Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik dan hier voor de online versie

 
 
God respecteert me als ik werk, maar heeft me lief als ik zing.
Rabindranath Tagore
 
Mijn zaterdagkrant had verheugend nieuws: er waait een nieuwe wind door de Nederlandse crèchewereld. Peuterleidsters krijgen een nieuwe methode aangereikt, wetenschappelijk onderzocht. Het gaat om de zitstrategie. Leidsters moeten leren zitten. Echt letterlijk: met de billen op de grond. En niet af en toe even, maar lekker lang. Dat vergroot de kans op contact met de kinderen. Die worden daar rustig van, gaan geconcentreerder spelen en ontwikkelen complexere spelvormen.
Voor veel leidsters is dat wennen. Ze zijn gewend rond te lopen om zo alle kinderen aandacht te geven. Maar dat blijkt averechts te werken voor de kinderen. "Zodra je zit houdt dat onrustige zoeken van kinderen op. Ze weten waar je bent, dus ze komen wel naar je toe als ze daar behoefte aan hebben”. Aan het woord is Elly Singer over pedagogisch onderzoek dat zij gedaan heeft.
 
Je ziet het eigenlijk meteen voor je. Een rondlopende peuterleidster, die erg haar best doet om alle kinderen zoveel mogelijk aandacht te geven. Hard aan het werk, nuttig bezig. Vol goede bedoelingen, actief, bereid om veel te geven. Na afloop van de werkdag waarschijnlijk moe, van het lopen, maar ook van de innerlijke en uiterlijke onrust die daarmee gepaard gaat. Reuze herkenbaar beeld. Niet dat ik tegenwoordig nog regelmatig in crèches kom, maar ik zie hetzelfde beeld ook vaak als mensen gaan zingen. En ik ken het in mezelf. Hard aan het werk gaan. Doen, doen, doen. Veel activiteit. 
 
Leve de zitstrategie. En niet alleen voor peuterleiders! Want dit inzicht is veel breder toepasbaar. Zitten geeft rust. Rust geeft aandacht. Aandacht geeft ruimte, juist ook voor spontane complexiteit.
Dit mechanisme zou iedereen die muziek maakt zich eigen moeten maken. Het klinkt eenvoudig, maar de praktijk is weerbarstig. Want actief zijn geeft ons het geruststellende gevoel dat we een nuttige bijdrage leveren. Maar activiteit is iets heel anders dan werkzaamheid. De te actieve peuterleidster en de te actieve zanger zijn wel aan het werk, maar niet per se werkzaam. Zoals gezegd, peuterleidsters moeten wel wennen aan het idee. Vinden collega’s en ouders het niet raar als ze daar maar zitten te zitten? Het ziet eruit als niks doen, en ze worden betaald om te werken, toch? Maar ja: het werkt wel!
 
Die paradox komen we in zingen steeds weer tegen. Het werkt het beste als ik niet werk. Als ik niet doe. Als ik ben. Eerst zitten. Billen op de grond of op de stoel, contact maken met je lijf, aarden. Vooruit, staan mag ook bij zingen. Maar niet meteen de beweging in, hoe lekker dat ook kan zijn. Eerst stil durven zijn. Rust. Aandacht. En zoals de rustig zittende peuterleidster het middelpunt van de groep kan zijn (en ja, natuurlijk varen kinderen daar wel bij, een middelpunt geeft veiligheid), zo kunnen wij het middelpunt zijn van onze muziek. Het zingende en toch stille middelpunt van alle noten en melodieën en ritmes, van alle variatie, van alle complexiteit, ja, van alle leven in mij. De muziek kan dan naar mij toekomen. Omdat ik er ben, omdat ik aanwezig ben, omdat ik niet aan het werk ben. Ik kan gevonden worden door mijn muziek. Ik hoef dan zelf niet meer op zoek, koortsachtig op zoek om het interessant te maken, leuk, creatief, origineel. Het vindt mij. Ik word instrument.
 
Gaat zitten een trend worden? Het heeft al wel een naam, dat helpt altijd. Er zijn al peuterleidsters die deze nieuwe strategie uitvoeren en dan zeggen: we gaan singeren. Ik wil er wel voor pleiten om al singerend ook te gaan zingen met de kinderen. In die rust gaat dat vast heel goed. En dat kan kinderen de ervaring geven dat zingen bij hun hoort. Die ervaring gun ik iedereen.
 
