Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie. 

 
 
Humor is about imperfection
John Cleese
 

Het kan je vrijwel niet ontgaan zijn: John Cleese was vorige week in ons land. Om zijn autobiografie te promoten. Of, zoals hij zelf zegt: om de alimentatie te kunnen betalen die hij aan zijn derde ex-vrouw verschuldigd is. Op de dag dat we deze nieuwsbrief verzenden wordt hij 75 en de noodzaak om geld te verdienen maakt hem nog steeds heel productief en reislustig.

Een interview met Cleese bevat altijd een aantal uiterst nauwkeurig geformuleerde anekdotes, die vrijwel steeds én gênant én geestig zijn. Maar daar blijft het nooit bij. Cleese heeft ook altijd opmerkingen die inspireren, tot nadenken stemmen. Over humor, over creativiteit, over mens zijn. Hij is een komiek die zich zeer bewust is van de heilzame en verbindende werking die lachen heeft, en daar serieus over kan praten om vervolgens in een giechelige lach uit te barsten.

Humor gaat dus over imperfectie, zegt Cleese. ‘Over Christus kun je niet grappig zijn’, hoorde ik hem zeggen. Over diens volgelingen wel, weet iedereen die ‘Life of Brian’ gezien heeft, maar die volgelingen zijn dan ook onvolmaakt. Godfried Bomans definieerde humor als ‘overwonnen droefheid’. Lachen is zonder twijfel een van de allerfijnste sensaties die er bestaan. Wie helemaal gegrepen wordt door de humor ergens van en z’n lachen niet hoeft in te houden kent een moment van diepe vreugde,  ontspanning, zorgeloosheid, verwondering, opluchting, ruimte. Dat lachen is, als we Cleese en Bomans mogen geloven, dus ten diepste verbonden met dat waar we mee worstelen, waar we ook eigenlijk het liefst van af zouden willen. Want wie wil nou onvolmaakt zijn, of verdrietig?

Wie van humor houdt, mag dus dankbaar zijn voor de imperfectie die eigen is aan dit aardse bestaan. Als Basil Fawlty zich keurig had gehouden aan wat hij op de hotelschool had geleerd dan hadden wij veel gemist. En als wij niets in hem zouden kunnen herkennen zouden we er ook niet om lachen. Het is humor die ons op allerlei momenten verzoent met onze eigen imperfectie en met die van onze medemens. Humor relativeert én relateert.

En zo is het ook met muziek
Muziek gaat ook over imperfectie. Muziek verzoent ons met onszelf en met elkaar. Tenminste: dat kan. Maar dan moeten we wel een hobbel nemen: we moeten onszelf, ons leven en elkaar niet zo terribly serious nemen. Dat is nog helemaal niet zo gemakkelijk, want we leven in een cultuur waarin het serieuze erg wordt overgewaardeerd.

Omgaan met onze eigen imperfectie is voor ieder van ons een klus, maar voor musici, zeker voor klassieke musici, kan het a hell of a job zijn. Ik kreeg ooit een professioneel violiste op les die een zeer getroebleerde verhouding had gekregen met haar instrument. Na een burn out had ze haar viool niet meer aangeraakt, ze durfde niet meer. ‘Dus je speelt nooit meer?’ vroeg ik. Ze antwoordde: ‘Nee, ik studeer nooit meer’. Ik verbaasde me enorm over dat antwoord. Niet omdat ze nooit meer muziek maakte, maar omdat bij haar het woord ‘spelen’ kennelijk synoniem geworden was met 'studeren'. Onbevangen spelen bestond voor haar niet meer, alleen serieus studeren. Nou heb ik niets tegen studeren, het is heel nodig en kan trouwens ook heel vervullend zijn. Maar muziek kan niet beginnen met studeren, het begint met spelen. Het begint met plezier, met passie, met vervoering, met ontroering, met opgaan in iets groters. Daar eindigt het trouwens ook, wat mij betreft. Tussen die twee momenten in is studeren heel gepast.

