Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik dan hier voor de online versie

 
 
 
 Mijn opa zei altijd: 'Als je het wat langzamer doet, gaat het vlugger.'
Toon Hermans

 
 
‘Ik wist niet meer wat ik doen moest, ik had al van alles gedaan, m’n inspiratie was op. Toen ben ik maar gestopt’. Aan het woord is Helena, een Zweedse vrouw, manager van de afdeling communicatie van een groot Scandinavisch voedingswarenbedrijf. Ik had de leden van het directieteam een oefening in tweetallen gegeven. De training ging over creativiteit en dit was een oefening in improviserend zingen, waarbij de een de ander leidde. Haar ideeën waren na een minuut of twee uitgeput. Terwijl ze waarschijnlijk de creatiefste van het hele team is.

Wat is creativiteit, of scheppingskracht, toch een fascinerend verschijnsel. En wat zijn wij mensen hardleers op dat vlak. We denken altijd maar dat we het allemaal zelf moeten bedenken. Gaan enorm ons best doen, gaan enthousiast aan de slag en hollen onszelf binnen de kortste keren voorbij. De misschien wel meest eenvoudige zang-improvisatieoefening die er bestaat (‘maak een stemgeluid’) verleidt mensen vrijwel altijd om een indrukwekkend scala aan verschillende geluiden te gaan produceren. Hoog, laag, hard , zacht, boos, vrolijk, oe, aa, ee, ie, oo. Melodietjes, loopjes, ritmes. En vroeger of later lopen ze vast, uitputting ligt op de loer, inspiratie raakt op. Zo ook bij Helena.

Wat er dan eigenlijk gebeurt is: we zien zo’n opdracht als een probleem en gaan het probleem met een keur aan oplossingen te lijf. Heel begrijpelijk, heel menselijk. En ook heel onproductief. Zo werkt creativiteit namelijk niet. In onze doenerigheid komen we in no time terecht in precies die groef waarmee we zeer vertrouwd zijn, ons vaste patroon. Schepping zal daar niet plaatsvinden, het nieuwe is daar niet te vinden.

Hoe werkt creativiteit wel? Daar valt veel over te zeggen, maar het belangrijkste is: het begint altijd precies waar je nu bent. Als je bijvoorbeeld ongemak voelt en je loopt daarvan weg dan loop je meteen ook weg bij je creativiteit. Dat was wat Helena overkwam. Ze had allerlei oplossingen geprobeerd (‘ik wist niet meer wat ik moet doen’). Haar conclusie was dan ook dat de oefening te lang duurde, haar inspiratie was op, zij was klaar na twee minuten. Weliswaar onbevredigd, maar wel klaar. ‘Toen ben ik maar gestopt’. In dat laatste zinnetje zit de crux. Helena stapte uit de oefening, precies op het punt dat het interessant zou gaan worden.

Niet meer? Nee, nog niet!
Want wat is inspiratie? Inademing! Inspiratie is helemaal niet afhankelijk van ‘ik weet het niet meer’. Wel van inademing. Hier ben ik, ik weet het niet meer én ik adem in. Ik voel dan waarschijnlijk spanning, ongemak, onzekerheid. En toch houd ik mijn adem niet in, nee, ik adem door én weet het niet. En daar komt dan een cruciale omdraaiing: mijn ‘ik weet het niet meer’ verandert in: ‘ik weet het nog niet’! Ik draai mezelf innerlijk van 'niet goed genoeg' naar 'genoeg', van beoordeling naar verwondering, van doel naar verlangen. Maar durf ik de leegte daarvan aan? Durf ik te wachten? Als ik mezelf voorbij gehold ben zal het even duren voor ik mezelf weer ingehaald heb. Daar moet ik op wachten. Daarbij is het van groot belang om te weten dat wachten dan iets heel anders is dan stoppen. Het is: waakzaam zijn. Erbij blijven, ademhalen, de spanning verduren.

Daar valt voor ieder van ons veel te halen. En veel te leren. Helena keek met grote ogen toen ik haar op die mogelijkheid wees. Zeker in het resultaatgerichte bedrijfsleven houdt men elkaar veelal gevangen in een cultuur van doen, productie, output. Even wachten en ademhalen is er doorgaans niet bij. En dat is illustratief voor onze cultuur, wij kunnen er allemaal wat van, toch? Kennelijk is dat al vele generaties zo, anders had de opa van Toon Hermans daar geen opmerking over gemaakt. Het punt bij Helena was dus eigenlijk niet dat haar ideeën op waren, het punt was dat ze stopte. Omdat de optie ‘vertragen, stil zijn en aanwezig blijven’ gewoonweg niet in haar opkwam.
 
