Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie

 
 "De cultuur vergeet de natuur, die eerder bestond dan zij”
Michel Serres
 
 
Het is misschien niet mooi van me, maar iets in mij houdt ervan als sneeuw en ijs ons land ontregelen. Wij willen zo graag alles in de hand houden, en we hebben onze samenleving van tal van regels voorzien om een maximale voorspelbaarheid en efficiëntie te scheppen. En de natuur trekt er zich geen barst van aan. Ze ont-regelt ons. Je kunt ook zeggen: de natuur regelt het heel goed. Ze dwingt ons te vertragen en te aanvaarden dat we aan haar zijn overgeleverd. Dat geeft natuurlijk overlast. Maar het geeft ons ook de kans om ons te realiseren dat we nog steeds deel uitmaken van die natuur. Sterker nog, wij zijn natuur.
 
Het citaat boven deze nieuwsbrief komt uit een recent verschenen boek van de 82-jarige Franse filosoof Michel Serres. De titel is nog eenvoudig: Muziek. Maar na de titel is de eenvoud in het boek ver te zoeken. Als jij het verlangen koestert om een nogal onbegrijpelijk werk te lezen is het een aanrader. En anders ook. Ik dacht dat mijn taalschat redelijk op orde was, maar ik ben al lezend meer mij onbekende woorden tegengekomen dan in de afgelopen tien jaar, denk ik. Het boek is een waterval van woorden, beelden, associaties. Het is poëzie, mythologie, wetenschap, filosofie. Het is zeer persoonlijk en zeer abstract.
 
En het is een overrompelende compositie. Want steeds als ik dacht de draad helemaal kwijt te zijn tovert Serres een pareltje tevoorschijn. Zo’n  zinnetje over cultuur en natuur bijvoorbeeld, dat eenvoudig en helder is en waar ik dan heel blij van word. Het hele boek is een overtuigend pleidooi voor een scala aan gedachten die ik al veel langer koester maar nog nooit zo diepgaand aangetoond heb gezien.  En als ook dit je abstract in de oren klinkt, kan ik het simpelweg zo samenvatten: Jij bent muziek. Van nature! Wie denkt dat zingen op de eerste plaats een vorm van kunst is vergist zich echt. Zeker, muziek is als kunst ook heel belangrijk. Ik kan daar enorm van genieten. Maar laten we nooit vergeten dat de natuur eerder bestond dan de cultuur, groter en machtiger is. En dat alle cultuur daaruit voortkomt.
 
Serres maakte me ook attent op de herkomst van het woord natuur, ik had daar nooit bij stilgestaan. Natuur komt van het Latijnse woord natus, dat betekent: geboren. Jij bent geboren als muziek. Je bent een geboren zanger! De vraag is niet: hoe mooi kun jij zingen? De vraag is: wat is jouw natuurlijke lied? De vraag is niet: kun jij samen zingen met anderen? De vraag is: wat is van nature jouw bijdrage?
 
Die vragen stellen is niet moeilijk. Wat wel moeilijk kan zijn is: in pure verwondering durven wachten op het antwoord. Het antwoord laat zich namelijk niet vastleggen, het antwoord is steeds weer nieuw. Wordt steeds opnieuw geboren. Voor die verwondering willen we dit nieuwe jaar alle ruimte maken. Ik hoop de komende tijd op allerlei plaatsen in het land met jullie op zoek te kunnen gaan naar die verwondering.
 
Dat doen we steeds op twee manieren. De eerste heet Jij Bent Muziek. Is dat een workshop? Een open middag? Is het een voorstelling, een meezingconcert met verrassende solo’s? Is het ernst of entertainment? Het is een wat wonderlijke mix van dat alles. Het is soms een vrolijke boel, dan weer een stemmige stilte. De kans is vrij groot dat je er opgewekt vandaan gaat, een tikkie ontregeld, en met (nog) meer vertrouwen in je eigen zingen.
 
