Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie

 
 
I'm just a soul whose intentions are good
Oh Lord, please don't let me be misunderstood
 

Als jij van mijn generatie bent (en anders misschien ook wel) heb je nu meteen dat liedje in je hoofd, waarschijnlijk in de versie van The Animals. Het is overigens een misverstand om te denken dat zij het als eersten gezongen hebben. Maar ja, deze wereld wordt geteisterd door misverstanden.

O, Heer, laat mij niet misverstaan worden.
Het is een vrij hopeloos gebed, zo lijkt het. Wij verstaan elkaar voortdurend mis.

Voorbeeld.
In ons tussentijds extra nieuwsbriefje van vorige week kondigde ik aan dat we voortaan ook via een Facebookpagina gaan communiceren. Enige tientallen mensen mailden ons, soms verontrust, soms een tikje bozig, dat ze niet op Facebook zitten en dat ook niet willen. Ze hadden kennelijk begrepen dat onze maandelijkse nieuwsbrief zou komen te vervallen. En inderdaad, er stond nergens dat dat niet zo was. Omdat het bij mij niet eens als mogelijkheid was opgekomen.

Nog een voorbeeld.
In een vorige nieuwsbrief schreven we dat we weer een cd gaan opnemen en dat iedereen die eerder heeft meegezongen welkom is om mee te zingen bij de opnames. Sommige mensen lazen dat als: aanwezig geweest bij de opnames van de vorige cd’s. Maar dat is niet de bedoeling: iedereen die ooit bij ons mantra’s heeft meegezongen is welkom.

Nou, weer twee misverstanden de wereld uit. Al weet je dat nooit zeker, leert de ervaring.

Maar er blijven er nog veel over.
Dat sommige mensen wel kunnen zingen en anderen niet.
Dat sopranen altijd alleen maar hoog moeten zingen.
Dat sommigen mensen gelovig of spiritueel zijn en anderen niet.
Dat er daders en slachtoffers zijn.
Dat goed en kwaad bestaat.
Dat Mandela die prachtige tekst die overal op internet te vinden is echt zelf geschreven of zelfs maar
uitgesproken zou hebben in zijn inaugurele rede.
Dat ‘de media’ enkelvoud is.
 
Maar het allerbelangrijkste misverstand dat deze wereld, en zeker het westerse deel ervan, teistert, gaat over ons mens zijn, over leven en dood. Onlangs werden we opgeschrikt door het tragische overlijden van een studente van onze opleiding. Een schokkende zelfgekozen dood. Ze laat een dochter achter. En tal van vragen waarop het antwoord niet te geven valt. Wij stonden met lege handen bij haar kist. We konden alleen nog voor haar zingen. Deze schok kwam van dichtbij, dus kwam hard aan. En het is maar één schokje te midden van vele andere, voor wie zich opent voor het wereldnieuws. Al die schokken bijeen zijn nagenoeg onverdraaglijk voor wie niet verder kan kijken dan deze zichtbare, tastbare werkelijkheid. Voor wie gelooft in het misverstand dat we alleen de mens zijn die we hier op aarde lijken te zijn.
 
Het misverstand wordt buitengewoon treffend en mooi onder woorden gebracht door de mysticus Willigis Jäger. Hij is een nu 87-jarige Benedictijner monnik én Zenmeester, op zich al een intrigerende combinatie. Ik las deze weken zijn boek ‘Eeuwige wijsheid’ en putte daar veel inspiratie uit. Ik kwam er weer de oude metafoor tegen van de golf die het strand nadert en ziet dat hij te pletter gaat slaan. En daar bang van wordt. Wat moet er van mij worden? Hij is vergeten dat hij niet de golf is, maar de zee. De zee, die speelt met het strand, in steeds veranderende vormen. Toch een begrijpelijk misverstand, vind je niet? En zo is het ook met ons. We lijken te sterven, als een golf op het strand. Maar we zijn de eeuwige oceaan.
 
Misverstanden ontstaan door beelden, door vormen. Misverstanden ontstaan misschien nog makkelijker door woorden. Misverstanden ontstaan vaak ook door antwoorden. Dan moeten we leren leven met vragen, onbeantwoordbare vragen. Daarvoor zijn we bij een mysticus aan het juiste adres, de mystiek kan ons leren de vragen te verdragen. In deze tijd van verandering en verlies van houvast hebben we dat nodig. Zie je om je heen hoe allerlei heilige huisjes worden afgebroken? Kijk naar de hypotheekrenteaftrek in Nederland, de abortuswetgeving in Ierland, de wapenwetgeving in de VS. Waar schijnzekerheden verdwijnen komt onzekerheid bloot te liggen. Wie ben ik als ik uit mijn heilige huisje stap? Wie ben jij zonder jouw houvast? Wie zijn wij, als we dat soort misverstanden (want dat zijn het) achter ons laten?

