Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie

 
  
We don’t know,
and we don’t have to know.
(Anoniem?)


Ik vraag me wel eens af waarom mensen citaten soms in het Engels laten staan, terwijl vertalen zo eenvoudig zou zijn. Maar goed, soms doe ik het zelf ook. En bovenstaand citaat moet wel in het Engels, want zo hoorde ik hem, vorige week, al weet ik niet waarom die taal gebruikt werd. Ik hoorde het in een droom. Van de rest van die droom kan ik me niets meer herinneren, maar vlak voor de wekker ging droomde ik dit zinnetje – geen idee door wie het werd uitgesproken. Het zinnetje bleef bij me, ik was net wakker genoeg om het in m’n geheugen vast te leggen. En het bleef nog lang hangen.

Niet weten. In het duister tasten. Dat is niet populair in onze cultuur, in ons tijdsgewricht. We worden overladen met stellige meningen, we worden gestimuleerd om zekerheden in ons leven in te bouwen. Maar het leven fluit ons eigenlijk steeds weer terug. Het loopt altijd anders dan ik vooraf had kunnen weten. Ik word keer op keer verrast.

Open vragen?
Deze column wordt een pleidooi voor het niet weten. Of eigenlijk: voor het niet hoeven weten. Hoe moet het verder? Wat wordt er van mij verwacht? Wat is nu het juiste om te doen? Hoe los ik dit op? Waarom overkomt me dit? Waarom heb ik dit gedaan en niet dat? Waarom voel ik me zo? Waarom is mij dit aangedaan? Al dit soort vragen gaat, welbeschouwd, steeds over de toekomst of over het verleden. Ze gaan over momenten waarop ik ben tekortgeschoten, of tekortgekomen. Of ze gaan over hoe dat tekort voorkomen moet gaan worden. Ze komen voort uit schuldgevoel, schaamte, angst. Het zijn wel vragen, maar allesbehalve open vragen.

Openheid, daar gaat het om. Ieder van bovenstaande vragen kán een open vraag zijn. Een openende vraag. Waarop ik het antwoord niet weet en waarbij ik mezelf kan ontslaan van de druk om een goed antwoord te moeten vinden. Waarover ik me dus kan verwonderen. En dan ben ik ineens niet meer in het verleden of in de toekomst, maar in het nu. En in die openheid, in die verwondering kan ruimte ontstaan. Voor contact. Voor een nieuwe blik. Voor een wonder.

Één ding weet ik wel
Met die openheid begint muziek. Die openheid doet ons luisteren. Doet ons stil worden. Doet ons durven wachten. Doet ons durven inademen zonder te weten wat er op de uitademing gaat gebeuren. Op het moment dat ik niet meer in beslag genomen word door de noodzaak om alles zelf te moeten weten kan ik mij openen voor de stroom van muziek die door mij heen wil. En wat is muziek dan toch een wonder, en wat is het een wonderbaarlijke oefening! Kun je helemaal aanwezig zijn in de toon die je nu zingt of speelt? Al het andere voor een moment loslaten, alleen deze toon! Honderd procent, deze ene toon! Want te midden van alles wat ik niet weet, weet ik één ding wel: deze toon nu, dit is mijn toon. Die kan niemand anders zingen namens mij, dit ben ik! Dat is overgave. En de beloning daarvoor is: een moment van zorgeloosheid, van vrede, van zindering wellicht.

Als ik me los kan maken van iedere verwachting, dan groeit vanbinnen mijn hoop.
Als ik me los kan maken van hoe ik een beter mens zou moeten zijn, dan groeit vanbinnen mijn vrede.
Als ik me los kan maken van spijt en schuldgevoel, dan groeit vanbinnen mijn liefde.

Dat je daarvan iets mag ervaren, al is het maar af en toe, dat is mijn Kerstwens voor jou.

Open zingen
En als je verlangen dan groeit om dat te ervaren in je zingen, dan ben je natuurlijk heel welkom. Vrijdag a.s. hebben we onze traditioneel feestelijke Kerst-aflevering van Het Lied van de Ziel, opgeluisterd met prachtige vioolklanken. En op 10 januari is onze volgende Zang- en Stilte-Zondag-Retraite, waar de stilte ons nog meer zal openen voor het mysterie van de muziek. En voor het nieuwe jaar dat dan als een open boek voor ons ligt.

Je bent van harte welkom. Daar, en bij allerlei andere activiteiten waarover je hieronder meer kunt lezen.

Blijft toch nog de vraag waarom ik dat zinnetje nou in het Engels droomde. Ik weet het niet. En misschien hoef ik het ook wel niet te weten.

Jan Kortie

 
 
'Het Lied van de Ziel' – mantrazingen in Amsterdam

Kerst-mantra-avond

Vrijdagavond 18 december organiseren wij weer onze  speciale kerstversie en tevens laatste mantra-
avond van dit jaar in de kerk De Duif aan de Prinsengracht.
De laatste kaarten zijn te reserveren via online reserveren

Data 2016
De vrijdagen 29 januari, 4 maart, 25 maart (Goede Vrijdag), 22 april, 20 mei en 17 juni 2016.
Kaarten en abonnementen zijn te reserveren via online reserveren

'Het Lied van de Ziel' elders
Donderdag 10 maart in Huissen
Vrijdag 11 maart in Assen
Wo. 1 juni in Zeist
 
'Het Lied van de Stilte': Zang- en stilteretraites

Zingen vanuit de stilte. Stil worden vanuit het zingen. 

