Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie. 

 
 
Hoe vind je jouw eigen weg? 
Heel simpel, maar bepaald niet gemakkelijk: 
door trouw te blijven aan dat wat je ooit gelukkig gestemd heeft.
Gerard Visser

 
Doorgaans schrijf ik deze column op de zondag die voorafgaat aan het Lied van de Ziel op vrijdag. Maar dit keer lukte me dat niet. Het was mooi weer, en ik besloot mezelf vrij te geven. Ik ben in de tuin gaan werken. Ook 's avonds kwam het er niet van, want toen bezochten we met het hele gezin een theatervoorstelling. Ik had een heerlijke dag. En gesnoeide wilgen. Maar geen column.
 
En dat is maar goed ook, want nu kan ik je vertellen over een leuke vraag die ik maandag kreeg, tijdens een dag met professionele musici. Het was een heel boeiende dag, ik kwam er zeer vervuld van thuis. Een van de deelnemers vroeg mij in een pauze of het nou makkelijker is een geschoolde professional uit zijn of haar ziel te laten zingen dan wel juist iemand die denkt niet te kunnen zingen. Ik wist meteen: de laatste. De vragenstelster leek dat trouwens ook al te vermoeden.
 
Eigenlijk is het ook niet moeilijk te begrijpen. Als je een bestaan als musicus op wilt bouwen heb je (naast doorzettingsvermogen) twee dingen heel hard nodig. Op de eerste plaats talent. En op de tweede plaats vaardigheden. Talent is een zielskwaliteit. Je hebt het of je hebt het niet. Je bent zanger, violist, artiest. Of je bent het niet, in wezen. Dan ben je iets anders. Talent kun je niet aanleren. Je kunt het trouwens ook niet afleren. Je talent blijft je hele leven bij je, en het blijft volstrekt intact in alle omstandigheden. Je kunt overigens wel heel veel leren over hoe, wanneer en aan wie je je talent wel of niet kunt geven.
 
Vaardigheden daarentegen kun je aanleren. Je komt dan terecht in de wereld van oefenen, technieken, methodes, discipline. Je komt er wellicht taaiheid tegen en weerstand, en hopelijk ook bevrediging en vervulling. Je vergroot je vermogen, je leert, je ontdekt. Iets wat je eerst niet kon kun je ineens wel. En als je het vaak genoeg doet gaat het mogelijk zelfs op een gegeven moment schijnbaar vanzelf. Terwijl talent verkeert in een wereld van zijn (het is er gewoon), gaat het hier om de wereld van kunnen. En daar komen we ook ons niet-kunnen tegen. We vergroten ons vermogen, maar worden onvermijdelijk ook geconfronteerd met onze onmacht. En terwijl ons talent onvergelijkbaar is met dat van alle anderen (geen twee zangers zijn in wezen hetzelfde), lenen onze vaardigheden zich juist zeer voor vergelijking. En je snapt: vergelijking wordt binnen de kortste keren beoordeling. En omdat beoordeling voor sommigen kan leiden tot afwijzing leidt het bij iedereen tot angst voor afwijzing. 
 
Vergeten, massaal vergeten
En nu komen we op het cruciale punt. De wereld van het kunnen en niet-kunnen heeft een enorme zuigkracht. Ons onderwijs, onze cultuur, ja, onze hele samenleving lijdt daaronder. We staan steeds onder druk om zo goed mogelijk uit die vergelijking, die beoordeling te komen. Heel veel aandacht gaat dus naar het opschroeven van ons kunnen. Zelfs onze economie is daarop gebouwd. Wie niet goed genoeg is dreigt buiten de boot te vallen. We leven in een angstcultuur. Dat is zo onaangenaam dat we aan alle kanten trachten onzekerheid uit te bannen en de boel te controleren. En het ergste is: we kunnen ons niet meer voorstellen dat het anders zou kunnen zijn. We zijn massaal vergeten wie we in wezen zijn: getalenteerde zielen die in overvloed liefde te geven hebben. 
 
