Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie

 

 Ik ben niet bang dat ik in herhaling verval. 
Ik ben niet bang dat ik in herhaling verval.
Ik ben niet bang dat ik in herhaling verval.
Kamagurka
 
 
 
Ik trap er zelf steeds weer in: denken dat ik te weinig tijd heb. Terwijl dat welbeschouwd een heel vreemde gedachte is. En zelfs een nogal schadelijke, want hij creëert druk, spanning, haast. Maar ja, ik ben een kind van mijn tijd. En we leven in een tijd die enorm gefocust is op tekort.

Het is natuurlijk helemaal niet mogelijk om tekort aan tijd te hebben. De tijd is niet iets wat we kunnen bezitten, we kunnen er geen voorraad van aanleggen. Het is een stroom, die ons per definitie door de vingers glipt. Je zou ook kunnen zeggen: we krijgen steeds weer nieuwe tijd. Zolang als het duurt. De enige vraag die telt is dan: ben ik helemaal aanwezig om die tijd te beleven, of verdoe ik de tijd? Leef ik de tijd of dood ik de tijd?

De tijd echt volop beleven vergt een dapper soort van overgave. Want het betekent: niet bezig zijn met een ander moment dan nu. Niet bang zijn voor wat er komen gaat, voor wat de uitkomst is van wat ik nu doe. En het betekent dus ook: dankbaar zijn voor dit moment en alles wat het geeft. Maar ja, ik zei het al, ik ben natuurlijk ook geďnfecteerd door de tijdsgeest. En die doet een enorm appel op angst. Angst voor het tekort, angst voor een toekomst met een tekort. We beveiligen ons suf! Met verzekeringen, met protocollen, met afspraken, met camera’s, met detectoren, met regels, met garanties, met toezichthouders en handhavers. En, dat is een treurige maar eigenlijk ook heel humoristische gedachte: dat kost allemaal handenvol geld en eindeloos veel tijd. 

De tijd zal het leren
Hoe kunnen we de stap maken van angst naar vertrouwen? In ieder geval niet door controle, dat is wel zeker. We zullen moeten loslaten. Ben jij, ben ik bereid om te onthechten? De tijd is daarin een wijze leermeester. Want de tijd leert ons: niets op deze aarde blijft onveranderd. Alles wat jij nu om je heen ziet zal ooit verdwijnen. Je kunt je verzetten, of je kunt meebewegen. Vorige week bracht ik een paar dagen door op een mij dierbare plek waar ik al jaren graag kom en die ophoudt te bestaan. Zeer tot mijn spijt. Op de laatste ochtend van mijn verblijf werd ik wakker en wist ineens: het is alleen maar een vorm die verdwijnt. Vormen moeten verdwijnen. Alleen zo kan er ruimte voor iets nieuws komen. Dat is de functie van de tijd: dat er iets nieuws kan gebeuren, steeds weer.

En dat is een van de kostbare lessen die muziek ons kan leren. Want muziek is, net als tijd, een stroom die tot je komt. Probeer de stroom niet te controleren, dat kan niet. Probeer de stroom ook niet te beoordelen, maar oefen je slechts in erin aanwezig te zijn, de stroom door je heen te laten gaan. Telkens weer nieuw, geen toon gelijk aan een andere. Wees niet bang voor herhaling, want de tijd herhaalt zich nooit. Wees niet bang voor herhaling, want muziek herhaalt zich nooit.

Zingen is hierin misschien wel de beste en de meest vreugdevolle oefening die we tot onze beschikking hebben. Je stem brengt je meteen in het hier en nu. En als je daar dan bent aangeland, jouw toon zingt, je melodie zich laat vormen, dan zie je steeds weer: iedere toon eindigt, ieder lied sterft, iedere vorm verdwijnt. Maar de muziek gaat door. Je haalt adem, daar kun je zelfs alle tijd voor nemen. De stroom gaat door.

Kom maar ervaren wat dat voor jou betekent. Kun je de onvolmaakte toon die je zojuist zong achter je laten of probeer je hem nog te repareren? Kun je je verwonderen over de melodie die gaat komen of ben je hem al aan het plannen?  Laat de tijd z’n werk doen, ook als het niet meteen wil vlotten, blijf er net zo lang bij tot je vrijuit jouw lied zingt. En geniet ervan dat jij een stem hebt zoals er geen tweede is. Geniet, want niet genieten is eigenlijk zonde van de tijd. 

