Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie 

 
  
Ik heb nooit een groter monster of een groter wonder ter wereld gezien dan mijzelf.
Michel de Montaigne
 

Ik was gisteren aan het hardlopen, ondertussen mijmerend over deze column die ik zou gaan schrijven, toen mij ineens inviel: er bestaan eigenlijk twee wonderen. Het eerste wonder is dat ik besta. Er bestaat werkelijk niemand zoals ik, nou ja, behalve ik dan; is dat niet wonderlijk? Ik ben een wonder! Een kleine speurtocht op internet bracht me bij de Montaigne, die meer dan 400 jaar geleden al tot diezelfde conclusie kwam. 

Het tweede wonder is dat jij bestaat. En dan bedoel ik: dat jij bestaat in mijn leven. Dat ik deze woorden dus tot iemand kan richten. Dat er tussen jou en mij contact mogelijk is, ontmoeting, relatie. Op allerlei manieren. Nu via woorden, digitaal. Op andere momenten live, en soms zelfs lijfelijk. Met jou anders dan met wie dan ook. En met jou vandaag ook weer anders dan alle vorige keren. Want jij bent vandaag niet meer dezelfde, en ik ook niet. Het wonder van de ontmoeting.

Nog twee
Tweehonderd meter verder dacht ik: er zijn nog twee wonderen. Het wonder van de muziek en het wonder van de stilte. De muziek die als een onbevattelijke stroom door ons heengaat. Waar we ons voor kunnen openen. Waar we ons aan kunnen overgeven. Waar we van alles van kunnen vinden. Waar we ons over kunnen verbazen, ja, verwonderen. De muziek die ons mee kan nemen naar plaatsen in onszelf waar we op geen enkele andere manier kunnen komen. Die ons iets kan doen ervaren wat tussen jou en mij tot leven komt en wat we geen van beiden kunnen kennen zonder de ander. Muziek die ons gegeven wordt, steeds weer. Om naar te luisteren, om zelf voort te brengen.

Maar de stilte is ook een wonder. Een paar weken geleden hadden we onze eerste zondagretraite. Waar we gezongen hebben, natuurlijk, heerlijk gezongen, zoals dat kan met mensen die daar helemaal in willen gaan. Maar waar ook de stilte ruim baan kreeg. Wat kan dat toch een verademing zijn, elkaar ontmoeten zonder dat je hoeft te praten. Naast elkaar zitten en niets te hoeven, behalve ademhalen, en dat gaat dan ook nog vanzelf. Wat is het een belevenis als vanuit die stilte de muziek weer oprijst en wat is het ook bijzonder als de muziek weer in de stilte terugkeert.

En vooruit: nog twee
Weer tweehonderd meter verder dacht ik: er zijn nog minstens twee andere wonderen. Bijvoorbeeld het wonder van Goed en Kwaad. Of vind je dat geen wonder? Het is toch minstens een mysterie. Waarom bestaan die twee? Waarom is er toch zoveel lijden op deze wereld? Waarom zijn er mensen die kwaad willen doen? Niemand is kwaadwillig uit weelde, las ik een paar jaar geleden, dat vond ik mooi gezegd. Niemand wordt fanatiek terrorist omdat hij zo gelukkig is, las ik dit weekend in een krant. Terug naar de Montaigne die in zichzelf niet alleen een wonder, maar ook een monster aantrof. Ik schrik even van dat woord, maar eigenlijk herken ik wel wat hij wil zeggen. En wie niet? 

Hoe is dat monster in mij gekomen? Ik heb er een gewoonte van gemaakt om in allerlei groepen de deelnemers te vragen naar hun eigen negatief zelfbeeld. De meeste mensen weten dat meteen. Ik doe het niet goed (genoeg), zeggen ze dan, ik schiet tekort. Of: ik ben slecht, dom, egoïstisch, lelijk, liefdeloos, stom. Ik hoor er niet bij. Ik haat mezelf, ik schaam me kapot. Het is een bron van veel getob en er is niemand die zegt: nee, dat heb ik niet. Er zijn soms mensen die denken dat  ze er wel min of meer overheen zijn, maar dan blijkt al snel dat dat een handige truc is om het niet ten diepste te hoeven voelen. Maakt ons dat tot een monster? Nou ja, in potentie wel. Want die zelfafwijzing, dat is het in wezen, is een pijnlijke en eenzame gewaarwording. Om de wanhoop daarvan niet te hoeven voelen kan ik, gevoelloos geworden, zomaar de aanval zoeken. Terwijl wat mij te doen staat eigenlijk is: in zachtheid ernaar kijken. Er misschien wel om huilen. En even alleen maar met lege handen staan.