Het meest gehoorde verlangen op zo'n dag met musici is: de controle kunnen loslaten. Overgave. Daar begint muziek namelijk pas te leven. Daar komt scherp het spanningsveld in beeld: de professional die zich met veel oefening enorme vaardigheden heeft verworven (en nodig heeft!) moet nou juist die vaardigheden even laten voor wat ze zijn om zich over te geven aan de muziek van de ziel. Die groots is, onbevattelijk, zich niet laat vastleggen, maar zich wel laat verklanken. En precies daar heeft degene die geen enkele zangscholing heeft het makkelijker. Wie geen vaardigheid heeft, heeft minder controle-mogelijkheid.
 
Een onbedwingbare reflex
Is controle dan verkeerd? Nee, natuurlijk niet. Iedereen die een auto bestuurt wens ik de nodige controle toe. Maar soms zit hij je geluk in de weg. En dan wil je er dus vanaf. Dan helpt het om het wezen van controle te begrijpen: het is een reflex. Het is een onbedwingbaar iets. Je zit in je controle voor je het in de gaten hebt. Je kunt er niets aan doen, echt niet, het overkomt je gewoon. Het heeft mij zelf erg geholpen om dat te gaan zien. Wat wél kan: je ervan bewust worden, achteraf. Telkens weer. En dan te voelen hoe dat is, om de angst te voelen die eronder verborgen zit. En ook: je bewust te worden van de momenten dat de controle er niet is. De overgave te voelen, de ruimte die daarmee gepaard gaat. Zeg maar: je geluk. Ook telkens weer.

Dat bewustzijn is de sleutelfactor. Dat brengt ons bij het citaat bovenaan deze column. Het komt uit een essay van de filosoof Gerard Visser over de ziel, en beschrijft de visie van Nietzsche. Je vindt je eigen weg door helemaal te vertrouwen op dat wat je gelukkig maakt. Je vindt je weg in je muziek ook op die manier: door te voelen. Hé, dit is lekker. Of juist niet. Deze toon maakt me gelukkig. Misschien niet blijvend, maar nu wel. Kun je daar trouw aan blijven? Wie zich zo, van toon tot toon, opent voor z'n ervaring, opent zich eigenlijk voor wie hij in wezen is. 
 
Als je de moed hebt om die weg te gaan kan jouw muziek zich ontvouwen. En als je dan ook nog het talent hebt om musicus te zijn, ja, dan gaat de hemel open. Zo'n moment is alle worsteling waard die eraan vooraf kan gaan. Voor de zanger én voor de luisteraar.
 
Kom gerust als jij daar ook iets van wilt ervaren, of je een doorgewinterde musicus bent of een muzikaal onbeschreven blad. Het is ook voor jou weggelegd.
 
Je bent van harte welkom.
 
Jan Kortie

PS
Vorig jaar hebben we al eens jullie medewerking gevraagd bij het vinden van een pand. We hebben het nog niet gevonden, maar onze zoektocht verlegd. Nu is de vraag: waar vinden we nieuwe kantoorruimte? Je tips zijn zeer welkom, hieronder lees je er meer over.

  
Het Lied van de Ziel – mantrazingen in Amsterdam

Aanstaande vrijdag 28 november  is weer onze mantra-avond Het Lied van de Ziel in Amsterdam. 
Er zijn nog kaarten verkrijgbaar via online reserveren
Op 19 december, de laatste vrijdag voor Kerstmis, sluiten we het jaar traditiegetrouw af in de Duif aan de Prinsengracht. Wacht niet te lang met het reserveren van kaarten daarvoor, de kaartverkoop voor die avond gaat behoorlijk hard. Reserveren: klik hier.

Data eerste helft 2015
16 januari, 13 februari, 13 maart, 3 april (Goede Vrijdag), 1 mei en 19 juni.

