Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie 

  
Overgave is onvoorzichtig de controle loslaten. 
Wanneer dat mij lukt, voel ik mij bevrijd.
Anna


Eens per maand schrijf ik deze column. Er is altijd wel stof voorhanden, het leven (en de muziek) is rijk aan invalshoeken. Maar de laatste nieuwsbrief met column was nog kort geleden en eigenlijk wist ik het nu even niet. En de deadline naderde.

Toen werd me een cadeautje in de schoot geworpen. Een column, geschreven door een deelneemster aan een workshop van vorige week, die prachtig van binnenuit het proces van stembevrijding beschrijft. Terwijl ik het eigenlijk altijd van buitenaf tracht te beschrijven. Ik houd dus deze keer (grotendeels) m’n mond en geef het woord aan Anna.
Anna heeft jaren geleden al eens de workshop Leven van Muziek bijgewoond, een dag voor muziekprofessionals. En nu nam ze deel aan een door haar zelf geïnitieerde workshop met een achttal muziektherapeuten. Ziehier haar verhaal, in een door mij wat ingekorte versie. Dat ik er zelf een rol in speel ziet er hier wat onbescheiden uit. Maar het gaat natuurlijk om Anna, en haar proces.

Ze beschrijft om te beginnen haar eerste ervaring. 

Toen, net afgestudeerd als muziektherapeute, zat ik toch met een enigszins sceptische houding in de trein. De workshop was namelijk onder leiding van Jan Kortie, die zichzelf de naam geeft tot… Stembevrijder. Euh sorry? Juist. Ik zou mijn stem daar gaan leren bevrijden. Of zoiets. Snap je waar mijn houding vandaan kwam?

Wat volgde was bizar. Mijn scepticisme verdween prompt toen Jan begon te praten en ons uitnodigde deel te nemen aan de oefeningen, die uiteindelijk leidden tot zingen. De sfeer die Jan Kortie daar neerzette was op een humoristische, doch ernstig serieuze wijze. Op zo’n wijze dat hij mijn innerlijke worsteling tussen open blijven staan en mijn sceptische houding (gerust weerstand te noemen) eigenlijk niet eens leek op te merken en alleen maar aandacht besteedde aan de onderliggende, échte gevoelens, die bij mij (en anderen) speelden. Die gevoelens die ik eigenlijk probeerde te verkappen, waar ik een muurtje omheen wilde bouwen. Helaas… Ik was daarvoor te laat: Jan stond al aan de binnenkant van dat muurtje. Niet op de manier die ik wel eens kon ervaren bij docenten van mijn opleiding die even lekker in de kwetsbaarheid van de studenten gingen wroeten. Nee. Jan Kortie stond aan de binnenkant. Naast mij. Te kijken. Te laten. Hij omarmde mijn onzekerheid en angst, en zocht daar naar mijn verlangen.

Het duurde maar even voordat ik mij kon overgeven aan mijn eigen verlangen. Mijn verlangen om te zingen. Puur en alleen te zingen. Niet alleen, maar met mijzelf. Met mijn pure zelf, aan de binnenkant van mijn muurtje. Wacht eens even, waar was mijn muurtje eigenlijk gebleven…? Toen ik begon te zingen was het er nog. En nu..? Weg. Dat verlangen was zo veel sterker dan mijn angst en onzekerheid, die er immers gewoon ook mochten zijn, waardoor ik mijzelf helemaal nergens voor hoefde te beschermen. Het mocht allemaal. Het kwam niet eens in mij op om er nog gekke muurtjes omheen te zetten. Ik zong gewoon met mijn angst, onzekerheid én verlangen. Ik had geen haast. Ik nam de tijd. Langzaamaan maakten mijn angst en onzekerheid plaats voor vreugde. Vreugde omdat ik eens voor een keer had geluisterd naar mijn verlangen. Ik gaf ruimte aan mijn verlangen en zong de longen uit mijn lijf. Met mijzelf, met Jan, met de anderen. Alle muurtjes van iedereen waren plots weg… Ik kon de personen zelf zien. De muziek die klonk was ‘echt’. Recht uit het hart (nou ja, keel) en het voelde heerlijk.

Na afloop van de dag kreeg eenieder even de gelegenheid te reageren op de workshop. Ik had er geen woorden voor. De momenten die we hadden beleefd waren zo intiem en open. De persoonlijke struggles die loskwamen, gezien werden en aanvaard werden, waren prachtige (zelfacceptatie)processen geweest. Dat ik dat mocht beleven bij mijzelf en bij de anderen was een groot cadeau. Voor mij lag hier een stukje essentie van muziektherapie. En mijn stem..?

