Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie. 

 

Vrede is als je de weerstand tegen imperfectie opgeeft
Rumi


Het zal je niet ontgaan zijn: Kerstmis nadert. In het dorp waar ik sinds een paar jaar woon uit dat zich in een vrijwel dagelijks groeiende hoeveelheid door lichtjes versierde huizen, bomen, hekken, fietsen, ja, zelfs een verlichte hooimijt ontbreekt niet. Kerstmannetjes in tuinen, op daken, in bomen, arrensleeën in allerlei soorten en maten. De variëteit is groot, ook in smaak, maar dat is zichtbaar iets heel persoonlijks. En laat ik maar eerlijk zijn: wij doen er niet aan mee, maar ik geniet er stiekem enorm van.

Daalt met Kerstmis de vrede neder over deze wereld? En maken we enige kans dat die vrede langer dan een dag duurt? Je hoeft geen cynicus te zijn om daaraan te twijfelen. Wij mensen hebben het moeilijk met vrede. Bovenstaand citaat van Rumi legt dat eigenlijk heel simpel uit. We hebben moeite met vrede omdat we moeite hebben met imperfectie. Het is precies die moeite, die weerstand, die we zullen moeten opgeven.

Dat is op wereldschaal zo, en dat is ook zo op de schaal van ons eigen leven en samenleven. Op wereldschaal lijkt vrede ver weg, maar welbeschouwd zijn er in deze eeuw relatief veel minder oorlogen en gewapende conflicten dan bijvoorbeeld in de middeleeuwen. We boeken vooruitgang, al kun je behoorlijk mismoedig worden als je de krant leest.

Alles, echt alles
Wat betekent vrede voor jou, als je door Rumi’s ogen naar je eigen leven kijkt? Waar kun jij geen vrede mee sluiten? Welke onvolmaaktheid in jouw leven, welke onvolmaaktheid in anderen moet toch echt eerst overwonnen worden? 
Vorige week woonde ik de uitvaartmis bij van een tante. Ik houd van dat soort aangelegenheden, waar je elkaar kunt ontmoeten rond het mysterie van leven en dood. Er valt altijd iets te leren van hoe de overledene is omgegaan met dat mysterie, er is wellicht een mooi lied, een mooie tekst, een inspirerend ritueel. Bij deze gelegenheid trof mij een bijna terloops bijzinnetje van de voorganger, waarin hij God benoemde als: alles in allen. Dat vond ik bijzonder mooi gezegd. Alles in allen. Stel je toch eens voor dat alles in mij, alles in jou, alles in onze geliefden, en alles in degenen die we niet kunnen liefhebben, dat dat alles goddelijk is. Ja, iedere keer als we die gedachte kunnen toelaten is vrede voelbaar. God is dan dus niet alleen maar het Hoogste, het Hogere, en daarmee vrijwel onbereikbaar ver weg. God is alles. Dat is een heel ander beeld dan ik vroeger geleerd heb, maar ik ben er blij mee. Dat is toch ook het mooie van leven in deze tijd, waarin we woorden als God, geloven en bidden opnieuw kunnen definiëren, we kunnen ze eigenlijk opnieuw open maken.

Een paar weken geleden kreeg ik plotseling inspiratie voor een nieuw lied, een nieuwe mantra. Plotseling is hier echt het gepaste woord. Het drong zich namelijk aan me op terwijl ik eigenlijk met een heel ander lied bezig was, een lied dat zich al maanden in de conceptiefase bevindt. Maar dit nieuwe lied stond in een half uur op papier, en dezelfde avond zongen we het. En nu denk ik: het gaat precies over dit thema: God als alles in allen. De tekst bevat drie woorden uit drie verschillende tradities: Ohm - Shalom - Salaam. De woorden Shalom en Salaam betekenen natuurlijk allebei vrede, in respectievelijk het Hebreeuws en het Arabisch. Maar wat doet dat Ohm daarbij? Ohm is niet zomaar een klank, Ohm is de oerklank. Dat is dus: de klank van het begin, de klank waarmee alles begon. Wat een ontzagwekkende gedachte is dat toch, dat alles wat er nu is, die onbevattelijke verscheidenheid die we kennen, op één moment begonnen is. Dan moet het dus wel één zijn, dan moet het wezenlijk allemaal met elkaar verbonden en in harmonie zijn.

Ja, het kan
Die harmonie kunnen wij er lang niet altijd meer in zien. Maar zingend kunnen we er iets van ervaren, op de beste momenten kunnen we er zelfs door gegrepen en geroerd voelen en weten: het is waar. Alles hoort erbij, iedereen hoort erbij, ik hoor erbij, met alles in mij. Die momenten zijn zo hoopvol, dan kunnen we voelen: ja, het kan, ja, het bestaat. Als daar met Kerstmis iets meer kans op is dan op andere dagen dan zeg ik: leve Kerstmis. En kom maar op met die kerstversiering.

