Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik dan hier voor de online versie 

 
Ziehier een paradox:
het diepe en het hoge zijn dichter bij elkaar dan het middelmatige bij een van beide.
Kahlil Gibran

  
De afgelopen weken en maanden ben ik veel bezig geweest met het schrijven van een boekje bij onze derde cd. Ik weet nu niet goed of ik ‘boekje’ of ‘boek’ moet schrijven. Vergeleken met mijn eerdere boek is het een boekje, maar vergeleken met de eerdere cd’s is het een boek. Het wordt een verzamelbundel met daarin een aantal verder uitgewerkte columns. Grote delen zijn nieuw geschreven, maar wie mij wil beschuldigen van zelfplagiaat staat juridisch sterk.

Bovenstaand citaat van Kahlil Gibran staat er niet in, ik kwam het gisteren pas tegen. Maar het sluit wel heel mooi aan bij een van de thema’s die steeds weer in deze nieuwsbrieven en dus ook in het boekje aan bod komen: het pleidooi om je leven te leiden vanuit de verticale dimensie, terwijl de horizontale dimensie ons steeds weer verleidt tot de veilige middelmaat.

Dat pleidooi heeft steevast twee toonzettingen. Eén: zoek de diepte op. Twee: zoek de hoogte op. De diepte opzoeken betekent: adem dieper je lijf in en verwelkom alles wat je daar tegenkomt. Dat is natuurlijk om te beginnen juist datgene wat we het liefst willen vermijden: ongemak van enigerlei aard, mogelijk ook pijn. Maar daarin zit de parel van jouw muziek verborgen. De hoogte opzoeken betekent: adem ruimhartig in en open je voor alle inspiratie die tot je komt. Dan kan de muziek zich aan jou openbaren.

Hierover heb ik langzamerhand iets intrigerends en ook wel verrassends geleerd: de beweging naar boven en naar binnen, naar de hoogte en naar de diepte is niet tegengesteld. Het is dezelfde kant op, en het versterkt elkaar dus. Dat zal de paradox zijn die Gibran bedoelt. In een en dezelfde adembeweging richten we ons naar boven, naar het hemelse, naar onze hoop én naar binnen, naar onze pijn, onze wanhoop. We bidden, we hopen én we wanhopen. We omarmen alles, want alles doet er toe. Mijn levensdrama kan me erg in de weg zitten, maar het hoort bij mij, ik zal er nooit vanaf komen en ik zal het nooit succesvol kunnen negeren, het zal me blijven roepen. En dat is maar goed ook, want, o wonder, het is mijn toegangspoort! Het is een opening, net op de plaats waar je die het minst zou verwachten. Eigenlijk is het keer op keer weer een verrassing, zou het ooit wennen? Ik moet naar mijn pijn, mijn geworstel, mijn incompetentie, ik moet ernaar ademen, ik moet ernaar kijken, ja, ik moet erin om echt uit te kunnen reiken, te kunnen zingen, te kunnen zeggen: zo is het met mij, hier ben ik, verder niet. Help mij bij mijn volgende stap, sta mij bij, ik bevind mij op onbekend terrein.

Dat is vertrouwen: een stap op het onbekende terrein zetten, zonder garantie, en zonder dat je eerst enige mate van volmaaktheid bereikt hebt. Zonder terughoudendheid, zonder slag om de arm. En zonder er druk op te zetten. Dit is mijn toon, dit ben ik. Een nieuwe stap, nooit vrij van ongemak. Dat kan met iedere toon opnieuw. Ook als het dezelfde toon is, is het moment toch nieuw. En als we in die nieuwheid durven stappen, en de ongewisheid ervan echt aandurven, stappen we meteen uit de middelmatigheid. Dat is niet veilig maar wel levendig! En ik beloof je: vroeger of later zal die levendigheid eruit gezongen willen worden in puur gejubel. Dat zal prachtig zijn. Het zal misschien wel een godswonder zijn, en het zal door alles heen stevig op aarde staan. De hoogte zorgt voor het wonder, de diepte voor de aarde.

