Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie.

 
 
"Schoonheid en liefde zijn als enige in staat om de wereld te redden.”


Bovenstaand zinnetje hoorde ik een paar maanden geleden op de radio. Ik weet niet wie het zei, ik viel al zappend midden in een geanimeerd gesprek. Het zinnetje werd tamelijk terloops uitgesproken, maar mij trof het meteen. Want stel je voor dat het waar is! Dan zijn we in één klap af van iedere afhankelijkheid van politici, bestuurders, economen of wetenschappers. Dan ligt het lot van de wereld in jouw en mijn handen. Want schoonheid en liefde genereren, dat kunnen we allemaal.

We leven welbeschouwd dagelijks in een mysterie. Of eigenlijk: in diverse mysteries. Dat we bestaan is misschien wel het grootste van allemaal, maar toch ook indrukwekkend is het mysterie van Goed en Kwaad, al dan niet met hoofdletters. Waarom bestaat toch het Kwade, het Lelijke? Het is heel lastig om die vraag echt open te laten zijn, zeker als we (menen dat we) eronder lijden. We zoeken dan graag een houvast in oordelen en meningen. Het mysterie veronderstelt nu juist: niet-weten. Maar wij lijken voortdurend te moeten weten of iets goed is of verkeerd. Stellingen worden beklommen, tegenstellingen uitvergroot, dogma’s aangehangen, kampen gevormd. Dat mondt steevast uit in verharding: mysterie in beton gegoten. Ik kan dat ook in mezelf voelen: een oordeel dat zich in mij vastzet en waar ik in verkramp. Of is het andersom? Dat de kramp er al is en dat ik daarom oordeel? Is mijn kramp een gevolg van mijn angst voor - ja, voor het onbevattelijke mysterie van het leven wellicht?

Oorlog, strijd, geweld zijn aan de orde van de dag. Allerlei oorlogsbeelden trekken dagelijks aan ons voorbij, je zou haast gaan denken dat deze tijd extreem gewelddadig is, al spreken de cijfers dat tegen. En dan hebben we ook nog de war on terror, de war on drugs. Er is de strijd tegen kanker en andere ziektes. En we kennen de strijd in onszelf, het weg willen werken van minder aangename kanten, de strijd tegen verslavingen, het jezelf geweld aandoen om te voldoen aan hoe het lijkt te horen. Jezelf met strenge blik bekijken, beoordelen, wie doet dat niet, van tijd tot tijd?

Waar verharding optreedt helpt maar één ding: verzachting. Daarop doelde de spreker op de radio, denk ik. Schoonheid en liefde brengen precies dat: ze verzachten. Als je meer dan een vluchtige blik werpt op de bloesemende bomen die ons nu omringen, dan verzacht je, meteen. Wie naar mooie muziek luistert, verzacht. Wie zelf musiceert, verzacht nog meer. 'Als ik piano gespeeld heb, ben ik daarna een beter mens', las ik in een interview met een beroemde pianist. Het is niet gering wat muziek kan doen!

Win-win
En zo is het ook met liefde. Wie lief wordt aangekeken, verzacht. Wie een ander lief aankijkt, verzacht trouwens nog meer, wellicht. Dat is een interessant fenomeen: de ontvanger van liefde (of van schoonheid) zal daar blij mee zijn, maar de beoefenaar ervan wint er nog meer bij! Ik wilde eerst ‘gever’ schrijven, maar beoefenaar is een mooier woord, en het biedt ook meer perspectief: misschien lukt het geven niet altijd, maar we kunnen het be-oefenen, ons leven lang.

De wereld redden is een nogal groot thema, de crisis is steeds onontkoombaarder aanwezig en de omvang van de problematiek is ronduit ontmoedigend. Maar de hardheid in de wereld is net zo min bestand tegen schoonheid en liefde als ijs bestand is tegen warmte. Be-oefen dus liefde, be-oefen schoonheid, en, voeg ik daar natuurlijk aan toe: be-oefen muziek. Zing, speel jouw muziek, en adem daarmee verzachting de wereld in.