Maar wij maken het onze musici niet makkelijk in onze cultuur. De druk van het moeten presteren, van het geen fouten mogen maken, ja, van het volmaakt moeten zijn begint al op het conservatorium en eindigt dan misschien wel nooit meer. Anner Bijlsma, de grote Nederlandse cellist, kan vanwege fysieke beperkingen niet meer spelen. Of hij dat niet enorm miste, werd hem onlangs in een interview gevraagd. Nee, zei hij, hij was vooral opgelucht dat hij nooit meer hoefde presteren. En hij haalde een uitspraak aan van zijn collega Pablo Casals die een keer tijdens een bergwandeling een steen op z'n hand kreeg en zich ook onmiddellijk bevrijd voelde van de druk die hem kennelijk altijd vergezelde.
Wat kun je doen als je onder die druk geplet dreigt te worden? Mijn suggestie is: leg de lat veel lager. Leg hem enorm laag, lager nog dan een klein drempeltje. Hoe? Ga improviseren. Laat dus om te beginnen alle bestaande muziek los. Laat ook als start alle melodie los, alle ritmiek, alle harmonie. Begin met niets. Wordt stil. Haal adem en voel daarin dat jij nu leeft. En leg dat leven dan in de eerste toon die je blijkt te gaan spelen. Beluister die toon, verwonder je over die toon, open je ervoor. En dan is je reis begonnen, met die simpele, maar o, zo belangrijke eerste stap, die helemaal van jou is.

Nog even terug naar Cleese
John Cleese zei deze week nog iets heel behartigenswaardigs wat ons hier van dienst kan zijn. Alle creativiteit, zei hij, komt voort uit het onbewuste. Dat komt alleen tot ons als we ons open stellen daarvoor, als we beschikbaar zijn. Dat vereist dat je jezelf terug trekt, computer uit, mobiel uit, geen afleiding. Leeg worden, niks doen. Blocnote bij de hand voor het geval zich gedachten opdringen die je niet wilt vergeten (o, ik moet hem nog bellen, haar nog mailen, dit nog kopen, dat nog lezen), die schrijf je dan op, zodat je er niet meteen iets mee hoeft.

Je hoeft geen top-comedian of professioneel musicus te zijn om bij deze tips baat te hebben, ze zijn voor ons allen bruikbaar. 
Leeg worden. De lat laag leggen. Onvolmaaktheid toelaten. Dan kan humor komen, dan kan muziek gaan stromen, dan kunnen er wonderen gebeuren.

Hoe het met die violiste is afgelopen? Ze speelt weer. Ze studeert weer. Ze treedt weer op. En dat alles op haar manier. Dat ging niet zonder slag of stoot, het was een heel proces. Maar daar gaat het precies om: dat proces is leven. Het lijkt allemaal heel onvolmaakt. Maar dat is het natuurlijk niet. Het is hooguit: onaf. Zoals jij en ik onaf zijn. Dat betekent dat we nog iets voor de boeg hebben.

Als in dat proces onze paden zich kruisen dan ben je van harte welkom.

Jan Kortie 

PS
Rond Allerzielen gedenken we jaarlijks dierbare overledenen door een aantal van hun namen te zingen bij Het Lied van de Ziel. Dat doen we vrijdag a.s. ook weer.

'Het Lied van de Ziel' – mantrazingen in Amsterdam

Aanstaande vrijdag 31 oktober  is weer onze mantra-avond Het Lied van de Ziel in Amsterdam. Deze avond staat deels in het teken van Allerzielen.
Er zijn nog kaarten verkrijgbaar via online reserveren.

De volgende avonden zijn op 28 november en 19 december 2014. Reserveren: klik hier.

Data eerste helft 2015
16 januari, 13 februari , 13 maart, 3 april (Goede Vrijdag), 1 mei en 19 juni.