En dat andere wonder? Dat is het wonder van de genade. Ik heb er geen beter woord voor dan deze wat kerkelijk beladen term. Genade gaat over dat wat we krijgen zonder dat we er eerst iets voor hebben hoeven doen. Het helpt dan als we met lege handen staan, dan zijn we open om te ontvangen. We krijgen het van de natuur, we krijgen het van een ander mens, we krijgen het vanuit een overvloed die ons verstand te boven gaat. We hebben het bij onze geboorte gekregen in de vorm van talent. We krijgen het niet altijd op het moment of op de manier die we zelf in gedachten hebben. Maar we krijgen het altijd op het juiste moment, en meer dan eens in een geheel onverwachte vorm. En ja, we krijgen het keer op keer in ons zingen.

En misschien nog wel meer?
Weer tweehonderd meter verder dacht ik: er zijn vast nog veel meer wonderen. Maar toen was ik al bijna thuis. En zes wonderen lijkt me meer dan genoeg voor één column.

Wil je ons het wonder van jouw aanwezigheid cadeau doen? Vrijdag gaan we weer zingen: Het Lied van de Ziel. De laatste vrijdag voor Kerstmis doen we dat weer, tijdens onze traditionele feestelijke kerst-mantra-avond in Amsterdam. Een week eerder reis ik naar Zeist en naar Zwolle en hoop ik met de Belgische lezers van deze nieuwsbrief te zingen in Antwerpen. 

Je bent van harte welkom.

Jan Kortie

PS
Onze volgende zondagretraite is een Nieuwjaars-special: op 10 januari gaan we weer naar het prachtige kerkje van Ransdorp en zullen daar het jaar inluiden.


'Het Lied van de Ziel' – mantrazingen in Amsterdam

Aanstaande vrijdag 27 november kun je weer mantrazingen bij Het Lied van de Ziel de Amstelkerk in Amsterdam. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar via online reserveren.

Kerst-mantra-avond
Op vrijdag 18 december organiseren wij weer onze speciale kerstversie en tevens laatste mantra-avond van dit jaar in de kerk De Duif aan de Prinsengracht. 
We adviseren je tijdig te reserveren: klik hier

Data 2016
De vrijdagen 29 januari, 4 maart, 25 maart (Goede Vrijdag), 22 april, 20 mei en 17 juni 2016.

Het Lied van de Ziel elders
Woensdag 9 december in Zeist 
Donderdag 10 december in Zwolle  
Vrijdag 11 december in Antwerpen 
Donderdag 10 maart in Huissen 
Vrijdag 11 maart in Assen 

 
'Het Lied van de Stilte': Zang- en stilteretraites

Zingen vanuit de stilte. Stil worden vanuit het zingen

Sinds de zomer van 2014 organiseren we Zang- en stilteretraites. Laagdrempelige, toegankelijke programma’s voor wie verdieping zoekt in het mysterie van dit bestaan. De combinatie van zingen en stil zijn werkt verzachtend, ontwapenend en zeer verbindend. En stemt tot grote vreugde. 
Er zijn drie varianten:

1/ De Zondagretraites, van 11.00 tot 17.00 uur in de buurt van Amsterdam. Tijdens de eerstvolgende, zondag 10 januari 2016, vieren we het begin van het nieuwe jaar in het mooie kerkje van Ransdorp. 

2/ De Winterretraite van 19-21 februari 2016, in Baarlo (L). Een weekend in een bijzonder kasteel. Om opgeruimd de lente te kunnen begroeten. De folder is beschikbaar en de inschrijving is geopend.

3/ De Zomerretraite: 3-8 juli 2016, ook in Baarlo. Hierover volgt later meer informatie.
 
Een beschrijving van onze retraites vind je op onze site.
Aanmelden: klik hier
 
Kennismaken met Jan Kortie

Wil je kennis maken met stembevrijding en met Jan Kortie?
Dat kan op allerlei plaatsen waar hij, vaak op uitnodiging van anderen, speciale middagen leidt over de essentie van stembevrijding. Die middagen heten ‘Jij Bent Muziek’ en zijn het best te beschrijven als een wat wonderlijke combinatie van een workshop, een lezing en een meezingconcert. De kans dat je er opgewekt vandaan komt is vrij groot. 