‘s Avonds kun je dan meedoen aan Het Lied van de Ziel. Waarin we samen steeds weer kunnen ervaren hoe zingen ons kan verbinden met onze diepste natuur, het wonder dat wij zijn. Waarin we ons  één kunnen weten met alles, met Het Ene, onze goddelijke natuur. Waarin we kunnen ervaren hoe we samenvallen met ons lied, onze muziek, die immers alleen bestaat omdat wij bestaan. Waarin we onze smeekbedes kunnen bezingen én onze dankbaarheid kunnen bejubelen. En zelfs kunnen ervaren dat die twee niet te scheiden zijn.
 
We beginnen in Amsterdam, vrijdag aanstaande. Daarna volgen in februari Overijssel en Noord Brabant, in maart Drenthe en Gelderland. En daar zal het niet bij blijven.
Wat mij betreft gaat het altijd door. Weer of geen weer.
 
Ik wens je een mooi jaar toe, met geregeld enige ontregeling. 
 
Hartelijks,
 
Jan Kortie
 
 
Het Lied van de Ziel 2013
 
A.s. vrijdag 25 januari is onze eerste mantra-avond van 2013. Wil je reserveren: klik hier. Overige data vóór de zomer: 1 maart, 29 maart (Goede Vrijdag), 26 april, 24 mei en 21 juni.
 
Trouwe bezoekers voordelig uit met abonnement
Ben je van plan vaak naar Het Lied van de Ziel te komen, dan adviseren wij een abonnement: de korting bedraagt ca. 35%. Meer weten: klik hier.
 
Opwarmworkshop Lijf & Stem
Voorafgaand aan Het Lied van de Ziel kun je ter opwarming in een korte workshop een uur bezig zijn met lichaam en stem. Kosten € 5. Er is plaats voor max. 10 deelnemers, meld je dus wel van te voren aan via info@jankortie.nl.
      
CD opname op 9 februari 2013: mannen nog welkom!

Op zaterdagmiddag 9 februari zal de opname plaatsvinden van de 3e cd van Het Lied van de Ziel.
De inschrijving voor de vrouwenstemmen is inmiddels gesloten. Maar mannen zijn nog altijd zeer welkom.
Meer informatie: klik hier.
 
Het Magische Lied: familie-mantrazingen op 17 maart en 2 juni

Na de eerste aflevering van Het Magische Lied gingen veel kinderen (en volwassenen) stralend de deur uit. Dat vraagt om meer. We hebben dus twee nieuwe data in de agenda gezet: 17 maart en 2 juni, weer in Amsterdam. Volwassenen zijn welkom, maar het gaat om de kinderen. De enthousiasmerende leiding komt van Chantal Goossens, met assistentie van Lambert Mutsaers. Meer informatie: klik hier.
 
Jan Kortie in Amsterdam en elders in ‘t land
 
Jij Bent Muziek, open middag Stembevrijding op vrijdag 25 januari a.s. in Amsterdam
Ook in een wat grotere groep kun je veel leren en ervaren over wat stembevrijding is. Jan Kortie verkent met de groep hoe je je kunt verbinden met de muziek die in jou is, sterker: met de muziek die jij bent, in wezen. Een opgewekte middag, die goed te combineren is met onze mantra-avond, later die dag in de Amstelkerk. Voor informatie: klik hier.
 
Vrijdag 1 februari (regio) Zwolle, vrijdag 22 februari Heeze (N.Br.), vrijdag 8 maart Assen en
vrijdag 22 maart Huissen (Gld.)
Ook elders in het land kun je deelnemen aan activiteiten die Jan Kortie leidt. Meer weten: klik hier.
 
Eendaagse activiteiten in kleinere groepen
 
Voor iedereen....
Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn onze eendaagse workshops eigenlijk gewoon een aanrader. Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand kan jouw lied zingen. Vele honderden mensen hebben in de loop der jaren al ervaren hoe er op één zo'n dag al verrassend veel kan gebeuren, hoe mensen zichzelf en elkaar verrassen met hun zingen, dankzij de vakkundige leiding van Sarah Jens. Je kunt bij haar ongeveer maandelijks terecht in de workshop Naar Binnen en Naar Buiten en daarnaast ook regelmatig in een dag speciaal voor vrouwen.
Informatie over de workshops Naar Binnen en Naar Buiten: klik hier of Vrouwen, Lijf en Stem: klik hier.
 
