Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik dan hier voor de online versie
 
 Zingen is dubbel bidden.
                        Augustinus

  
Laat ik het maar ronduit bekennen: ik word eigenlijk steeds zweveriger.
 
Nou moest ik het in mijn werk al nooit hebben van een gedegen kennis van de anatomie van de menselijke stem. Zangtechnieken heb ik nooit kunnen onderwijzen, ademsteun, resonans, ik heb er geen kaas van gegeten. Ik heb het altijd moeten hebben van relatief wollige begrippen als vrijheid, bewustzijn, aanwezigheid. En geleidelijk aan wordt het alleen maar nog zweveriger. Ik gebruik steeds vaker woorden als ‘mystiek’ of ‘mysterie’. En deze nieuwsbrief ga ik gebruiken om je mijn favoriete ‘techniek’ in te peperen: bidden.
 
Gaat deze nieuwsbrief dan nog wel over zingen? Jawel, straks. Eerst over bidden. Want bidden helpt enorm als je wil zingen. Maar je hoeft toch niet gelovig te zijn als je wil zingen? Nee, natuurlijk niet. Maar dat is ook het goede nieuws, om niet te zeggen: de blijde boodschap, als het gaat over bidden. Je hoeft ook niet gelovig te zijn om te bidden.
 
Eerst maar even vaststellen wat bidden is. Ik denk: bidden is communiceren met boven. Wie of wat is er dan boven? Dat weet ik niet. Maar dat geeft ook niet. Ik zie er zelf wel beelden bij, maar die zijn heel particulier, jij ziet vast iets anders. Of je ziet niets, ook goed. Ik zelf zie vaak een groep opgewekte, vriendelijke en vaak vrolijk lachende wezens voor me, die graag bereid zijn om mij te helpen. Zouden die er echt zijn? Dat kan ik je niet garanderen. Maar mij maakt dat niet uit, want iedere keer als ik dat beeld voor me zie ga ik zelf glimlachen en dat alleen al is meer dan genoeg, dat helpt al.
 
Wat communiceer ik dan met boven? Ik zou kunnen zeggen: van alles. Maar bij nadere beschouwing gaat het maar om twee dingen. Het eerste is: hellup! Ik vraag om hulp als ik het even niet meer weet. Ik weet het tamelijk vaak even niet. Mij eerste neiging is dan meestal om te gaan proberen om er zelf uit te komen, een antwoord, een oplossing te vinden. Maar op m’n beste momenten herinner ik me ineens dat ik ook gewoon hellup kan zeggen van binnen. Dat ik kan toegeven dat ik het niet weet. Of dat ik vast zit, bevangen ben, of bang.
 
Het tweede is: dankjewel! Op momenten van vreugde, van overvloed, van ruimte, van vrijheid. Dat zijn vaak momenten die me eigenlijk als cadeautjes in de schoot worden geworpen. Natuurlijk, ik zal er best iets voor gedaan hebben om daar te komen. Maar toch komen ze vaak als verrassing. Als genade, kun je ook zeggen. Ik krijg ze niet als beloning voor mijn goede gedrag, ik krijg ze zomaar. Dan kan ik spontaan overlopen van dankbaarheid.
 
En nu komen we bij zingen. Want beide uitingen hebben eigenlijk onze stem, ons gezang nodig. En ons gezang vaart er enorm wel bij. ‘Hellup’ laat zich goed verklanken als een smeekbede. Het is een zoeken naar of zich openen voor de buitenwereld. Het is een opgeven van doe-het-zelf-gedrag, van ik-red-me-wel, van ik-kan-zelf-alles-wel-aan. Het bevrijdt ons uit die overleef-stand. Beter gezegd: het bevrijdt ons uit het isolement dat daar altijd mee gepaard gaat. Natuurlijk kun je alles zelf aan. Maar je hoeft het niet alleen te doen.
 
En ‘dankjewel’ is heerlijk om te zingen. Het kan je zingen meenemen naar grote uitbundigheid of juist diepe ingetogenheid. Het kan ontroerend zijn. Het kan jubelen en juichen en lachen. Het zal barsten van leven. 
 
Mijn middelbareschooltijd heb ik doorgebracht bij de Paters Augustijnen. Daar lazen we natuurlijk ook de geschriften van Augustinus aan wie het citaat waarmee deze nieuwsbrief begon wordt toegeschreven. Ik onderschrijf het meteen. De intensiteit van alle communicatie wordt verdubbeld als we het zingen, dus ook de communicatie met boven.
 
Ik pleit dus voor bidden. Ik pleit zelfs voor zweverigheid. Zweven geeft namelijk grote vrijheid. Kijk jij niet ook soms met enige afgunst naar vogels die door het luchtruim zweven? Wij mensen kunnen natuurlijk helemaal niet zweven. Wat misschien nog het dichtste bij komt is: huppelen. Dan zweef je steeds heel even. Kan ik je ook enorm aanbevelen. We leerden op school destijds ook de uitspraak ‘Ora et labora’, bid en werk. Dat had een nogal serieuze lading, het was een ernstige opdracht. Wat mij betreft vervangen we het door: bid en huppel.
 