Je bent welkom op:
Woensdag 9 december in Zeist
Vrijdag 11 december in Antwerpen
Vrijdag 29 januari in Amsterdam
Donderdag 10 maart in Huissen
Vrijdag 11 maart in Assen
Meer informatie: klik hier
 
Een dag stembevrijding

Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, om je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn onze eendaagse workshops eigenlijk gewoon een aanrader. Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand anders kan jouw lied zingen. Je mag het eng vinden. Maar je mag het ook heerlijk vinden. Of allebei.

'Naar Binnen en Naar Buiten' in Amsterdam, Breda en Den Haag
Onze klassieker. Al twintig jaar staat deze workshop op ons programma. Meest gehoorde reactie na afloop: ik wist niet dat het zo eenvoudig was. Tal van mensen hebben al ervaren hoe er op een zo'n dag verrassend veel kan gebeuren, hoe ze zichzelf en elkaar kunnen verbazen met hun zingen. 

'Vrouw, Lijf en Stem' in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op vrouwen en vrouwelijkheid.

'De Kracht van Zingen', workshop speciaal voor mannen, in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op mannen en mannelijkheid.
 
'Ruimte, Stem en Yoga' in Den Haag, vanaf februari
 
De combinatie van yoga en stembevrijding is heel werkzaam, heeft de ervaring geleerd. Yoga leert ons om (steeds subtieler) naar binnen te luisteren en stembevrijding helpt je om al luisterend steeds voller naar buiten te komen.

Deze serie van vier maandagmiddagen gaat dit keer plaatsvinden in Den Haag en staat onder de bevlogen leiding van Chantal Goossens. Zij is behalve stembevrijder ook yogadocente en heeft een frisse benadering ontwikkeld die het beste uit beide haalt. De serie is ook geschikt voor mensen die denken dat ze niet van yoga houden, of dat ze niet kunnen zingen. De start is op 1 februari. 

Een dezer dagen tref je alle informatie hierover aan op onze site.
 
Leiderschap en stembevrijding: 'De Moed van de Leider'

In januari gaat een nieuwe training van start over leiderschap: 'De Moed van de Leider'. 
Leiderschap vereist moed. Echt je eigen lied zingen vergt ook moed. Stembevrijding is een bijzondere manier om jouw moed te vergroten.

In een driedaags programma, verspreid over een aantal weken, onderzoek je gericht jouw eigenheid, jouw kwaliteiten en ook jouw (on)bevangenheid. Je ervaart waar jij nu bent en welke stappen je vandaaruit kunt zetten. De ervaringen die je al zingend opdoet plaatsen we steeds in perspectief van persoonlijk leiderschap en de zakelijke context. Je krijgt concrete handvatten en tips en we onderzoeken onderwerpen als talent, inspiratie en intuïtie.

'De Moed van de Leider' staat onder de krachtige leiding van Lambert Mutsaers, terzijde gestaan door Marjo Brenters.
 
'Het Lied van jouw Leven', Cursus stembevrijding en (autobiografisch) schrijven
(nu sterk in prijs verlaagd)

‘Het Lied van jouw Leven’ is een gloednieuw programma waarin je zingend, vertellend en schrijvend jouw leven en jezelf onderzoekt. In deze cursus verbind je je met jouw eigen geschiedenis, en onderzoek je hoe jouw verhaal steeds mee-verandert met je bestaan. Dat verhaal beschrijven geeft inzicht, het verhaal bezingen geeft ruimte. De cursus vindt plaats in Breda in de periode februari-mei, onder leiding van Marjo Brenters, die behalve stembevrijder ook tekstschrijfster is.
  
Op zaterdag 9 januari a.s. is er een introductiedag, in de vorm van een workshop. Marjo licht de inhoud van het programma toe, maar vooral neemt zij je mee in een aantal zang- en schrijfopdrachten rond jouw autobiografie. Pen en papier meebrengen dus!
De middag duurt van 13.00 tot 17.00 uur en de kosten bedragen slechts € 15.
Aanmelden voor de middag: via online aanmelden

We hebben de opzet van de cursus iets gewijzigd en de kosten drastisch verlaagd in vergelijking met onze eerdere berichtgeving hierover. 
Op onze site tref je meer informatie aan. Je kunt de uitgebreide folder hier aanvragen. Aanmelden geschiedt online, en kan binnenkort.
 