Sinds de zomer van 2014 organiseren we Zang- en stilteretraites. Laagdrempelige, toegankelijke programma’s voor wie verdieping zoekt in het mysterie van dit bestaan. De combinatie van zingen en stil zijn werkt verzachtend, ontwapenend en zeer verbindend. En stemt tot grote vreugde. 
Er zijn drie varianten:

1/ Een drietal Zondagretraites, van 11.00 tot 17.00 uur in de buurt van Amsterdam. Tijdens de eerstvolgende, zondag 10 januari 2016, vieren we het begin van het nieuwe jaar in het mooie kerkje van Ransdorp. 

2/ De Winterretraite van 19-21 februari 2016, in Baarlo (L). Een weekend in een bijzonder kasteel. Om opgeruimd de lente te kunnen begroeten. De folder is beschikbaar en de inschrijving is geopend.

3/ De Zomerretraite: 3-8 juli 2016, ook in Baarlo. Hierover volgt later meer informatie.
 
Een beschrijving van onze retraites vind je op onze site
Aanmelden: klik hier
 
Kennismaken met Jan Kortie

Wil je kennis maken met stembevrijding en met Jan Kortie?
Dat kan op allerlei plaatsen waar hij, vaak op uitnodiging van anderen, speciale middagen leidt over de essentie van stembevrijding. Die middagen heten ‘Jij Bent Muziek’ en zijn het best te beschrijven als een wat wonderlijke combinatie van een workshop, een lezing en een meezingconcert. De kans dat je er opgewekt vandaan komt is vrij groot. 

Je bent welkom op:
Vrijdag 29 januari in Amsterdam
Donderdag 10 maart in Huissen
Vrijdag 11 maart in Assen
Meer informatie: klik hier 
 
Een dag stembevrijding

Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, om je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn onze eendaagse workshops eigenlijk gewoon een aanrader. Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand anders kan jouw lied zingen. Je mag het eng vinden. Maar je mag het ook heerlijk vinden. Of allebei.

'Naar Binnen en Naar Buiten' in Amsterdam, Breda en Den Haag
Onze klassieker. Al twintig jaar staat deze workshop op ons programma. Meest gehoorde reactie na afloop: ik wist niet dat het zo eenvoudig was. Tal van mensen hebben al ervaren hoe er op een zo'n dag verrassend veel kan gebeuren, hoe ze zichzelf en elkaar kunnen verbazen met hun zingen. 

'Vrouw, Lijf en Stem' in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op vrouwen en vrouwelijkheid.

'De Kracht van Zingen', workshop speciaal voor mannen, in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op mannen en mannelijkheid.

'Leven van Muziek', een dag voor muziekprofessionals (o.l.v. Jan Kortie)
Als je muziek je werk is heb je een prachtig maar zeker geen makkelijk beroep. Je moet dan van alles heel goed kunnen, en dat kan druk creëren en spanning. Doe je het ooit goed genoeg? Kan je muziek vrij-uit stromen? Krijgt je publiek je vaardigheden te zien, of jou?
Een paar keer per jaar leidt Jan Kortie een dag voor musici, waar je kunt ervaren hoe het is als niet je vaardigheden de dienst uitmaken, maar jij, je liefde voor muziek, je talent, je gepassioneerdheid. Dat is een spannend onderzoeksgebied, waar je een zeker houvast moet loslaten om het op een dieper niveau weer te kunnen vinden.
 
Langere programma’s in Amsterdam

'Voluit Vrouw' is een serie van vier dagen o.l.v. Sarah Jens. De naam zegt precies waar het om draait: voluit je eigen vrouwelijkheid beleven en bezingen. In januari 2016 start de volgende serie. Meer informatie 

‘De Stem van Liefde en Angst’ is ontstaan als een vervolg op ’Voluit Vrouw’ en staat open voor ieder die die serie gevolgd heeft, maar ook voor deelneemsters van onze andere langere programma’s. In januari start een nieuwe groep o.l.v. Sarah Jens. Meer informatie

‘Michelangelo’
Michelangelo zei ooit: het beeld is al in het marmer aanwezig, ik hoef allen maar het overbodige weg te halen. Dat is een mooie omschrijving van hoe wij tegen zingen aan kijken: je kunt het al, je hoeft alleen maar het overbodige weg te laten. Dat is een intrigerend proces, waar je tot de kern komt van wie jij bent, als (zingend) mens.
In januari 2016 start een nieuwe groep o.l.v. Marjo Brenters. Als je meer wilt weten kun je de nieuwe folder bij ons aanvragen via info@jankortie.nl

‘Gouden serie’
Ook als je al van alles bij ons gevolgd hebt kun je altijd weer een nieuwe stap zetten. Voor oud-deelnemers aan de leergangen Michelangelo, het Introductiejaar en/of de serie Voluit Vrouw die toe zijn aan een vervolg hebben we de Gouden serie in het leven geroepen. De nieuwe folder kun je opvragen via info@jankortie.nl.
 