Je bent van harte welkom.
Jan Kortie 

 
Het Lied van Het, boek en cd

"Ik luister bijna iedere dag naar een paar liederen” zei iemand vorige week.
"Ik lees dagelijks een paar bladzijden” mailde een ander.

Het Lied van Het mag zich verheugen in een warme ontvangst, en daar zijn we heel blij mee. Wie van de columns in deze nieuwsbrieven geniet, zal ook van het boek genieten. Net als wie graag de nieuwste mantra’s van Het Lied van de Ziel thuis mee wil zingen. 

Op de cd: ‘Kosi R’vaya’, ‘Amor, amor’, ‘Metta’, ‘E Mokonzi’ en nog zeven andere mantra’s, met begeleiding van piano en viool. En in het boek foto’s waar je stil van wordt. 

Meer informatie vind je hier.
 
Het Lied van de Ziel – mantrazingen in Amsterdam

A.s. vrijdag 16 mei is Het Lied van de Ziel weer gewoon in de Amstelkerk. Er zijn nog kaarten beschikbaar, online reserveren: klik hier.

Voor de zomer komen we nog eenmaal bij elkaar: op vrijdagavond 27 juni 2014.

Data na de zomervakantie
5 september, 3 oktober, 31 oktober, 21 november en 19 december 2014. 

Elders in het land
Je kunt ook mantra’s zingen met Jan Kortie op 
vr. 4 juli in Uffelte (onder voorbehoud, informatie volgt op www.soulsinging.net).

Het Magische Lied
Op zondag 12 oktober is er weer mantrazingen speciaal voor kinderen. Meer informatie.
 
Jij Bent Het 
Zang-retraite o.l.v. Jan Kortie 7-12 juli  – Nog slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar

Eigenlijk is het een paradoxaal woord: zangretraite. Zingen is: naar buiten komen. Retraite is: terugtrekken. Die paradox zal centraal staan deze dagen. We trekken ons terug uit de buitenwereld met geen ander doel dan: meer ruimte te geven aan de bron van onze muziek. Waar het wonder telkens weer te vinden is, en waar wij het niet helemaal in de hand hebben. Waar muziek mystiek wordt en mystiek muziek. Niet te begrijpen, maar wel te ervaren.

We gaan zingen en stil zijn. We zingen mantra's, zoals bij Het Lied van de Ziel. En we zijn stil. We zingen, ook improviserend. En we zijn stil. En we zingen. We reflecteren, we laten ons inspireren, we oefenen verwondering. We gaan de natuur in. We zijn stil. En we zingen. Zodat we aan het einde van de week opgewekt weer de wereld in kunnen stappen.

Wil je meer weten? Je kunt de folder aanvragen via info@jankortie.nl.
 
Jij Bent Muziek, een middag met Jan Kortie

Een opgewekte middag met Jan Kortie, waarin een wereld voor je open kan gaan. Het is een mengeling van een workshop, een lezing en een concert. Het is vrolijk en ontroerend, stil en uitbundig. Op 4 juni  a.s. in Rotterdam en 11 juni in Zeist en - onder voorbehoud - op 4 juli in Uffelte. Voor meer informatie: klik hier.
 
Eendaagse activiteiten in kleinere groepen

Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn onze eendaagse workshops eigenlijk gewoon een aanrader. Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand kan jouw lied zingen.

Naar Binnen en Naar Buiten, in Amsterdam, Breda en Den Haag
Velen hebben al ervaren hoe er op één zo'n dag al verrassend veel kan gebeuren, hoe ze zichzelf en elkaar kunnen verbazen met hun zingen. Workshops stembevrijding onder leiding van een van onze bekwame en liefdevolle docenten. Meer informatie: klik hier. De eerstvolgende workshops zijn op:
* ma. 19 mei in Amsterdam, docent: Sarah Jens
* zo. 22 juni in Breda, docent: Marjo Brenters 
* zo. 29 juni in Den Haag, docent: Chantal Goossens

A.s. zaterdag: de Kracht van Zingen, een mannenworkshop 
Werkende mannen, niet-werkende mannen. Zingende mannen en nog niet zingende mannen. Mannelijke mannen en vrouwelijke mannen. Krachtige mannen en kwetsbare mannen. Een workshop onder de uitnodigende begeleiding van Lambert Mutsaers. In Amsterdam op za. 17 mei. Meer informatie: klik hier.

