Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie 
 
Muziek kan rechtstreeks in het hart binnendringen, en heeft geen bemiddeling nodig. Je hoeft niets van Dido en Aeneas af te weten om ontroerd te worden door haar klaagzang om hem; iedereen die wel eens iemand heeft verloren, begrijpt wat Dido uitdrukt. 
En tot slot is er een diepe, mysterieuze paradox, want terwijl je leed en smart door zulke muziek intenser beleeft, brengt ze tegelijkertijd troost en verlichting.
Oliver Sacks

 
De deze week overleden neuroloog Oliver Sacks kon prachtig schrijven over muziek. Zijn boek Musicofilia staat vol wonderbaarlijke verhalen over wat muziek doet voor mensen met zeer uiteenlopende aandoeningen. Het bovenstaande citaat uit dat boek is zo hoopvol dat ik het graag als startpunt neem voor deze eerste nieuwsbrief van ons nieuwe zangseizoen.

De mens is een relationeel wezen, contact is voor ons een wezenlijke behoefte. We verlangen diep naar verbinding, connectie, relatie. Maar tegelijk is het misschien ook wel onze grootste angst. Want echt contact betekent dat we onze controle, onze onafhankelijkheid loslaten. Contact vereist twee partijen, en ieder van die partijen heeft zelf per definitie de uitkomst niet in de hand. Dat maakt het spannend. Als de ander mij echt te zien krijgt dan ziet hij ook mijn kwetsbaarheid, mijn schaamte, mijn angst, mijn pijn.

Dat plaatst ons voor een lastig dilemma. Als de angst wint kan ik mij wentelen in een bepaalde zekerheid en onafhankelijkheid, maar ik blijf alleen. Als het verlangen wint kom ik in beweging, ik open me, de kans op verbinding opent zich ook, maar ja, helaas zonder enige garantie op succes, ik heb het immers niet meer zelf in de hand. Er is kans op grote vreugde, maar er is ook kans op verdriet, op pijn.

Is het eigenlijk niet ontroerend dat zoveel mensen steeds weer bereid zijn om dat risico te nemen? Ik kan daar altijd weer door geraakt worden. Het behoort tot de essentie van wat stembevrijding wil doen: ons bevrijden uit het isolement waarin de angst ons steeds weer kan brengen. Onze stem is gemaakt om contact te maken. Hij is gemaakt om naar buiten te brengen wat in ons leeft. Hij is gemaakt om te trillen, en ons zo te doen horen. Hij is gemaakt om mee te trillen met wat we horen. En om in een nooit voorspelbare samenklank ons te verbinden met wat er in onze medemensen leeft.

Recht het hart in
En, zegt Sacks, muziek kan rechtstreeks het hart binnendringen. Zo rechtstreeks dat het ons soms zelfs kan overvallen; muziek, en zeker zingen, kan zomaar langs onze controlemechanismes glippen en onze pijn aanraken. En dan komt Sacks met die prachtige en hoopvolle paradox: je beleeft je smart intenser en dat leidt dan niet tot meer smart maar tot troost. De crux daarvan zit, denk ik, in het woordje ‘beleeft’. Dat betekent: er komt leven in, en dus beweging, ontwikkeling. Alles in ons wil dat eigenlijk: leven. Zelfs onze diepste pijn en onze grootste angst willen be-leefd worden. Muziek is daarin een fantastisch middel, want muziek beweegt, muziek stroomt, en dat kan de zwaarste processen van lichtheid voorzien en draaglijk maken. Het kan ons doen smelten en contact doen ontstaan, liefde doen stromen.

Als we van dat alles het komende cursusjaar het een en ander kunnen beleven dan kan het weer een mooi jaar worden. Ik nodig je van harte uit om daar deel van uit te maken. We hebben ook nu weer een heel scala aan activiteiten. Natuurlijk onze mantra-samenzangavonden, vrijdag aanstaande de eerste in Amsterdam. Voor wie nieuwsgierig is naar welke vrijheid er mogelijk is in zingen en een eerste stap wil zetten, hebben we kennismakingsmiddagen en ééndaagse workshops. Wie wat meer de diepte in wil kan kiezen voor een heel weekend, of voor een leergang of workshopserie. We hebben ook weer wat nieuwe initiatieven. Bijvoorbeeld een cursus waar stembevrijding wordt gecombineerd met autobiografisch schrijven. En er komt een leiderschapsprogramma aan waarin stembevrijding een centrale rol speelt. 

Een hoofdstuk apart vormen onze retraite-activiteiten. Die blijken zo aan te slaan dat we dit jaar het aanbod nog wat uitbreiden. Naast een zomerretraite en een kortere winterretraite zullen we dit jaar ook drie zondagmiddagen organiseren in Amsterdam die helemaal in deze sfeer gaan plaatsvinden. In een van de kaders hieronder tref je al wat meer informatie aan, over een week of twee ontvang je een extra nieuwsbrief hierover en dan kun je je inschrijven.