Wat is het dan toch fijn dat we kunnen zingen. We hebben daarvoor niet eens woorden nodig. Of maar een paar, die zo eenvoudig zijn dat er bijna geen misverstand mogelijk is. Zodat de klank van onze stem de waarheid kan doen oplichten. De harde waarheid van pijn, de zachte waarheid van liefde. Alles kan worden meegenomen in ons zingen. En dan kunnen we wellicht bij momenten voelen dat al die misverstanden niet het einde zijn. Dat we daaronder, daarachter, daarin, daaromheen een wezen zijn van liefde. Wij allemaal. Aangetast door het leven, verwond, gekneusd. En toch ook: in essentie volstrekt onbeschadigd, ieder van ons, een wezen van muziek, geheel intact.
 
A soul, whose intentions are good.
 
Ik wens je een onbekommerd einde van dit jaar.
 
En ik heet je nu alvast van harte welkom bij onze activiteiten in het komend jaar. Dat de wereld vergaat op 21/12 lijkt mij namelijk een misverstand.

Jan Kortie
 
PS: Onze docenten krijgen gezicht!
Ons aanbod breidt zich steeds verder uit. We hebben een groeiend team van vaste docenten in onze langere programma's. En we zijn ronduit opgetogen dat we van hen ook losse activiteiten kunnen aanbieden. Omdat ze heel goed zijn. Reacties van deelnemers bevestigen ons dat keer op keer. Op onze website kun je nu nader met hen kennismaken: klik hier

 
Mantrazingen in Amsterdam
 
Let op: Het Lied van de Ziel op 21 december vind plaats in de kerk DE DUIF.
(Deze avond is uitverkocht.)

Lied van de Ziel 2013
Op 25 januari is de eerste mantra-avond van 2013. Via onze site kun je kaarten reserveren.
En ook is het nieuwe abonnement weer te koop. De prijzen zijn ongewijzigd. Meer informatie: klik hier.

Data 2013: 25 januari, 1 maart, 29 maart (Goede Vrijdag, deze valt buiten het abonnement), 26 april, 24 mei en 21 juni.

Zondagmiddag 13 januari: Het Magische Lied in Amsterdam (ook voor kinderen!) 
Op 13 januari organiseren we in Amsterdam voor de allereerste keer een speciale familie-mantra-middag onder de enthousiasmerende leiding van Chantal Goossens. Veel kinderen hebben een natuurlijke affiniteit met de magie en de mystiek van zingen. Wil je je kinderen, of kleinkinderen, kennis laten maken met mantrazingen dan is deze middag daarvoor bij uitstek geschikt. Meer informatie: klik hier.

 
CD opname op zaterdagmiddag 9 februari 2013

Op zaterdag 9 februari zal de opname plaatsvinden van de derde cd van Het Lied van de Ziel. Wil je meezingen, en heb je minstens een keer eerder meegedaan met een van onze mantra-avonden in Amsterdam of elders in het land, dan ben je van harte welkom! 
 
Meer informatie: klik hier.
 
Workshops en mantra-avonden o.l.v. Jan Kortie in Amsterdam en elders in ‘t land
 
Jij Bent Muziek, open middag Stembevrijding op 25 januari a.s. in Amsterdam
Ook in een wat grotere groep kun je veel leren en ervaren over de vrijheid van jouw stem. Jan Kortie verkent met de groep hoe je je kunt verbinden met de muziek die in jou is, sterker: met de muziek die jij bent, in wezen. Deze middag is goed te combineren met de mantra-avond op die dag in de Amstelkerk. Info: klik hier.
 
Vrijdag 1 februari Zwolle en De Nieuwe Voorde, vrijdag 22 februari in Heeze (N.Br.), vrijdag 8 maart Assen, en vrijdag 22 maart Huissen (Gld.)
Ook elders in het land leidt Jan Kortie zo'n zelfde workshop Jij Bent Muziek. Steevast gevolgd door een mantra-avond. Meer informatie vind je op onze site: klik hier.
 