Dat is waar muziek om draait: aanwezig zijn en aanwezig blijven. Zodat de stroom die muziek is ons kan meevoeren. Daar hoef je niet je best voor te doen. Want jij bent die stroom. Jij Bent Muziek. En dat is dan ook precies de naam van een workshop waar je dat kunt komen ervaren.

Je bent daar van harte welkom. En niet alleen daar, zoals je duidelijk zal worden als je ons aanbod bekijkt in de kaders hieronder.

Jan Kortie

PS
Heb je je al aangemeld voor onze feestelijk mantramiddag op zondag 6 april?

 
Twee maal Zeven, feestelijke middag op zondag 6 april a.s. met presentatie van ‘Het Lied van Het

Op zondagmiddag 6 april a.s. organiseren wij van 15.00 – 17.00 uur in de Dominicuskerk in Amsterdam (dichtbij CS) een speciale aflevering van Het Lied van de Ziel, anders dan anders, en tegen een gereduceerd tarief. We vieren er zeven magere jaren en zeven vette jaren.
En we houden die middag ‘Het Lied van Het’ ten doop, boek & cd over muziek en mystiek, met onze nieuwste mantra’s.
Meer informatie: klik hier
.
 
Het Lied van de Ziel – mantrazingen in Amsterdam

A.s. vrijdag 21 maart is er weer Het Lied van de Ziel in Amsterdam. Deze avond is op een paar kaarten na uitverkocht, dus reserveer snel via onze site.

Lied van de Ziel op Goede Vrijdag
Op vrijdag 18 april hebben we traditiegetrouw onze Goede Vrijdag editie van Het Lied van de Ziel, waarvan we de opbrengst weer schenken aan Musicians without Borders.
Deze avond is in de Posthoornkerk in Amsterdam en duurt een half uur langer dan normaal.

Data voor de zomervakantie
18 apr (Goede Vrijdag, ) 16 mei en 27 juni 2014.

Het Lied van de Ziel elders in het land:
Je kunt ook mantra’s zingen met Jan Kortie op
vr. 9 mei 2014 in Zwolle
wo. 4 juni in Rotterdam
wo. 11 juni in Zeist

 
Het Magische Lied, mantrazingen voor kinderen op zondagmiddag 30 maart a.s.
 
Ook bij de vorige aflevering van Het Magische Lied gingen veel kinderen weer stralend de deur uit. Volwassenen zijn natuurlijk welkom, maar het gaat om de kinderen. De enthousiasmerende leiding komt van Chantal Goossens, met de levendige assistentie van Lambert Mutsaers. Meer informatie: klik hier.
 
Jij Bent Muziek, kennismaken met stembevrijding o.l.v. Jan Kortie

Een opgewekte middag, waarin een wereld voor je open kan gaan. Het is een mengeling van een workshop, een inleiding en een meezingconcert. Het is vrolijk en ontroerend, stil en uitbundig. En het geeft je een goed beeld van wat stembevrijding is.
Vrijdag 11 april in Amsterdam, 9 mei in de regio Zwolle, 4 juni in Rotterdam en 11 juni in Zeist.
Voor meer informatie: klik hier.
 
Jij Bent Het, zangretraite o.l.v. Jan Kortie, 7-12 juli

Een heel nieuw initiatief: een zangretraite. Het idee ervoor kwam voort uit het werken aan 'Het Lied van Het'. Mantrazingen brengt ons dieper in onszelf, opent ons voor het mysterie, bevrijdt ons van gedoe én bevrijdt onze stem. Hoe zou het zijn om daar een week voor uit te trekken, in het gezelschap van verwante zielen?

Eigenlijk is het een paradoxaal woord, zangretraite. Zingen is: naar buiten komen. Retraite is: terugtrekken. We trekken ons terug uit de buitenwereld om meer ruimte te geven aan de bron van onze muziek. Waar het wonder telkens weer te vinden is, en waar wij het niet helemaal in de hand hebben. Waar muziek mystiek wordt en mystiek muziek. Niet te begrijpen, maar wel te ervaren.

We gaan zingen en stil zijn. We zingen mantra's, zoals bij Het Lied van de Ziel. En we zijn stil. We zingen, ook improviserend. En we zijn stil. En we zingen. We reflecteren, we laten ons inspireren, we oefenen verwondering. We genieten van spontane meerstemmigheid. We gaan de natuur in. We zijn stil. En we zingen. Zodat we aan het eind van de week opgewekt weer de wereld in kunnen stappen.

Wil je meer weten? Je kunt de folder aanvragen via info@jankortie.nl
 
Stembevrijder worden? Kom naar de oriëntatiemiddag van vrijdag a.s.

