tijd tot tijd baat bij een leraar die ons steunt in meer en meer onszelf worden. Het doet er wel toe wie die leraar is. Ik ben vooral gebaat bij een leraar die mij in mijn eigenheid kan zien. En bij wie ik me dus op m'n gemak kan voelen. Als jij voor jouw zingen, voor de verdere bevrijding van jouw stem en jouw muziek, een steuntje in de rug nodig hebt kijk dan maar eens in de kaders hieronder. In een ervan tref je een aantal activiteiten aan van door ons opgeleide stembevrijders. Dat zijn stuk voor stuk heel verschillende, om niet te zeggen eigenaardige mensen. Best kans dat er een tussen zit die precies kan bieden wat jij zoekt. En wie weet nog wel bij jou in de buurt ook.

Je bent van harte welkom.
Bij hen. En ook bij ons.

Jan Kortie
Josine Crolla (secretariaat)

Hieronder volgen een aantal kaders met informatie over onze activiteiten. Door op de onderstaande linkjes te klikken kun je direct naar de gewenste informatie gaan:

§ Het Lied van de Ziel - mantra-avonden in Amsterdam
§ Het Lied van de Ziel, de cd
§ Lijf en Stem, korte workshop voorafgaand aan Het Lied van de Ziel
§ Naar Binnen en Naar Buiten - eendaagse workshop stembevrijding
§ Vrouwen, Lijf en Stem - stembevrijdingsworkshop voor vrouwen
§ Mijn stem en ik - workshop voor jongeren van 17 t/m 25 jaar
§ Leven van Muziek - dag voor muziekprofessionals
§ Drie workshops in Assen o.l.v. Jan Kortie in februari
§ Voor wie meer wil: de stembevrijdingsleergang Michelangelo
§
Stembevrijder worden?
§ Activiteiten andere stembevrijders
 

Het Lied van de Ziel

We zingen eenstemmige en eenvoudig meerstemmige mantra’s en andere mooie, gewijde melodieën uit zeer diverse religieuze en spirituele richtingen, in allerlei talen, veelal met pianobegeleiding. Tussen het zingen door zijn we stil, de afwisseling van stilte en gezang doet beide nog meer tot hun recht komen.

Doorgaans ongeveer eens in de 4 weken, op vrijdagavond, van stipt 20.00 tot 22.00 uur. Er is geen pauze. Vanwege de te verwachten drukte is het raadzaam bijtijds te komen, de kerk gaat open om 19.15 uur. Er is tot 19.45 uur koffie en thee te verkrijgen, daarna neemt iedereen plaats en wordt het stil. Na afloop gaat de bar weer open.

Locatie: de Amstelkerk, Amstelveld 10 in Amsterdam, vlakbij de Utrechtsestraat. De ingang ligt overigens aan de Reguliersgracht. Vanaf Amsterdam CS te bereiken met tram 4, halte Prinsengracht.
 
Data in 2010: de vrijdagen 5 februari, 5 maart, 2 april (Goede Vrijdag, start 19.30 uur), 23 april, 28 mei en 25 juni.
De entreeprijs bedraagt € 15,- per keer (€ 10,50 voor jongeren en voor houders van een stadspas). Je kunt ook voor € 60,- een abonnement kopen, voor de genoemde avonden t/m juni met uitzondering van Goede Vrijdag 2 april. Het is ook mogelijk om na afloop van de mantra-avonden kaart te kopen voor volgende avonden. Of je kunt je kaart alsnog omzetten in een abonnement.
 
Losse kaarten en abonnementen kun je online kopen via onze website. Op de startpagina (home) rechts, onder onze adresgegevens, staat de link 'Aanmelden Lied van de Ziel' die je aan kunt klikken. 
 
Als je je niet het hele bedrag kunt permitteren en toch graag mee wil doen dan mag je ook een envelop met inhoud meebrengen, waar je in stopt wat voor jou wel haalbaar is. Dat kan op de avond zelf aan de kassa (mits er nog plaatsen zijn) en ook na afloop voor volgende avonden.
Kaarten (maar geen kortingskaarten of abonnementen) zijn eveneens te koop bij de balie van Amsterdams Uitburo aan het Leidseplein in Amsterdam. Het Uitburo rekent hiervoor €2,- extra.

Het is niet mogelijk om per e-mail of telefoon te reserveren.
 
N.B. Op zondag 21 februari is er in Assen een extra lange aflevering van Het Lied van de Ziel, zie voor meer informatie hieronder.

Het Lied van de Ziel - de cd (en een boekje)

Een l
ive-registratie van Het Lied van de Ziel. Voor een korte impressie klik hier.

De normale verkoopprijs van deze cd is € 14,95, maar bezoekers van de mantra-avonden krijgen korting: je kunt de cd na afloop kopen voor € 12,50. De kassa is open tot 22.30 uur en het is heel fijn als je gepast betaalt. Let op: er is geen mogelijkheid om te pinnen.