Mensen vragen ons wel eens of het niet te therapeutisch wordt in onze workshops stembevrijding. Eigenlijk is dat heel geestig. Want therapeutisch betekent: heilzaam. Wordt het niet te heilzaam? Ja, weet waar je aan begint, want je loopt het risico dat je er onmiddelmatig gelukkig van wordt.

Je bent van harte welkom.

Jan Kortie

PS
Terwijl ik bezig was met het boekje en met de cd ontstond er ook ineens een nieuw idee. Een nieuwe stap voor mezelf waarvan ik meteen wist: dat ga ik doen. Het woord werd ook meteen geboren: een zangretraite. Een kleine week in de zomer, waarin muziek en mystiek bijeenkomen, zang en stilte, die twee onafscheidelijke vrienden. We zijn nog met de folder bezig, maar je kunt ‘m al wel vast aanvragen.
 
 
Het Lied van de Ziel – mantrazingen

A.s. vrijdag 24 januari is de eerste mantra-avond van dit jaar in Amsterdam. Er zijn nog kaarten beschikbaar, klik hier om te reserveren.

Data 2014 Amsterdam
24 jan, 21 feb, 21 mrt, 18 apr (Goede Vrijdag), 16 mei en 27 juni 2014.

Besparen? Neem een abonnement!
Ben je van plan om vaker dan 3x naar Het Lied van de Ziel in Amsterdam te komen, dan kun je ook een abonnement nemen. Hiermee ben je voordelig uit – de korting bedraagt ca. 35% - en bovendien altijd verzekerd van een plaats. De prijs voor komend seizoen is wederom € 53,50.
Te koop via online reserveren of tijdens de eerste 2 mantra-avonden in Amsterdam.
Eerst een keer meemaken kan ook: je kunt dan na afloop van de avond nog een abonnement kopen, we verrekenen dan de kosten van je entreebewijs met je abonnement.
Let op: De avond van Goede Vrijdag hoort niet bij het abonnement, de opbrengst van deze avond gaat traditiegetrouw naar een goed doel. Wil je wel komen, reserveer dan apart (via online reserveren).

Het Lied van de Ziel elders in het land:
Je kunt ook mantra’s zingen met Jan Kortie op
wo. 5 februari  in Haarlem
vr. 14 februari  in Vught (uitverkocht)
do. 6 maart 2014 in Huissen (Gld.)
vr. 7 maart 2014 in Assen
vr. 9 mei 2014 in Zwolle

 
Ook a.s. vrijdag: Jij Bent Muziek, een middag met Jan Kortie
 
Een opgewekte middag met Jan Kortie, waarin een wereld voor je open kan gaan. Het is een mengeling van een workshop, een lezing en een concert. Het is vrolijk en ontroerend, stil en uitbundig. Vrijdag 24 januari weer in Amsterdam, donderdag 6 maart in Huissen, 7 maart in Assen, 11 april in Amsterdam en 9 mei in de regio Zwolle. Voor meer informatie: klik hier.
 
Zondagmiddag 6 april: Feestelijke presentatiemiddag van cd en boek(je)

Noteer nu maar vast in je agenda: op zondagmiddag 6 april vindt de feestelijke presentatie plaats van de onze nieuwe cd-annex-boek. Binnenkort tref je alle gegevens over die middag aan op onze site.
 
Jij Bent Het
Zangretraite o.l.v. Jan Kortie

Eigenlijk is het een paradoxaal woord: zangretraite. Zingen is: naar buiten komen. Retraite is: terugtrekken. Die paradox zal centraal staan deze dagen. We trekken ons terug uit de buitenwereld met geen ander doel dan: meer ruimte te geven aan onze binnenwereld, waar ons diepste zelf en ons hoogste zelf samenvallen. Daar waar onze muziek z'n oorsprong vindt. Waar het wonder telkens weer te vinden is, zonder dat wij het helemaal in de hand hebben. Waar muziek mystiek wordt en mystiek muziek. Niet te begrijpen, maar wel te ervaren.