...of alleen voor jongeren van 17 tot 25 jaar (aanstaande zaterdag!) ….
Kun jij eigenlijk heel mooi zingen, maar lukt dat nou juist niet als er andere mensen naar luisteren?
Of denk je juist dat je niet kunt zingen maar wil je het eigenlijk toch? Wij denken dat iedereen kan zingen. Niemand heeft jouw stem, niemand heeft jouw verhaal. Als je daarop kunt vertrouwen ga je je steeds vrijer voelen in je zingen. Informatie: klik hier, of reserveer direct via info@jankortie.nl.
 
...of alleen voor mannen....
Werkende mannen, niet-werkende mannen. Zingende mannen en nog niet zingende mannen. Mannelijke mannen en vrouwelijke mannen. Krachtige mannen en kwetsbare mannen. Een workshop onder de uitnodigende begeleiding van Lambert Mutsaers, genaamd: De Kracht van Zingen. In Amsterdam, op zaterdag 23 maart. Meer informatie: klik hier.
 
...of alleen voor muziekprofessionals (o.l.v. Jan Kortie)
Voor veel professionele musici is stembevrijding een bijzonder avontuur. In deze workshop ‘Leven van Muziek’ komen zangers en instrumentalisten bij elkaar om te (leren) improviseren en zich zo op een dieper niveau te verbinden met de muzikale bron van binnen. Meer informatie: klik hier.
 
Meer verdieping
 
In een eendaagse workshop kan al een wondertje gebeuren met je zingen. Als je een langer programma volgt kan zo’n wondertje meer en meer in je leven beklijven.
 
Leergang Michelangelo
‘Michelangelo’ is een intensieve leergang van 7 dagen onder de blije leiding van Marjo Brenters, verspreid over een half jaar. Eind februari starten we met een nieuwe groep, er zijn nog maar enkele plaatsen vrij.
Meer informatie: klik hier.
 
Weekend
Voor de derde maal: een intensief zangweekend onder de warmhartige begeleiding van Chantal Goossens. Je komt op vrijdag misschien een tikje gespannen binnen en op zondag zing je als nooit tevoren. Echt waar.
Meer informatie: klik hier.
 
Zomerweek
Voor het eerst sinds vele jaren gaan we weer een zomerweek organiseren. De week staat onder de ontwapenende leiding van Sarah Jens, ze wordt o.m. bijgestaan door Chantal Goossens. We zijn bezig met de folder daarvoor, die zal over een paar weken verschijnen, je kunt ‘m nu al aanvragen via info@jankortie.nl.
De week gaat plaatsvinden in Drenthe, van vrijdagavond 28 juni t/m woensdagmiddag 3 juli a.s.
 
Opleiding tot Stembevrijder ‘Ode an die Freude’
In september gaat de 9e jaargang van start van onze opleiding. De folder daarvan sturen we je graag toe, hij verschijnt binnenkort. Als je belangstelling hebt kun je al noteren dat er een oriëntatie-ochtend plaatsvindt op maandag 25 maart a.s.
De folder alvast aanvragen en/of je aanmelden voor de ochtend kan via info@jankortie.nl.
 
Agenda

Kijk voor alle actuele data in de agenda op onze website.

 
Te koop in onze webwinkel 
 
* Het boek van Jan Kortie: Jouw Ziel wil Zingen.
Voor iedereen die meer wil weten over stembevrijding en hoe het gegroeid is. Moet je daarover lezen dan? Kun je niet beter gewoon gaan zingen? Lees dit opgewekte boek en ervaar wat het met je zingen doet.  [meer informatie].

* Noyana, cd met boekje

* Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel, onze eerste cd

* En een nieuwe, flink uitgebreide versie van het muziekboekje van Het Lied van de Ziel!
 
Wilt u informatie en impressies (beeld/geluid) van beide cd's en informatie over het muziekboekje: klik hier.
 
Knallende paukenslag!
Vol Symfonie-orkest!
Kijk, uit zo’n oerknal
Ontstond de natuur
 
Ja, ik geef toe, het is
Hoogstonbegrijpelijk
Kom, we gaan zingen
Vol leven, vol vuur.