Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie. 

 
  
Je bent pas volkomen toegankelijk als je vol leegte bent.
Georges Simenon


Wees een schepsel, word een schepper!
Ja, ik val vandaag maar met de deur in huis, samen met Rumi van wie dit zinnetje afkomstig is. Deze column wil je aanmoedigen om in volle creativiteit door het leven te gaan. Je bent geschapen, ooit, ergens, en nu ben je een individu zoals er geen tweede bestaat en ook nooit meer zal bestaan. ’Wees een schepsel’ betekent : verwonder je maar over dat mysterie, want dat is het toch? ’Word een schepper’ wil die verwondering transformeren tot daden. Creëer!  

Zingen is een creatief proces. Altijd. Ook als je een bestaand lied op dezelfde manier zingt als je gewend bent, dan nog is het een daad van schepping. Ook al is het de tachtigste keer, het is nu toch ook de eerste en enige keer. Precies zoals nu zal het nooit meer klinken. Maar de vraag is wel: durf je het zo te beleven? En wat vergt dat?

In het citaat boven deze column verwoordt Simenon de kern van het scheppingsproces: er kan pas iets tot je komen als je zelf leeg bent. Ofwel: niet bezet. Je kunt ook zeggen: aanwezig. Het woord ’toegankelijk’  kun je natuurlijk ook breder opvatten: niet alleen voor inspiratie ben je pas open als je ’vol leegte’ bent, ook voor de medemens. 

Ik laat nog een andere schrijver aan het woord: Oek de Jong. ’Elke schrijver probeert zich terug te trekken uit de dingen, hij maakt hoofd en gemoed zoveel mogelijk leeg, hij wacht, hij aarzelt, hij deinst terug, hij zoekt uitvluchten, hij vreest die toestand van niet-weten, waarin hij immers de controle zal verliezen (….)’. Maar dan kan er een moment van verlossing komen. ’Iets anders neemt het over. Elke geïnspireerde schrijver is een ’niet-weter’’. En dan haalt hij een mooie vergelijking aan: ‘De zon moet wel schijnen zodra de hemel zonder wolken is’.

Leve de nitwit
Precies zo werkt het creatieve proces dat zingen is. Elke geïnspireerde zanger is ook een niet-weter. We hoeven ’alleen maar’ de wolken te laten verdwijnen, voor het schijnen van de zon hoeven we niet te zorgen. Hoe doen we dat, hoe komen we in leegte? Wel, door uit de veelheid te stappen. Heb jij ook zo’n druk leven? Goeie kans dat dat zo is, want we leven in een cultuur van veelheid. Veel werk, veel mogelijkheden, veel afleiding, veel facebookvrienden, veel verwachtingen, veel informatie en nog veel, veel meer. Ons leven is vol met veelheid. Wat iets heel anders is dan de vervulling, de volheid die we eigenlijk zoeken.

De grootste vijand van creativiteit is veelheid, want in veelheid verdwalen we, raken we onze oriëntatie kwijt. Zingen biedt ons daarin een unieke oefenmogelijkheid. Je kunt maar één toon tegelijk zingen. En al wat je hoeft te doen is: je daartoe beperken. Met je volle aandacht zijn bij de toon die je nu zingt. Dat betekent ook: niet weten en ook niet hoeven weten wat de volgende toon is en wanneer die komt. Daarin komen volheid en leegte samen.

Word schepper. Niet af en toe, maar steeds. Toon voor toon. Het is vandaag 29 september, de feestdag van de aartsengel Michaël, patroon van de artiesten. En van o.a. bakkers, bankiers, hoedenmakers, soldaten, zieken, stervenden, en van de Oekraïne – dit is nog maar een kleine selectie - als Michaël niet een engel was maar een mens dan had hij het stervensdruk. Michaël betekent in het Hebreeuws: ’wie als God’. Ook dat klinkt in mijn oren als een aansporing om schepper te zijn.

Leeg, het nieuwe vol
Laten we dus leeg worden. Misschien door eerst even stil te zijn, of door al ademend in ons lijf af te dalen. En dan ineens kunnen we helemaal samenvallen met dit creatieve proces. We gaan zingen, toon voor toon. We zingen onszelf uit en worden nog leger. Vervuld van leegte, vervuld van ontvankelijkheid, vervuld van wat we ontvangen. Vervuld van liefde, die als een zon in ons schijnt en waar we niets voor hoeven doen.