Vrijdag aanstaande is het laatste Lied van de Ziel van dit jaar in Amsterdam, en dat vindt weer plaats in de Duif (ook al een symbool voor de vrede). We zullen natuurlijk de vrede bezingen en wie weet zelfs wel ervaren.

Je bent van harte welkom. Om niet te zeggen: U zijt wellekome. Met alles.

Jan Kortie
 
 
Het Lied van de Ziel – mantrazingen in Amsterdam

Aanstaande vrijdag 19 december is de speciale kerst-editie van Het Lied van de Ziel in de Duif in Amsterdam.
De laatste kaarten zijn nog verkrijgbaar via online reserveren

Data eerste helft 2015
16 januari, 13 februari , 13 maart, 3 april (Goede Vrijdag), 1 mei en 19 juni. 
Kaarten en abonnementen zijn te reserveren via onze site.

Het Lied van de Ziel elders in het land
Do. 22 januari - Zenderen
Do. 5 maart - Huissen
Vr. 6 maart - Assen
Wo. 10 juni  - Zeist
 
Het Magische Lied - mantrazingen voor kinderen - op 21 december in Amsterdam

Mantrazingen is ook met kinderen heel speciaal. We hebben dat een aantal keer georganiseerd onder de naam 'Het Magische Lied’. Chantal Goossens, die dat leidde, heeft besloten ermee te stoppen. Tot onze vreugde zijn er twee andere stembevrijders die deze activiteit willen overnemen: Annemarie Kat en Suzanne Uleman. Zij gaan dat onder hun eigen vlag doen, zowel in Amsterdam als in Amersfoort, en wij bevelen het graag van harte aan.

De eerstvolgende keer is zondag 21 december in Amsterdam, voor meer informatie: klik hier.
 
Zang- en stilteretraite Jij Bent Het,  20-22 februari 2015

Drie dagen zang en stilte in de winter
We zijn stil, we gaan naar binnen.
We zingen. Eenvoudige mantra’s uit allerlei culturen. 
We zijn weer stil.
We zingen.
We eten, wandelen, in stilte.
We zingen. Verstild en uitbundig.
We warmen ons aan het vuur.
We zingen.
We zijn stil.
We reflecteren.
We zingen.

We worden leeg.
We worden vol.

Terug naar de bron.
Op weg naar een nieuwe lente.

Wil je meer weten, kijk dan op onze site. Of vraag de folder aan via info@jankortie.nl.
Er zijn nog beperkt plaatsen beschikbaar.
 
Kennismaken met Jan Kortie

Wil je kennis maken met stembevrijding en met Jan Kortie?
Dat kan in Amsterdam, maar ook op allerlei andere plaatsen waar hij, vaak op uitnodiging van anderen, speciale middagen leidt over de essentie van stembevrijding. Die middagen heten ‘Jij Bent Muziek’ en zijn het beste te beschrijven als een wat wonderlijke combinatie van een workshop, een lezing en een meezingconcert. De kans dat je er opgewekt vandaan komt is vrij groot. 

Je bent welkom in Amsterdam op 10 april.
Elders in het land kan het op 22 januari in Zenderen, daarna volgen  o.a. Huissen en Assen. De middag wordt vaak gevolgd door een mantra-avond Het Lied van de Ziel in dezelfde plaats, waarvoor  je je apart kunt aanmelden. 
Meer informatie: klik hier
 
Een dag stembevrijding (in kleinere groepen)

Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn onze eendaagse workshops eigenlijk gewoon een aanrader. Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand anders kan jouw lied zingen.

Naar Binnen en Naar Buiten in Amsterdam, Breda en Den Haag
Onze klassieker. Al twintig jaar staat deze workshop op ons programma. Meest gehoorde reactie na afloop: ik wist niet dat het zo eenvoudig was. Tal van mensen hebben al ervaren hoe er op één zo'n dag verrassend veel kan gebeuren, hoe ze zichzelf en elkaar kunnen verbazen met hun zingen. 
Meer informatie en data vind je op onze site.

Vrouw, Lijf en Stem in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op vrouwen en vrouwelijkheid. Onder leiding van Sarah Jens. Meer informatie & data: klik hier.

De Kracht van Zingen, workshop speciaal voor mannen, in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op mannen en mannelijkheid. Onder leiding van Lambert Mutsaers. Meer informatie: klik hier.

Ont-moeten in Repertoire
Een mooi lied zingen en je dan vrij voelen van druk over hoe het gezongen moet worden, kan dat? Bij het zingen van repertoire kan het heel lastig zijn om het beoogde resultaat los te laten. Maar het lied is natuurlijk bedoeld als een middel. Om contact te maken over wat er in jou leeft en wil zingen.
Daarover gaat deze dag, die geleid wordt door Chantal Goossens. Kies een lied uit en verwonder je over hoe jij het wil zingen.
Meer informatie over deze dag in maart: klik hier.
 
