Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik dan hier voor de online versie 

 
Er bestaat geen toeval;
en wat ons blinde willekeur toeschijnt,
juist dat vindt zijn oorsprong in heel diepe bronnen.
Friedrich von Schiller
 
 
Het afgelopen weekend had ik het grote genoegen om een dag te mogen leiden samen met Marja de Vries, de schrijfster van 'De hele olifant in beeld'. In dat (zeer aanbevelenswaardige) boek beschrijft ze zeven universele wetmatigheden. Als we leven volgens die wetmatigheden is ons leven meer in balans dan wanneer we zelf denken dat we het beter weten. Het was een fascinerende dag voor mij, want ieder van die wetten is toepasbaar op zingen. Zo’n dag levert mij dus veel stof op om na te denken over hoe zingen werkt. En zingen is ook een prachtige manier om onszelf te oefenen in het toepassen van die wetten.
 
Laat me een voorbeeld geven aan de hand van de zesde wet. Dat is de Wet van Oorzaak en Gevolg. Iedere oorzaak heeft een gevolg, en ieder gevolg heeft een oorzaak. Toeval bestaat dus niet, dat woord gebruiken we alleen als we het grotere overzicht missen. Of te lui zijn om daar echt naar op zoek te gaan. Daar voegde Marja als interessante gedachte aan toe dat als je iets – een bepaald gevolg - wilt veranderen je er goed aan doet om dat zo dicht mogelijk bij de oorzaak te doen, want daar kost het de minste moeite. Dat illustreerde ze met het voorbeeld van een rivier die door een dorp stroomt. Stel nu dat  de dorpsbewoners de rivier een andere loop  willen geven, om het dorp heen bijvoorbeeld. Dat is een flinke klus, en bij hevige regenval is nooit te garanderen dat de kracht van het water niet toch weer de oorspronkelijk bedding zal opzoeken. Maar als ze de loop van de rivier omhoog volgen en hogerop iets veranderen zal dat minder moeite kosten. En wie de bron kan vinden kan wellicht met het verleggen van één kiezelsteen een definitieve verandering bewerkstelligen.

Nu maken we de stap naar zingen. Als je zingen moeite kost, als het met spanning gepaard gaat, als je niet goed durft, als het niet fijn is, als je je inhoudt, als je je forceert, als het misschien zelfs niet om aan te horen is voor jezelf of voor anderen en je wil dat veranderen, wat dan? Deze wet leert ons eigenlijk: ga er dan niet heel hard aan werken, eraan schaven, beter je best doen. Zoek het hogerop. Ga naar de bron. Wat is de bron van je zingen? Dat is eigenlijk meteen een heel grote vraag. En net zoals de bron van een rivier vaak verborgen is, is de bron van ons zingen dat ook. Maar ik denk dat we er dichtbij zijn als we zeggen: het begint bij verlangen. Verlangen om ons te uiten, verlangen om onze muziek, ons lied te laten horen, verlangen om gehoord te worden, verlangen om ons bestaan in z’n volheid te ervaren. En: verlangen om daar de ander in te ontmoeten, verlangen naar contact, naar het laten stromen van liefde.
 
Is dat verlangen de bron? Nee, dat denk ik niet. Ook het verlangen heeft weer een oorzaak. De eigenlijke bron is nog geheimzinniger. De bron zou ik eerder zoeken in het mysterie, het mystieke. Dat mysterie kent (minstens) twee wonderen: allereerst het wonder van het bestaan. Ik besta, jij bestaat. Een logische verklaring daarvoor ontbreekt, maar als ik zing kan ik het voelen: ik leef. En het tweede wonder: het wonder van de ontmoeting. Als ik zing en jij luistert dan gebeurt er iets tussen ons. Als ik samen met jou zing dan gebeurt er ook iets wat geen van ons beiden in de hand heeft. Alsof er een derde element geboren wordt: de samenklank. Naar die beide wonderen verlangen wij.
 
