Als je de nieuwsbrief niet goed kunt lezen, of als de opmaak ontbreekt, klik dan hier.

Eenvoud heeft twee soorten vereerders: mensen met smaak en
mensen zonder verbeeldingskracht.
Ernst Hohenemser

 
 
In onze vorige nieuwsbrief-die-geen-nieuwsbrief-was heb ik jou, gewaardeerde lezer, voor dit verse jaar ruimte toegewenst. Ik doe dat bij deze nogmaals. Ruimte wens ik je toe, ruimte waarin jij gehoord kunt worden, de mens die jij bent, of nog beter: de ziel die jij bent.

Kun jij uit de voeten met het woord ‘ziel’? Of is dat een beladen term voor je? Onlangs hoorde ik iemand een mooie omschrijving geven van wat een ziel is: binnenruimte die open is naar de hemel. Sindsdien zie ik iedere keer als het woord ziel valt een ruimte voor me. Hebben we daar niet allemaal behoefte aan? Ruimte om te zijn wie we zijn, ruimte voor onze stem, ruimte voor de verklanking van ons eigen lied. Die zieleruimte stel ik mij niet voor als een lege ruimte maar als een ruimte waarin het leven trilt, een ruimte vol potentie, vervuld van hoop.

Onze opdracht als het om zingen gaat is wezenlijk eenvoudig: dat leven, die trilling tot klinken laten komen. Daar is werkelijk niets ingewikkelds aan. Het vergt wel de bereidheid tot eenvoud, het is juist in eenvoud dat die klank er in alle volheid kan zijn. Als je een trouwe lezer van deze nieuwsbrief bent dan is dit thema inmiddels overbekend voor je. Ik begin er keer op keer over, tot vervelens toe. Al was het maar om mezelf er weer aan te herinneren. Want wat is er toch veel dat ons afleidt van die eenvoud.

Maar kijk eens naar de sneeuw. Geniet jij ook zo van de onbeschrijflijke schoonheid ervan? Tijdens de jaarwisseling was ik in Friesland. Ik raakte er niet op uitgekeken. Terwijl ik het in m'n leven al heel vaak gezien heb. Altijd hetzelfde. Witte vlokjes, die blijven liggen en alles wit maken. Het concept is echt te eenvoudig voor woorden. Er is ook niet over vergaderd, neem ik aan. Want dan was er allang iemand geweest die had gezegd: nee, niet weer wit. Laten we dit jaar blauw doen, of geel. Of zilver. Of goud. Of we combineren een paar kleuren. We gaan onderzoek uitvoeren naar wat de mensen dit jaar willen, we huren een trendwatcher in. Want de mensen gaan altijd wit natuurlijk saai vinden, en als wij niet snel wat meer variatie aanbrengen is de concurrent ons misschien voor.

Niets van dat al. Gewoon wit, iedere keer weer. Altijd hetzelfde. En toch: nooit hetzelfde. Dat kan ons veel leren, zeker als we ons ook nog realiseren dat die sneeuw niet eens z'n best doet om mooi te zijn. Sneeuw is gewoon sneeuw. Als we nou eens zouden zingen alsof we sneeuw zijn. Eenvoudig, en dus smaakvol. Die twee soorten 'vereerders' in het citaat bovenaan zijn we natuurlijk allebei zelf. In wezen hebben we smaak, dat is: weten we precies wat er nu gepast is in ons gezang. En altijd zijn er ook weer die stemmetjes die zeggen dat het vast saai is voor anderen. Dan gaan we ons best doen, we willen niet gezien worden als iemand met een beperkte creativiteit. Precies dan lopen we tegen de grenzen aan van onze eigen verbeeldingskracht. Want die is ongekend groot, maar laat zich nooit forceren. Sneeuw valt ook niet om iets moois te bewerkstelligen. Sneeuw valt omdat het tijd is.

Hartelijk welkom, dus, in deze prachtige wintertijd.

Jan Kortie
Josine Crolla (secretariaat)

P.S.
1. Als je vrijdag komt zingen in de Amstelkerk: de verwarming in dit oude houten gebouw doet z'n best, maar dat blijkt niet steeds helemaal toereikend om de binnenkomende kou en tocht te bestrijden. Het is raadzaam daar in je kledingkeuze rekening mee te houden.
2. Ons nieuwe aanmeldsysteem loopt over het algemeen goed, maar we zijn nog wel bezig om er wat kinderziektes uit te halen. We horen graag van je als je tegen onduidelijkheden aanloopt, want wat voor de een geheel begrijpelijk is is dat voor een ander helemaal niet. En suggesties van gebruikers zijn dus zeker welkom.Het Lied van de Ziel

We zingen eenstemmige en eenvoudig meerstemmige mantra’s en andere mooie, gewijde melodieën uit zeer diverse religieuze en spirituele richtingen, in allerlei talen, veelal met pianobegeleiding. Tussen het zingen door zijn we stil, de afwisseling van stilte en gezang doet beide nog meer tot hun recht komen.