'Leven van Muziek': een dag voor muziekprofessionals (o.l.v. Jan Kortie)

Als je muziek je werk is heb je een prachtig maar zeker geen makkelijk beroep. Je moet dan van alles heel goed kunnen, en dat kan druk creëren en spanning. Doe je het ooit goed genoeg? Kan je muziek vrij-uit stromen? Krijgt je publiek je vaardigheden te zien, of jou?

Een paar keer per jaar leidt Jan Kortie een dag voor musici, waar je kunt ervaren hoe het is als niet je vaardigheden de dienst uitmaken, maar jij, je liefde voor muziek, je talent, je gepassioneerdheid. Dat is een spannend onderzoeksgebied, waar je een zeker houvast moet loslaten om het op een dieper niveau weer te kunnen vinden.
 
Langere programma's

'Voluit Vrouw' is een serie van vier dagen. De naam zegt precies waar het om draait: voluit je eigen vrouwelijkheid beleven en bezingen. In januari 2016 start de volgende serie.

De Stem van Liefde en Angst’ is ontstaan als een vervolg op ’Voluit Vrouw’ en staat open voor ieder die die serie gevolgd heeft, maar ook voor deelneemsters van onze andere langere programma’s. In januari start een nieuwe groep.

Michelangelo
Michelangelo zei ooit: het beeld is al in het marmer aanwezig, ik hoef allen maar het overbodige weg te halen. Dat is een mooie omschrijving van hoe wij tegen zingen aan kijken: je kunt het al, je hoeft alleen maar het overbodige weg te laten. Dat is een intrigerend proces, waar je tot de kern komt van wie jij bent, als (zingend) mens.
In januari 2016 start een nieuwe groep o.l.v. Marjo Brenters.
Meer informatie, je kunt de nieuwe folder aanvragen via info@jankortie.nl.

Gouden serie: korte versie (drie dagen)
Ook als je al van alles bij ons gevolgd hebt kun je altijd weer een nieuwe stap zetten. Voor oud-deelnemers aan de leergangen Michelangelo, het Introductiejaar en/of de serie Voluit Vrouw die toe zijn aan een vervolg hebben we de 'Gouden serie' in het leven geroepen. Dit is een korte versie van de leergaang 'Goud!', het gaat om drie vrijdagen, vanaf 11 december, eens per maand.
 
Opleiding tot Stembevrijder 'Ode an die Freude'
 
Als je belangstelling hebt voor onze opleiding of voor het Introductiejaar daarvoor: na de zomer starten de nieuwe groepen, de folder zal verschijnen in januari. Op vrijdag 1 april organiseren we een oriëntatiemiddag hierover in Amsterdam. Je kunt je daarvoor reeds aanmelden via info@jankortie.nl, of de folder alvast aanvragen.
      
Privélessen

Veel van onze activiteiten spelen af zich in groepen - de dynamiek daarvan kan heel behulpzaam zijn. Maar op allerlei momenten kan het juist gepast zijn om in een privéles heel precies te onderzoeken waar jij een stap kunt zetten. Onze docenten geven ook privélessen: in Amsterdam, Breda, Den Haag en Gouda. Als je daarvoor in aanmerking wilt komen mail ons dan via info@jankortie.nl en vertel iets over wat je wilt leren, dan nemen we contact met je op.
 
Agenda
 
Er zijn weer diverse nieuwe data voor activiteiten gepland, je vindt ze in de agenda op onze site.
 
Te koop in onze webwinkel 
 
* 'Het Lied van Het', nieuwste cd + boek van Jan Kortie, over zingen en Het Mysterie ervaren
 
* Het eerste boek van Jan Kortie: 'Jouw ziel wil zingen', over de vreugde van stembevrijding 
 
* CD 1 - Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel
 
* CD 2 - Noyana, cd met boekje
 
* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van de mantra's die Jan Kortie geschreven heeft.
 
Wil je meer informatie over de boeken: klik hier; of over beide eerste cd's en het muziekboekje: klik hier.
 
 Monsters en wonderen
Ik besta, jij bestaat
Vol van genade
En vol van getob

En bij het volgende
Tweehonderdmeterpunt
Doemen er zo weer
Twee wonderen op