Huist er een stembevrijder in jou?
In september 2014 gaat de 10e jaargang van Ode an die Freude, onze Opleiding tot Stembevrijder van start. Ook van het Introductiejaar daarvoor begint er weer een nieuwe groep.
We sturen je graag de uitgebreide folder toe. Vrijdag a.s. (21 maart) organiseren we in Amsterdam een oriëntatiemiddag over de opleiding, klik hier om je daarvoor aan te melden of om de folder aan te vragen.
 
Bevrijd je stem in eendaagse activiteiten in kleinere groepen

Vrijwel iedereen die bij ons een langer programma volgt of gevolgd heeft is begonnen met een workshop van één dag. Dan kun je al ervaren hoe je stem kan opengaan en je kunt erachter komen dat je veel meer kunt en veel muzikaler bent dan je wist. Je kunt bij onze docenten terecht in Amsterdam, in Breda, in Den Haag. Soms door de week, soms in het weekend. We hebben ook aparte dagen voor mannen en voor vrouwen, omdat dat heel bijzonder kan zijn.
En als je daarna meer wilt dan begrijpen wij dat natuurlijk. Je mag ook altijd terugkomen, voor een tweede, derde, zeventiende keer. Want al is het programma hetzelfde, jij bent dat niet, dus je kunt weer een nieuwe stap zetten. Altijd weer.

Meer informatie vind je op www.jankortie.nl

 
Repertoire zingen o.l.v. Chantal Goossens: Ontmoeting

Er zijn zoveel mooie liedjes in deze wereld! We organiseren weer een workshop die speciaal gericht is op het zingen van repertoire, getiteld: Ontmoeting. Het gaat daarin om jouw verlangen om juist dat ene lied dat je raakt vrijuit te zingen. Om contact te maken met je lied doet alles, wat er zich in het moment in jou bevindt, er toe. We gaan deze dag op een stembevrijdende manier aan de slag met een lied dat je zelf gekozen hebt.
Meer weten: klik hier.

 
Workshop Mijn Stem en ik, speciaal voor jongeren tegen een sterk gereduceerd tarief

Ben jij tussen de 17 en de 25 en lijkt het je heerlijk om vrij-uit te zingen, zonder dat je je best hoeft te doen, zonder dat je beoordeeld wordt? Of ken jij iemand van die leeftijd die jij zo’n ervaring gunt?
Op zaterdag 5 april organiseren we weer een dag voor deze groep. Daar trekken dan weer pareltjes van muziek voorbij, onverwachte wondertjes. Kom maar meedoen, voor het geld hoef je het niet te laten. Of misschien krijg je het wel cadeau? Aanmelden: klik hier (onderaan de pagina).

  
Weekend De Vogel en Het Hoogste Lied

In een weekend intensief met elkaar werken kun je natuurlijk meer verdieping bereiken. Op 16, 17 en 18 mei (vogelmaand bij uitstek!) organiseren we weer een zangweekend o.l.v. Chantal Goossens. Bedoeld voor iedereen die het verlangen voelt om zich te laten horen en daar een stap, wellicht zelfs een moedige stap in wil zetten.
 
We werken met improvisatie en eenvoudige samenzang. Je hele lijf zal meedoen. We besteden aandacht aan onze adem, we doen simpele yoga oefeningen, we dansen en we doen een stilte wandeling waarin soms toch gezongen wordt. Bij een aantal onderdelen zal muzikale begeleiding zijn. Zangervaring is niet nodig maar mag natuurlijk wel.
We zijn te gast bij Pulsar in Laag Zuthem, gelegen op een prachtig landgoed. Dankbare omgeving om te wandelen. En naar de vogels te luisteren die hun hoogste lied zingen. Hoe ben jij gebekt, wat is jouw lied?
Klik hier voor meer informatie.
 
Agenda

Kijk voor alle actuele data in de agenda op onze website.
 
Te koop in onze webwinkel
 
* 'Het Lied van Het', nieuwste cd + boek van Jan Kortie (voorverkoop, levering ná 6 april)
 
* Het boek van Jan Kortie: 'Jouw ziel wil zingen'. [Meer informatie].
 
* CD 1 - Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel
 
* CD 2 - Noyana, cd met boekje
 
* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van de mantra's die Jan Kortie geschreven heeft.
 
Wilt u informatie en impressies (beeld/geluid) van beide cd's en informatie over het muziekboekje: klik hier.
 
Weten? Nee, níet-weten!
Daar zit de toegangspoort
Luister, ik zeg het nog eens
Expliciet

Wachten, vertragen is
Scheppingsbevorderend
Stop met ‘niet meer’
En begin met ‘nog niet’!