Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie 

 
Mensen zijn geneigd te denken dat, als je aanvaardt wat is, je indut en er nooit iets zal veranderen.
Het tegendeel is waar: zodra je je verbindt met de realiteit van het moment
zal de kracht van het leven door je heen stromen.
Eckhart Tolle
 

We zijn nu ruim drie maanden verder, maar ik denk nog regelmatig terug aan een voorval tijdens onze zomerretraite. En ik moet dan altijd weer glimlachen, vanbinnen.

We zongen het lied ‘Ohm, Shalom, Salaam’. Het lied vergt altijd enig instudeerwerk, de mannen en de vrouwen zingen eerst afwisselend en dan weer samen, op verschillende hoogtes. Je moet je dus eerst even goed bewust worden van de structuur van het lied voor je het onbekommerd kunt zingen. Dat kan de een sneller dan de ander. Er gaat dus nog wel eens iets mis.

Zo ook in de zomer. Het lied werd met intensiteit en overgave gezongen. En er ging af en toe iets mis. Iemand zet overduidelijk te vroeg in. Iemand zet overduidelijk te hoog in. Iemand (ja, ikzelf) speelt een verkeerd akkoord. Iemand gaat te lang door. Allemaal heel hoorbaar. Maar het mooie was: al die momenten leverden vrolijkheid op, het was kennelijk op dat moment voor ons niet moeilijk om er de humor van in te zien. Het zingen had ook meteen weer baat bij die vrolijkheid, de intensiteit van het lied nam bij iedere fout toe.

Het leven weet het beter dan wij
Na afloop moesten we dus wel concluderen: dit lied was zeer gediend bij al die vergissingen. Je kunt ook zeggen: het lied lukte beter door die overduidelijke mislukkingen. Als het lied gelukt zou zijn op de manier die ons allen voor ogen stond, en waar we ook naar streefden, namelijk: volmaakt, dan was het een minder vervullende ervaring geweest. Is dit een pleidooi voor het maken van fouten? Nee. Als iemand expres fout was gaan zingen was dat vooral gênant geweest. Ik pleit dus niet voor fouten. Ik pleit wel voor genieten van fouten die ondanks of zelfs door onze goede bedoelingen tot stand komen. Ik pleit ervoor dat we kunnen loslaten dat we het beter zouden moeten weten dan het leven zelf.

Gaat dit nou op voor alles wat er in het leven mis gaat, of beperkt dit effect zich tot relatief onschuldige momenten, waarop er niet zo veel op het spel staat? Deze retraite-ervaring zette mij daarover wel opnieuw aan het denken. Er is al van alles in mijn leven misgegaan waar ik uiteindelijk (maar doorgaans niet meteen) heel blij mee geweest ben. Twintig jaar geleden had ik een hernia, die mij zeer dwars zat en maanden uit de roulatie hield. Hoogst onwelkom in het leven van een kleine zelfstandige. Een ervaring die ik beslist niet vrijwillig zou hebben uitgezocht. Maar achteraf een belangrijk, ja, noodzakelijk keerpunt in mijn loopbaan. Er zijn mensen die kanker hebben gehad en dat de belangrijkste ervaring in hun leven noemen. Er zijn mensen die een naaste verloren hebben en daar na diepe rouw rijker uit tevoorschijn komen. En ja, natuurlijk, er zijn vele, vele mensen voor wie dat niet geldt. Je kunt alleen maar hopen dat je dat soort kracht en vertrouwen kunt vinden.

Geen oplossing, wel contact
'Ohm, Shalom, Salaam’ gaat natuurlijk over vrede, dat wordt ook al gesymboliseerd door het feit dat in het lied drie talen, drie culturen bijeenkomen. Echte vrede begint met aanvaarding. Met de erkenning van wat is. Dat is dus ook: met de erkenning van onze diepgewortelde angsten, onze ingesleten patronen, onze pijn, onze eenzaamheid. De erkenning van ons verlangen naar contact, terwijl we ook allemaal de pijnlijke ervaring kennen van afgewezen te zijn. De erkenning van waar we tekort gekomen zijn én van waar we onszelf onmachtig tekort voelen schieten. Vrede sluiten met de onbeholpen mens die we nu eenmaal zijn. De ander tegemoet kunnen treden zonder eerst het tekort in onszelf te hoeven oplossen of opheffen. Onszelf verbinden met de realiteit van het moment doet het leven in z’n volle kracht door ons heen stromen, zegt Tolle. En dan, terwijl we het misschien niet meer verwachten, is daar het wonder van de onvoorziene doorbraak, de vervulling van contact met een ander, en de vreugde van je, al is het maar even, één te weten met iets groters.

Dat lied over vrede gaan we zingen, zondag a.s., tijdens onze eerste zondagretraite. En we gaan het vast ook zingen tijdens het retraiteweekend in februari. Daarvan is de folder nu klaar, je kunt ‘m vinden op onze site. En je kunt je vanaf vandaag daarvoor ook aanmelden.