'Het Lied van de Ziel' elders in het land
Wo. 29 oktober 2014 - Warmenhuizen 
Do. 13 november 2014 - Huissen 
Vr. 14 november 2014 - Groningen  
Wo. 19 november 2014 - Haarlem  
Wo. 10 december 2014 - Zeist
Do. 22 jan 2015 - Zenderen (nadere informatie volgt)
Do. 5 maart 2015 - Assen
Vr. 6 maart 2015 - Huissen 
 
Kennismaken met Jan Kortie

Wil je kennis maken met stembevrijding en met Jan Kortie?
Dat kan in Amsterdam, maar ook op allerlei andere plaatsen waar hij, vaak op uitnodiging van anderen, speciale middagen leidt over de essentie van stembevrijding. Die middagen heten ‘Jij Bent Muziek’ en zijn het beste te beschrijven als een wat wonderlijke combinatie van een workshop, een lezing en een meezingconcert. De kans dat je er opgewekt vandaan komt is vrij groot. 
De middag wordt steeds gevolgd door een mantra-avond Het Lied van de Ziel in dezelfde plaats, waar je je apart voor kunt aanmelden. 

De eerstvolgende gelegenheid is in Amsterdam op vrijdagmiddag 31 oktober, daarna volgen o.m. Huissen, Groningen, Zeist, Zenderen en Assen. Meer informatie: klik hier.
 
Zang- en stilteretraite 'Jij Bent Het', februari 2015

Drie dagen doorbrengen in zang en in stilte, lijkt je dat wat? 
Van vrijdagochtend 20 t/m zondagmiddag 22 februari trekken we ons terug in kasteel de Berckt in Baarlo. Dit weekend valt aan het begin van de veertigdagentijd. Een periode die bedoeld is om onszelf leeg te maken, ons te ontdoen van wat ons niet (meer) dient, zodat we klaar zijn voor het licht van het nieuwe leven, het nieuwe voorjaar.
De retraite wordt geleid door Jan Kortie, die zich voor deze gelegenheid omringd weet door een ervaren staf van vier docenten.
We sturen je graag de folder toe. Je kunt 'm aanvragen via info@jankortie.nl.
 
Workshop voor muziekprofessionals: 'Leven van Muziek', 24 november 2014

Ben jij professioneel musicus? En speel je nog onbevangen? Of studeer je vooral? Hoe verhoudt musiceren op (hoog) niveau zich voor jou met genieten? Kun je verwachtingen en normen loslaten? 
In deze workshop ‘Leven van Muziek’ o.l.v. Jan Kortie komen zangers en instrumentalisten bij elkaar om te (leren) improviseren en zich zo op een dieper niveau te verbinden met de muzikale bron van binnen. Sommigen komen één keer, sommigen blijven terugkomen. Want er is altijd weer een stap te zetten.

De eerstvolgende vindt plaats op 24 november a.s. Meer informatie: klik hier.
 
Een dag stembevrijding (in kleinere groepen)

Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn onze eendaagse workshops eigenlijk gewoon een aanrader. Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand anders kan jouw lied zingen.

'Naar Binnen en Naar Buiten' in Amsterdam, Breda en Den Haag
Onze klassieker. Al twintig jaar staat deze workshop op ons programma. Meest gehoorde reactie na afloop: ik wist niet dat het zo eenvoudig was. Tal van mensen hebben al ervaren hoe er op één zo'n dag verrassend veel kan gebeuren, hoe ze zichzelf en elkaar kunnen verbazen met hun zingen. 
Meer informatie en data vind je op onze site.

'Vrouw, Lijf en Stem' in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op vrouwen en vrouwelijkheid. Onder leiding van Sarah Jens. Meer informatie & data: klik hier.

'De Kracht van Zingen', workshop voor mannen, in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op mannen en mannelijkheid. Onder leiding van Lambert Mutsaers. Meer informatie: klik hier.

'Ont-moeten in Repertoire' in Amsterdam
Een mooi lied zingen en je dan vrij voelen van druk over hoe het gezongen moet worden, kan dat? Bij het zingen van repertoire kan het heel lastig zijn om het beoogde resultaat los te laten. Maar het lied is natuurlijk bedoeld als een middel. Om contact te maken over wat er in jou leeft en wil zingen.
Daarover gaat deze dag, die geleid wordt door Chantal Goossens. Kies een lied uit en verwonder je over hoe jij het wil zingen. Meer informatie over deze dag in maart: klik hier.
 