Singerend zingen is dus het parool. Met in ons achterhoofd die prachtige uitspraak van Tagore waarmee deze nieuwsbrief begon.
 
Je bent van harte welkom, kom maar meedoen, zitten, zijn, zingen.
 
Jan Kortie
 
P.S.
Voor de snelle beslisser: we hebben nog een paar plaatsen vrij in onze stembevrijdings-leergang Michelangelo die woensdag begint. En ook in het Introductiejaar voor onze opleiding dat maandag 7 oktober start. Prachtige leergangen voor wie echt stappen wil zetten.
 
 
Het Lied van de Ziel – mantrazingen in Amsterdam
Volgende week vrijdag 4 oktober houden we weer onze mantra-avond Het Lied van de Ziel in de Amstelkerk.
Reserveren: klik hier.
 
Overige data in het najaar: 1 november, 29 november en 20 december 2013. 
(Op onze site vind je ook al de data voor de eerste helft van 2014.)
 
Trouwe bezoekers voordelig uit met abonnement
Ben je van plan om vaker dan 3x naar Het Lied van de Ziel te komen, neem dan een abonnement.
Te koop via online reserveren of aan de kassa. Je kunt ook na afloop van de avond nog een abonnement kopen, wij verrekenen dan de kosten van je entreebewijs met je abonnement.
 
Het Lied van de Ziel elders in het (buiten)land
vr. 18 oktober  -  Antwerpen
vr. 8 november - Terneuzen
do. 14 november - Huissen
vr. 15 november - Groningen
wo. 20 november -  Zenderen (binnenkort meer info op onze site)
di. 10 december - Rotterdam
wo 11 december - Zeist
 
 
Het Magische Lied 
De eerstvolgende datum van onze mantra-zangmiddag voor kinderen is zondag 22 december
 
Zangweekend De Vogel en Het Hoogste Lied: 4-6 oktober 
 
‘Een vogel zingt omdat er een lied in hem is dat naar buiten dringt. Hij denkt niet aan de anderen voor wie hij zingt. En hij zingt niet omdat hij goed wil zingen. Zingen is voor hem een uiting van zijn innerlijke blijdschap en levenslust’. (Anselm Grun)
 
Mensen kunnen op zanggebied veel van vogels leren. Dat doe je het beste in de mooie natuur. Eind deze week kun je weer meedoen met ons intensieve weekend: De Vogel en het Hoogste Lied. Chantal Goossens zal je meenemen op haar eigen zachtaardige en toch doordringende wijze. Reken maar dat je op zondag fluitend weer naar huis gaat.
 
Meer informatie: klik hier. 
 
Opnamemiddag voor onze 3e cd op zaterdag 26 oktober a.s.: mannen (en vrouwen) nog welkom!
 
Op zaterdag 26 oktober vindt de (tweede) opnamemiddag plaats voor onze derde cd. De plekken voor de vrouwen zijn bijna vol, maar voor mannen is nog volop ruimte. Misschien ken jij wel mannen die mee willen zingen?
 
De opnames zijn weer in de Amstelkerk, de deuren gaan open vanaf 13.00 uur. We gaan om 13.30 uur van start en werken tot uiterlijk 18.00 uur.
 
Je bent welkom om mee te zingen als je bij ons al eens eerder een mantra-avond hebt bijgewoond.
We zullen een deel van de in februari al opgenomen nummers opnieuw inzingen, maar mogelijk ook één of twee andere liederen.
 
We vragen je een bijdrage van € 7,50. De consumpties zijn die middag gratis.
Je kunt je inschrijven via onze website.
Let er daarbij op dat mannen en vrouwen apart van elkaar moeten worden aangemeld.
 
Jij Bent Muziek, een middag met Jan Kortie
 
Dit is waarschijnlijk de beste manier om kennis te maken met Jan Kortie en zijn stembevrijdingswerk. Is het een workshop? Een open middag? Is het een voorstelling, een meezingconcert met verrassende solo's? Is het ernst of entertainment? Het is een wat wonderlijke mix van dat alles. Het is soms een vrolijke boel, dan weer een stemmige stilte. De kans is vrij groot dat je er opgewekt vandaan gaat, en met (nog) meer vertrouwen in je eigen zingen.
 