Kom maar oefenen in leegte als je wilt. Stembevrijding is daar een prachtige manier voor. Wil je daar wel eens van proeven? Vrijdag a.s. is er een opgewekte kennismakingsmiddag, waar je je eerste stappen kunt zetten. En ’s avonds zingen we het Lied van de Ziel, om nog leger te worden. Want wat is er vervullender dan dat? 

En hieronder vind je nog veel meer mogelijkheden.
Je bent van harte welkom.

Jan Kortie

PS
In de zomer hielden we onze eerste zangretraite. Dat beviel zo goed dat we nu ook een wat kortere wintervariant gaan organiseren, een weekend in februari. En in de zomer volgt dan weer de langere versie.
 
 
Het Lied van de Ziel – mantrazingen in Amsterdam

Vrijdag 3 oktober a.s. is weer onze mantra-avond Het Lied van de Ziel in Amsterdam. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar via online reserveren.

De volgende avonden zijn op 31 oktober, 28 november en 19 december 2014.

Besparen? Neem een abonnement!
Ben je van plan om vaker dan 3x naar Het Lied van de Ziel in Amsterdam te komen, dan kun je nog een abonnement nemen. Je bent dan goedkoper uit en bovendien ben je altijd verzekerd van een plaats. Te koop via online reserveren of op 3 oktober ’s avonds in Amsterdam. 

Het Lied van de Ziel elders in het land
Do.  9 oktober  - Rotterdam  
Wo. 29 oktober  - Warmenhuizen 
Do. 13 november - Huissen 
Vr. 14 november - Groningen   
Wo. 19 november -  Haarlem  
Wo. 10 december - Zeist
In 2015 staan mantra-avonden in o.m. Zenderen en Assen in de planning, data volgen zo spoedig mogelijk.

Het Magische Lied, in Amsterdam en Amersfoort
Binnenkort is er weer mantrazingen speciaal voor kinderen: op zondag 12 oktober in Amsterdam.
Meer informatie kun je hier vinden. Je leest daar ook over een vergelijkbaar initiatief in Amersfoort. 
 
Kennismaken met Jan Kortie

Wil je kennis maken met stembevrijding en met Jan Kortie?
Dat kan in Amsterdam, maar ook op allerlei andere plaatsen waar hij, vaak op uitnodiging van anderen, speciale middagen leidt over de essentie van stembevrijding. Die middagen heten ‘Jij Bent Muziek’ en zijn het beste te beschrijven als een wat wonderlijke combinatie van een workshop, een lezing en een meezingconcert. De kans dat je er opgewekt vandaan komt is vrij groot. 
Vaak wordt zo’n middag gevolgd door een mantra-avond Het Lied van de Ziel in dezelfde plaats, waar je je apart voor kunt aanmelden. 

De eerstvolgende gelegenheid is in Amsterdam op vrijdagmiddag 3 oktober, daarna volgen o.m. Rotterdam, Huissen, Groningen en Zeist. Meer informatie: klik hier.
 
Zang- en stilteretraite Jij Bent Het 
 
Drie dagen doorbrengen in zang en in stilte, lijkt je dat wat? 
Van vrijdagochtend 20 t/m zondagmiddag 22 februari trekken we ons terug in kasteel de Berckt in Baarlo. Dit weekend valt aan het begin van de veertigdagentijd. Een periode die bedoeld is om onszelf leeg te maken, ons te ontdoen van wat ons niet (meer) dient, zodat we klaar zijn voor het licht van het nieuwe leven, het nieuwe voorjaar.
We sturen je graag de folder toe, je kunt hem aanvragen via info@jankortie.nl.
 
Een dag stembevrijding (in kleinere groepen)

Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn onze eendaagse workshops eigenlijk gewoon een aanrader. Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand anders kan jouw lied zingen.

Naar Binnen en Naar Buiten in Amsterdam, Breda en Den Haag
Onze klassieker. Al twintig jaar staat deze workshop op ons programma. Meest gehoorde reactie na afloop: ik wist niet dat het zo eenvoudig was. Tal van mensen hebben al ervaren hoe er op één zo'n dag al verrassend veel kan gebeuren, hoe ze zichzelf en elkaar kunnen verbazen met hun zingen. 
De eerstvolgende in Amsterdam is op 27 oktober. Meer informatie en data vind je op onze site.

Vrouw, Lijf en Stem in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op vrouwen en vrouwelijkheid. Onder leiding van Sarah Jens. Meer informatie & data: klik hier.