Wie echt z’n zingen wil ontwikkelen doet er goed aan naar die bron op zoek te gaan. En het goede nieuws is: wie zich verbindt met z’n verlangen, wie zich overgeeft aan het wonder van overvloed dat dit leven is, wie dus de bron nadert, die zingt moeiteloos! Daarover gaat stembevrijding. Hoe vaak zeggen mensen niet tegen ons in workshops, of na mantra-avonden: ‘ik wist niet dat het zo eenvoudig was’! Het is echt altijd eenvoudig, als wij maar stoppen om er iets moois van te willen maken. We hoeven soms maar een kiezelsteentje te verleggen. ‘Nou heb ik gezongen zonder dat ik na hoef te denken, dat is ongekend,’ zei laatst een heel ervaren zangeres tegen me. Ze had echt de bron in zichzelf opgezocht. Dat had wel moed gevergd, de weg naar de bron vergt doorzettingsvermogen en toewijding. Het kan even duren voor je bij het kiezelsteentje bent. Maar de weg ernaartoe biedt ook tal van mooie momenten en prachtige uitzichten. En de beloning is groot: steeds meer ruimte voor wie jij bent.
 
Is het voor jou tijd om het hogerop te zoeken?
Kom maar, het toeval wil dat je bij ons van harte welkom bent.

Jan Kortie
 
 
Het Lied van de Ziel – mantrazingen in Amsterdam

A.s. vrijdag 21 februari weer de mantra-avond Het Lied van de Ziel in Amsterdam. Er zijn nog kaarten beschikbaar, klik hier om te reserveren.

Data voor de zomer
21 feb, 21 mrt, 18 apr (Goede Vrijdag), 16 mei en 27 juni 2014.

Besparen? Neem een abonnement

Tot en met 21 februari kun je nog een abonnement bij ons kopen. Op onze site lees je daar meer over.

Het Lied van de Ziel elders in het land:

Je kunt ook mantra’s zingen met Jan Kortie op
do. 6 maart 2014 in Huissen (Gld.)
vr. 7 maart 2014 in Assen
vr. 9 mei 2014 in Zwolle
wo. 4 juni in Rotterdam (info volgt binnenkort op onze site)
wo. 11 juni in Zeist (info volgt binnenkort op onze site)
 
Jij Bent Muziek, een middag met Jan Kortie

Een opgewekte middag met Jan Kortie, waarin een wereld voor je open kan gaan. Het is een mengeling van een workshop, een lezing en een concert. Het is vrolijk en ontroerend, stil en uitbundig. Donderdag 6 maart in Huissen , 7 maart in Assen, 11 april in Amsterdam, 9 mei in de regio Zwolle, 4 juni in Rotterdam en 11 juni in Zeist. Voor meer informatie: klik hier.

 
Zondagmiddag 6 april: Feestelijke presentatiemiddag van cd en boek

Op zondagmiddag 6 april vindt de feestelijke presentatie plaats van de onze nieuwe cd-annex-boek.
En natuurlijk gaan we die middag ook veel zingen.

Volgende week versturen we een extra nieuwsbrief met meer informatie daarover
.
 
Jij Bent Het
Zang-retraite o.l.v. Jan Kortie


Eigenlijk is het een paradoxaal woord: zangretraite. Zingen is: naar buiten komen. Retraite is: terugtrekken. Die paradox zal centraal staan deze dagen. We trekken ons terug uit de buitenwereld met geen ander doel dan: meer ruimte te geven aan de bron van onze muziek. Waar het wonder telkens weer te vinden is, en waar wij het niet helemaal in de hand hebben. Waar muziek mystiek wordt en mystiek muziek. Niet te begrijpen, maar wel te ervaren.

We gaan zingen en stil zijn. We zingen mantra's, zoals bij Het Lied van de Ziel. En we zijn stil. We zingen, ook improviserend. En we zijn stil. En we zingen. We reflecteren, we laten ons inspireren, we oefenen verwondering. We gaan de natuur in. We zijn stil. En we zingen. Zodat we aan het einde opgewekt weer de wereld in kunnen stappen.

Folder: even geduld s.v.p.
Op de aankondiging van de zangretraite, in onze vorige nieuwsbrief, kregen we veel reacties binnen. Het is kennelijk een aansprekende gedachte. Dat heeft ons doen besluiten om te onderzoeken of we een iets grotere locatie ervoor kunnen vinden. Daardoor loopt de folder enige vertraging op, onze excuses daarvoor aan degenen die hem hebben aangevraagd. We sturen hem je toe zodra we alle informatie op een rijtje hebben.