Hieronder de data, klik op de stad naar keuze voor meer informatie. Dezelfde avond is er steeds een mantra-zangavond Het Lied van de Ziel, voor wie wil is dat een mooie combinatie.
 
vr. 18 oktober in Antwerpen
do. 14 november in Huissen    
vr. 15 november in Groningen   
vr. 29 november in Amsterdam
wo. 20 november in Zenderen (binnenkort meer info op onze site)
di. 10 december in Rotterdam
wo. 11 december in Zeist
 
Eendaagse activiteiten in kleinere groepen
  
‘Ik vond het een zeer intense, geweldig motiverende cursusdag!’
‘Het was geweldig - echt bevrijdend!!'
‘Het heeft me diep geraakt, ontroerd en meer thuis gebracht in mezelf.’
  
Drie reacties die de afgelopen weken spontaan bij ons binnenkwamen.
Ja, er kan in één dag al een wondertje gebeuren. Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn onze eendaagse workshops eigenlijk gewoon een aanrader. Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand kan jouw lied zingen.
  
Je kunt terecht in Amsterdam, in Den Haag, In Breda. Soms door de week, soms in het weekend. We hebben ook aparte dagen voor mannen en voor vrouwen, omdat dat heel bijzonder kan zijn.
  
Meer informatie vind je op www.jankortie.nl.
 
Leven van Muziek, een dag voor muziekprofessionals o.l.v. Jan Kortie
  
Voor veel professionele musici is stembevrijding een bijzonder avontuur. Hoe verhoudt musiceren op (hoog) niveau zich met genieten? Hoe kun je verwachtingen en normen loslaten? In deze workshop ‘Leven van Muziek’ komen zangers en instrumentalisten bij elkaar om te (leren) improviseren en zich zo op een dieper niveau te verbinden met de muzikale bron van binnen. Eerstvolgende keer is op maandag 25 november a.s.
Meer informatie: klik hier.
 
Leergang Michelangelo start 2 oktober
  
 ‘Michelangelo’ is een intensieve zangleergang. Zo genoemd vanwege de uitspraak van deze kunstenaar die vaststelde dat hij om een mooi beeld te maken alleen maar hoefde weg te halen wat overbodig was. Dat is met zingen ook zo! En zingen is een prachtige oefening. Om het leven te laten stromen in ons, om ons steeds weer opnieuw te verbinden met wie we in wezen zijn.
  
Woensdag (2 oktober) starten we met een nieuwe groep, onder de uitnodigende leiding van Marjo Brenters.
Er zijn nog een paar plaatsen vrij. Meer informatie: klik hier.
     
Introductiejaar Opleiding tot Stembevrijder ‘Ode an die Freude’
 
Onlangs ging de 9e jaargang van start van onze 2-jarige opleiding. In het voorbereidende jaar dat maandag a.s. begint zijn nog een paar plaatsen vrij. Woont er een stembevrijder in jou? Of wil je dat onderzoeken?. We sturen je graag de folder toe. Je kunt ‘m aanvragen via info@jankortie.nl.
  
Jan Kortie in de media
 
Ook aan de andere kant van de oceaan dringt stembevrijding door! Het Amerikaanse Natural Awakenings Magazine benaderde ons enige maanden geleden en publiceerde onlangs een artikel over stembevrijding, getiteld: "Our own Ode to Joy".  "No child ever decides by himself that he can’t sing." Zo is het maar net.
Wil je het artikel lezen: klik hier.       
 
Wil je nog regelmatiger op de hoogte blijven?
 
‘Like’ ons dan op facebook. Daar tref je steeds het laatste nieuws aan. En af en toe een mooi citaat of een inspirerende link.
 
Agenda 
 
Kijk voor alle actuele data in de agenda op onze website.
 
Te koop in onze webwinkel 
 
* Het boek van Jan Kortie: Jouw Ziel wil Zingen.
Voor iedereen die meer wil weten over stembevrijding en hoe het gegroeid is. Moet je daarover lezen dan? Kun je niet beter gewoon gaan zingen? Lees dit opgewekte boek en ervaar wat het met je zingen doet.
[Meer informatie].
 
* Noyana, cd met boekje
 
* Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel, onze eerste cd
 
* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van de mantra's die we zingen
 
Wilt u informatie en impressies (beeld/geluid) van beide cd's en informatie over het muziekboekje: klik hier.
 
 
 
Never meer werken, mens!
Singer schrijft zitten voor!
Zanger en zangeres:
Stop je gezwoeg
 
Zittend het centrum van
Middelpuntzoekende
Zingende kinderen
Zijn is genoeg