Leven van Muziek: een dag voor muziekprofessionals o.l.v. Jan Kortie

Als je muziek ook je werk is heb je een prachtig maar zeker niet makkelijk beroep. Je moet dan van alles heel goed kunnen, dat kan druk creëren en spanning. Kan daarin je muziek nog vrij-uit stromen? En krijgt je publiek dan je vaardigheden te zien, of jou?
Op maandag 30 maart leidt Jan Kortie weer een dag waar je kunt ervaren hoe het is als niet je vaardigheden de dienst uitmaken, maar jij, je talent, je gepassioneerdheid, je liefde voor muziek.
Meer informatie: klik hier.
 
Langere programma's: nieuwe groepen van start

'Michelangelo' is een wonderlijke naam voor een leergang in stembevrijding. Inmiddels is dit programma niet meer weg te denken uit ons aanbod. Korte inhoud: in zeven bijeenkomsten komen tot de kern van jouw zingen en de rest leren weglaten. 
Woensdag 4 februari 2015 starten we met een nieuwe groep, door Marjo Brenters liefdevol geleid. Als je meer wilt weten: klik hier.

'Voluit Vrouw' bieden we ook al heel wat jaren aan en is eigenlijk altijd vol. Dat zal te maken hebben met de uitnodigende leiding van Sarah Jens. De serie die in januari start is inmiddels vol maar in maart start er weer een groep, daarin zijn nog enkele plaatsen vrij. Je vindt hier meer informatie.

'Ruimte, Stem en Yoga' is een nieuwere loot aan de boom en laat de deelnemers ervaren hoe werkzaam de combinatie is van yoga en stembevrijding. Zoals de naam al voorspelt: het leidt tot meer ruimte. Chantal Goossens is yogadocente en stembevrijder en heeft een frisse benadering ontwikkeld die het beste uit beide haalt. In januari start de volgende serie. Wie daarover meer wil lezen klikt hier.

‘De Stem van Liefde en Angst’ is een vervolggroep o.l.v. Sarah Jens. Het is een vervolg op ‘Voluit Vrouw’, maar staat ook open voor andere vrouwen die al eerder een meerdaags programma (Opleiding / Introductiejaar / Michelangelo) hebben gevolgd. Meer informatie: klik hier.
 
Opleiding tot stembevrijder ‘Ode an die Freude’

Als je belangstelling hebt voor onze opleiding of voor het Introductiejaar daarvoor: de nieuwe folder zal verschijnen in januari.  Deze kun je nu alvast aanvragen via info@jankortie.nl. Je bent ook welkom op de oriëntatiemiddag daarvoor, die zal plaatsvinden op vrijdagmiddag 13 maart. Je kunt je daarvoor aanmelden via info@jankortie.nl
 
Privélessen

Veel van onze activiteiten spelen zich in groepen af, de dynamiek daarvan kan heel behulpzaam zijn. Maar op allerlei momenten kan het juist gepast zijn om in een privéles heel precies te onderzoeken waar jij een stap kunt zetten. Onze docenten geven ook privélessen, in Amsterdam, Breda, Den Haag en Gouda. Als je daarvoor in aanmerking wilt komen mail ons dan via info@jankortie.nl en vertel iets over wat je wilt leren, dan nemen we contact met je op.
 
Laten we heilige plaatsen creëren

Onder deze titel biedt het magazine Vruchtbare Aarde (nr. 2-2014) een mooie impressie van 'Het Lied van Het', ons dit jaar verschenen boek-met-cd. Tegelijk biedt het een aardig 'inkijkje' in onze mantra-avonden Het Lied van de Ziel. Klik hier om het te lezen.
 
Agenda
 
Er zijn weer diverse nieuwe data voor activiteiten gepland, je vindt ze in de agenda op onze site.
 
Te koop in onze webwinkel 
 
* 'Het Lied van Het', nieuwste cd + boek van Jan Kortie, over zingen en Het Mysterie ervaren
 
* Het eerste boek van Jan Kortie: 'Jouw ziel wil zingen', over de vreugde van stembevrijding 
 
* CD 1 - Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel
 
* CD 2 - Noyana, cd met boekje
 
* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van de mantra's die Jan Kortie geschreven heeft.
 
Wil je meer informatie over de boeken: klik hier; of over beide eerste cd's en het muziekboekje: klik hier.
 
 
Kerststerren, kerstlichtjes
Kerstbroden, kerstkaarten
Kerstballen, kerstengel
Hoog in de boom

Zing nu maar mee met ons
Kerstoratorium:
Alles in Allen!
Ohm, Salaam, Shalom!