Je kunt de cd ook bij ons bestellen, de prijs is dan € 14,95 excl. verzendkosten (€ 1,95 voor een of twee cd's). Maak hiervoor het betreffende bedrag over op reknr. 78.14.75.651 (Triodosbank) t.n.v. Jan Kortie Muziekprodukties te Amsterdam, o.v.v. "Bestelling cd" en je naam. Stuur tevens een e-mail naar info@jankortie.nl met in het onderwerp “Bestelling cd” en in de mail je naam en adresgegevens.
Na ontvangst van je betaling zullen wij je de cd toezenden.

Vooraankondiging:
We zijn bezig met het samenstellen van een boekje met de teksten en de bladmuziek van de mantra's die op de cd staan.

Lijf en Stem

Wanneer je wil zingen is het prettig als je goed in contact bent met je lijf. Daarom bieden we de gelegenheid om voorafgaand aan Het Lied van de Ziel een uur bezig te zijn met lichaam en stem. Je bent daar overigens ook welkom wanneer je niet aan Het Lied van de Ziel mee doet.

Lijf en Stem speelt zich af in een bovenruimte van de Amstelkerk, o.l.v. Jan Hendrik Veenkamp, van 18.30-19.30 uur. Je bent welkom vanaf 18.15 uur. De prijs bedraagt € 10,-.
Er is plaats voor maximaal 18 mensen, aanmelden is dus nodig. Dit kan via info@jankortie.nl of bel 020-6246404. Je ontvangt van ons een bevestiging.

Naar Binnen en Naar Buiten
Een intensieve eendaagse workshop stembevrijding onder leiding van Sarah Jens. In een kleinere groep (max. 12 deelnemers) werken we aan de ontwikkeling van je stem, je zingen, je muziek. Daarbij wordt vooral geïmproviseerd, op een manier waarop dat voor iedereen toegankelijk is.

De workshop duurt van 10.00 tot 17.00 uur. In de ochtend werkt Sarah met de groep aan de fysieke aspecten van het zingen. Na de lunchpauze, die ieder op eigen gelegenheid doorbrengt, krijg je de kans om, al dan niet met pianobegeleiding, jouw eigen lied van dat moment te zingen. Hoe klink jij vandaag? Durf je jezelf te laten horen?

De eerstvolgende data: woensdag 17 februari en vrijdag 5 maart. De prijs bedraagt € 95,-. Aanmelden kan via info@jankortie.nl of bel 020-6246404.

Vrouwen, Lijf en Stem

Of wij onze stem in al zijn volheid geven, hangt nauw samen met hoe wij aanwezig zijn in ons lijf en met name in ons bekkengebied. In deze workshop, onder leiding van Sarah Jens, leer je via fysieke oefeningen en stemgebruik bewustzijn te krijgen over hoe jij in contact bent met je lijf en met je sexuele energie. Waar er gemak voelbaar is, waar vitaliteit en ook waar jouw ongemak huist. In al die schakeringen maak je geluid en geef je jouw stem. We komen hierin je stevigheid, je kwetsbaarheid, je vertrouwen, je levendigheid, je pijn tegen. Daar ruimte aan geven en hoorbaar laten worden van wat zich aandient brengt je dicht bij wie jij bent, maakt je vitaal en geeft veel meer diepte aan je stem.

Deze workshop voor vrouwen vindt plaats op 12 maart in Amsterdam en duurt van 10.00-17.00 uur. De lunch brengt ieder op eigen gelegenheid door. Je kunt je aanmelden via info@jankortie.nl of bel 020-6246404. De prijs bedraagt € 95,-.

Mijn stem en ik - Workshop stembevrijding voor jongeren op zaterdag 13 februari

Speciaal voor jongeren van 17 tot 25 jaar organiseren we een middag om onder leiding van Jan Kortie en Sarah Jens kennis te maken met stembevrijding. Kun jij eigenlijk heel mooi zingen, maar lukt dat niet als er mensen luisteren? Of denk je juist dat je niet kunt zingen maar wil je het eigenlijk toch? Wij denken dat iedereen kan zingen en zelfs zo mooi dat het anderen ervan genieten als ze het horen. Wil je daar wel eens mee kennis maken? Dan ben je welkom op deze middag. Als er veel deelnemers zijn dan gaan we een deel van de middag opsplitsen in kleinere groepen. 

De workshop vindt plaats in Amsterdam op zaterdag 13 februari en duurt van 14.00 tot 17.00 uur. De prijs bedraagt € 15,-. Aanmelden kan via info@jankortie.nl of bel 020-6246404. Je krijgt dan een bevestiging waarin je ook informatie aantreft over de locatie.