Je bent van harte welkom. 

Jan Kortie

PS
Volgende week vrijdag, op 30 oktober, lopen we tijdens ‘Het Lied van de Ziel’ in Amsterdam al wat vooruit op 2 November, Allerzielen. Zoals inmiddels gebruikelijk rond die datum, zullen we dan plaats inruimen om te zingen voor onze dierbare overledenen, hun namen zullen dan gezongen worden.
 
 
'Het Lied van de Ziel' – mantrazingen in Amsterdam

Volgende week vrijdag 30 oktober kun je weer mantrazingen bij Het Lied van de Ziel de Amstelkerk in Amsterdam. Deze avond staat deels in het teken van Allerzielen, we zullen zingen voor onze dierbare overledenen, hun namen zullen dan gezongen worden.
Er zijn nog kaarten verkrijgbaar via online reserveren.

Overige data 2015
27 november en 18 december. Reserveren: klik hier

Het Lied van de Ziel elders in het land
Vrijdag 20 november in Groningen  
Woensdag 9 december in Zeist  
Donderdag 10 december in Zwolle  
Vrijdag 11 december in Antwerpen 
 
'Het Lied van de Stilte' - Zang- en stilteretraites

Zingen vanuit de stilte. Stil worden vanuit het zingen. 

Sinds de zomer van 2014 organiseren we zang- en stilteretraites. We leren daar veel over de combinatie van zingen en stil zijn, die verzachtend en ontwapenend werkt. En tot grote vreugde stemt. Er zijn drie varianten:

1/ Een drietal zondagen, van 11.00 tot 17.00 uur in de buurt van Amsterdam. De eerste vindt plaats zondag a.s. 25 oktober (op de Dag van de Stilte) in het mooie kerkje van Ransdorp. 

2/ De Winterretraite van 19-21 februari 2016, in Baarlo (L). De folder is beschikbaar en de inschrijving is geopend.

3/ De Zomerretraite: 3-8 juli 2016, ook in Baarlo. Hierover volgt later meer informatie.
 
Een beschrijving van onze retraites vind je op onze site.
De folder kun je aanvragen via info@jankortie.nlAanmelden: klik hier
 
Kennismaken met Jan Kortie

Wil je kennis maken met stembevrijding en met Jan Kortie?
Dat kan op allerlei plaatsen waar hij, vaak op uitnodiging van anderen, speciale middagen leidt over de essentie van stembevrijding. Die middagen heten ‘Jij Bent Muziek’ en zijn het best te beschrijven als een wat wonderlijke combinatie van een workshop, een lezing en een meezingconcert. De kans dat je er opgewekt vandaan komt is vrij groot. 

Je bent welkom op:
Vrijdag 20 november in Groningen
Woensdag 9 december in Zeist
Vrijdag 11 december in Antwerpen
Vrijdag 29 januari in Amsterdam
Meer informatie: klik hier
 
Een dag stembevrijding

Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, om je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn onze eendaagse workshops eigenlijk gewoon een aanrader. Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand anders kan jouw lied zingen. Je mag het eng vinden. Maar je mag het ook heerlijk vinden. Of allebei.

'Naar Binnen en Naar Buiten' in Amsterdam, Breda en Den Haag
Onze klassieker. Al twintig jaar staat deze workshop op ons programma. Meest gehoorde reactie na afloop: ik wist niet dat het zo eenvoudig was. Tal van mensen hebben al ervaren hoe er op een zo'n dag verrassend veel kan gebeuren, hoe ze zichzelf en elkaar kunnen verbazen met hun zingen. 

'Vrouw, Lijf en Stem' in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op vrouwen en vrouwelijkheid. Meer informatie 

'De Kracht van Zingen', workshop speciaal voor mannen, in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op mannen en mannelijkheid. Meer informatie 
 
Leiderschap en stembevrijding: 'De Moed van de Leider'

In januari gaat een nieuwe training van start over leiderschap: De Moed van de Leider. 
Leiderschap vereist moed. Echt je eigen lied zingen vergt ook moed. Stembevrijding is een bijzondere manier om jouw moed te vergroten.
In een driedaags programma, verspreid over een aantal weken, onderzoek je gericht jouw eigenheid, jouw kwaliteiten en ook jouw (on)bevangenheid. Je ervaart waar jij nu bent en welke stappen je vandaaruit kunt zetten. De ervaringen die je al zingend opdoet plaatsen we steeds in perspectief van persoonlijk leiderschap en de zakelijke context. Je krijgt concrete handvatten en tips en we onderzoeken onderwerpen zoals talent, inspiratie en intuïtie.
De Moed van de Leider staat onder de krachtige leiding van Lambert Mutsaers, terzijde gestaan door Marjo Brenters.
 