Je bent van harte welkom.

Jan Kortie

 
Het Lied van de Ziel – mantrazingen in Amsterdam

Vrijdag aanstaande, 4 september, openen we het nieuwe seizoen in de Amstelkerk in Amsterdam.
Er zijn nog kaarten verkrijgbaar via online reserveren.

Overige data 2015
2 en 30 oktober, 27 november en 18 december. Reserveren: klik hier

Besparen? Neem een abonnement!
Ben je van plan om vaker dan 3x naar Het Lied van de Ziel in Amsterdam te komen, dan kun je ook een abonnement nemen.  Komend seizoen betaal je hiervoor € 53,50 en daarmee ben je zo’n 35% goedkoper uit. Bovendien ben je altijd verzekerd van een plaats. Te koop via online reserveren of tijdens de eerste 2 mantra-avonden in Amsterdam.

Het Lied van de Ziel elders in het land
Di 8 september – Bilthoven 
Ma 21 september – Zutphen, een speciale avond in het kader van de Internationale dag van de Vrede. 
Do 8 oktober – Huissen
Vr 20 november - Groningen
Wo 9 december - Zeist
Do. 10 december - Zwolle
 
Jij Bent Het  
Zang- en stilteretraites 

In de hoogste dimensies van ons bestaan, of, zo je wil: in de diepste kern ervan, daar zijn geen woorden meer. Wat is er wel? Tja, dat laat zich met worden dus niet beschrijven. Maar misschien wel met muziek, en met stilte.

Verlang jij steeds weer naar die ervaring? Wie niet, eigenlijk?

Onze retraite-activiteiten willen een laboratorium zijn waarin we meer en meer de diepgang, de magie, de heling en de pure vreugde ontdekken van de combinatie van die twee elkaar zo prachtig aanvullende elementen. 

Het komend cursusjaar bieden we je drie varianten aan:
 
1/ De winterretraite: vrijdag 19 - zondag 21 februari 2016 in Baarlo.
    De folder hiervan verschijnt in de loop van september, en daarna kun je je ook inschrijven.
2/ De zomerretraite: een kleine week, in de week van 3-10 juli.
3/ Een drietal zondagmiddagen in Amsterdam: 25 oktober, 10 januari en 10 april.

Over een paar weken ontvang je een extra aflevering van onze nieuwsbrief over deze activiteiten, daarin staat meer informatie en vervolgens kun je je inschrijven.
 
Kennismaken met Jan Kortie

Wil je kennis maken met stembevrijding en met Jan Kortie?
Dat kan op allerlei andere plaatsen waar hij, vaak op uitnodiging van anderen, speciale middagen leidt over de essentie van stembevrijding. Die middagen heten ‘Jij Bent Muziek’ en zijn het best te beschrijven als een wat wonderlijke combinatie van een workshop, een lezing en een meezingconcert. De kans dat je er opgewekt vandaan komt is vrij groot. 

Je bent welkom op:
Do 24 september in Elburg (avondprogramma)
Vr  2 oktober in Amsterdam
Do 8 oktober in Huissen
Vr 20 november in Groningen
Wo 9 december in Zeist
 
Een dag stembevrijding

Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, om je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn onze eendaagse workshops eigenlijk gewoon een aanrader. Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand anders kan jouw lied zingen. Je mag het eng vinden. Maar je mag het ook heerlijk vinden. Of allebei.

Naar Binnen en Naar Buiten in Amsterdam, Breda en Den Haag
Onze klassieker. Al twintig jaar staat deze workshop op ons programma. Meest gehoorde reactie na afloop: ik wist niet dat het zo eenvoudig was. Tal van mensen hebben al ervaren hoe er op een zo'n dag verrassend veel kan gebeuren, hoe ze zichzelf en elkaar kunnen verbazen met hun zingen. 

Vrouw, Lijf en Stem in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op vrouwen en vrouwelijkheid.

De Kracht van Zingen, workshop speciaal voor mannen, in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op mannen en mannelijkheid.
 
Weekend De Vogel en Het Hoogste Lied: 9-11 oktober, Barchem

Een vogel zingt altijd zijn hoogste lied. Dat is zijn natuur; hij kan niet anders. Beperkende gedachten kent hij niet. Wat is jouw hoogste lied? Wat zing jij als je jezelf toestaat om met alles wat in je leeft te zingen?
In een dag workshop kun je al veel ervaren, maar tijdens een weekend intensief met elkaar werken kun je natuurlijk meer verdieping bereiken. Daarom zijn we blij dat we weer een zangweekend kunnen aanbieden, dat ook dit keer liefdevol geleid wordt door Chantal Goossens. In de natuur van het Gelderse platteland. 
 