De Kracht van Zingen, workshop speciaal voor mannen, in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op mannen en mannelijkheid. Onder leiding van Lambert Mutsaers. Op zaterdag 4 oktober a.s. Meer informatie: klik hier.
 
Ont-moeten in Repertoire o.l.v. Chantal Goossens 
Tijdens deze dag verkennen we wat de principes van stembevrijding voor jou kunnen betekenen als je een bestaand lied wilt zingen. De dag wordt geleid door Chantal Goossens, die stembevrijder is geworden, maar daarvoor als zangeres gewerkt heeft. Meer informatie: klik hier.
 
Een dag voor professionele musici: Leven van Muziek

Jan Kortie leidt een paar keer per jaar een dag speciaal voor musici. Het is fantastisch om musicus te zijn, maar zeker niet gemakkelijk. Je bent getalenteerd en gepassioneerd. Maar ben je ook bestand tegen de druk van het moeten presteren? Kun je dan blijven voelen wat jij te geven hebt, of raak je verstrikt in hoe het lijkt te horen?
Een dag met gelijkgestemden om je weer op een dieper niveau te verbinden met de bron van jouw muziek.
Op maandag 24 november in Amsterdam. Aanmelden via info@jankortie.nl.
 
Weekend De Vogel en Het Hoogste Lied

In een weekend intensief met elkaar werken kun je natuurlijk meer verdieping bereiken. Op 7, 8 en 9 november organiseren we weer een zangweekend o.l.v. Chantal Goossens. Bedoeld voor iedereen die het verlangen voelt om zich te laten horen en daar een stap, wellicht zelfs een moedige stap in wil zetten.
Klik hier voor meer informatie. 
 
Langere programma’s vol, nieuwe groepen in 2015 van start

De programma’s 'Michelangelo', 'Ruimte, Stem en Yoga' en 'Voluit Vrouw' die dit najaar gepland staan, zijn inmiddels vol. Nieuwe groepen starten in januari. 

Voor onze opleidingsgroepen geldt hetzelfde, de nieuwe jaargang daarvan start weer in september 2015.
 
Jan Kortie in de media

Op 5 september, de dag dat ons Lied van de Ziel seizoen startte, benoemde het Parool Jan Kortie tot ‘Amsterdammer van de dag’. Je kunt het artikeltje hier lezen.

Twee weken later was Jan te gast in het Radio 2 programma ‘Simone’s Songlines’. Het ging over stembevrijding natuurlijk, maar ook over wat economen van muziek kunnen leren. Met tussendoor muziek, o.a. Jan's keuze: 'Don't let me be misunderstood'. Je kunt het hier beluisteren (vanaf 17:50).
 
Het Lied van Het, boek en cd

Diverse bladen hebben inmiddels aandacht besteed aan onze nieuwe boek&cd combi van Jan Kortie, op onze site kun je daarvan e.e.a. lezen. 
Het Lied van Het mag zich verheugen in een warme ontvangst, en daar zijn we heel blij mee. Wie van de columns in deze nieuwsbrieven geniet of met plezier het eerste boek van Jan Kortie gelezen heeft, zal ook van dit boek genieten. En wie graag de nieuwste mantra’s van Het Lied van de Ziel thuis mee wil zingen zal z’n hart ophalen. Op de cd staan ‘Kosi R’vaya’, ‘Amor, amor’, ‘Metta’, ‘E Mokonzi’ en nog zeven andere mantra’s, met begeleiding van piano en viool. En in het boek vind je behalve inspirerende woorden ook foto’s waar je stil van wordt. 
Meer informatie vind je hier.
 
Agenda 

Er zijn weer diverse nieuwe data voor activiteiten gepland, je vindt ze in de agenda op onze website.
 
Te koop in onze webwinkel 
 
* 'Het Lied van Het', nieuwste cd + boek van Jan Kortie
 
* Het eerste boek van Jan Kortie: 'Jouw ziel wil zingen'. 
 
* CD 1 - Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel
 
* CD 2 - Noyana, cd met boekje
 
* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van de mantra's die Jan Kortie geschreven heeft.
 
Wilt u meer informatie over de boeken: klik hier of van beide eerste cd's en informatie over het muziekboekje: klik hier.
 
 
Rumi en Michaël
Simenon, Oek de Jong
Prachtige line up
Voor scheppingsverhaal

Leve de nitwit die
Ledigheidshalleve
Vol gaat voor niets
Als het hoogst’ ideaal