Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie

 
Het zelf bestaat, maar niet op zichzelf.
Het bestaat alleen in actie.
Coen Simon
 
Dit citaat komt uit een boekje met de intrigerende en eigenlijk ook geruststellende titel: ‘Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden’. De auteur, de filosoof Coen Simon, hoorde ik onlangs spreken op de conferentie van de Nederlandse Vereniging van Muziektherapeuten, waar ik ook een bijdrage mocht leveren. Hij hield een verhaal over verlangen en muziek, een beetje rommelig, half improviserend, zoekend en dan weer vindend. Ik hing aan zijn lippen. Een anekdote, een heldere waarheid, een intrigerende paradox en af en toe een onbegrijpelijke lange zin, ik houd daar wel van.
 
Na het bovenstaand citaat vervolgt Simon: ‘Authenticiteit bestaat ook, maar niet als vlekkeloos beginpunt’. Mooi gezegd, vind je niet? Zo wordt authenticiteit niet een statisch gegeven, maar een dynamiek. Pas als ik naar buiten kom met iets kan ik vaststellen of ik daarmee recht doe aan mijn authentieke zelf. Ik kan daar vooraf heel veel over nadenken, maar pas in de actie - dus in de relatie - kom ik er achter of ik ‘mezelf’ ben. En naar welke volgende beweging ik verlang.
 
In zingen is goed zichtbaar welke paradoxale wezens wij mensen zijn. Als je ooit een van onze workshops stembevrijding hebt meegemaakt dan weet je dat we daar graag improviseren. Omdat dat zo’n prachtige en ook eenvoudige, toegankelijke manier is om uit te vinden welke klank er nu op dit moment bij jou past. Twee eigenlijk heel menselijke én heel tegenstrijdige reacties komen we vaak tegen. De eerste wordt bondig samengevat door die verschrikkelijke uitdrukking: ‘doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’. We willen normaal gevonden worden. Natuurlijk willen we dat, want we willen niet uit de boot vallen. Dat leidt er in zingen toe dat we ons gaan inhouden. We worden voorzichtig. Niet te hard, niet te lang, niet te hoog, niet te laag, niet te opvallend, niet te veel ruimte innemen. Natuurlijk doen we onszelf daarmee tekort, maar in ieder geval voorkomen we dat anderen zich aan ons gaan ergeren, althans dat hopen we dan maar. De vraag wat er eigenlijk ‘gewoon’ is, wat ‘normaal’ is blijft intussen buiten beeld en onbeantwoord.
 
Maar zoals gezegd er is ook een andere beweging. We willen ook weer niet saai gevonden worden. Dus wat verreweg de meeste mensen doen als ze gaan improviseren is: veel variatie aanbrengen in wat ze laten horen. Leuke melodietjes, grappige geluiden of teksten, een rijke afwisseling van hoog en laag. In ieder geval willen we vermijden dat we hetzelfde doen wat zojuist al door iemand anders is gedaan. We gaan wat extra ons best doen om ons ‘publiek’ geboeid te houden. Dat leidt tot druk, jezelf verliezen in de veelheid van mogelijkheden, jezelf kwijtraken in een zekere haast, onrust. En vroeger of later: uitputting.
 
Wat een fascinerende spagaat: we willen normaal zijn én we willen bijzonder zijn. In beide gevallen gaat het om aanpassingsgedrag. En op een wezenlijker laag: om verlangen. Een verlangen naar verbinding, deel uitmaken van een gemeenschap. Én een verlangen om ‘onszelf’ zijn. Maar wie is dat dan?
 
De uitweg uit die spagaat levert Coen Simon ons. In de actie, zegt hij, kunnen we ervaren wie we zijn en dus welk verlangen nú aan de beurt is. Is het nu tijd voor een moment van verbinding? Van opgaan in een groter geheel? Dan dien ik mijn sensitiviteit aan te wenden om te voelen waar ik mijn  omgeving mee kan dienen. Is het nu tijd voor het in de wereld brengen van mijn unieke zijn, mijn eigenheid? Dan heb ik de moed nodig om een stapje naar voren te doen. Het goede nieuws is: zingen kan je op beide gebieden veel brengen.
 
Wil je verbinding? Dan is samenzang heerlijk (het ene lied is geschikter dan het andere, zoveel is de afgelopen dagen heel duidelijk geworden). Kom maar mantra’s zingen. Weinig tekst met als bijkomend voordeel: weinig taalfouten. Geef je over aan en voel je deel van een groter geheel. Ga op in dat wat groter is dan jij en ik alleen, in het mysterie, in de muziek. Lever daaraan naar hartenlust je bijdrage, maar zonder al te veel op te vallen, want dan maak je je eigenlijk weer los van dat geheel.
 