Wil je ook meer weten? Je kunt de folder alvast aanvragen via info@jankortie.nl.
 
Stembevrijder worden?

In september 2014 gaat de 10e jaargang van Ode an die Freude, onze Opleiding tot Stembevrijder van start. Ook van het Introductiejaar daarvoor begint er weer een  nieuwe groep.
Huist er een stembevrijder in jou? Vraag dan de uitgebreide folder aan via info@jankortie.nl.
Op vrijdag 21 maart organiseren we in Amsterdam een oriëntatiemiddag over de opleiding, hiervoor kun je je aanmelden via info@jankortie.nl.

 
Eendaagse activiteiten in kleinere groepen

In één dag kun je al veel leren over het verleggen van een kiezelsteentje. Je kunt bij onze docenten terecht in Amsterdam, in Den Haag, in Breda. Soms door de week, soms in het weekend. We hebben ook aparte dagen voor mannen en voor vrouwen, omdat dat heel bijzonder kan zijn. 
Meer informatie over deze activiteiten vind je op www.jankortie.nl.
 
Repertoire zingen
We gaan weer een workshop organiseren over het zingen van repertoire, getiteld: Ontmoeting. Zoveel mooie liedjes en een verlangen om juist dat ene lied dat je raakt, vrijuit te zingen. Om contact te maken met je lied doet alles wat er zich in het moment in jou bevindt er toe. Je gaat deze dag o.l.v. Chantal Goossens op een stembevrijdende manier aan de slag met een lied dat je zelf gekozen hebt.
Meer weten: klik hier.
 
Weekend: De Vogel en Het Hoogste Lied

Op 16, 17 en 18 mei organiseren we weer een zangweekend o.l.v. Chantal Goossens. Dit weekend is bedoeld voor iedereen die het verlangen voelt om zich te laten horen en daar wellicht zelfs een moedige stap in wil zetten. We gaan werken met improvisatie en eenvoudige samenzang en bij een aantal onderdelen zal muzikale begeleiding zijn. Jouw hele lijf mag meedoen. We besteden aandacht aan onze adem, we doen simpele yoga oefeningen, we dansen en we doen een stilte wandeling waarin soms toch gezongen wordt. Zangervaring is niet nodig maar mag natuurlijk wel.

Klik hier voor meer informatie.

 
Mijn Stem en Ik, workshop stembevrijding speciaal voor jongeren t/m 25 jaar

Kun jij eigenlijk heel mooi zingen, maar lukt dat nou juist niet als er andere mensen naar luisteren? Of denk je juist dat je niet kunt zingen maar wil je het eigenlijk toch?
Wij denken dat iedereen kan zingen! Op zaterdag 5 april zal in Amsterdam o.l.v. Sarah Jens weer deze jongerenworkshop worden gehouden. Tegen sterk gereduceerd tarief. Wil je meer weten: klik hier.

 
Leven van Muziek, workshop voor muziekprofessionals

Musiceren zonder na te hoeven denken, voor veel professionele musici is dat bepaald geen vanzelfsprekendheid. Stembevrijding kan dan een bijzonder avontuur zijn. Hoe verhoudt musiceren op (hoog) niveau zich met genieten? Hoe kun je verwachtingen en normen loslaten? In deze workshop ‘Leven van Muziek’ o.l.v. Jan Kortie komen zangers en instrumentalisten bij elkaar om te (leren) improviseren en zich zo op een dieper niveau te verbinden met de muzikale bron van binnen. Meer informatie: klik hier.

 
Agenda

Kijk voor alle actuele data in de agenda op onze website.

 
Te koop in onze webwinkel
 
* Het boek van Jan Kortie: 'Jouw ziel wil zingen'. [Meer informatie].
 
* CD 1 - Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel
 
* CD 2 - Noyana, cd met boekje
 
* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van de mantra's die Jan Kortie geschreven heeft.
 
Wilt u informatie en impressies (beeld/geluid) van beide cd's en informatie over het muziekboekje: klik hier.

 
 
 Friedrich von Schiller zei:
Toeval bestaat niet, Mensch!
Zoek steeds de oorzaak,
Kijk waar het begon

Ben je bekend met de
Kiezelwetmatigheid?
Zingen gaat moeiteloos
Dicht bij de bron