Langere programma’s in Breda en Den Haag

De afgelopen jaren boden we al eendaagse workshops aan buiten Amsterdam. Inmiddels is ons aanbod gegroeid en kun je in Breda en Den Haag ook terecht voor langerlopende groepen

'Het Lied van jouw Leven', stembevrijding en (autobiografisch) schrijven. In Breda.  
Een gloednieuw programma waarin je zingend, vertellend en schrijvend jouw leven en jezelf onderzoekt. In deze cursus verbind je je met jouw eigen geschiedenis, en onderzoek je hoe jouw verhaal steeds mee-verandert met je bestaan. Dat verhaal beschrijven geeft inzicht, het verhaal bezingen geeft ruimte. De cursus vindt vanaf februari plaats onder leiding van Marjo Brenters in Breda.
  
Op zaterdag 9 januari is er een introductiedag in de vorm van een workshop. Marjo licht de inhoud van het programma toe, maar vooral neemt zij je mee in een aantal zang- en schrijfopdrachten rond jouw autobiografie. Pen en papier meebrengen dus! Meer informatie

'Ruimte, Stem en Yoga' in Den Haag 
De combinatie van yoga en stembevrijding is heel werkzaam, heeft de ervaring geleerd. Yoga leert ons om (steeds subtieler) naar binnen te luisteren en stembevrijding helpt je om al luisterend steeds voller naar buiten te komen. Meer informatie

Deze serie van vier maandagmiddagen gaat dit keer plaatsvinden in Den Haag en staat onder de bevlogen leiding van Chantal Goossens. Zij is behalve stembevrijder ook yogadocente en heeft een frisse benadering ontwikkeld die het beste uit beide haalt. De serie is ook geschikt voor mensen die denken dat ze niet van yoga houden, of dat ze niet kunnen zingen. De start is op 1 februari. Meer informatie 
 
Leiderschap en stembevrijding: 'De Moed van de Leider'

Leiderschap vereist moed. Echt je eigen lied zingen vergt ook moed. Stembevrijding is een bijzondere manier om jouw moed te vergroten. In januari gaat een nieuwe training van start waarin je via stembevrijding leert over jouw unieke leiderschap: 'De Moed van de Leider'. 

In een driedaags programma, verspreid over een aantal weken, onderzoek je gericht jouw eigenheid, jouw kwaliteiten en ook jouw (on)bevangenheid. Je ervaart waar jij nu bent en welke stappen je vandaaruit kunt zetten. De ervaringen die je al zingend opdoet plaatsen we steeds in perspectief van persoonlijk leiderschap en de zakelijke context. Je krijgt concrete handvatten en tips en we onderzoeken onderwerpen als talent, inspiratie en intuïtie.

De 'Moed van de Leider' staat onder de krachtige leiding van Lambert Mutsaers, terzijde gestaan door Marjo Brenters. Meer informatie 
 
Opleiding tot Stembevrijder 'Ode an die Freude'
 
Als je belangstelling hebt voor onze opleiding of voor het Introductiejaar daarvoor: na de zomer starten de nieuwe groepen, de folder zal verschijnen in januari. Op vrijdag 1 april organiseren we een oriëntatiemiddag hierover in Amsterdam. Je kunt je daarvoor reeds aanmelden via info@jankortie.nl, of de folder alvast aanvragen.
 
Privélessen

Veel van onze activiteiten spelen af zich in groepen - de dynamiek daarvan kan heel behulpzaam zijn. Maar op allerlei momenten kan het juist gepast zijn om in een privéles heel precies te onderzoeken waar jij een stap kunt zetten. Onze docenten geven ook privélessen: in Amsterdam, Breda, Den Haag en Gouda. Als je daarvoor in aanmerking wilt komen mail ons dan via info@jankortie.nl en vertel iets over wat je wilt leren, dan nemen we contact met je op.
 
Agenda
 
Er zijn weer diverse nieuwe data voor activiteiten gepland, je vindt ze in de agenda op onze site.
 
Te koop in onze webwinkel 
 
* 'Het Lied van Het', nieuwste cd + boek van Jan Kortie, over zingen en Het Mysterie ervaren
 
* Het eerste boek van Jan Kortie: 'Jouw ziel wil zingen', over de vreugde van stembevrijding 
 
* CD 1 - Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel
 
* CD 2 - Noyana, cd met boekje
 
* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van de mantra's die Jan Kortie geschreven heeft.
 
Wil je meer informatie over de boeken: klik hier; of over beide eerste cd's en het muziekboekje: klik hier.
  
 Veel weet ik niet helaas
Tast in het duister dus,
Mistigheid troef en 
Het zicht is gering

Maar daar is plots toch dat
Honderdprocentgevoel
Één toon die ik
Waarlijk zorgeloos zing