Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik dan hier voor de online versie

 

In kunst mag niet geprobeerd worden…..
Men kan proberen een brood te bakken, maar men probeert geen schepping.
Men probeert ook niet te baren. Waar zwangerschap bestaat volgt het baren vanzelf, te gepasten tijde.
Uit: Kaas, Willem Elsschot.
 
Deze zomer gingen we op stap met een mini-campertje. En als ik mini zeg dan bedoel ik ook mini. De website van de verhuurder gebruikte het woord ‘compact’ en dat was niet overdreven. Zeer compact.
Dat verleidde ons al snel tot eufemismen. We hadden niet alleen een keuken, een ijskast en een berging, maar ook een inloopkast, een wijnkelder en een bibliotheek, en een living die ’s nachts de masterbedroom werd. En alles, echt alles onder handbereik.
De bibliotheek had zelfs een ‘dependance’. We hadden namelijk een nogal optimistische hoeveelheid boeken meegenomen. In de vakantie leest men immers. Naar schatting de helft is ongelezen mee terug gegaan. Ach, je kent dat misschien wel.
 
Wel kwam ik toe aan het lezen van Kaas, van Willem Elsschot, dit jaar 80 jaar geleden uitgekomen. Wat een fascinerend boek (of boekje, het is niet heel dik). Het verhaal gaat over Frans Laarmans, een klerk in Antwerpen, met een onaanzienlijke baan. Hij laat zich verleiden om groothandelaar in Nederlandse kaas te worden, om zich zo te kunnen meten met de betere kringen. Maar Laarmans is geen handelaar. Hij heeft trouwens ook een enorme hekel aan kaas. De verkoop loopt dus voor geen meter. Hij komt niet veel verder dan het zeer zorgvuldig inrichten van een goed kantoor.
 
Elsschot neemt de lezer mee in een verhaal dat eigenlijk over schaamte gaat: Laarmans is een goede klerk, maar ja, klerk zijn is niet goed genoeg voor hem of eigenlijk: voor degenen met wie hij zich zou willen meten. Gaandeweg voel je als lezer hoe dit nooit goed kan aflopen. Al lezende maakt zich plaatsvervangende schaamte van je meester. Het woord schaamte valt in het boek nauwelijks, twee keer om precies te zijn. De tweede keer zegt Laarmans in zichzelf: ‘schaamte ken ik niet meer’. Maar ja, hij loopt niet over van zelfkennis, zoveel is duidelijk.
 
Schaamte is wellicht de lastigste menselijke eigenschap die er bestaat. Maar waarschijnlijk ook de meest voorkomende. En de meest gecamoufleerde. Want we schamen ons ook weer voor de schaamte. Die gaat dus ondergronds en kan daar onbespied z’n ondermijnende werk doen. Ik ben inmiddels tot de slotsom gekomen dat ik mijn schaamte misschien nooit meer kwijtraak, maar dat ik iedere keer eigenlijk een mega-stap zet als ik de schaamte durf aan te kijken. Want dan komt er weer beweging in dat wat in mij verkrampt of bevroren is.
 
Elsschot begint de roman met een eigenaardige inleiding over kunst. Die begreep ik eigenlijk pas goed toen ik het boek uit had en de inleiding nog een keer las. Het citaat boven deze nieuwsbrief komt uit die inleiding. "Men probeert geen schepping”; wat een prachtig zinnetje. Je kunt proberen om kaashandelaar te worden. Je kunt zelfs proberen om iemand anders te zijn dan je bent. Wie doet dat niet, van tijd tot tijd, om dan steeds weer te merken dat dat zinloos is? Maar kunst is schepping, kunst wordt ge(open)baard. Daarin bestaat geen proberen.
 
Moet het dan meteen goed zijn? Nee, dat is het niet. Het gaat er juist om: er is in schepping geen goed of fout. Je kunt ook nooit het verkeerde kind baren, je kunt alleen maar het kind baren dat in je zit. Dat kind is uniek, net als jouw schepping altijd uniek zal zijn. Betekent dat dan dat het allemaal niet uitmaakt? Nee, integendeel. In dezelfde inleiding stelt Elsschot ook vast dat "....iedere bladzijde, iedere zin, ieder woord, iedere punt, iedere komma het doel naderbij brengt of op afstand houdt. Want neutraliteit bestaat niet in kunst. Wat niet nodig is dient geweerd en waar het met één personage kan is een menigte overbodig.”
 
Iedere punt doet er toe. Iedere noot die jij zingt doet er toe. Want die noot brengt jou namelijk dichterbij of houdt je op afstand. Herken je dat? Onze opgave als we gaan zingen is dus niet: zo goed mogelijk proberen. De opgave is: onze bijdrage leveren in het volle bewustzijn van wie we zijn. En dat dus: ‘te gepaste tijde’!
 
De ervaring leert dat zo zingend we met veel minder toekunnen dan we vaak denken. Minder tonen, minder woorden, minder variatie. Compact zingen eigenlijk. Met als iedere keer weer verrassend effect: dat geeft ruimte. Zou de verhuurder van onze mini-camper dat eigenlijk ook weten?
 