Doorgaans ongeveer eens in de 4 weken, op vrijdagavond, van stipt 20.00 tot 22.00 uur. Er is geen pauze. Vanwege de te verwachten drukte is het raadzaam bijtijds te komen, de kerk gaat open om 19.15 uur. Er is tot 19.45 uur koffie en thee te verkrijgen, daarna neemt iedereen plaats en wordt het stil. Na afloop gaat de bar weer open.

Locatie: de Amstelkerk, Amstelveld 10 in Amsterdam, vlakbij de Utrechtsestraat. De ingang ligt overigens aan de Reguliersgracht. Vanaf Amsterdam CS te bereiken met tram 4, halte Prinsengracht.
 
Data in 2010: de vrijdagen 8 januari, 5 februari, 5 maart, 2 april (Goede Vrijdag, start 19.30 uur), 23 april, 28 mei en 25 juni.
De entreeprijs bedraagt € 15,- per keer. Je kunt ook voor € 60,- een abonnement kopen, voor alle avonden van januari t/m juni met uitzondering van Goede Vrijdag 2 april.
 
Losse kaarten en abonnementen kun je online kopen via onze website. Op de startpagina (home) rechts, onder onze adresgegevens, staat de link 'Aanmelden Lied van de Ziel' die je aan kunt klikken. 
 
Het is ook mogelijk om na afloop van de mantra-avonden kaarten te kopen voor volgende avonden, of je kunt je kaart alsnog omzetten in een abonnement.
Als je je niet het hele bedrag kunt permitteren en toch graag mee wil doen dan mag je ook een envelop met inhoud meebrengen, waar je in stopt wat voor jou wel haalbaar is. Dat kan op de avond zelf aan de kassa (mits er nog plaatsen zijn) en ook na afloop voor volgende avonden.
Kaarten zijn eveneeens te koop bij de balie van Amsterdams Uitburo aan het Leidseplein in Amsterdam. Het Uitburo rekent hiervoor €2,- extra.

Het is niet mogelijk om per e-mail of telefoon te reserveren.
 
N.B. Op zondag 21 februari is er in Assen een extra lange aflevering van Het Lied van de Ziel, zie voor meer informatie hieronder.

Het Lied van de Ziel - de cd (en een boekje)

Een l
ive-registratie van Het Lied van de Ziel. Voor een korte impressie klik hier.

De normale verkoopprijs van deze cd is € 14,95, maar bezoekers van de mantra-avonden krijgen korting: je kunt de cd na afloop kopen voor € 12,50. De kassa is open tot 22.30 uur en het is heel fijn als je gepast betaalt. Let op: er is geen mogelijkheid om te pinnen.

Je kunt de cd ook bij ons bestellen, de prijs is dan € 14,95 excl. verzendkosten (€ 1,95 voor een of twee cd's). Maak hiervoor het betreffende bedrag over op reknr. 78.14.75.651 (Triodosbank) t.n.v. Jan Kortie Muziekprodukties te Amsterdam, o.v.v. "Bestelling cd" en je naam. En stuur dan ook een e-mail naar info@jankortie.nl met in het onderwerp “Bestelling cd” en in de mail je naam en adresgegevens.
Na ontvangst van je betaling zullen wij je de cd toezenden.

Vooraankondiging:
We zijn bezig met het samenstellen van een boekje met de teksten en de bladmuziek van de mantra's die op de cd staan. Dit verschijnt in het nieuwe jaar.

Lijf en Stem

Wanneer je wil zingen is het prettig als je goed in contact bent met je lijf. Daarom bieden we de gelegenheid om voorafgaand aan Het Lied van de Ziel een uur bezig te zijn met lichaam en stem. Je bent daar overigens ook welkom wanneer je niet aan Het Lied van de Ziel mee doet.

Lijf en Stem speelt zich af in een bovenruimte van de Amstelkerk, o.l.v. Jan Hendrik Veenkamp, van 18.30-19.30 uur. Je bent welkom vanaf 18.15 uur. De prijs bedraagt € 10,-.
Er is plaats voor maximaal 18 mensen, aanmelden is dus nodig. Dit kan via info@jankortie.nl of bel 020-6246404. Je ontvangt van ons een bevestiging.

Naar Binnen en Naar Buiten

Een intensieve eendaagse workshop stembevrijding onder leiding van Sarah Jens. In een kleinere groep (max. 12 deelnemers) werken we aan de ontwikkeling van je stem, je zingen, je muziek. Daarbij wordt vooral geïmproviseerd, op een manier waarop dat voor iedereen toegankelijk is.

De workshop duurt van 10.00 tot 17.00 uur. In de ochtend werkt Sarah met de groep aan de fysieke aspecten van het zingen. Na de lunchpauze, die ieder op eigen gelegenheid doorbrengt, krijg je de kans om, al dan niet met pianobegeleiding, jouw eigen lied van dat moment te zingen. Hoe klink jij vandaag? Durf je jezelf te laten horen?