Het Lied van de Ziel elders in het land
Wo. 10 december – Zeist
Do. 22 jan - Zenderen
Do. 5 maart - Huissen
Vr. 6 maart - Assen
  
Zang- en stilteretraite 'Jij Bent Het',  20-22 februari 2015
Drie dagen zang en stilte in de winter.
 
We zijn stil, we gaan naar binnen.
We zingen. Eenvoudige mantra’s uit allerlei culturen. 
We zijn weer stil.
We zingen.
We eten, wandelen, in stilte.
We zingen. Verstild en uitbundig.
We warmen ons aan het vuur.
We zingen.
We zijn stil.
We reflecteren.
We zingen.

We worden leeg.
We worden vol.

Terug naar de bron.
Op weg naar een nieuwe lente.

Wil je meer weten, kijk dan op onze site. Of vraag de folder aan via info@jankortie.nl.
 
Kennismaken met Jan Kortie

Wil je kennis maken met stembevrijding en met Jan Kortie?
Dat kan in Amsterdam, maar ook op allerlei andere plaatsen waar hij, vaak op uitnodiging van anderen, speciale middagen leidt over de essentie van stembevrijding. Die middagen heten ‘Jij Bent Muziek’ en zijn het beste te beschrijven als een wat wonderlijke combinatie van een workshop, een lezing en een meezingconcert. De kans dat je er opgewekt vandaan komt is vrij groot. 

Je bent welkom in Amsterdam op 10 april.
Elders in het land kan het op 10 december in Zeist, en daarna in Zenderen, Assen en Huissen. De middag wordt vaak gevolgd door een mantra-avond Het Lied van de Ziel in dezelfde plaats, waar je je apart voor kunt aanmelden. 
Meer informatie: klik hier.
 
Een dag stembevrijding (in kleinere groepen)

Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn onze eendaagse workshops eigenlijk gewoon een aanrader. Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand anders kan jouw lied zingen.

'Naar Binnen en Naar Buiten' in Amsterdam, Breda en Den Haag
Onze klassieker. Al twintig jaar staat deze workshop op ons programma. Meest gehoorde reactie na afloop: ik wist niet dat het zo eenvoudig was. Tal van mensen hebben al ervaren hoe er op één zo'n dag verrassend veel kan gebeuren, hoe ze zichzelf en elkaar kunnen verbazen met hun zingen. 
Meer informatie en data vind je op onze site.

'Vrouw, Lijf en Stem' in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op vrouwen en vrouwelijkheid. Onder leiding van Sarah Jens. Meer informatie & data: klik hier.

'De Kracht van Zingen', workshop speciaal voor mannen, in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op mannen en mannelijkheid. Onder leiding van Lambert Mutsaers. Meer informatie: klik hier.

'Ont-moeten in Repertoire'
Een mooi lied zingen en je dan vrij voelen van druk over hoe het gezongen moet worden, kan dat? Bij het zingen van repertoire kan het heel lastig zijn om het beoogde resultaat los te laten. Maar het lied is natuurlijk bedoeld als een middel. Om contact te maken over wat er in jou leeft en wil zingen.
Daarover gaat deze dag, die geleid wordt door Chantal Goossens. Kies een lied uit en verwonder je over hoe jij het wil zingen.
Meer informatie over deze dag in maart: klik hier.
 
'Leven van Muziek': een dag voor muziekprofessionals o.l.v. Jan Kortie

Heeft de bovenstaande column je nieuwsgierigheid gewekt en ben je zelf musicus? Op maandag 30 maart leidt Jan Kortie weer een dag waar je kunt ervaren hoe het is als je je vaardigheden in dienst te stelt van je talent, in plaats van andersom. Meer informatie: klik hier.
 
Langere programma's: nieuwe groepen van start

'Michelangelo' is een wonderlijke naam voor een leergang in stembevrijding. Inmiddels is dit programma niet meer weg te denken in ons aanbod. Korte inhoud: in zeven bijeenkomsten komen tot de kern van jouw zingen en de rest leren weglaten. 
Woensdag 4 februari 2015 starten we met een nieuwe groep, door Marjo Brenters liefdevol geleid.
Als je meer wilt weten: klik hier.