Leven van Muziek: een dag voor muziekprofessionals (o.l.v. Jan Kortie)

Als je muziek je werk is heb je een prachtig maar zeker geen makkelijk beroep. Je moet dan van alles heel goed kunnen, en dat kan druk creëren en spanning. Doe je het ooit goed genoeg? Kan je muziek vrij-uit stromen? Krijgt je publiek je vaardigheden te zien, of jou?
Een paar keer per jaar leidt Jan Kortie een dag voor musici, waar je kunt ervaren hoe het is als niet je vaardigheden de dienst uitmaken, maar jij, je liefde voor muziek, je talent, je gepassioneerdheid. De eerstvolgende datum: maandag 9 november.
 
Langere programma's

Nieuw in Breda: Het Lied van jouw Leven 
'Het Lied van jouw Leven' is een nieuw programma van zeven bijeenkomsten in Breda. In deze cursus ga je al zingend en schrijvend aan het werk met jouw eigen levensverhaal. Marjo Brenters leidt de cursus, die is voortgekomen uit haar ervaring met het schrijven van levensverhalen, wat zij hierin combineert met stembevrijding. Een unieke en heilzame manier om jezelf dieper met je eigen geschiedenis te verbinden - en er tegelijk vanuit het NU naar te kijken.


Voluit Vrouw is een serie van vier dagen. De naam zegt precies waar het om draait: voluit je eigen vrouwelijkheid beleven en bezingen. In 2016 start de volgende serie.

De Stem van Liefde en Angst is ontstaan als een vervolg op ’Voluit Vrouw’ en staat open voor ieder die die serie gevolgd heeft, maar ook voor deelneemsters van onze andere langere programma’s.  

Ruimte Stem en Yoga is een serie die deelnemers laat ervaren hoe werkzaam de combinatie is van yoga en stembevrijding. De yoga leert ons om (steeds subtieler) naar binnen te luisteren en Stembevrijding om al luisterend (steeds voller) naar buiten te komen.  De combinatie van die twee kan dus heel vruchtbaar zijn. Chantal Goossens is yogadocente en stembevrijder en heeft een frisse benadering ontwikkeld die het beste uit beide haalt. Ook voor mensen die denken dat ze niet van yoga houden, of dat ze niet kunnen zingen. In oktober start de volgende serie. Wie daarover meer wil lezen klikt hier.

Michelangelo
Michelangelo hakte het beeld uit de steen en zei: "Ik hoef alleen het overtollige materiaal weg te hakken. Het beeld zit al in de steen." Een mooiere samenvatting van stembevrijding is er eigenlijk niet. Vandaar dat wij een leergang naar deze kunstenaar hebben genoemd. Je gaat de diepte in onder de bemoedigende leiding van Marjo Brenters.
Als je meer wilt weten kun je de nieuwe folder bij ons aanvragen via info@jankortie.nl.  

Goud!
Ook als je al van alles bij ons gevolgd hebt kun je altijd weer een nieuwe stap zetten. Voor oud-deelnemers aan de leergangen Michelangelo, het Introductiejaar, de serie Voluit Vrouw of de Stem van Liefde en Angst die toe zijn aan een vervolg hebben we de leergang Goud! in het leven geroepen. De nieuwe folder is klaar en kun je opvragen via info@jankortie.nl.
 
Opleiding
 
In september 2015 gaat de 11e jaargang van Ode an die Freude, onze Opleiding tot Stembevrijder van start. Ook van het Introductiejaar daarvoor begint er weer een nieuwe groep, waarvoor nog enkele plaatsen vrij zijn.
Huist er een stembevrijder in jou? Vraag dan de uitgebreide folder aan via info@jankortie.nl.  

Let op: de aanmeldingsprocedure is in volle gang, het is raadzaam niet te wachten met je aanmelding.
 
Privélessen
 
Veel van onze activiteiten spelen af zich in groepen - de dynamiek daarvan kan heel behulpzaam zijn. Maar op allerlei momenten kan het juist gepast zijn om in een privéles heel precies te onderzoeken waar jij een stap kunt zetten. Onze docenten geven ook privélessen: in Amsterdam, Breda, Den Haag en Gouda. Als je daarvoor in aanmerking wilt komen mail ons dan via info@jankortie.nl en vertel iets over wat je wilt leren, dan nemen we contact met je op.
 
Agenda
 
Er zijn weer diverse nieuwe data voor activiteiten gepland, je vindt ze in de agenda op onze site.
 
Te koop in onze webwinkel 
 
* 'Het Lied van Het', nieuwste cd + boek van Jan Kortie, over zingen en Het Mysterie ervaren
 
* Het eerste boek van Jan Kortie: 'Jouw ziel wil zingen', over de vreugde van stembevrijding 
 
* CD 1 - Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel
 
* CD 2 - Noyana, cd met boekje
 
* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van de mantra's die Jan Kortie geschreven heeft.
 
Wil je meer informatie over de boeken: klik hier; of over beide eerste cd's en het muziekboekje: klik hier.
 
 
"Zing je echt ied’re dag?
En soms wel urenlang?”
De neuroloog keek haar 
Zorgelijk aan

"Dido, je lijdt vast aan
Musicofilia”
"Fijn” sprak zij monter
En is heengegaan