Weekend 'De Vogel en Het Hoogste Lied': 7-9 november

In een weekend intensief met elkaar werken kun je natuurlijk meer verdieping bereiken. Op 7, 8 en 9 november organiseren we weer een zangweekend o.l.v. Chantal Goossens. Bedoeld voor iedereen die het verlangen voelt om zich te laten horen en daar een stap, wellicht zelfs een moedige stap in wil zetten. Klik hier voor meer informatie
 
Langere programma's: nieuwe groepen van start

'Michelangelo' is een wonderlijke naam voor een leergang in stembevrijding. Inmiddels is dit programma niet meer weg te denken in ons aanbod. Korte inhoud: in zeven bijeenkomsten komen tot de kern van jouw zingen en de rest leren weglaten. 
Woensdag 4 februari 2015 starten we met een nieuwe groep, door Marjo Brenters vakbekwaam geleid. Als je meer wilt weten: klik hier.

'Voluit Vrouw' bieden we ook al heel wat jaren aan en is eigenlijk altijd vol. Dat zal te maken hebben met de integere leiding van Sarah Jens. Zowel in januari als in maart start ze een nieuwe groep, je vindt hier meer informatie.

'Ruimte, Stem en Yoga' is een nieuwere loot aan de boom en laat de deelnemers ervaren hoe werkzaam de combinatie is van yoga en stembevrijding. Zoals de naam al voorspelt: het leidt tot meer ruimte. Chantal Goossens is yogadocente en stembevrijder en heeft een frisse benadering ontwikkeld die het beste uit beide haalt. In januari start de volgende serie. Wie daarover meer wil lezen klikt hier.
 
Privélessen

Veel van onze activiteiten spelen zich in groepen af, de dynamiek daarvan kan heel behulpzaam zijn. Maar op allerlei momenten kan het juist gepast zijn om in een privéles heel precies te onderzoeken waar jij een stap kunt zetten. Onze docenten geven ook privélessen, in Amsterdam, Breda, Den Haag en Gouda. Als je daarvoor in aanmerking wilt komen mail ons dan via info@jankortie.nl en vertel iets over wat je wilt leren, dan nemen we contact met je op.
 
'Het Lied van Het', boek en cd, wil je een voorproefje?

Diverse bladen hebben inmiddels aandacht besteed aan deze nieuwe boek&cd combi van Jan Kortie. 
In het blad ‘Geloven Onderweg’ is een bewerkte versie van een van de hoofdstukken als artikel opgenomen. Wil je het lezen? Klik dan hier.

Het Lied van Het mag zich verheugen in een warme ontvangst, en daar zijn we heel blij mee. Wie van de columns in deze nieuwsbrieven geniet zal ook van het boek genieten. En wie graag de nieuwste mantra’s van Het Lied van de Ziel thuis mee wil zingen zal z’n hart ophalen. Op de cd staan ‘Kosi R’vaya’, ‘Amor, amor’, ‘Metta’, ‘E Mokonzi’ en nog zeven andere mantra’s, met begeleiding van piano en viool. En in het boek vind je behalve inspirerende woorden ook foto’s waar je stil van wordt. 
Meer informatie vind je hier.
  
Agenda 

Er zijn weer diverse nieuwe data voor activiteiten gepland, je vindt ze in de agenda op onze website.
 
Te koop in onze webwinkel 
 
* 'Het Lied van Het', nieuwste cd + boek van Jan Kortie
 
* Het eerste boek van Jan Kortie: 'Jouw ziel wil zingen'. 
 
* CD 1 - Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel
 
* CD 2 - Noyana, cd met boekje
 
* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van de mantra's die Jan Kortie geschreven heeft.
 
Wilt u meer informatie over de boeken: klik hier. Voor meer informatie over beide eerste cd's en informatie over het muziekboekje: klik hier.
 
 Alimentatietour
Cleese op z'n praatstoel, dus
Luister naar hem
Het is zeker geen straf

Mensen, vergeet toch dat
Perfectionistische
Wij zijn compleet
En volledig onaf