Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik dan hier voor de online versie 

 
In de concertzaal ben ik optimistisch en daadkrachtig, daarbuiten verlegen en onzeker.
Ik kan niet eens een jas kopen.
(Andris Nelsons)


‘Het Letse wonder’ stond er boven het interview met de dirigent Andris Nelsons in de Volkskrant van een paar dagen geleden. Hij is nog maar 35 jaar, maar nu al een ‘supermaestro’. Ik lees graag interviews met dirigenten. Daar zal wel een behoefte aan identificatie aan ten grondslag liggen. En deze keer was dat helemaal raak. Ik kan namelijk ook geen jas kopen.

Ik zie me nog staan. Het is een jaar of twintig geleden en ik zocht in een kledingwinkel een nieuwe jas. Een behulpzame verkoper vroeg me naar wat voor jas ik op zoek was. Tja. Wist ik dat maar. Uit mijn omschrijving viel niet veel meer op te maken dan dat het een jas zou moeten zijn die bruikbaar zou zijn in alle omstandigheden, zomer en winter, niet te zwaar, niet te warm, niet te koud, niet te saai, niet te uitgesproken. Aan iedere jas die de verkoper toonde mankeerde dus wel iets. Ik herinner me niet hoe het afgelopen is, ik vermoed dat m’n vrouw mij ter plekke vol compassie door het aankoopproces heeft heen geholpen en dat ik de betreffende onvolmaakte jas daarna nog jaren naar volle tevredenheid gedragen heb. Misschien draag ik hem nog wel, trouwens, als iets mij eenmaal bevalt stel ik vervanging natuurlijk graag zo lang mogelijk uit.

Wat Nelsons hier eigenlijk prachtig beschrijft is hoe hij in een andere wereld een ander mens wordt, of minstens lijkt te worden. Dat lijkt vreemd, maar, heb ik inmiddels wel geleerd, het is volstrekt normaal. Wij mensen leven namelijk in twee werelden. Ik kan voor een groep, in een les of achter de piano heel gedecideerd zijn, spontaan reagerend op wat zich voordoet, samenvallend met wie ik ben. En in contact met een naaste kom ik ineens niet meer uit m’n woorden, trek me terug. Soms heb ik schijnbaar moeiteloos toegang tot wijsheid, soms ben ik geheel bevangen door de angst het verkeerde te zeggen. Ken jij dat ook? Het zijn twee werelden, waarin ik door compleet verschillende impulsen geleid word. Het verschil is het helderst te benoemen als: verticaal versus horizontaal.

In de verticale wereld stem ik mij af op het hoogste wat ik ben, op de meest verheven ingeving die ik kan krijgen, op het wonder van mijn bestaan, op het mysterie van het leven. Daar ervaar ik op de beste momenten eenheid, moeiteloosheid, inspiratie. Daar wordt het leven puurheid. Daar wordt het muziek. Daar adem ik inspiratie in en liefde uit, daar word ik een scheppend wezen. Dat kan in het werk wat ik doe, godzijdank. Het kan misschien wel in ieder werk. Maar het kan niet op iedere werkplek. Nelsons kan het ervaren in de concertzaal. En ik denk dat ik begrijp waarom: dat is voor hem (en ook voor vele anderen) een heilige plaats. Een plaats waar heelheid kan worden ervaren en doorgegeven. Nelsons lijkt daar de baas, maar dat is hij natuurlijk niet: de muziek is de baas. Hij hoeft zich dus ‘alleen maar’ daaraan over te geven, instrument te worden. Dan kan het wonder zich voltrekken, een ‘Lets wonder’.

Mooi, die verticale wereld. Konden we daar maar altijd vertoeven. Maar ja, Nelsons en ik moeten toch echt van tijd tot tijd een nieuwe jas hebben. We leven ook in de horizontale wereld, op deze aarde, die weliswaar bol is, maar toch in tal van opzichten ook gewoon plat. Daar komen we andere mensen tegen, onvolmaakte mensen, die onvoorspelbaar reageren. Die soms angst inboezemen, of afkeer, of onverschilligheid. Die oordelen, twijfelen, zoeken. We leven er in onze relaties, waarin we soms hemelse momenten beleven, maar ook altijd weer aanlopen tegen verwarring en misverstanden. We doen elkaar pijn, trekken ons terug, gaan in de aanval, raken verstrikt. In die wereld willen we in de smaak vallen, veiligheid en zekerheid vinden, ons tenminste handhaven. We lopen er aan tegen ons eigen en andermans gedoe. En  we vergeten keer op keer dat we meer zijn dan dat.
 
Tot we weer op een heilige plaats komen, een kerk, een concertzaal, een museum, een open plek in een bos, een gastvrij huis. Of: een geïnspireerde vergadering, een integer gegeven workshop, een hoopvolle bijeenkomst, een liefdevol gegeven les, een smaakvolle winkel. Dat is wat ons te doen staat: heilige plaatsen creëren. Waar we als vanzelf dieper inademen en weer weten: er is meer.

Die heilige plaatsen willen wij je aanbieden in onze activiteiten. We leren je er eigenlijk om vanuit het verticale te zingen. Omdat dat een wereld van verschil uitmaakt. Er lopen daar allerlei onvolmaakte mensen rond (wij zelf bijvoorbeeld), maar we voelen ons er thuis, en jij hopelijk ook.

Je bent van harte welkom.

