Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie. 

 
Bij al onze problemen wordt vaak de kernvraag vergeten: hoe komen we aan ons leven? 
Hebben we het zelf samengesteld, hebben we ervoor betaald? 
Het antwoord is kort: al onze menselijke mogelijkheden en beperkingen hebben we voor niets gekregen. 
Het enige antwoord hierop is : Dank je.
(Paul de Blot)

 
Een van mijn vaste activiteiten in de kerstvakantie is: opruimen. Leegte scheppen. Het is een soort instinctmatige drang in mij, eerder dan een weloverwogen plan. M’n bureau moet leeg, anders ga ik niet lekker het nieuwe jaar in. Er zit ook wel logica in: hoe leger het bureau, hoe leger de to-do-lijstjes, des te meer rust in m’n hoofd en des te meer openheid om het nieuwe jaar te ontvangen. Maar het is niet de logica die me ertoe aanzet, het is een irrationele innerlijke drang.

Opruimen gaat ook over: wat doet er voor mij nu toe, en wat niet of niet meer? In dat kader ben ik ook al langere tijd bezig om eens kritisch te kijken naar wat er zoal onze  inbox instroomt aan nieuwsbrieven. Ik zou een halve dagtaak hebben aan het lezen van al die informatie en waarschijnlijk een meer dan volle dagtaak aan het opvolgen van alle welbedoelde adviezen en uitnodigingen daarin. We hebben er dus een aantal vriendelijk afgezegd. Zoals mensen dat bij mij ook doen, en dat is maar goed ook.

Een nieuwsbrief die ik niet zal opzeggen is die van Paul de Blot, hoogleraar business-spiritualiteit op Nyenrode, die met zijn 90 jaar een levendig voorbeeld is van hoe je oud kunt zijn én blij. Toen ik na de vakantie weer aan het werk ging trof ik er weer een aan, en bovenstaand citaat komt daaruit. Tijdens onze laatste mantra-avond voor Kerstmis heb ik de deelnemers uitgenodigd om in een bepaald lied hun dankbaarheid te bezingen over iets van het afgelopen jaar. Dankbaarheid kan heel mooi passen bij het afsluiten van een jaar. Maar dit is misschien nog wel veel beter: het jaar beginnen met dankbaarheid!

Een gebed voor atheïsten?
‘Wie dankbaar is staat open voor de mogelijkheden zonder onhaalbare eisen te stellen’ zo vervolgt de Blot. ‘De dankbare mens beseft de rijkdom van zijn bestaan om er iets moois van te maken, maar is ook in staat te accepteren dat er grenzen zijn. Dankbare mensen zijn in staat elkaar te helpen om tot een symbiotisch  samenspel te komen zoals we in de natuur zien. Dankbare mensen zijn dienstbaar, altijd bereid anderen te helpen.’ 
Die woorden deden me denken aan een uitspraak van Meester Eckhart: ‘Als het enige gebed dat je ooit bidt ’dank je’ is, is dat genoeg.’ Dat is een gebed dat zelfs voor de meest verstokte atheïst toch haalbaar kan zijn, lijkt me.

De essentie van het leven is dat we het ontvangen hebben. Wij zijn vóór al het andere, als begin, als startpunt: ontvankelijke wezens. Als we niet meer ontvangen, al is het alleen al lucht, dan gaan we dood. ‘Adem halen’ is eigenlijk een onjuiste benaming van een proces dat we beter ‘adem krijgen’ zouden kunnen noemen. We zijn ontvankelijke en dus afhankelijke wezens. Dat kan angstig lijken, maar eigenlijk is het genade, pure genade.

Genade stemt vanzelf tot dankbaarheid. Laten we dat maken tot het uitgangspunt voor dit nieuwe jaar! Zodat al wat je verlangt, al wat je je voorneemt, al waar je op hoopt voor dit jaar vertrekt vanuit de overvloed van ons leven, niet vanuit tekort. In de eerste weken van januari zien wij altijd een toestroom van deelnemers aan onze activiteiten. Zijn dat goede voornemens die uitgevoerd worden? Ik denk het. En ik juich het toe, natuurlijk. En ik denk daarbij: als je komt zingen, kom dan omdat je er naar verlangt. Niet omdat het goed voor zou zijn, niet omdat je het niet goed kunt, niet omdat er ergens aan geschaafd moet worden. Dat kan allemaal waar zijn, maar laat het niet de reden zijn van je komst. Kom omdat het tijd is om je verlangen te volgen.