'Voluit Vrouw' bieden we ook al heel wat jaren aan en is eigenlijk altijd vol. Dat zal te maken hebben met de uitnodigende leiding van Sarah Jens. Zowel in januari als in maart start ze een nieuwe groep, je vindt hier meer informatie.

'Ruimte, Stem en Yoga' is een nieuwere loot aan de boom en laat de deelnemers ervaren hoe werkzaam de combinatie is van yoga en stembevrijding. Zoals de naam al voorspelt: het leidt tot meer ruimte. Chantal Goossens is yogadocente en stembevrijder en heeft een frisse benadering ontwikkeld die het beste uit beide haalt. In januari start de volgende serie. Wie daarover meer wil lezen klikt hier.
 
De Stem van Liefde en Angst’ is een nieuwe vervolggroep o.l.v. Sarah Jens. Het is een vervolg op ‘Voluit Vrouw’, maar staat ook open voor andere vrouwen die al eerder een meerdaags programma (Opleiding / Introductiejaar/ Michelangelo) hebben gevolgd. Meer informatie: klik hier.
 
Opleiding tot stembevrijder ‘Ode an die Freude’

Als je belangstelling hebt voor onze opleiding of voor het Introductiejaar daarvoor: de nieuwe folder zal verschijnen in januari. Je bent ook welkom op de oriëntatiemiddag daarvoor, die zal plaatsvinden op vrijdag 13 maart. Je kunt je daarvoor aanmelden via info@jankortie.nl
 
Privélessen

Veel van onze activiteiten spelen zich in groepen af, de dynamiek daarvan kan heel behulpzaam zijn. Maar op allerlei momenten kan het juist gepast zijn om in een privéles heel precies te onderzoeken waar jij een stap kunt zetten. Onze docenten geven ook privélessen, in Amsterdam, Breda, Den Haag en Gouda. Als je daarvoor in aanmerking wilt komen mail ons dan via info@jankortie.nl en vertel iets over wat je wilt leren, dan nemen we contact met je op.
 
Agenda
 
Er zijn weer diverse nieuwe data voor activiteiten gepland, je vindt ze in de agenda op onze site.
 
Te koop in onze webwinkel 
 
* 'Het Lied van Het', nieuwste cd + boek van Jan Kortie
 
* Het eerste boek van Jan Kortie: 'Jouw ziel wil zingen'. 
 
* CD 1 - Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel
 
* CD 2 - Noyana, cd met boekje
 
* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van de mantra's die Jan Kortie geschreven heeft.
 
Wilt u meer informatie over de boeken: klik hier of van beide eerste cd's en informatie over het muziekboekje: klik hier.
 
Kantoorruimte gezocht

Vorig jaar zijn we op zoek gegaan naar een ‘eigen’ pand waar we onderdak zouden kunnen vinden voor onze activiteiten én voor ons kantoor. We hebben die ruimte niet gevonden en hebben de zoektocht op een lager pitje gezet, een eigen pand lijkt op dit moment niet haalbaar.

Op dit moment concentreren we onze inspanningen op het vinden van een nieuw kantoor. We hebben twee á drie ruimtes nodig, samen 60-100 m2 groot. Bij voorkeur in een pand waar pianospel en zang niet storend zijn voor de buren. We zoeken in Amsterdam (Centrum, Oost, West en Noord).
Heb jij tips?

We staan overigens nog steeds wel open voor de mogelijkheid om met onze activiteiten in te trekken in een groter pand met gelijksoortige activiteiten, dat we dan niet zelf beheren.
 
Ach, die controle steeds
Hoe zou ik wensen, toch
Dat ik mij aan mijn
Muziek overgaf

Echter, zo leert ons de 
Reflexologica
Niets helpt, je komt er gewoon
Niet van af