Leven van Muziek: een dag voor muziekprofessionals

Wie van muziek z'n werk maakt is een gepassioneerd, en dus ook een kwetsbaar en sensitief mens. Je houdt van muziek, wordt er door geraakt. Je wilt verder komen, nog mooiere muziek maken. Je wilt je liefde voor muziek op anderen overbrengen. Maar ja, er komt ook druk. Er is competitie, beoordeling, verwachting. En er moet brood op de plank komen. Je gaat je best doen, je wil niet falen. De spanning gaat je mogelijk in de weg zitten. Hoe kun je dan vrijuit muziek maken? Als je ook nog moet leven van je muziek is het lang niet eenvoudig om je muziek echt te laten leven.

Deze dag gaat over het leven van jouw muziek. Die is erbij gebaat als de nadruk niet ligt op tekortkomingen die moeten worden weggewerkt. De focus zal dus liggen op jouw overvloed, de onuitputtelijke bron van muziek die jij bij je draagt, die jij bent. Deze workshop gaat over muziek maken met hart en ziel. We gaan veel zingen, maar je bent ook welkom met je instrument. Al improviserend maken we een ontdekkingsreis langs jouw bezieling.

Deze intensieve eendaagse workshop onder leiding van Jan Kortie vindt plaats in Amsterdam op dinsdag 9 maart van 10.00 tot 16.00 uur, onderbroken door een lunchpauze. De prijs bedraagt € 95,-. 
Aanmelden kan via info@jankortie.nl of bel 020-6246404.

Drie verschillende workshops Jan Kortie in Assen

In het weekend van 19 t/m 21 februari 2010 kun je in Assen zingen met Jan Kortie, tijdens zijn jaarlijkse weekend daar.
* Op vrijdagmiddag geeft hij van 14.00 tot 17.00 uur een workshop stembevrijding.
* Op vrijdagavond en zaterdag leidt hij (voor de twintigste keer in Assen) een popkoorworkshop.
* Op zondag van 11.00 tot 14.00 uur is er een workshop mantrazingen, Het Lied van de Ziel.
Deze workshops zijn los van elkaar te volgen.
De organisatie is in handen van het ICO, en de inschrijving gaat ook uitsluitend via hen. Zie http://www.ico-assen.nl/


Voor wie meer wil 
 
Als je een volgende stap wil maken in het bevrijden van je stem, dan kun je onze leergang Michelangelo volgen. De volgende groep start na de zomer, een nieuwe folder verschijnt binnenkort. 


Stembevrijder worden? 
 
Na de zomer gaan we van start met nieuwe groepen in de opleiding tot stembevrijder 'Ode an die Freude' en het Basisjaar daarvoor. Nieuwe folders zijn binnenkort beschikbaar. 

Activiteiten van andere stembevrijders

Inmiddels zijn er ongeveer 25 afgestudeerde stembevrijders actief met een scala van activiteiten. Zoals er geen twee mensen hetzelfde zingen, zo zijn er ook geen twee stembevrijders die hetzelfde werken. En dus voel je je bij de een meer thuis dan bij de ander. Op de website http://www.stembevrijders.nl/ tref je informatie aan over een aantal van hen. Om een indruk te geven hieronder een heel summiere opsomming (per stembevrijder maximaal één activiteit), op de site tref je veel meer activiteiten aan en een uitvoeriger beschrijving.

 • Marjo Brenters en Leo Keijzer organiseren samen een zang-kook-week in de Ardennen van 2-7 mei
 • Joke Baardman geeft in Baarn een workshop "Zing wat in je leeft" op de zaterdagen 20 februari en 20 maart
 • Jacky Terpstra geeft op 27 maart een workshop stembevrijding in Schoonloo
 • Caroline Ansink gebruikt stembevrijding als invalshoek voor instrumentalisten op zoek naar hun eigen klank
 • Angélique Neijsen leidt in Apeldoorn, Deventer, Zutphen en Zwolle een cursus stembevrijding
 • Erica Nap heeft nog enkele plaatsen in het weekend "Zing en dans je Zelf" van 1 en 2 mei in Zaandam
 • Fleur van Duin geeft op zaterdag 10 april in Edam de workshop "Geef stem aan jouw veelzijdigheid" (stembevrijding en psychosynthese)
 • Johanneke Maassen organiseert iedere eerste donderdag van de maand een workshop stembevrijding in Amsterdam
 • Izzy Watson geeft individuele sessies in Amsterdam
 • Pien van Tiggelen geeft op zaterdag 13 februari in Amsterdam de workshop "Vrij en onbekommerd" om kennis te maken met stembevrijding
 • Jan-Hendrik Veenkamp geeft vanaf 12 februari wekelijks op vrijdagochtend een les stembevrijding in gezondheidscentrum Aurora te Amsterdam
 • Mega van Rooijen geeft iedere zaterdag in februari in Amsterdam de workshop "Ont-dek je stem"
 • Ghislaine Coenegracht en Nicolet van Eerd gebruiken stem als instrument bij loopbaancoaching, de eerstvolgende groep start in april.

Terug naar boven

Vreugdevol puzzelen
Past het of past het niet
Rijmt het en loopt het niet kreupel
Of krom

Ach en dan is het soms
Verderdanvergezocht
Maar wél gevonden
En daar ging het om
(JK)