Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie

 
"Voordat je spreekt moet je je altijd afvragen:
Is dit waar?
Is dit vriendelijk?
Is dit nodig?"
(Soefi-gezegde)


Zo’n tien jaar geleden volgde ik de Pulsar Academie, een opleiding waar ik van alles leerde over de mens. Over mijzelf dus, over leerlingschap, over leraarschap, en over hoe blijvende verandering tot stand komt. En hoewel de opleiding helemaal niet over zingen ging leerde ik er wel van alles over zingen. Het was daar dat ik op het woord stembevrijding kwam. En het was daar dat ik voor het eerst kon benoemen dat ik me realiseerde dat ik geen dirigent, zangleraar, stemcoach, stemtherapeut, trainer of coach ben, maar stembevrijder. Want dat ene woord dekt de lading veel beter dan al die andere.

Het was ook daar dat ik besloot om een opleiding te gaan opzetten. Niet om weer een nieuwe methodiek toe te voegen aan alle reeds bestaande zangtechnieken. Stembevrijding is geen methode. Stembevrijding is een verlangen. Een verlangen dat universeel is, dat mensen met elkaar delen. We verlangen er allemaal naar om gehoord te worden, om onze stem in vrijheid te laten horen, en om waarheid en liefde in pure schoonheid te bezingen.

Sindsdien ben ik vele malen teruggekeerd naar Laag Zuthem (in de buurt van Zwolle), waar Pulsar zetelt op een mooi landgoed. Ik kan er leerling zijn, ik vind er voeding.  Die voeding komt ook wekelijks mijn digitale brievenbus binnen in de vorm van een weekthema. Deze week is dat het gezegde boven deze nieuwsbrief. Ik ging mij meteen voorstellen hoe het zou zijn als we ons allemaal aan dit voorschrift zouden houden. Kun je voor je zien wat het zou betekenen in de Tweede Kamer, op de tv, in het verkeer?

In allerlei omstandigheden zou het raadzaam zijn om je dit gezegde te herinneren. Maar laten we reëel zijn: we vergeten dat natuurlijk keer op keer. Ik denk dat het dan ook al heel behulpzaam is om achteraf te oefenen: was dit waar, vriendelijk, nodig? Niet om je vervolgens bezwaard te voelen als het niet aan al die criteria voldoet, maar om te leren, om bewust te worden. Al doe je het maar één keer per dag, dan is het al winst: je hebt iets geleerd.

En voor zingen geldt natuurlijk hetzelfde. Daarover gaat stembevrijding immers: je ware, vriendelijke, om niet te zeggen: liefdevolle zelf naar buiten brengen. Daarbij is de vraag: ‘is dit nodig?’ reuze behulpzaam. Want als we alle onnodige tonen zouden schrappen komen we uit waar we wezen willen: onze pure muziek, ons mooiste lied. Dus voor zingen is mijn suggestie: begin met dat laatste voorschrift, schrap het onnodige. Schrap alles wat alleen maar opvulsel is, ruis, ingewikkeldheid. Laat je niet afleiden door alles wat eigenlijk buitenkant, oppervlakkigheid, schijn is. Weet je niet zeker hoe je het onderscheid moeten maken? Word dan stil. Wacht. Wees waakzaam. Adem net wat dieper. Spits je innerlijke oor. En volsta vervolgens met het minimum: als er stilte is, is één toon potentieel al een openbaring.

In de katholieke traditie waarin ik ben opgegroeid heet deze week voor Pasen de Stille Week. Kun jij deze week de stilte toelaten? Wachten, waakzaam zijn, wie weet zelfs bidden? 'Wachet und betet'..... je muziek zal er wel bij varen. Voor de vijftiende keer zullen we dit jaar onze speciale Goede Vrijdag mantra-avond beleven, die eerder begint, langer duurt en nog wat stiller is. En als je nog uitvoeriger wil vertoeven in de magie van stilte en zingen dan wil je misschien wel meedoen met onze zangretraite?

Je bent van harte welkom.

Jan Kortie

PS
Vorige week is ‘Het Lied van Het’, onze nieuwste uitgave, boek & cd, 
zeer feestelijk ten doop gehouden. De afgelopen dagen bereikten ons de eerste reacties van lezers/luisteraars /meezingers, en daar werden we heel blij van. Dank dus!