Introductieworkshop 'Het Lied van jouw Leven'

Op vrijdag 20 november is er een introductieworkshop voor ‘Het Lied van jouw Leven’, de cursus die vanaf januari plaatsvindt onder leiding van Marjo Brenters in Breda. In deze cursus komen stembevrijding en autobiografisch schrijven samen.
‘Het Lied van jouw Leven’ bestaat uit zeven bijeenkomsten waarin je zingend, vertellend en schrijvend jouw leven en jezelf onderzoekt. In deze cursus verbind je je met jouw eigen geschiedenis, en onderzoek je hoe jouw verhaal steeds mee-verandert met je bestaan. 
De introductiemiddag heeft de vorm van een workshop. Marjo licht de inhoud van het programma toe, maar vooral neemt zij je mee in een aantal zang- en schrijfopdrachten rond jouw autobiografie. Pen en papier meebrengen dus!
De middag duurt van 13 tot 17 uur en de kosten bedragen slechts € 15. Aanmelden: via online aanmelden.
Je kunt de uitgebreide folder hier aanvragen.
 
'Leven van Muziek': een dag voor muziekprofessionals (o.l.v. Jan Kortie)

Als je muziek je werk is heb je een prachtig maar zeker geen makkelijk beroep. Je moet dan van alles heel goed kunnen, en dat kan druk creëren en spanning. Doe je het ooit goed genoeg? Kan je muziek vrij-uit stromen? Krijgt je publiek je vaardigheden te zien, of jou?
Een paar keer per jaar leidt Jan Kortie een dag voor musici, waar je kunt ervaren hoe het is als niet je vaardigheden de dienst uitmaken, maar jij, je liefde voor muziek, je talent, je gepassioneerdheid. Dat is een spannend onderzoeksgebied, waar je een zeker houvast moet loslaten om het op een dieper niveau weer te kunnen vinden.
De eerstvolgende datum: maandag 9 november, er zijn nog een paar plaatsen vrij.
 
Langere programma's

'Voluit Vrouw' is een serie van vier dagen. De naam zegt precies waar het om draait: voluit je eigen vrouwelijkheid beleven en bezingen. In januari 2016 start de volgende serie. Meer informatie 

‘De Stem van Liefde en Angst’  is ontstaan als een vervolg op ’Voluit Vrouw’ en staat open voor ieder die die serie gevolgd heeft, maar ook voor deelneemsters van onze andere langere programma’s. In januari start een nieuwe groep. Meer informatie.  

‘Michelangelo’
Michelangelo zei ooit: het beeld is al in het marmer aanwezig, ik hoef allen maar het overbodige weg te halen. Dat is een mooie omschrijving van hoe wij tegen zingen aan kijken: je kunt het al, je hoeft alleen maar het overbodige weg te laten. Dat is een intrigerend proces, waar je tot de kern komt van wie jij bent, als (zingend) mens.
In januari 2016 start een nieuwe groep o.l.v. Marjo Brenters. Meer informatie
Je kunt de nieuwe folder bij ons aanvragen via info@jankortie.nl

‘Goud!’
Ook als je al van alles bij ons gevolgd hebt kun je altijd weer een nieuwe stap zetten. Voor oud-deelnemers aan de leergangen Michelangelo, het Introductiejaar en/of de serie Voluit Vrouw die toe zijn aan een vervolg hebben we de leergang Goud! in het leven geroepen.
Meer informatie. De folder kun je opvragen via info@jankortie.nl.
 
Privélessen

Veel van onze activiteiten spelen af zich in groepen - de dynamiek daarvan kan heel behulpzaam zijn. Maar op allerlei momenten kan het juist gepast zijn om in een privéles heel precies te onderzoeken waar jij een stap kunt zetten. Onze docenten geven ook privélessen: in Amsterdam, Breda, Den Haag en Gouda. Als je daarvoor in aanmerking wilt komen mail ons dan via info@jankortie.nl en vertel iets over wat je wilt leren, dan nemen we contact met je op.
 
Agenda
 
Er zijn weer diverse nieuwe data voor activiteiten gepland, je vindt ze in de agenda op onze site.
 
Te koop in onze webwinkel 
 
* 'Het Lied van Het', nieuwste cd + boek van Jan Kortie, over zingen en Het Mysterie ervaren
 
* Het eerste boek van Jan Kortie: 'Jouw ziel wil zingen', over de vreugde van stembevrijding 
 
* CD 1 - Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel
 
* CD 2 - Noyana, cd met boekje
 
* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van de mantra's die Jan Kortie geschreven heeft.
 
Wil je meer informatie over de boeken: klik hier; of over beide eerste cd's en het muziekboekje: klik hier.
 
 
‘Leve de foute noot!’
Sprak de mislukkeling
‘Ik schiet tekort,
Ben volstrekt onbekwaam’

‘Maar mijn aanvaarding is
Vredebevorderend
Dus ik zing vrolijk
Ohm, Shalom, Salaam!’