Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie.  

 
Zodra je aan iets begint, zie je de barsten, de scheuren, de foute beslissingen. Anderen zullen het mooi vinden of geslaagd, maar dat komt omdat die alleen zien wat het is geworden. Ik zie wat het had móeten zijn en beschouw dus eigenlijk alles wat ik maak als mislukt. Elke dag weer. En toch moet je daar je schouders over ophalen en denken: volgende keer beter. Al was het maar omdat je het een jaar later, na de nodige afstand, soms alsnog goed vindt. Je onbewuste weet kennelijk wel wat het doet, daar mag je op vertrouwen.
Spinvis (Volkskrant 28/2/2015)


Schouderophalend mislukken, vertrouwend op je onbewuste. Een heerlijk paradoxaal advies, dat fijn ingaat tegen alles in deze wereld wat ons steeds maar toeroept: doe je best! Het is echt een heel goed advies, voor zangers en zangeressen, van vergevorderd tot absolute beginner. Maar o, zo moeilijk op te volgen!

Waarom is het zo moeilijk? Ik wil wel een schuldige aanwijzen: ons schuldgevoel. Wie heeft dat niet? Of heb jij je daarvan bevrijd? Ik heb al diverse keren gedacht dat ik er nu onderhand wel vanaf was, om er dan weer achter te komen dat het zich op een subtieler, dieper niveau in mij vastgezet heeft. Dus misschien kom ik er wel nooit vanaf. Maar ik kan het wel beter relativeren dan ik vroeger kon.

Wat mij daarin erg geholpen heeft, is een lezing van een filosofe waarin zij uitlegde dat schuldgevoel eigenlijk helemaal geen gevoel is, maar een combinatie van twee gedachten. De eerste gedachte is: ik schiet tekort. De tweede gedachte is: ik zou niet tekort moeten schieten. Die gedachten botsen met elkaar, dat veroorzaakt een innerlijke kramp. Als een van beide gedachten weg is, zijn we van die kramp af.

Nu kunnen we dus kiezen: welke van beide gedachten gaan we aanpakken? In onze cultuur (en helaas uit zich dat ook in ons onderwijs) besteden we enorm veel energie aan die eerste gedachte. We gaan proberen om niet, of in ieder geval minder, tekort te schieten. Niet falen! Niet toegeven aan je onvolmaaktheid! Schaven aan je zwakke punten! 
Dat gaat helemaal voorbij aan de onvermijdelijkheid die Spinvis beschrijft: we zijn gedoemd te mislukken – omdat we zelf, vanbinnen, een beeld hebben van het ideaal. Dat ideaal doet er trouwens erg toe, het motiveert ons, zet ons in beweging, als een visioen. Maar de realiteit haalt het daar simpelweg nooit bij.

Hoe ziet de tweede optie eruit? Je vervangt de zin: ‘ik mag niet tekortschieten’ door de zin ‘ik mag wel tekortschieten’. Ik moet zelfs tekortschieten. Kijk, ófwel ik zing mijn lied en het is onvolmaakt, ófwel ik zing het niet. Je kunt ook zeggen: ófwel ik geef wat er is, inclusief de barsten en de scheuren, ófwel ik geef niet. Dan is het eerste toch echt te verkiezen. 

Onderschat niet het belang van daarna je schouders durven ophalen over dat wat je er niet aan bevalt. Erop terugkijken en je eigen strenge oordeel eigenlijk gewoon niet al te serieus nemen. Vertrouwen op je onbewuste, dat het beter weet. En dat onbewuste, dat ben jij natuurlijk, dat is je hoogste weten.

Ontwapening
Wat hier aan de orde is, is verzachting. De hardheid van je eigen oordeel met zachtheid benaderen. Je niet wapenen om het schuldgevoel te lijf te gaan of om andermans mogelijke verwijt te pareren. Wel  kijken naar de kramp die het oplevert, niet doen alsof het er niet is, of dat het wel meevalt – nee, dat helpt ook niet. Verzachting, ontwapening. Deze twee begrippen bleken sleutelwoorden tijdens onze recente winterretraite. Wie vanbinnen verzacht, gaat lekkerder zingen. En zingen kan dan ook weer helpen verzachten, net als de stilte een heilzame werking heeft als je je daaraan overgeeft. En de combinatie van zingen en stil zijn is magisch, zo ondervonden we weer.

Het was een prachtig weekend, we ontvingen daarna tal van dankbare reacties. En wat behulpzame feedback. Ik kreeg ook een kritisch mailtje van iemand die na een dag teleurgesteld naar huis was gegaan. Ik was dus tekortgeschoten, ik had niet iedereen volmaakt gelukkig gemaakt – terwijl dat in mijn ideaalbeeld wel gebeurt. Volgende keer beter. Misschien de komende zomer wel, dan houden we weer een zang- en stilteretraite. Hieronder lees je er meer over.

Je bent er van harte welkom. Net als aanstaande vrijdag, trouwens, bij het Lied van de Ziel.

Jan Kortie


Zang- en stilteretraite Jij Bent Het  
Baarlo, 5-10 juli 2015

We zijn stil, we gaan naar binnen.
We zingen. 
We zijn weer stil.
We zingen. Eenvoudige mantra’s uit allerlei culturen.
We eten, we wandelen. In stilte.
We zingen. Verstild en uitbundig.
We genieten van de zon.
We zingen.
We zijn stil. We reflecteren.
We zingen.

We worden leeg.
We worden vol.

We keren terug naar de bron.
Die altijd stroomt.
Als pure genade.

Wil je meer weten, kijk dan op www.jankortie.nl. Of vraag de folder bij ons aan via info@jankortie.nl.
 