 
Het Lied van de Ziel – mantrazingen in Amsterdam

A.s. vrijdag 18 april is er weer de speciale Goede Vrijdag editie van Het Lied van de Ziel in Amsterdam. De opbrengst  van deze avond doneren wij traditiegetrouw aan een goed doel, een ook dit jaar is dat Musicians without Borders: www.musicianswithoutborders.org. Reserveren: klik hier.

Let op: afwijkende tijden en locatie
We zingen vrijdag een half uur langer dan normaal: van 19.30 tot 22.00 uur, de deuren gaan om 18.45 uur open. En op deze avond zitten we op een andere locatie: de Posthoornkerk.

Data voor de zomer en ná de zomer
- 16 mei en 27 juni 2014
- 5 september, 3 en 31 oktober, 21 november en 19 december 2014.

Elders in het land
Je kunt ook mantra’s zingen met Jan Kortie op
vr. 9 mei 2014 in Zwolle
wo. 4 juni in Rotterdam
wo. 11 juni in Zeist

 
Jij Bent Het
Zang-retraite o.l.v. Jan Kortie


Eigenlijk is het een paradoxaal woord: zangretraite. Zingen is: naar buiten komen. Retraite is: terugtrekken. Die paradox zal centraal staan deze dagen. We trekken ons terug uit de buitenwereld met geen ander doel dan: meer ruimte te geven aan de bron van onze muziek. Waar het wonder telkens weer te vinden is, en waar wij het niet helemaal in de hand hebben. Waar muziek mystiek wordt en mystiek muziek. Niet te begrijpen, maar wel te ervaren.

We gaan zingen en stil zijn. We zingen mantra's, zoals bij Het Lied van de Ziel. En we zijn stil. We zingen, ook improviserend. En we zijn stil. En we zingen. We reflecteren, we laten ons inspireren, we oefenen verwondering. We gaan de natuur in. We zijn stil. En we zingen. Zodat we aan het einde opgewekt weer de wereld in kunnen stappen.

Wil je meer weten? Je  kunt de folder aanvragen via info@jankortie.nl.

 
Jij Bent Muziek, een middag met Jan Kortie

Een opgewekte middag met Jan Kortie, waarin een wereld voor je open kan gaan. Het is een mengeling van een workshop, een lezing en een concert. Het is vrolijk en ontroerend, stil en uitbundig. Op 9 mei in de regio Zwolle, 4 juni in Rotterdam en 11 juni in Zeist. Voor meer informatie: klik hier.

 
Stembevrijder worden?

In september 2014 gaat de 10e jaargang van Ode an die Freude, onze Opleiding tot Stembevrijder van start. Ook van het Introductiejaar daarvoor begint er weer een  nieuwe groep.
Huist er een stembevrijder in jou? Vraag dan de uitgebreide folder aan via info@jankortie.nl

 
Eendaagse activiteiten in kleinere groepen

Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn onze eendaagse workshops eigenlijk gewoon een aanrader. Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand kan jouw lied zingen.

... in Amsterdam...
Vele honderden mensen hebben in de loop der jaren ervaren hoe er op één zo'n dag al verrassend veel kan gebeuren, hoe mensen zichzelf en elkaar verbazen met hun zingen, dankzij de bekwame en liefdevolle leiding van Sarah Jens. Je kunt bij haar ongeveer maandelijks terecht in de workshop Naar Binnen en Naar Buiten (de eerstvolgende is op 19 mei a.s.) en daarnaast ook regelmatig in een dag speciaal voor vrouwen (op 4 juni is er nog plaats).

...of in Den Haag of Breda, in het weekend
Ook in Den Haag en Breda organiseren wij workshops Naar Binnen en Naar Buiten.
Op zondag 22 juni a.s. in Breda, onder de bezielende leiding van Marjo Brenters en op zondag 29 juni in Den Haag, onder de geďnspireerde leiding van Chantal Goossens.
 
Informatie over de workshops Naar Binnen en Naar Buiten: klik hier of Vrouwen, Lijf en Stem: klik hier. 
 