Hiermee kunnen we het zangseizoen weer voor geopend verklaren. Met als motto: Probeer niet te zingen, maar zing!
En zo gaan we vrijdag a.s. weer het Lied van de Ziel zingen, compact en ruim.
 
Je bent van harte welkom.
 
Jan Kortie  
 
 
 
Mantrazingen - in Amsterdam en elders in het land
 
Het Lied van de Ziel in Amsterdam
A.s. vrijdag 6 september starten we weer met onze mantra-avonden in de Amstelkerk. Er zijn nog plaatsen beschikbaar, om te reserveren: klik hier.
 
Overige data in Amsterdam dit najaar
4 oktober, 1 november, 29 november en 20 december 2013.
 
Trouwe bezoekers voordelig uit met abonnement
Ben je van plan om vaker dan 3x naar Het Lied van de Ziel in Amsterdam te komen, neem dan een abonnement. Hiermee ben je extra voordelig uit – de korting bedraagt ca. 35% - en bovendien altijd verzekerd van een plaats. De prijs voor komend seizoen is wederom € 53,50.
Te koop via online reserveren of vanaf 6 september t/m 1 november bij onze mantra-avonden in Amsterdam. Je kunt ook na afloop van de avond nog een abonnement kopen, wij verrekenen dan de kosten van je entreebewijs met je abonnement.
 
Het Lied van de Ziel elders in het land
vr. 13 september - Leeuwarden
vr. 18 oktober -  Antwerpen
vr. 8 november - Terneuzen
do. 14 november - Huissen
vr. 15 november  - Groningen  (meer  informatie volgt binnenkort)
wo. 20 november – Rotterdam (nog onder voorbehoud)
 
Speciaal voor kinderen: Het Magische Lied op zondag 29 september a.s.
Na drie keer uitproberen kristalliseert zich steeds meer de vorm uit waarin kinderen echt tot hun recht komen in het zingen van mantra's. Ze zijn weer welkom voor een magische middag, samen met begeleidende volwassenen, die er natuurlijk ook van genieten. Onder de enthousiasmerende leiding van Chantal Goossens, met assistentie van Lambert Mutsaers.  Meer informatie:
klik hier of je kunt ook direct online reserveren.
 
Tweede cd opname voor onze 3e cd op zaterdag 26 oktober a.s.
 
Op zaterdag 26 oktober vindt de (tweede) opnamemiddag plaats voor onze derde cd. We doen dat weer in de Amstelkerk, de deuren gaan open vanaf 13.00 uur. We gaan om 13.30 uur van start en werken tot uiterlijk 18.00 uur.
 
Je bent welkom om mee te zingen als je bij ons al eens eerder een mantra-avond hebt bijgewoond.
We zullen een deel van de in februari al opgenomen nummers opnieuw inzingen, maar mogelijk ook één of twee andere liederen.
 
We vragen je een bijdrage van € 7,50. De consumpties zijn die middag gratis.
Je kunt je inschrijven
via onze website. Let er daarbij op dat mannen en vrouwen apart van elkaar moeten worden aangemeld.
 
Jij Bent Muziek, een middag met Jan Kortie 
 
Dit is waarschijnlijk de beste manier om kennis te maken met Jan Kortie en zijn stembevrijdingswerk. Is het een workshop? Een open middag? Is het een voorstelling, een meezingconcert met verrassende solo's? Is het ernst of entertainment? Het is een wat wonderlijke mix van dat alles. Het is soms een vrolijke boel, dan weer een stemmige stilte. De kans is vrij groot dat je er opgewekt vandaan gaat, en met (nog) meer vertrouwen in je eigen zingen. 
 
Hieronder de data, klik op de stad naar keuze voor meer informatie.
 
13 september in Leeuwarden 
18 oktober in Antwerpen
14 november in Huissen
15 november in Groningen (informatie volgt binnenkort op onze site)
20 november in Rotterdam (nog onder voorbehoud)
29 november in Amsterdam
 
Ruimte, Stem & Yoga
 
Na de zomer een hele nieuwe activiteit in ons aanbod. Chantal Goossens is zowel yoga-docente als stembevrijder, dus het kon eigenlijk niet uitblijven: een samenkomen van die twee, met veel succes uitgeprobeerd tijdens onze recente zomerzangweek.
 
Een deelnemer schreef daarna: "Wat jouw yoga en daarbij stembevrijding gedaan heeft, is nauwelijks onder woorden te brengen. Wat me opvalt is dat dat wat zich aandient steeds meer ruimte mag krijgen, waardoor ik voel dat ik ook steeds meer ruimte moeiteloos inneem....... Bij zo’n ontdekking komt de lach boven en zie ik steeds meer de humor van het leven en van onze spelletjes daarin....... Het maakt me vrolijk.”
 
Mooier kunnen wij het niet formuleren. 
 