Het allerengst
Deze week kwam er bij ons een aanmelding binnen voor onze leergang Michelangelo, van iemand die heel graag wil, maar het ook heel eng vindt. Ze schreef: ‘dit is van alle enge dingen op aarde (duiken in de diepzee, vertrouwen in de liefde, bungyjumpen, speechen, dingen met naalden, nachtwandelingen door het bos etc etc), wat ik het aller aller aller aller engst vind.’ Wat is dat toch fascinerend hoe steeds weer ons verlangen hand in hand gaat met onze schaamte en onze angst. En wat mooi als er dan een moment komt waarop de angst er nog wel is, maar niet meer de regie in handen heeft. Gezongen zal er worden! Uit puur verlangen, uit pure overvloed, ja, uit pure genade.

Ik wens jou, lezer, een nieuw jaar toe dat vol is van dankbaarheid, van begin tot einde. En als je die dankbaarheid wil opzoeken, en als je die wil delen dan weet je: je bent van harte welkom.

Jan Kortie 

PS
‘Er hing een sfeer van verbroedering en verdieping’, aldus de schrijfster Lisette Thooft, die onze laatste mantra-avond bijwoonde. Ze schreef er een mooi stukje over, in een van de kaders hieronder tref je de link aan. Vrijdag 16 januari is de volgende avond, en het thema dankbaarheid zal daar natuurlijk terugkeren.

 
Het Lied van de Ziel – mantrazingen in Amsterdam

Vrijdag 16 januari a.s. starten we weer met onze mantra-avonden Het Lied van de Ziel in Amsterdam. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar via online reserveren.

Data eerste helft 2015
16 januari, 13 februari , 13 maart, 3 apr (Goede Vrijdag - apart te reserveren), 1 mei en 19 juni. 
Kaarten en abonnementen zijn te reserveren via onze site.

Het Lied van de Ziel elders in het land
Do. 22 jan - Zenderen
Do. 5 maart - Huissen
Vr. 6 maart – Assen
Do. 19 maart - Rotterdam
Wo. 10 juni  - Zeist
 
Zang- en stilteretraite 'Jij Bent Het'  

Onze winterretraite van 20-22 februari 2015 is op dit moment vol. Vermoedelijk komen er nog een paar kamers beschikbaar, je kunt je aanmelden voor de wachtlijst daarvoor via info@jankortie.nl. Daar kun je ook een folder aanvragen. 

In de tweede week van juli (vanaf 6 juli) organiseren we weer een zomerretraite. Daarover meer nieuws in onze volgende nieuwsbrief.
 
Kennismaken met Jan Kortie

Wil je kennis maken met stembevrijding en met Jan Kortie?
Dat kan in Amsterdam, maar ook op allerlei andere plaatsen waar hij, vaak op uitnodiging van anderen, speciale middagen leidt over de essentie van stembevrijding. Die middagen heten ‘Jij Bent Muziek’ en zijn het beste te beschrijven als een wat wonderlijke combinatie van een workshop, een lezing en een meezingconcert. De kans dat je er opgewekt vandaan komt is vrij groot. 

Je bent welkom in Amsterdam op 10 april.
Elders in het land: Jan komt op 22 januari in Zenderen, daarna in Huissen(5/3), Assen (6/3) en Rotterdam (19/3).
Meer informatie: klik hier.
 
Een dag stembevrijding (in kleinere groepen)

Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn onze eendaagse workshops eigenlijk gewoon een aanrader. Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand anders kan jouw lied zingen. Je mag het eng vinden. Maar je mag het ook heerlijk vinden. Of allebei.

Naar Binnen en Naar Buiten in Amsterdam, Breda en Den Haag
Onze klassieker. Al twintig jaar staat deze workshop op ons programma. Meest gehoorde reactie na afloop: ik wist niet dat het zo eenvoudig was. Tal van mensen hebben al ervaren hoe er op één zo'n dag verrassend veel kan gebeuren, hoe ze zichzelf en elkaar kunnen verbazen met hun zingen. 
Meer informatie en data vind je op onze site.
 
Vrouw, Lijf en Stem in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op vrouwen en vrouwelijkheid. Onder leiding van Sarah Jens. Er zijn -vanwege annuleringen- nog twee plaatsen beschikbaar op 14 januari. Meer informatie & data: klik hier.

De Kracht van Zingen,  workshop speciaal voor mannen, in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op mannen en mannelijkheid. Onder leiding van Lambert Mutsaers. Meer informatie: klik hier.

Ont-moeten in Repertoire
Een mooi lied zingen en je dan vrij voelen van druk over hoe het gezongen moet worden, kan dat? 
Kies een lied uit en verwonder je over hoe jij het wil zingen. 
Meer informatie over deze dag in maart, die geleid wordt door Chantal Goossens: klik hier.
 