Is er dan iets op tegen om op te vallen? Nee, helemaal niet. We hebben dus ook tal van workshops waar jij juist in je eigenheid enorm aan bod kunt komen. Waar je prachtige stappen kunt zetten om nog meer de bijzondere mens te worden die jij in wezen ook bent. Een vorst op je eigen vierkante meter. En ja, die mens willen we graag horen, reken maar.
 
Ik gun iedereen beide ervaringen. Want de authentieke mens die jij bent heeft aan beide behoefte. Zonder voortdurend maar onszelf te moeten zijn kunnen we iedere keer weer onszelf worden. En al ‘wordend’, al zingend, kunnen we steeds weer herkennen: dit ben ik.
 
Vrijdag aanstaande kan het op één dag! Dan is er in Amsterdam een workshop Jij Bent Muziek, een opgewekte middag om jouw bijzondere stem te verkennen. In de avond gaan we mantra’s zingen. Dat is al bijna normaal, en toch ook iedere keer weer bijzonder….
 
Je bent van harte welkom,
Jan Kortie
 
P.S.
Het ene interview is geslaagder dan het andere, heeft de ervaring me geleerd. Afgelopen zaterdag werd ik geïnterviewd door Dolf Jansen in Spijkers met Koppen. En dat deed hij buitengewoon leuk. Iets verderop in deze nieuwsbrief vind je de link.
 
 
 
Het Lied van de Ziel - mantrazingen
 
A.s. vrijdag is weer Het Lied van de Ziel in de Amstelkerk. Er zijn nog plaatsen vrij, reserveren kan via online reserveren.
Overige data vóór de zomer:  24 mei en 21 juni.
 
En ook na de zomer zingen we natuurlijk weer, voor de volle agenda’s  hier alvast de data: 6 september, 4 oktober, 1 november, 29 november en 20 december 2013.
 
Lied van de Ziel elders in het land
Op vrijdag 17 mei komt Jan Kortie naar Zenderen (Twente). Meer informatie: klik hier.
Op vrijdag 14 juni ben je welkom in Zeist (nadere informatie volgt).
En op vrijdag 28 juni in Zwolle. Meer informatie: klik hier.
Na de zomer staan o.a. Leeuwarden, Huissen, Antwerpen en Groningen op het programma.
 
Het Magische Lied
Ook voor kinderen is mantrazingen bijzonder. Op 2 juni zijn zij weer welkom, met hun vader / moeder / opa / tante / buurvrouw. Meer informatie: klik hier.
 
Jan Kortie in de media
 
* Afgelopen zaterdag was Jan Kortie te gast in Spijkers met Koppen. Hij werd geïnterviewd door Dolf Jansen, liet de zaal én Felix Meurders zingen, onder de goedkeurende blikken van Freek de Jonge. Het is radio, maar je kunt het hier ook bekijken. Een flitsend voorproefje van een workshop stembevrijding!

* Het interview in de Happinez van maart jl. is minder snel, maar minstens zo mooi. Je kunt het nu ook terugvinden op onze website: klik hier.
 
Jij Bent Muziek, een middag met Jan Kortie 
 
Dit is waarschijnlijk de beste manier om kennis te maken met Jan Kortie en zijn stembevrijdingswerk. Is het een workshop? Een open middag? Is het een voorstelling, een meezingconcert met verrassende solo's? Is het ernst of entertainment? Het is een wat wonderlijke mix van dat alles. Het is soms een vrolijke boel, dan weer een stemmige stilte. De kans is vrij groot dat je er opgewekt vandaan gaat, en met (nog) meer vertrouwen in je eigen zingen.

Op vrijdag 26 april ben je welkom in Amsterdam, reserveren: klik hier.
Op 17 mei in Zenderen (Twente), meer informatie: klik hier.
Op 14 juni in Zeist (nadere info volgt binnenkort op onze site). 
     

 
Eendaagse activiteiten in kleine groepen
 
Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn onze eendaagse workshops eigenlijk gewoon een aanrader. Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand kan jouw lied zingen.    
 
..in Amsterdam...
Vele honderden mensen hebben in de loop der jaren ervaren hoe er op één zo'n dag al verrassend veel kan gebeuren, hoe mensen zichzelf en elkaar verbazen met hun zingen, dankzij de bekwame en liefdevolle leiding van Sarah Jens. Je kunt bij haar ongeveer maandelijks terecht in de workshop Naar Binnen en Naar Buiten ( de eerstvolgende  waar nog plaats is, is op 24 mei) en daarnaast ook regelmatig in een dag speciaal voor vrouwen (5 juni).
Informatie over de workshops Naar Binnen en Naar Buiten: klik hier, of Vrouwen, Lijf en Stem: klik hier.
 
...of in Den Haag of Breda, in het weekend…
De afgelopen 25 jaar alleen in Amsterdam, maar nu af en toe ook elders: onze workshop Naar Binnen en Naar Buiten. Op zaterdag 25 mei in Den Haag, onder de geïnspireerde leiding van Chantal Goossens en op 15 juni in Breda, onder de bezielende leiding van Marjo Brenters. Reserveren: klik hier.
 