Voor meer informatie: klik hier. Er zijn nog een paar plaatsen, aanmelden kan via info@jankortie.nl.
 
Eendaagse activiteiten in kleinere groepen
 
Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn onze eendaagse workshops eigenlijk gewoon een aanrader. Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand kan jouw lied zingen.
 
…in Amsterdam (vr 6 en ma 23 sept, wo 16 okt en wo 13 en vr 29 nov)
Vele honderden mensen hebben in de loop der jaren ervaren hoe er op één zo'n dag al verrassend veel kan gebeuren, hoe mensen zichzelf en elkaar verbazen met hun zingen, dankzij de bekwame en liefdevolle leiding van Sarah Jens. Je kunt ongeveer maandelijks terecht in de workshop Naar Binnen en Naar Buiten en daarnaast geeft Sarah ook regelmatig in een dag speciaal voor vrouwen.
Informatie over de workshops Naar Binnen en Naar Buiten: klik hier of Vrouwen, Lijf en Stem: klik hier.
 
…of in 't weekend in Breda (za 7 sept) of in Den Haag (za 26 okt)
De afgelopen 25 jaar alleen in Amsterdam, maar nu af en toe ook elders: onze workshop Naar Binnen en Naar Buiten. In Den Haag, onder de geïnspireerde leiding van Chantal Goossens en in Breda, onder de bezielende leiding van Marjo Brenters. Meer informatie: klik hier.
 
...of alleen voor muziekprofessionals (ma 25 nov)
Voor veel professionele musici is stembevrijding een bijzonder avontuur. Hoe verhoudt musiceren op (hoog) niveau zich met genieten? Hoe kun je verwachtingen en normen loslaten? In deze workshop ‘Leven van Muziek’ o.l.v. Jan Kortie komen zangers en instrumentalisten bij elkaar om te (leren) improviseren en zich zo op een dieper niveau te verbinden met de muzikale bron van binnen. Meer informatie: klik hier.
 
... of alleen voor mannen (vr 11 okt)
Dat is altijd bijzonder, om met mannen een dag met zingen bezig te zijn. Onder de stevige én zachtmoedige leiding  van Lambert Mutsaers. Meer informatie: klik hier.
 
.. of jongeren (za 28 sep)
Ook in Amsterdam speciaal voor jongeren van 17 t/m 25 jaar, voor een ‘jongere’ prijs. Echt een aanrader.  Meer informatie: klik hier.
 
Leergang Michelangelo o.l.v. Marjo Brenters start 2 oktober
 
‘Michelangelo’ is een intensieve zangleergang. Het gaat daarin om jouw persoonlijke leerweg, over de stappen die jij kunt maken om je stem te bevrijden en om zo meer en meer tot bloei te komen in je zingen. En in je leven, want ons zingen staat nooit op zich. Zingen is een prachtige oefening. Om in het hier en nu te zijn, om het leven te laten stromen in ons, om ons steeds weer opnieuw te verbinden met onze ziel, onze essentie. Begin oktober starten we met een nieuwe leergang, onder de uitnodigende begeleiding van Marjo Brenters. Meer informatie: klik hier.
 
Zangweekend De Vogel en Het Hoogste Lied: 4-6 oktober 
 
Voor de derde maal organiseren we een intensief zangweekend op De Nieuwe Voorde (in Laag Zuthem, bij Zwolle).
 
Onder de warmhartige begeleiding van Chantal Goossens. Een prachtige gelegenheid om flinke stappen te zetten. Je komt op vrijdag misschien een tikje gespannen binnen en op zondag zing je als nooit tevoren. Echt waar. Meer informatie: klik hier.
 
Introductiejaar Opleiding tot Stembevrijder ‘Ode an die Freude’
 
In september gaat de 9e jaargang van start van onze 2-jarige opleiding. Woont er een stembevrijder in jou? Of wil je dat onderzoeken? De 2-jarige opleiding is inmiddels vol, maar in het voorbereidende jaar is nog plaats. We sturen je graag de folder toe. Je kunt ‘m aanvragen via info@jankortie.nl.
 
Agenda 
 
Kijk voor alle actuele data in de agenda op onze website.
  
Te koop in onze webwinkel 
 
* Het boek van Jan Kortie: Jouw Ziel wil Zingen.
Voor iedereen die meer wil weten over stembevrijding en hoe het gegroeid is. Moet je daarover lezen dan? Kun je niet beter gewoon gaan zingen? Lees dit opgewekte boek en ervaar wat het met je zingen doet.
[Meer informatie].
 
* Noyana, cd met boekje
 
* Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel, onze eerste cd
 
* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van de mantra's die we zingen
 
Wilt u informatie en impressies (beeld/geluid) van beide cd's en informatie over het muziekboekje: klik hier.
 
 "Mag het wat minder zijn?”
Ook in de kaashandel
Gaat men bij Elsschot massaal
In de leer
 
Volgt men al zingend een
Schaamtegewenningskuur
Daar zal wel blijken dan:
Minder is meer