Leven van Muziek: een dag voor muziekprofessionals o.l.v. Jan Kortie

Als je muziek ook je werk is heb je een prachtig maar zeker niet makkelijk beroep. Je moet dan van alles heel goed kunnen, dat kan druk creëren en spanning. Doe je het ooit goed genoeg? Kan je muziek vrij-uit stromen? Krijgt je publiek je vaardigheden te zien, of jou?
In maart leidt Jan Kortie weer een dag waar je kunt ervaren hoe het is als niet je vaardigheden de dienst uitmaken, maar jij, je talent, je gepassioneerdheid, je liefde voor muziek.
Meer informatie vind je hier.
 
Langere programma's: nieuwe groepen van start

Michelangelo zei ooit: het beeld is al in het marmer aanwezig, ik hoef allen maar het overbodige weg te halen. Dat is een mooie omschrijving van hoe wij tegen zingen aan kijken: je kunt het al, je hoeft alleen maar het overbodige weg te laten. Dat is een intrigerend proces, waar je tot de kern komt van wie jij bent, als (zingend) mens.
Woensdag 4 februari 2015 starten we met een nieuwe groep Michelangelo, door Marjo Brenters liefdevol geleid. Als je meer wilt weten: klik hier.

'Ruimte, Stem en Yoga' laat de deelnemers ervaren hoe werkzaam de combinatie is van yoga en stembevrijding. Zoals de naam al voorspelt: het leidt tot meer ruimte. Chantal Goossens is yogadocente en stembevrijder en heeft een frisse benadering ontwikkeld die het beste uit beide haalt. In januari start de volgende serie, die bestaat uit zes bijeenkomsten van drie uur. Wie daarover meer wil lezen klikt hier.

De eerstvolgende series voor vrouwen 'Voluit Vrouw' en ‘De Stem van Liefde en Angst’ o.l.v. Sarah Jens zijn inmiddels volgeboekt. ‘Voluit Vrouw’ kent een nieuwe groep die in maart start, hier zijn nog enkele plaatsen vrij. Je vindt hier meer informatie.
 
Opleiding tot Stembevrijder ‘Ode an die Freude’: jaargang 11 start in september. 

Als je belangstelling hebt voor onze opleiding of voor het Introductiejaar daarvoor: de nieuwe folder is inmiddels verschenen. Je kunt hem aanvragen via info@jankortie.nl.
Via hetzelfde mailadres kun je je ook aanmelden voor de oriëntatiemiddag over de opleiding en het Introductiejaar daarvoor, die zal plaatsvinden op vrijdagmiddag 13 maart in Amsterdam.
 
Privélessen

Veel van onze activiteiten spelen zich in groepen af, de dynamiek daarvan kan heel behulpzaam zijn. Maar op allerlei momenten kan het juist gepast zijn om in een privéles heel precies te onderzoeken waar jij een stap kunt zetten. Onze docenten geven ook privélessen, in Amsterdam, Breda, Den Haag en Gouda. Als je daarvoor in aanmerking wilt komen mail ons dan via info@jankortie.nl en vertel iets over wat je wilt leren, dan nemen we contact met je op.
 
In de media

* De schrijfster Lisette Thooft nam deel aan Het Lied van de Ziel, vlak voor Kerstmis. Ze schreef een mooie impressie van deze en een aantal andere december-ervaringen in het internet magazine ‘De Bezieling’, je vindt het hier.  
 
* Als je de hele column van Paul de Blot wilt lezen klik dan hier.
 
Agenda
 
Er zijn weer diverse nieuwe data voor activiteiten gepland, je vindt ze in de agenda op onze site.
 
Te koop in onze webwinkel 
 
* 'Het Lied van Het', nieuwste cd + boek van Jan Kortie, over zingen en Het Mysterie ervaren
 
* Het eerste boek van Jan Kortie: 'Jouw ziel wil zingen', over de vreugde van stembevrijding 
 
* CD 1 - Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel
 
* CD 2 - Noyana, cd met boekje
 
* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van de mantra's die Jan Kortie geschreven heeft.
 
Wil je meer informatie over de boeken: klik hier; of over beide eerste cd's en het muziekboekje: klik hier.
 
Leven, niet moeilijk toch? 
 Adem wat in en uit
Gaat echt vanzelf, hoor, het is
Kinderspel

Ach, wat een wonderschoon
Negentigjarenplan
Al wat ik doe is
Ik bid: dankjewel