Die was bevrijd… 

Vier jaar later
En nu, vier jaar later komt Anna dus met een groep collega’s naar Amsterdam. En zet een volgende stap.

En weer voelde ik mijn enthousiasme, en weer zou ik  iedereen aanraden een workshop te volgen bij Jan Kortie. Waarom? Omdat ik zelf weer even geattendeerd werd op dat alles er mag zijn, niets hoeft, en voor dat niets hoeven mag ik de tijd nemen. Mijn eigen tijd, alle tijd van de wereld.. Ik mag juist spelen met dat wat zich aandient in het moment. Dat gun ik iedereen!

De les die ik deze keer heb geleerd en waarmee ik verder ga spelen is ‘overgave’. Overgave aan het moment, aan mijzelf, aan dat wat is. Zonder na (of eerder: vooraf) te denken over het resultaat (mooi zingen, mensen raken), ik laat en geef het over aan het proces. Het toffe is dat op dat moment eigenlijk juist het resultaat prachtig wordt…

Overgave is onvoorzichtig de controle loslaten. Wanneer dat mij lukt, voel ik mij bevrijd.

Tot zover Anna. Met dank aan haar. Wie het hele verhaal wil lezen: klik hier.

Ja, dit lees ik natuurlijk graag. Maar los van mijn gestreelde ego: ik word getroffen door de precisie waarmee Anna haar proces beschrijft. Dat proces is een universeel, heel herkenbaar proces. Van achter je muurtje vandaan komen, jezelf tonen en dan de vreugde ervaren van eenzaamheid (die we allemaal kennen) die verbinding geworden is. Daar is muziek voor bedoeld. En ja, dat kan in één dag. En daarna kun je een volgende stap zetten. Vier jaar later. Of een dag later.

Raakt dit verlangen bij je aan? Kom dan maar meedoen. Met een dag. Of een serie workshops, een leergang. Of, waarom niet, met het weekend dat we over anderhalve week organiseren. Een paar bijzondere dagen waarin je kunt ervaren hoe je (al zingend) jezelf nog meer kunt toelaten in jouw leven.

En natuurlijk is er vrijdag weer Het Lied van de Ziel, in Amsterdam. Diezelfde middag is er een opgewekte middag rond stembevrijding: 'Jij Bent Muziek'. En er is onze nieuwe zondagretraite ‘Het Lied van de Stilte’, waar we in de vorige nieuwsbrief over schreven, en die zich tot onze vreugde in een grote belangstelling mag verheugen.

Je bent van harte welkom.

Jan Kortie

PS
Ook nieuw: een cursus speciaal voor leidinggevenden: De Moed van de Leider. Zingen om een moediger en dus betere leider te worden, mooi toch?  
 
 
'Het Lied van de Ziel' - mantrazingen in Amsterdam

Aanstaande vrijdag 2 oktober kun je weer mantrazingen bij Het Lied van de Ziel de Amstelkerk in Amsterdam.
Er zijn nog kaarten verkrijgbaar via online reserveren.

Overige data 2015
30 oktober, 27 november en 18 december. Reserveren: klik hier

Besparen? Neem een abonnement!
Ben je van plan om vaker dan 3x naar Het Lied van de Ziel in Amsterdam te komen, dan kun je ook een abonnement nemen.  Je bent goedkoper uit, je betaalt hiervoor € 53,50, en je bent altijd verzekerd van een plaats. Te koop via online reserveren of vrijdag aan de kassa in Amsterdam.
 
'Het Lied van de Ziel' elders in het land
Donderdag 8 oktober in Huissen 
Vrijdag 20 november in Groningen 
Woensdag 9 december in Zeist  
Donderdag 10 december in Zwolle  
 
'Het Lied van de Stilte' - Zondagretraite op 25 oktober
Zingen vanuit de stilte. Stil worden vanuit het zingen. 

Sinds de zomer van 2014 organiseren we zang- en stilteretraites. We leren daar veel over de combinatie van zingen en stil zijn, die verzachtend en ontwapenend werkt. En tot grote vreugde stemt. We hebben ons aanbod weer wat verder uitgebreid. Er zijn nu drie varianten:

1/ Een drietal zondagen, van 11.00 tot 17.00 uur in de buurt van Amsterdam 
2/ De Winterretraite van 19-21 februari 2016, in Baarlo (L). 
3/ De Zomerretraite: 3-8 juli 2016, ook in Baarlo. 
 