Ik wens je een vrolijke zomer.
En als je eerst nog een keer wil komen bidden, ik bedoel zingen, dan ben je van harte welkom.
Vrijdag bijvoorbeeld bij Het Lied van de Ziel. Waar we uitvoerig ‘hellup’ gaan zingen, in allerlei vormen. En ‘dankjewel’.
 
Jan Kortie
  
 
Het Lied van de Ziel - mantrazingen in Amsterdam
 
A.s. vrijdag 21 juni is alweer  het onze laatste mantra-avond in de Amstelkerk voor de zomervakantie.
Er zijn nog enkele plaatsen vrij, reserveren kan via online reserveren.
 
Data na de zomer
6 september, 4 oktober, 1 november, 29 november en 20 december 2013.

Trouwe bezoekers voordelig uit met abonnement
Ben je van plan om vaker dan 3x naar Het Lied van de Ziel te komen, neem dan een abonnement.
Hiermee ben je extra voordelig uit – de korting bedraagt ca. 35% - en bovendien altijd verzekerd van een plaats. De prijs voor komend seizoen is weer € 53,50.
Je kunt het via online reserveren kopen, of vanaf 6 september bij onze mantra-avonden in Amsterdam.

Het Lied van de Ziel elders in het land
Op vrijdag 28 juni komt Jan Kortie naar Zwolle. Meer informatie: klik hier.
In het najaar staan o.a. Leeuwarden 13/09 (meer informatie), Antwerpen  18/10 (meer informatie), Huissen (14/11) en Groningen (15/11) op het programma.

 
CD opname
 
In februari hebben we een prachtige opnamemiddag gehad voor onze derde cd.
Een deel van de opnames is heel mooi geworden.
Maar sommige liederen staan er niet goed op. We hebben getracht dat al monterend te verbeteren dan wel te camoufleren, maar ja, het zijn live-opnames en dan zijn de mogelijkheden heel beperkt. De slotsom is dat de uitkomst eigenlijk net niet helemaal is wat we voor ogen hebben.
We hebben uiteindelijk na rijp beraad besloten om een deel van de opnames over te doen. Dat was een lastig besluit omdat het leidt tot een flinke vertraging. Een nieuwe opnamedag zal pas in het najaar plaats kunnen vinden. Nader bericht daarover volgt binnenkort in een extra nieuwsbriefje.
Er zit ook een voordeel aan deze gang van zaken. De opnamesessies zijn altijd erg intense middagen. Het is eigenlijk een buitenkansje dat we gewoon nog een keer zo’n middag mogen beleven. 
 
Eendaagse activiteiten in kleinere groepen

Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn onze eendaagse workshops eigenlijk gewoon een aanrader. Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand kan jouw lied zingen.
 
...in Amsterdam...
Vele honderden mensen hebben in de loop der jaren ervaren hoe er op één zo'n dag al verrassend veel kan gebeuren, hoe mensen zichzelf en elkaar verbazen met hun zingen, dankzij de bekwame en liefdevolle leiding van Sarah Jens of Chantal Goossens, die beiden ook docent zijn in onze opleiding. Je kunt ongeveer maandelijks terecht in de workshop Naar Binnen en Naar Buiten en daarnaast geeft Sarah ook regelmatig in een dag speciaal voor vrouwen.
Informatie over de workshops Naar Binnen en Naar Buiten: klik hier, de eerstvolgende workshop is op 3 juli, daarna op 28 augustus a.s.. Binnenkort volgen op onze site nog meer data. 
Informatie over de workshop Vrouwen, Lijf en Stem: klik hier, de eerstvolgende workshop is op 6 september a.s. 
 
...of in Den Haag of Breda, in het weekend...
De afgelopen 25 jaar alleen in Amsterdam, maar sinds kort ook af en toe ook elders: onze workshop Naar Binnen en Naar Buiten. In Den Haag, onder de geďnspireerde leiding van Chantal Goossens en in Breda, onder de bezielende leiding van Marjo Brenters. Ons bereikten reuze enthousiaste reacties van deelnemers, dus we we zijn blij dat we weer nieuwe data kunnen aankondigen: in Breda - 13 september (o.v.) en in Den Haag - 5 oktober a.s. Meer informatie: klik hier.
 
...of alleen voor muziekprofessionals (o.l.v. Jan Kortie)...
Voor veel professionele musici is stembevrijding een bijzonder avontuur. Hoe verhoudt musiceren op (hoog) niveau zich met genieten? Hoe kun je verwachtingen en normen loslaten? In deze workshop ‘Leven van Muziek’ komen zangers en instrumentalisten bij elkaar om te (leren) improviseren en zich zo op een dieper niveau te verbinden met de muzikale bron van binnen. Meer informatie: klik hier.
 