Leven van Muziek, een dag voor professionele musici, o.l.v. Jan Kortie 
Het is een buitenkans om je brood te verdienen met muziek. En het is een hele klus. Er is druk, competitie, beoordeling. Je talent heeft mogelijk heel wat te stellen met een voortdurend knagend gevoel van nooit-goed-genoeg. Hoe ga je daarmee om? Hoe houd je contact met de stroom van muziek in jezelf als de verwachtingen van de buitenwereld dictaten lijken te worden? Kan jouw Muziek vrij Leven?
Een dag met zielsverwanten, waar je weer eens kunt ervaren hoe het is om te musiceren zonder na te hoeven denken.
In Amsterdam op maandag 16 juni, meer informatie vind je hier

De Kracht van Zingen o.l.v. Lambert Mutsaers
Werkende mannen, niet-werkende mannen. Zingende mannen en nog niet zingende mannen. Mannelijke mannen en vrouwelijke mannen. Krachtige mannen en kwetsbare mannen. Een workshop onder de uitnodigende begeleiding van Lambert Mutsaers, genaamd: De Kracht van Zingen.
In Amsterdam, op zaterdag 17 mei. Meer informatie: klik hier.

Workshop Ontmoeting, repertoire zingen o.l.v. Chantal Goossens
Zoveel mooie liedjes en een verlangen om juist dat ene lied dat je raakt vrijuit te zingen. Om contact te maken met je lied doet alles, wat er zich in het moment in jou bevindt, er toe. We gaan deze dag op een stembevrijdende manier aan de slag met een lied dat je zelf gekozen hebt.
In Amsterdam, op vrijdag 27 juni. Meer weten: klik hier.

 
NIEUW: Met de Muziek Mee o.l.v. Mariëtte Reitsma: dansen en zingen

We laten je graag kennismaken met een nieuwe activiteit, gegeven door een nieuwe docent. Mariette Reitsma is stembevrijder en biodanzadocent. Sinds ze haar opleiding bij ons heeft afgerond heeft ze geëxperimenteerd met de combinatie van zingen en dansen. En daar is 'Met de muziek mee’ uit voortgekomen. Mariëtte: 'Muziek is enorm inspirerend. Het speelt direct in op ons gemoed en zet in beweging. Muziek om op te dansen en al dansend mee te zíngen. Zingen en dansen zijn trilling. Zowel een dans als een lied wil uit ons vrij komen.'

Het gaat deze dag niet over het aanleren van danspasjes of zangtechnieken. Het gaat wel om je vrij en plezierig te voelen in je bewegingen op muziek en in je stem. En natuurlijk wordt je daar met zachtmoedigheid toe uitgenodigd door Mariëtte.

In Amsterdam, op vrijdag 13 juni a.s., meer informatie: klik hier

 
Weekend De Vogel en Het Hoogste Lied

Het zangweekend o.l.v. Chantal Goossens in mei is volgeboekt. In het najaar heb je een herkansing: van 7 tot 9 november vindt er opnieuw zo’n weekend plaats.

Klik hier voor meer informatie.

 
Leergang Michelangelo start 1 oktober a.s.

‘Michelangelo’ is een intensieve zangleergang. Zo genoemd vanwege de uitspraak van deze kunstenaar die vaststelde dat hij om een mooi beeld te maken alleen maar hoefde weg te halen wat overbodig was. Dat is met zingen ook zo! En zingen is een prachtige oefening. Om het leven te laten stromen in ons, om ons steeds weer opnieuw te verbinden met wie we in wezen zijn.
 
Op 1 oktober starten we met een nieuwe leergang, onder de uitnodigende begeleiding van Marjo Brenters. De nieuwe folder is bijna klaar, je kunt hem alvast aanvragen via info@jankortie.nl.
 
Pulsar Inspireert
 
Als je meer wilt weten over de door Pulsar georganiseerde activiteiten kijk dan op www.pulsarinspireert.nl, je vindt er tal van kortere en langere programma’s. Warm aanbevolen. Op 9 mei geeft Jan Kortie er een workshop Jij Bent Muziek, dat is ook een kans om er eens te gaan kijken.
 
Agenda

Kijk voor alle actuele data in de agenda op onze website.

 
Te koop in onze webwinkel
 
* 'Het Lied van Het', nieuwste cd + boek van Jan Kortie
 
* Het boek van Jan Kortie: 'Jouw ziel wil zingen'. [Meer informatie].
 
* CD 1 - Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel
 
* CD 2 - Noyana, cd met boekje
 
* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van de mantra's die Jan Kortie geschreven heeft.
 
Wilt u informatie en impressies (beeld/geluid) van beide eerste cd's en informatie over het muziekboekje: klik hier.

 
Zoek je jouw waarheid, nou Schrap het onnodige
Wat er resteert is dan Wonderlijk schoon

Zing en beperk je tot
Oningewikkeldheid
Spoedig zal blijken:
Dat is Het gewoon!