Op 25 oktober (De Dag van de Stilte) organiseren we onze eerste zondagretraite in het kerkje van Ransdorp.
Meer informatie over onze retraites, het programma etc. vind je op onze site.
Aanmelden: klik hier
 
Kennismaken met Jan Kortie

Wil je kennis maken met stembevrijding en met Jan Kortie?
Dat kan op allerlei plaatsen waar hij, vaak op uitnodiging van anderen, speciale middagen leidt over de essentie van stembevrijding. Die middagen heten 'Jij Bent Muziek' en zijn het best te beschrijven als een wat wonderlijke combinatie van een workshop, een lezing en een meezingconcert. De kans dat je er opgewekt vandaan komt is vrij groot. 

Je bent welkom op
Vrijdag 2 oktober in Amsterdam
Donderdag 8 oktober in Huissen
Vrijdag 20 november in Groningen
Woensdag 9 december in Zeist
Meer informatie: klik hier
 
Een dag stembevrijding

Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, om je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn onze eendaagse workshops eigenlijk gewoon een aanrader. Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand anders kan jouw lied zingen. Je mag het eng vinden. Maar je mag het ook heerlijk vinden. Of allebei.

'Naar Binnen en Naar Buiten' in Amsterdam, Breda en Den Haag
Onze klassieker. Al twintig jaar staat deze workshop op ons programma. Meest gehoorde reactie na afloop: ik wist niet dat het zo eenvoudig was. Tal van mensen hebben al ervaren hoe er op een zo'n dag verrassend veel kan gebeuren, hoe ze zichzelf en elkaar kunnen verbazen met hun zingen. 

'Vrouw, Lijf en Stem' in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op vrouwen en vrouwelijkheid. Meer informatie 

'De Kracht van Zingen', workshop speciaal voor mannen, in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op mannen en mannelijkheid.  Er zijn nog 2 plaatsen vrij op a.s. zaterdag 3 oktober: reserveer snel!
 
Weekend 'De Vogel en Het Hoogste Lied': 9-11 oktober, Barchem

Een vogel zingt altijd zijn hoogste lied. Dat is zijn natuur; hij kan niet anders. Beperkende gedachten kent hij niet. Wat is jouw hoogste lied? Wat zing jij als je jezelf toestaat te zijn wie je van nature bent?
In een dagworkshop kun je al veel ervaren, maar tijdens een weekend intensief met elkaar werken kun je natuurlijk meer verdieping bereiken. Daarom zijn we blij dat we weer een zangweekend kunnen aanbieden, dat ook dit keer geleid wordt door Chantal Goossens. In de natuur van het Gelderse platteland. 
 
Nieuw programma: 'De Moed van de Leider'

Eind januari gaat een nieuwe training van start over leiderschap: 'De Moed van de Leider'. 
Leiderschap vereist moed. Echt je eigen lied zingen vergt ook moed. Stembevrijding is een bijzondere manier om jouw moed te vergroten.
In een driedaags programma, verspreid over een aantal weken, onderzoek je gericht jouw eigenheid, jouw kwaliteiten en ook jouw (on)bevangenheid. Je ervaart waar jij nu bent en welke stappen je vandaaruit kunt zetten. De ervaringen die je al zingend opdoet plaatsen we steeds in perspectief van persoonlijk leiderschap en de zakelijke context. Je krijgt concrete handvatten en tips en we onderzoeken onderwerpen zoals talent, inspiratie en intuïtie.
'De Moed van de Leider' staat onder de krachtige leiding van Lambert Mutsaers, terzijde gestaan door Marjo Brenters.
 
Kennismakingsworkshop 'Het Lied van jouw Leven'

Op vrijdag 20 november is er een kennismakingsworkshop voor 'Het Lied van jouw Leven', de cursus die vanaf januari plaatsvindt onder leiding van Marjo Brenters in Breda.
'Het Lied van jouw Leven' is een programma van zeven bijeenkomsten waarin je zingend, vertellend en schrijvend jouw leven en jezelf onderzoekt. In deze cursus verbind je je met jouw eigen geschiedenis, en onderzoek je hoe jouw verhaal steeds mee-verandert met je bestaan. 
Deze kennismaking heeft de vorm van een workshop. Marjo licht de inhoud van het programma toe, maar vooral neemt zij je mee in een aantal zang- en schrijfopdrachten rond jouw autobiografie. Pen en papier meebrengen dus!
De middag duurt van 13 tot 17 uur en de kosten bedragen slechts € 15.
Hier meer informatie over deze dag en over de cursus. Je kunt ook de uitgebreide folder aanvragen via info@jankortie.nl.
Aanmelden: via online reserveren.
 