Had ik je al eens gewezen op onze zang- en stilteretraite van begin juli? Ja, natuurlijk, dat doe ik keer op keer. En ik zal het blijven doen, want het is misschien wel ons allermooiste en meest vreugdevolle programma, het is de plaats bij uitstek om de heling te ervaren die uit kan gaan van onze gezamenlijke schoonheid. We verbinden ons daar, niet of nauwelijks via woorden, maar des te dieper door de stilte die zwanger is van de muziek, door het bezingen van onze liefde, onze levenslust, onze spirit, en door de stilte die daar weer van na-zindert. Redden we daar de wereld mee? Ja, want we gaan als betere, helere mensen naar huis.

Maar eerst is er vrijdag weer Het Lied van de Ziel. Ook zo'n plaats waar oefenen en genieten ineens samen blijken te kunnen vallen.

Je bent van harte welkom.
Jan Kortie
 
 
Het Lied van de Ziel – mantrazingen in Amsterdam

Vrijdag 1 mei a.s. ben je weer welkom bij onze mantra-avond Het Lied van de Ziel in Amsterdam. 
Er zijn nog kaarten verkrijgbaar via online reserveren.

Overige data 2015
Voor de zomer: 19 juni a.s.
Na de zomer: 4 september, 2 en 30 oktober, 27 november en 18 december.

(Vanaf 22 juni kan er gereserveerd worden voor data na de zomer.)

Het Lied van de Ziel elders in het land
Woensdag 10 juni  - Zeist
Donderdag 25 juni - Zwolle
 
Zang- en stilteretraite Jij Bent Het 
Baarlo, 5-10 juli 2015

Misschien wel ons allermooiste en in ieder geval ons meest vernieuwende programma. Geleid door een krachtig en ervaren team. Maar zij doen het werk niet, het werk wordt gedaan door de muziek, door het zingen en door de stilte.   
 
We zijn stil, we gaan naar binnen.
We zingen. 
We zijn weer stil.
We zingen. Eenvoudige mantra’s uit allerlei culturen.
We eten, we wandelen. In stilte.
We zingen. Verstild en uitbundig.
We genieten van de zon.
We zingen.
We zijn stil. We reflecteren.
We zingen.

We worden leeg.
We stromen vol.

We keren terug naar de bron.
Die altijd stroomt.
Als pure genade.

Wil je meer weten, kijk dan op www.jankortie.nl. Of vraag de folder bij ons aan via info@jankortie.nl.
 
Kennismaken met Jan Kortie

Wil je kennis maken met stembevrijding en met Jan Kortie?
Dat kan op allerlei andere plaatsen waar hij, vaak op uitnodiging van anderen, speciale middagen leidt over de essentie van stembevrijding. Die middagen heten ‘Jij Bent Muziek’ en zijn het best te beschrijven als een wat wonderlijke combinatie van een workshop, een lezing en een meezingconcert. De kans dat je er opgewekt vandaan komt is vrij groot. 

Je bent welkom in Zeist op 10 juni.
Op vrijdag 26 juni in Almere.
En na de zomer op tal van andere plaatsen, waaronder op 2 oktober in Amsterdam.
Meer informatie: klik hier.
 
Opleiding tot Stembevrijder ‘Ode an die Freude’

In september gaat de 11e jaargang van start van onze Opleiding tot Stembevrijder. Als je belangstelling hebt voor onze opleiding of voor het Introductiejaar daarvoor kun je de folder aanvragen via info@jankortie.nl
 
The Optimist: artikel en webinar

In de lente editie van The Optimist (voorheen:Ode) staat een uitvoerig artikel van Lisette Thooft over stembevrijding, waarin ze o.m. een bijzondere ervaring beschrijft die ze had bij het meezingen met onze nieuwste cd (die deel uitmaakt van ‘Het Lied van Het’). Wil je het lezen: klik hier.

The Optimist organiseert ook een online-event met Jan Kortie. Dit webinar vindt plaats op 9 juni (om 20.00 uur), het is gratis toegankelijk voor abonnees van The Optimist, anderen betalen €10,-. Aanmelden: klik hier.
 