Jan Kortie
 
PS
Wellicht zag je op tv de impressie die de NTR gemaakt heeft van onze middag: ‘Jij Bent  Muziek’. Dat is een laagdrempelige middag waar je hooggestemd weer uitkomt. Waar we de muziek van de beide werelden verkennen en waar je leert hoe je weer in een verticale stand kunt komen als je in het horizontale verdwaald bent geraakt. Want daar lééft jouw muziek.

 
Het Lied van de Ziel – mantrazingen in Amsterdam
 
Er zijn nog enkele kaarten te reserveren voor Het Lied van de Ziel a.s. vrijdag 20 december.
Let op: de locatie die avond is De Duif, Prinsengracht 756 in Amsterdam.

Data 2014
24 jan, 21 feb, 21 mrt, 18 apr (Goede Vrijdag), 16 mei en 27 juni 2014. Reserveren: klik hier
U kunt losse kaarten kopen, maar ook besparen door een abonnement te nemen. Voor meer informatie: klik hier.

Het Lied van de Ziel elders in het land
Je kunt ook mantra’s zingen met Jan Kortie op
* wo. 5 februari in Haarlem (informatie volgt binnenkort)
* vr. 14 februari in Vught
* do. 6 maart 2014 in Huissen (Gld.)
* vr. 7 maart 2014 in Assen
* vr. 9 mei 2014 in Zwolle
 
Het Magische Lied a.s. zondag

Zondag is er de speciale kerstaflevering van onze mantra-middag voor kinderen (en volwassenen) o.l.v. Chantal Goossens. Er is nog beperkt plaats beschikbaar.
Reserveren: klik hier
.
 
Jij Bent Muziek, een middag met Jan Kortie
 
Een opgewekte middag met Jan Kortie, waarin een wereld voor je open kan gaan. Vrolijk en ontroerend, stil en uitbundig. Vrijdag 24 januari weer in Amsterdam, donderdag 6 maart in Huissen , 7 maart in Assen en 9 mei in de regio Zwolle. Voor meer informatie: klik hier.

 
Eendaagse activiteiten in kleinere groepen

"Ik heb er nog iedere dag wat aan. En niet alleen met zingen.” Dat meldde ons onlangs iemand die een paar maanden geleden een workshopdag had bijgewoond. De eenvoud van stembevrijding maakt veel los: onze stem, onze vitaliteit, ontroering, blijdschap. In één welbestede dag kan je kijk op je eigen zingen ingrijpend veranderen.

Je kunt bij onze docenten terecht in Amsterdam, in Den Haag, in Breda. Soms door de week, soms in het weekend. We hebben ook aparte dagen voor mannen en voor vrouwen, omdat dat heel bijzonder kan zijn. En voor jongeren, tegen sterk gereduceerd tarief!
 
Meer informatie vind je op www.jankortie.nl .

 
Het Lied van de Hele Olifant: een zaterdag met Marja de Vries en Jan Kortie (15/2 in Vught, N.Br.)

In 2007 kwam De Hele Olifant in Beeld uit, het eerste boek van Marja de Vries. Een inspirerend boek over universele wetmatigheden en met tal van aanknopingspunten voor stembevrijding. Dat gaan we weer ervaren op deze bijzondere dag in Vught, op het mooie terrein van het kloosterhotel ZIN.

Wie wil kan de avond ervóór op dezelfde plaats deelnemen aan Het Lied van de Ziel, een avond mantrazingen.

Meer informatie: klik hier.

 
Langere programma's: nieuwe groepen van start

'Ruimte, Stem en Yoga' laat de deelnemers ervaren hoe werkzaam de combinatie is van yoga en stembevrijding. Zoals de naam al voorspelt: het leidt tot meer ruimte. Chantal Goossens is yogadocente en stembevrijder en heeft een frisse benadering ontwikkeld die het beste uit beide haalt. Het gaat om 7 donderdagochtenden, vanaf 9 januari. Wie daarover meer wil lezen klikt hier.

'Michelangelo' is een wonderlijke naam voor een leergang in stembevrijding. Inmiddels is dit programma een 'klassieker' in ons aanbod. Woensdag 5 februari 2014 starten we met een nieuwe groep, door Marjo Brenters liefdevol geleid. Als je meer wilt weten: klik hier.

'Voluit Vrouw' is een wat kortere cyclus, vier bijeenkomsten onder de fijnzinnige leiding van Sarah Jens. Op 14 februari start ze een nieuwe groep, je vindt hier meer informatie.

 
Voorzichtige vooraankondiging: zang-retraite o.l.v. Jan Kortie

In onze volgende nieuwsbrief hopen we je meer te kunnen vertellen, maar we melden je nu alvast graag dat we in juni of juli een meerdaagse zangretraite gaan organiseren.

 
Jan Kortie op tv

Begin december zond de NTR een mini-versie uit van onze workshop 'Jij Bent Muziek'. Uitzending gemist? Via deze link kun je 'm alsnog zien. Het item is in twee stukken opgeknipt. Het eerste begint bij 7:52, het tweede bij 19:30.

 
Agenda

Kijk voor alle actuele data in de agenda op onze website.
 
Te koop in onze webwinkel
 
* Het boek van Jan Kortie: 'Jouw ziel wil zingen'. [Meer informatie].
 
* CD 1 - Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel
 
* CD 2 - Noyana, cd met boekje
 
* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van de mantra's die Jan Kortie geschreven heeft.
 
Wilt u informatie en impressies (beeld/geluid) van beide cd's en informatie over het muziekboekje: klik hier.
 

 U zoekt een jas, meneer?
Dun en toch warm en die
Draagt u, - wat zegt u nou? -
Horizontaal?

Wezenlijk bent u toch
Ontegenzeggelijk
Verti- (en trouwens ook
Anderszins) kaal?