'Leven van Muziek': een dag voor muziekprofessionals (o.l.v. Jan Kortie)

Als je muziek je werk is heb je een prachtig maar zeker geen makkelijk beroep. Je moet dan van alles heel goed kunnen, en dat kan druk creëen en spanning. Doe je het ooit goed genoeg? Kan je muziek vrij-uit stromen? Krijgt je publiek je vaardigheden te zien, of jou?
Een paar keer per jaar leidt Jan Kortie een dag voor musici, waar je kunt ervaren hoe het is als niet je vaardigheden de dienst uitmaken, maar jij, je liefde voor muziek, je talent, je gepassioneerdheid. De eerstvolgende datum: maandag 9 november.
 
Langere programma's

'Voluit Vrouw' is een serie van vier dagen. De naam zegt precies waar het om draait: voluit je eigen vrouwelijkheid beleven en bezingen. In januari 2016 start de volgende serie.  Meer informatie 

'De Stem van Liefde en Angst' is ontstaan als een vervolg op 'Voluit Vrouw' en staat open voor ieder die die serie gevolgd heeft, maar ook voor deelneemsters van onze andere langere programma's. In januari start een nieuwe groep. Meer informatie.  

'Ruimte Stem en Yoga' is een serie die deelnemers laat ervaren hoe werkzaam de combinatie is van yoga en stembevrijding. Yoga beoogt om je meer ruimte te geven, en stembevrijding heeft datzelfde doel. De combinatie van die twee kan dus heel vruchtbaar zijn. Chantal Goossens is yogadocente en stembevrijder en heeft een frisse benadering ontwikkeld die het beste uit beide haalt. Ook voor mensen die denken dat ze niet van yoga houden, of dat ze niet kunnen zingen. Op 16 oktober start de volgende serie. Meer informatie 

'Michelangelo'
Michelangelo zei ooit: het beeld is al in het marmer aanwezig, ik hoef allen maar het overbodige weg te halen. Dat is een mooie omschrijving van hoe wij tegen zingen aan kijken: je kunt het al, je hoeft alleen maar het overbodige weg te laten. Dat is een intrigerend proces, waar je tot de kern komt van wie jij bent, als (zingend) mens.
In oktober start een nieuwe groep o.l.v. Marjo Brenters. Meer informatie, of vraag de folder via info@jankortie.nl.  

'Goud!'
Ook als je al van alles bij ons gevolgd hebt kun je altijd weer een nieuwe stap zetten. Voor oud-deelnemers aan de leergangen Michelangelo, het Introductiejaar en/of de serie Voluit Vrouw die toe zijn aan een vervolg hebben we de leergang Goud! in het leven geroepen. De nieuwe folder kun je opvragen via info@jankortie.nl.
  
Privélessen

Veel van onze activiteiten spelen af zich in groepen - de dynamiek daarvan kan heel behulpzaam zijn. Maar op allerlei momenten kan het juist gepast zijn om in een privéles heel precies te onderzoeken waar jij een stap kunt zetten. Onze docenten geven ook privélessen: in Amsterdam, Breda, Den Haag en Gouda. Als je daarvoor in aanmerking wilt komen mail ons dan via info@jankortie.nl en vertel iets over wat je wilt leren, dan nemen we contact met je op.
 
Agenda
 
Er zijn weer diverse nieuwe data voor activiteiten gepland, je vindt ze in de agenda op onze site.
  
Te koop in onze webwinkel 
 
* 'Het Lied van Het', nieuwste cd + boek van Jan Kortie, over zingen en Het Mysterie ervaren
 
* Het eerste boek van Jan Kortie: 'Jouw ziel wil zingen', over de vreugde van stembevrijding 
 
* CD 1 - Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel
 
* CD 2 - Noyana, cd met boekje
 
* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van de mantra's die Jan Kortie geschreven heeft.
 
Wil je meer informatie over de boeken: klik hier; of over beide eerste cd's en het muziekboekje: klik hier.
 
 
Wat een cadeautje, zeg!
Gratis een columntekst
Over een mens 
Die haar stem heeft bevrijd

En hoe dat werkt met die
Muurtjesverdwijningstruc:
Volg je verlangen
Maar neem wel de tijd.