....of alleen voor muziekprofessionals (o.l.v. Jan Kortie)...
Voor veel professionele musici is stembevrijding een bijzonder avontuur. Hoe verhoudt musiceren op (hoog) niveau zich met genieten? Hoe kun je verwachtingen en normen loslaten? In deze workshop ‘Leven van Muziek’ komen zangers en instrumentalisten bij elkaar om te (leren) improviseren en zich zo op een dieper niveau te verbinden met de muzikale bron van binnen. Meer informatie: klik hier.
 
.....of alleen voor mannen...
In Amsterdam, op zaterdag 29 juni. Meer informatie: klik hier.
 
......of jongeren
Ook in Amsterdam, op 28 september, speciaal voor jongeren van 17 t/m 25 jaar, voor een ‘jongere’ prijs. Meer informatie: klik hier.
 
Zomerweek ‘Zang en Zaligheid’: 26-30 juni in prijs verlaagd!
 
Voor het eerst sinds vele jaren gaan we weer een zomerweek organiseren. In deze week gaan zingen, groeien en genieten hand in hand. De week gaat plaatsvinden in Drenthe en staat onder leiding van Sarah Jens, ze wordt o.m. bijgestaan door Chantal Goossens. Data: van woensdagochtend 26 t/m zondagmiddag 30 juni. Je kunt de folder aanvragen via info@jankortie.nl.
 
Lagere prijs
We hebben de prijs van deze week met bijna € 200,- verlaagd. Door een ronduit domme rekenfout (een dubbeltelling) waren we beduidend te hoog uitgekomen.
 
Het Lied van de Hele Olifant: een dag o.l.v. Marja de Vries en Jan Kortie op vrijdag 28 juni
 
In 2007 kwam De Hele Olifant in Beeld uit, het eerste boek van Marja de Vries. Een inspirerend boek over  universele wetmatigheden. Het totaalbeeld blijkt in feite terug te voeren is op slechts een beperkt aantal relatief eenvoudige principes. Wij als mensen hebben een keuze:  we kunnen ons handelen (en ons zingen!) daar op afstemmen. Of we doen dat niet. Wanneer ons handelen in lijn is met de universele wetten, komt het overeen met wie we in essentie zijn. En kost het veel minder moeite.  
 
Een paar jaar geleden ontmoetten Marja de Vries en Jan Kortie elkaar. Dat leidde tot inspiratie over en weer. Als alles in de wereld gehoorzaamt aan deze wetten dan geldt dat ook voor zingen. De inzichten van Marja bleken verhelderend voor het werk van Jan en de stembevrijdingsbenadering van Jan bleek een prachtige manier om te oefenen met het toepassen van deze inzichten.
 
Jan Kortie heeft Marja de Vries nu uitgenodigd om op 28 juni samen met hem een dag te geven om deze gedeelde inspiratie verder te verspreiden. Het belooft een boeiende en zeer gevarieerde dag te worden. Op een bijzonder mooie plek: het landgoed van De Nieuwe Voorde in Laag Zuthem (bij Zwolle).
 
Wie wil kan diezelfde avond deelnemen aan Het Lied van de Ziel, een avond mantrazingen in Zwolle o.l.v. Jan Kortie waar de besproken wetmatigheden natuurlijk in de praktijk worden gebracht.

Voor meer informatie: klik hier.

 
Opleiding tot Stembevrijder ‘Ode an die Freude’
 
In september gaat de 9e jaargang van start van onze opleiding. Woont er een stembevrijder in jou? Of wil je dat onderzoeken? We sturen je graag de folder toe. Daarin tref je informatie aan over de opleiding zelf en ook over het Introductiejaar daarvoor. Je kunt ‘m aanvragen via info@jankortie.nl.
 
Agenda
 
Kijk voor alle actuele data in de agenda op onze website.
 
Te koop in onze webwinkel 
 
* Het boek van Jan Kortie: Jouw Ziel wil Zingen.
Voor iedereen die meer wil weten over stembevrijding en hoe het gegroeid is. Moet je daarover lezen dan? Kun je niet beter gewoon gaan zingen? Lees dit opgewekte boek en ervaar wat het met je zingen doet.
[Meer informatie].
 
* Noyana, cd met boekje
 
* Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel, onze eerste cd
 
* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van de mantra's die we zingen
 
Wilt u informatie en impressies (beeld/geluid) van beide cd's en informatie over het muziekboekje: klik hier.
 

 Vorst in mijn eigen rijk
Zing ik mijn Koningslied
Tastend en zoeken
Is dit authentiek?

"Daar is het Zelf!” juicht Coen
Paradoxaliter
In deze actie blijkt:
Jij Bent Muziek!