De eerstvolgende data: woensdag 6 en maandag 25 januari. De prijs bedraagt € 95,-. Aanmelden kan via info@jankortie.nl of bel 020-6246404.

In 2010 zullen we wederom de eendaagse workshop 'Vrouwen, Lijf en Stem', o.l.v. Sarah Jens, organiseren. Meer informatie volgt binnenkort op onze website.


Zangworkshop voor jongeren

Speciaal voor jongeren van 17 tot 25 jaar organiseren we een middag om onder leiding van Jan Kortie en Sarah Jens kennis te maken met stembevrijding. Kun jij eigenlijk heel mooi zingen, maar lukt dat niet als er mensen luisteren? Of denk je juist dat je niet kunt zingen maar wil je het eigenlijk toch? Wij denken dat iedereen kan zingen en zelfs zo mooi dat het anderen ervan genieten als ze het horen. Wil je daar wel eens mee kennis maken? Dan ben je welkom op deze middag. Als er veel deelnemers zijn dan gaan we een deel van de middag opsplitsen in kleinere groepen. 

De workshop vindt plaats in Amsterdam op zaterdag 13 februari en duurt van 14.00 tot 17.00 uur. De prijs bedraagt € 15,-. Aanmelden kan via info@jankortie.nl of bel 020-6246404. Je krijgt dan een bevestiging waarin je ook informatie aantreft over de locatie.


Leven van Muziek: een dag voor muziekprofessionals

Wie van muziek z'n werk maakt is een gepassioneerd, en dus ook een kwetsbaar en sensitief mens. Je houdt van muziek, wordt er door geraakt. Je wilt verder komen, nog mooiere muziek maken. Je wilt je liefde voor muziek op anderen overbrengen. Maar ja, er komt ook druk. Er is competitie, beoordeling, verwachting. En er moet brood op de plank komen. Je gaat je best doen, je wil niet falen. De spanning gaat je mogelijk in de weg zitten. Hoe kun je dan vrijuit muziek maken? Als je ook nog moet leven van je muziek is het lang niet eenvoudig om je muziek echt te laten leven.

Deze dag gaat over het leven van jouw muziek. Die is erbij gebaat als de nadruk niet ligt op tekortkomingen die moeten worden weggewerkt. De focus zal dus liggen op jouw overvloed, de onuitputtelijke bron van muziek die jij bij je draagt, die jij bent. Deze workshop gaat over muziek maken met hart en ziel. We gaan veel zingen, maar je bent ook welkom met je instrument. Al improviserend maken we een ontdekkingsreis langs jouw bezieling.

Deze intensieve eendaagse workshop onder leiding van Jan Kortie vindt plaats in Amsterdam op dinsdag 9 maart van 10.00 tot 16.00 uur, onderbroken door een lunchpauze. De prijs bedraagt € 95,-. 
Aanmelden kan via info@jankortie.nl of bel 020-6246404.

Drie verschillende workshops Jan Kortie in Assen

In het weekend van 19 tot 21 februari 2010 kun je in Assen zingen met Jan Kortie, tijdens zijn jaarlijkse weekend daar.
* Op vrijdagmiddag geeft hij van 14.00 tot 17.00 uur een workshop stembevrijding.
* Op vrijdagavond en zaterdag leidt hij (voor de twintigste keer in Assen) een popkoorworkshop.
* Op zondag van 11.00 tot 14.00 uur is er een workshop mantrazingen, Het Lied van de Ziel.
Deze workshops zijn los van elkaar te volgen.
De organisatie is in handen van het ICO, en de inschrijving gaat ook uitsluitend via hen. Zie http://www.ico-assen.nl/

Michelangelo, een leergang stembevrijding

In januari 2010 start een nieuwe Michelangelo-leergang, o.l.v. Marjo Brenters. Deze leergang is bedoeld voor jou als je verlangt om met meer vrijheid te zingen. Als je werk wilt maken van de eigenheid van jouw stem, van de mogelijkheden die je hebt jezelf uit te drukken. Om te delen wie jij bent, jezelf te leren kennen én te laten kennen. Dat doe je tijdens de lessen individueel, in duo’s of gezamenlijk met de hele groep. Er zal intensief gezongen worden, maar ook is er aandacht voor het lichaam (immers het voertuig van de stem) en voor reflectie en verdieping. Je krijgt huiswerkopdrachten om thuis verder te oefenen, eventueel samen met andere deelnemers. Je krijgt aldus allerlei mogelijkheden om te zingen en jezelf uit te drukken.

De zeven bijeenkomsten vinden plaats in Amsterdam op donderdagavonden van 16.30 uur tot 21.30 uur, te beginnen op 21 januari. Jan-Hendrik Veenkamp is aanwezig om met pianobegeleiding het zingen te ondersteunen. Er is plaats voor maximaal 14 deelnemers.

Voor meer informatie en de precieze data kun je de folder aanvragen via info@jankortie.nl.