Workshop Ontmoeting, repertoire zingen o.l.v. Chantal Goossens
Als je een lied zingt, wie is dan de baas? Het lied, dat op een bepaalde manier moet worden gezongen? Of jij, die jouw verhaal wil vertellen? Wat gebeurt er in de ontmoeting van jou en het lied, in de ontmoeting van jou en de luisteraars?
Om contact te maken met je lied doet alles, wat er zich in het moment in jou bevindt, er toe. We gaan deze dag op een stembevrijdende manier aan de slag met een lied dat je zelf gekozen hebt. 
In Amsterdam, op vr. 27 juni. Meer weten: klik hier.

Met de Muziek Mee o.l.v. Mariëtte Reitsma: dansen en zingen
Mariette Reitsma is stembevrijder en biodanzadocent. Sinds ze haar opleiding bij ons heeft afgerond heeft ze geëxperimenteerd met de combinatie van zingen en dansen. En daar is 'Met de muziek mee’ uit voortgekomen. 
Het gaat deze dag niet over het aanleren van bepaalde danspasjes of zangtechnieken. Het gaat wel om je vrij en plezierig te voelen in je bewegingen op muziek en in je stem. En natuurlijk word je daar met zachtmoedigheid in begeleid en toe uitgenodigd door Mariette.
In Amsterdam, op vr. 13 juni. Meer informatie: klik hier
      
Leven van Muziek, een dag voor professionele musici, o.l.v. Jan Kortie 

Het is een buitenkans om je brood te verdienen met muziek. En het is een hele klus. Er is druk, competitie, beoordeling. Je talent heeft mogelijk heel wat te stellen met een voortdurend knagend gevoel van nooit-goed-genoeg. Hoe ga je daarmee om? Hoe houd je contact met de stroom van muziek in jezelf als de verwachtingen van de buitenwereld dictaten lijken te worden? Kan jouw Muziek vrij Leven? Een dag met zielsverwanten, waar je weer eens kunt ervaren hoe het is om te musiceren zonder na te hoeven denken.
In Amsterdam op maandag 16 juni, meer informatie vind je hier
 
Stembevrijder worden?

In september 2014 gaat de 10e jaargang van Ode an die Freude, onze Opleiding tot Stembevrijder van start. Ook van het Introductiejaar daarvoor begint er weer een  nieuwe groep. 
Huist er een stembevrijder in jou? Vraag dan de uitgebreide folder aan via info@jankortie.nl.  

Let op: de aanmeldingsprocedure is in volle gang, het is raadzaam niet te wachten met je aanmelding.
 
Leergang Michelangelo start 1 oktober a.s.

‘Michelangelo’ is een intensieve zangleergang. Zo genoemd vanwege de uitspraak van deze kunstenaar die vaststelde dat hij om een mooi beeld te maken alleen maar hoefde weg te halen wat overbodig was. Dat is met zingen ook zo! En zingen is een prachtige oefening. Om het leven te laten stromen in ons, om ons steeds weer opnieuw te verbinden met wie we in wezen zijn.
Op 1 oktober starten we met een nieuwe leergang, onder de uitnodigende begeleiding van Marjo Brenters. De nieuwe folder is klaar, je kunt hem aanvragen via info@jankortie.nl.
 
Weekend De Vogel en Het Hoogste Lied

Het zangweekend o.l.v. Chantal Goossens in mei is volgeboekt.  In het najaar heb je een herkansing: van 7 t/m 9 november vindt er opnieuw zo’n weekend plaats. 
Meer informatie vind je hier.
  
Agenda 

Kijk voor alle actuele data in de agenda op onze website.
 
Te koop in onze webwinkel 
 
* 'Het Lied van Het', nieuwste cd + boek van Jan Kortie
 
* Het eerste boek van Jan Kortie: 'Jouw ziel wil zingen'. 
 
* CD 1 - Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel
 
* CD 2 - Noyana, cd met boekje
 
* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van de mantra's die Jan Kortie geschreven heeft.
 
Wilt u meer informatie over de boeken: klik hier of van beide eerste cd's en informatie over het muziekboekje: klik hier.
 
 
Druk, druk, druk, haast, haast, haast
Lijstjes, verplichtingen
Planningen, stressen, 
Gezweet en gezwoeg

Tijd is een stroom met een 
Duizelingwekkende
Eenvoud: het Nu is juist
Altijd genoeg