Een dag stembevrijding

Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, om je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn onze eendaagse workshops eigenlijk gewoon een aanrader. Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand anders kan jouw lied zingen. Je mag het eng vinden. Maar je mag het ook heerlijk vinden. Of allebei.

Naar Binnen en Naar Buiten in Amsterdam, Breda en Den Haag
Onze klassieker. Al twintig jaar staat deze workshop op ons programma. Meest gehoorde reactie na afloop: ik wist niet dat het zo eenvoudig was. Tal van mensen hebben al ervaren hoe er op een zo'n dag verrassend veel kan gebeuren, hoe ze zichzelf en elkaar kunnen verbazen met hun zingen. 

Vrouw, Lijf en Stem in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar toegespitst op vrouwen en vrouwelijkheid. 

De Kracht van Zingen, workshop speciaal voor mannen, in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar toegespitst op mannen en mannelijkheid. 
 
Meer informatie over deze eendaagse workshops vind je op onze site.
 
Leven van Muziek: een dag voor muziekprofessionals (o.l.v. Jan Kortie)

Als je muziek ook je werk is heb je een prachtig maar zeker geen makkelijk beroep. Je moet dan van alles heel goed kunnen, en dat kan druk creëren en spanning. Doe je het ooit goed genoeg? Kan je muziek vrij-uit stromen? Krijgt je publiek je vaardigheden te zien, of jou?
In juni leidt Jan Kortie weer zo’n dag waar je kunt ervaren hoe het is als niet je vaardigheden de dienst uitmaken, maar jij, je liefde voor muziek, je talent, je gepassioneerdheid.
Meer informatie vind je hier.
 
Langere programma's

'Voluit Vrouw' is een serie van vier dagen o.l.v. Sarah Jens. De naam zegt precies waar het om draait: voluit je eigen vrouwelijkheid beleven en bezingen. In september start de volgende serie, waar nog slechts enkele plaatsen vrij zijn.

De Stem van Liefde en Angst’ is ontstaan als een vervolg op ’Voluit Vrouw’ en staat open voor ieder die die serie gevolgd heeft, maar ook voor deelneemsters van onze andere langere programma’s. In september start een nieuwe groep, ook geleid door Sarah Jens.

Michelangelo zei ooit: het beeld is al in het marmer aanwezig, ik hoef allen maar het overbodige weg te halen. Dat is een mooie omschrijving van hoe wij tegen zingen aan kijken: je kunt het al, je hoeft alleen maar het overbodige weg te laten. Dat is een intrigerend proces, waar je tot de kern komt van wie jij bent, als (zingend) mens.
In oktober start een nieuwe groep door Marjo Brenters liefdevol geleid. Als je meer wilt weten kun je de nieuwe folder bij ons aanvragen via info@jankortie.nl.
 
Privélessen

Veel van onze activiteiten spelen af zich in groepen - de dynamiek daarvan kan heel behulpzaam zijn. Maar op allerlei momenten kan het juist gepast zijn om in een privéles heel precies te onderzoeken waar jij een stap kunt zetten. Onze docenten geven ook privélessen: in Amsterdam, Breda, Den Haag en Gouda. Als je daarvoor in aanmerking wilt komen mail ons dan via info@jankortie.nl en vertel iets over wat je wilt leren, dan nemen we contact met je op.
 
Agenda
 
Er zijn weer diverse nieuwe data voor activiteiten gepland, je vindt ze in de agenda op onze site.
 
Te koop in onze webwinkel 
 
* 'Het Lied van Het', nieuwste cd + boek van Jan Kortie, over zingen en Het Mysterie ervaren
 
* Het eerste boek van Jan Kortie: 'Jouw ziel wil zingen', over de vreugde van stembevrijding 
 
* CD 1 - Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel
 
* CD 2 - Noyana, cd met boekje
 
* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van de mantra's die Jan Kortie geschreven heeft.
 
Wil je meer informatie over de boeken: klik hier; of over beide eerste cd's en het muziekboekje: klik hier.
 
 Bange dogmatici
Goed is Goed, Kwaad is Kwaad
 Muren verrijzen
En hardheid regeert
 
Wat onze wereld redt:
Schoonheidsbeoefening! 
Zingen zijn wij toch
Goddank niet verleerd