...of alleen voor mannen...
Dat is altijd bijzonder, om met mannen een dag met zingen bezig te zijn. Er is nog plaats in de workshop in Amsterdam, op zaterdag 29 juni, die weer onder de stevige én zachtmoedige leiding staat van Lambert Mutsaers. Meer informatie: klik hier.
 
...of jongeren
Ook in Amsterdam, op 28 september, speciaal voor jongeren van 17 t/m 25 jaar, voor een ‘jongere’ prijs. Echt een aanrader. Meer informatie: klik hier.
 
Zomerweek ‘Zang en Zaligheid’: 26-30 juni nog enkele plaatsen vrij!

Voor het eerst sinds vele jaren gaan we weer een zomerweek organiseren. In deze week gaan zingen, groeien en genieten hand in hand. De week gaat plaatsvinden in Drenthe en staat onder leiding van Sarah Jens, ze wordt o.m. bijgestaan door Chantal Goossens. Data: van woensdagochtend 26 t/m zondagmiddag 30 juni. Je kunt de folder aanvragen via info@jankortie.nl.

Weekend De Vogel en Het Hoogste Lied
Van 1 t/m 3 november organiseren we weer een weekend stembevrijding o.l.v. Chantal Goossens. Meer informatie volgt binnenkort op onze site.
   
Langere programma's
 
Leergang Michelangelo o.l.v. Marjo Brenters
‘Michelangelo’ is een intensieve zangleergang. Het gaat daarin om jouw persoonlijke leerweg, over de stappen die jij kunt maken om je stem te bevrijden en om zo meer en meer tot bloei te komen in je zingen. En in je leven, want ons zingen staat nooit op zich. Zingen is een prachtige oefening. Om in het hier en nu te zijn, om het leven te laten stromen in ons, om ons steeds weer opnieuw te verbinden met onze ziel, onze essentie. Eind februari starten we met een nieuwe leergang, onder de uitnodigende begeleiding van Marjo Brenters. Meer informatie: klik hier.
  
Workshopserie Voluit Vrouw o.l.v. Sarah Jens
Of wij onze stem in al zijn volheid geven, hangt nauw samen met hoe we aanwezig zijn in ons lijf. Tijdens vier hele dagen, verspreid over drie maanden, vormen we een vaste groep van 10 vrouwen met wie je binnen een veilige context steeds een stap kunt zetten in het vrij maken van je eigen geluid en daarmee van wie jij ten diepst bent. Meer informatie: klik hier.
 
Jij Bent Muziek, een middag met Jan Kortie 
 
Dit is waarschijnlijk de beste manier om kennis te maken met Jan Kortie en zijn stembevrijdingswerk. Is het een workshop? Een open middag? Is het een voorstelling, een meezingconcert met verrassende solo's? Is het ernst of entertainment? Het is een wat wonderlijke mix van dat alles. Het is soms een vrolijke boel, dan weer een stemmige stilte. De kans is vrij groot dat je er opgewekt vandaan gaat, en met (nog) meer vertrouwen in je eigen zingen. 
 
Op 13 september in Leeuwarden  - meer informatie: klik hier
Op 18 oktober in Antwerpen - meer informatie: klik hier
En daarna staan o.a. Huissen (14/11) en Groningen (15/11) op het programma.
  
Opleiding tot stembevrijder 'Ode an die Freude'.
En Introductiejaar daarvoor.

In september gaat de 9e jaargang van start van onze opleiding. Woont er een stembevrijder in jou? Dan hebben wij een mooie opleiding in de aanbieding.
Of misschien wil je dat onderzoeken? Dan kun je je diepgaand oriënteren daarop in het Introductiejaar, dat start in oktober.
We sturen je graag de folder toe. Daarin tref je informatie aan over beide leergangen. Je kunt ‘m aanvragen via info@jankortie.nl.
 
 
Agenda 
 
Kijk voor alle actuele data in de agenda op onze website.
 
Te koop in onze webwinkel 
 
* Het boek van Jan Kortie: Jouw Ziel wil Zingen.
Voor iedereen die meer wil weten over stembevrijding en hoe het gegroeid is. Moet je daarover lezen dan? Kun je niet beter gewoon gaan zingen? Lees dit opgewekte boek en ervaar wat het met je zingen doet.
[Meer informatie].
 
* Noyana, cd met boekje
 
* Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel, onze eerste cd
 
* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van de mantra's die we zingen
 
Wilt u informatie en impressies (beeld/geluid) van beide cd's en informatie over het muziekboekje: klik hier.
 
 
Ora, labora, mens!
Bidden en werken, dus
Niet te lichtzinnig
Het leven is zwaar!
 
Zingen is bidden met
Dubbelintensiteit
Dat moet genoeg zijn, toch?
Huppelen maar!