We gaan zingen en stil zijn. We zingen mantra's, zoals bij Het Lied van de Ziel. En we zijn stil. We zingen, ook improviserend. En we zijn stil. En we zingen. We reflecteren, we laten ons inspireren, we oefenen verwondering. We gaan de natuur in. We zijn stil. En we zingen. Zodat we aan het einde opgewekt weer de wereld in kunnen stappen.

De zangretraite vindt plaats van zondag 6 t/m donderdag 10 juli.

Wil jij de eerste meemaken? De folder is binnenkort klaar, je kunt hem alvast aanvragen via info@jankortie.nl

 
Stembevrijder worden?

In september 2014 gaat de 10e jaargang van Ode an die Freude, onze Opleiding tot Stembevrijder van start. Ook van het Introductiejaar daarvoor begint er weer een  nieuwe groep.
Huist er een stembevrijder in jou? Vraag dan de uitgebreide folder aan via info@jankortie.nl
Op vrijdag 21 maart in Amsterdam organiseren we een oriëntatiemiddag over de opleiding, ook hiervoor kun je je aanmelden via info@jankortie.nl.

 
Eendaagse activiteiten in kleinere groepen

"Prachtige dag gehad, wat bijzonder, mijn lied en dat van anderen!" schreef ons gisterenavond iemand over de workshop die ze net gevolgd had. De eenvoud van stembevrijding maakt veel los: onze stem, onze vitaliteit, ontroering, blijdschap. In één welbestede dag kan je kijk op je eigen zingen ingrijpend veranderen.

Je kunt bij onze docenten terecht in Amsterdam, in Den Haag, in Breda. Soms door de week, soms in het weekend.
In februari zijn er ook weer aparte dagen voor mannen en voor vrouwen, wat juist voor zingen ook heel fijn kan zijn.
En begin april voor jongeren, tegen sterk gereduceerd tarief!

Meer informatie vind je op www.jankortie.nl.
 
Michelangelo: nieuwe groep van start

'Michelangelo' is een wonderlijke naam voor een leergang in stembevrijding. Wij kijken naar zingen zoals Michelangelo keek naar het marmer: het beeld is er al, maar moet nog uit het marmer worden gehaald. Zo is het ook met jouw muziek: die is er al, in jou, en daar hoeft niets aan verbeterd te worden. Wel moet hij er uit gehaald worden, steeds weer.

Inmiddels is dit programma een 'klassieker' in ons aanbod. Woensdag 5 februari 2014 starten we met een nieuwe groep, door Marjo Brenters liefdevol geleid. Als je meer wilt weten: klik hier.

 
Leven van Muziek, workshop voor muziekprofessionals

Voor veel professionele musici is stembevrijding een bijzonder avontuur. Hoe verhoudt musiceren op (hoog) niveau zich met genieten? Hoe kun je verwachtingen en normen loslaten? In deze workshop ‘Leven van Muziek’ o.l.v. Jan Kortie komen zangers en instrumentalisten bij elkaar om te (leren) improviseren en zich zo op een dieper niveau te verbinden met de muzikale bron van binnen. De eerstvolgende vindt plaats op 17 maart. Meer informatie: klik hier.

 
Agenda

Kijk voor alle actuele data in de agenda op onze website.
 
Te koop in onze webwinkel
 
* Het boek van Jan Kortie: 'Jouw ziel wil zingen'. [Meer informatie].
 
* CD 1 - Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel
 
* CD 2 - Noyana, cd met boekje
 
* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van de mantra's die Jan Kortie geschreven heeft.
 
Wilt u informatie en impressies (beeld/geluid) van beide cd's en informatie over het muziekboekje: klik hier.
 
 "Weet u de weg, mijnheer?
 Ik zoek de hoogte hier”
"Ga dan de diepte in,
Daar is de poort!

Achter die deur ligt de
Onmiddelmatigheid
Jubelzanglustigen
Gaat moedig voort!"