Het Lied van de Ziel – mantrazingen in Amsterdam

Vrijdag 13 maart a.s. ben je weer welkom bij onze mantra-avond Het Lied van de Ziel in Amsterdam. Er zijn nog (beperkt) kaarten verkrijgbaar via online reserveren.

Overige data eerste helft 2015
3 april (Goede Vrijdag: andere locatie!), 1 mei en 19 juni. 
Kaarten hiervoor zijn te reserveren via onze site.

Het Lied van de Ziel elders in het land
Donderdag 19 maart in Rotterdam
Woensdag 10 juni in Zeist
 
Kennismaken met Jan Kortie

Wil je kennis maken met stembevrijding en met Jan Kortie?
Dat kan in Amsterdam, maar ook op allerlei andere plaatsen waar hij, vaak op uitnodiging van anderen, speciale middagen leidt over de essentie van stembevrijding. Die middagen heten ‘Jij Bent Muziek’ en zijn het best te beschrijven als een wat wonderlijke combinatie van een workshop, een lezing en een meezingconcert. De kans dat je er opgewekt vandaan komt is vrij groot. 

Je bent welkom in Amsterdam op 10 april.
Elders in het land: Jan komt naar Rotterdam (19 maart) en naar Zeist (10 juni).
Meer informatie: klik hier.
 
Opleiding tot stembevrijder ‘Ode an die Freude’: vrijdag a.s oriëntatiemiddag

Als je belangstelling hebt voor onze opleiding of voor het Introductiejaar daarvoor: de nieuwe folder is verschenen. Je kunt hem aanvragen via info@jankortie.nl. Je bent ook welkom op de oriëntatiemiddag over de opleiding en het Introductiejaar, die zal plaatsvinden op vrijdagmiddag  13 maart in Amsterdam. Je kunt je daarvoor aanmelden via info@jankortie.nl
 
Een dag stembevrijding (in kleinere groepen)

Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, om je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn onze eendaagse workshops eigenlijk gewoon een aanrader. Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand anders kan jouw lied zingen. Je mag het eng vinden. Maar je mag het ook heerlijk vinden. Of allebei.

Naar Binnen en Naar Buiten in Amsterdam, Breda en Den Haag
Onze klassieker. Al twintig jaar staat deze workshop op ons programma. Meest gehoorde reactie na afloop: ik wist niet dat het zo eenvoudig was. Tal van mensen hebben al ervaren hoe er op een zo'n dag verrassend veel kan gebeuren, hoe ze zichzelf en elkaar kunnen verbazen met hun zingen. 
A.s. zaterdag in Den Haag zijn er nog een paar plaatsen vrij! Meer informatie en data vind je op onze site.

Vrouw, Lijf en Stem in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op vrouwen en vrouwelijkheid. Meer informatie en data vind je op onze site.

De Kracht van Zingen,  workshop speciaal voor mannen, in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op mannen en mannelijkheid. Op 28 maart nog slechts 1 plek vrij! Meer informatie: klik hier.
 
Leven van Muziek: een dag voor muziekprofessionals (o.l.v. Jan Kortie)

Als je muziek ook je werk is heb je een prachtig maar zeker geen makkelijk beroep. Je moet dan van alles heel goed kunnen, en dat kan druk creëren en spanning. Doe je het ooit goed genoeg? Kan je muziek vrij-uit stromen? Krijgt je publiek je vaardigheden te zien, of jou?
In maart leidt Jan Kortie weer een dag waar je kunt ervaren hoe het is als niet je vaardigheden de dienst uitmaken, maar jij, je liefde voor muziek, je talent, je gepassioneerdheid.
Meer informatie vind je hier.
 
Langere programma's, speciaal voor vrouwen (o.l.v. Sarah Jens)

'Voluit Vrouw' is een serie van vier dagen. De naam zegt precies waar het om draait: voluit je eigen vrouwelijkheid beleven en bezingen. De laatste serie van dit seizoen start half maart (door annulering is er nog één plaats vrij), in september start de volgende. Je vindt hier meer informatie.

‘De Stem van Liefde en Angst’ is ontstaan als een vervolg op ’Voluit Vrouw’ en staat open voor ieder die die serie gevolgd heeft, maar ook voor deelneemsters van onze andere langere programma’s. In april start een nieuwe groep, waarvoor nog twee plaatsen te vergeven zijn. 
Je vindt hier meer informatie.
 
Privélessen

Veel van onze activiteiten spelen af zich in groepen - de dynamiek daarvan kan heel behulpzaam zijn. Maar op allerlei momenten kan het juist gepast zijn om in een privéles heel precies te onderzoeken waar jij een stap kunt zetten. Onze docenten geven ook privélessen: in Amsterdam, Breda, Den Haag en Gouda. Als je daarvoor in aanmerking wilt komen mail ons dan via info@jankortie.nl en vertel iets over wat je wilt leren, dan nemen we contact met je op.

 
Agenda
 
Er zijn weer diverse nieuwe data voor activiteiten gepland, je vindt ze in de agenda op onze site.
 
Te koop in onze webwinkel 
 
* 'Het Lied van Het', nieuwste cd + boek van Jan Kortie, over zingen en Het Mysterie ervaren
 
* Het eerste boek van Jan Kortie: 'Jouw ziel wil zingen', over de vreugde van stembevrijding 
 
* CD 1 - Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel
 
* CD 2 - Noyana, cd met boekje
 
* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van de mantra's die Jan Kortie geschreven heeft.
 
Wil je meer informatie over de boeken: klik hier; of over beide eerste cd's en het muziekboekje: klik hier.
 
 
Schuldgevoel? Akelig!
Niet goed genoeg, weer niet
Barsten en scheuren
Ontsieren mijn lied

Zachtheid, ontwapening:
Schouderophalende
Weet ik al, onbewust:
Slecht is het niet