Eendaagse activiteiten in kleinere groepen
 
In Amsterdam, door de week....  
Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn onze eendaagse workshops eigenlijk gewoon een aanrader. Vele honderden mensen hebben in de loop der jaren al ervaren hoe er op één zo'n dag al verrassend veel kan gebeuren, hoe mensen zichzelf en elkaar verrassen met hun zingen, dankzij de vakkundige leiding van Sarah Jens. Je kunt bij haar ongeveer maandelijks terecht in de workshop Naar Binnen en Naar Buiten en daarnaast ook regelmatig in een dag speciaal voor vrouwen.

...of in Breda, op zondag...
Kun jij je niet vrijmaken op een doordeweekse dag? Of woon je in het zuiden? Sinds kort bieden we de workshop Naar Binnen en Naar Buiten ook aan in Breda, liefdevol begeleid door Marjo Brenters. En deze keer op zondag: 27 januari.
 
...of op zaterdag, alleen voor mannen
Werkende mannen, niet-werkende mannen. Zingende mannen en nog niet zingende mannen. Mannelijke mannen en vrouwelijke mannen. Krachtige mannen en kwetsbare mannen. Een workshop onder de uitnodigende begeleiding van Lambert Mutsaers, genaamd: De Kracht van Zingen. In Amsterdam, op zaterdag 23 maart.

Meer weten over de workshops Naar Binnen en Naar Buiten: klik hier.
Meer weten over de workshop De Kracht van Zingen: klik hier
 
Zaterdag 26 januari: Mijn Stem en Ik, workshop voor jongeren tot 25 jaar o.l.v. Sarah Jens

Kun jij eigenlijk heel mooi zingen, maar lukt dat nou juist niet als er andere mensen naar luisteren?
Of denk je juist dat je niet kunt zingen maar wil je het eigenlijk toch?
Wij denken dat iedereen kan zingen. Niemand heeft jouw stem, niemand heeft jouw verhaal. Als je daarop kunt vertrouwen ga je je steeds vrijer voelen in je zingen. Meer informatie: klik hier.
 
Maandag 4 februari, voor muziekprofessionals: Workshop Leven van Muziek o.l.v. Jan Kortie

Voor veel professionele musici is dit een moeilijke tijd. Banen staan op de tocht, de concurrentie is groot. Dat roept tal van vragen op, het dwingt je haast naar binnen te gaan. Wat wil ik? Wie ben ik? Wordt mijn muziek op prijs gesteld? Wat is de waarde van kunst?
Maar die muziek is harder nodig dan ooit, muziek leert ons om te gaan met het leven.
Dus is het van groot belang dat je je verbinding met de muziek die in jou leeft verdiept. Improviseer jij ooit? En durf je dan echt los te laten wat het resultaat is? Durf je het avontuur aan? In deze workshop komen zangers en instrumentalisten bij elkaar om te (leren) improviseren en zo op een dieper niveau de muzikale bron van binnen op te zoeken.
 
Meer informatie: klik hier.
 
Meer verdieping

In een ééndaagse workshop kan al een wondertje gebeuren met je zingen. Als je een langer programma volgt kan zo’n wondertje meer en meer in je leven beklijven.

Leergang Michelangelo
‘Michelangelo’ is een intensieve zangleergang. Het gaat daarin om jouw persoonlijke leerweg, over de stappen die jij kunt maken om je stem te bevrijden en om zo meer en meer tot bloei te komen in je zingen. En in je leven, want ons zingen staat nooit op zich. Zingen is een prachtige oefening. Om in het hier en nu te zijn, om het leven te laten stromen in ons, om ons steeds weer opnieuw te verbinden met onze ziel, onze essentie. Eind februari starten we met een nieuwe leergang, onder de uitnodigende begeleiding van Marjo Brenters. Meer informatie: klik hier.

Weekend op De Nieuwe Voorde in april
Voor de derde maal: een intensief zangweekend onder de warmhartige begeleiding van Chantal Goossens. Je komt op vrijdag misschien een tikje gespannen binnen en op zondag zing je als nooit tevoren. Echt waar.
Meer informatie: klik hier 
     

Agenda

Kijk voor alle actuele data in de agenda op onze website.

 
Te koop in onze webwinkel
 
* Het boek van Jan Kortie: Jouw Ziel wil Zingen.
Voor iedereen die meer wil weten over stembevrijding en hoe het gegroeid is. Moet je daarover lezen dan? Kun je niet beter gewoon gaan zingen? Lees dit opgewekte boek en ervaar wat het met je zingen doet.  [meer informatie].
 
 
* Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel, onze eerste cd [een impressie]
 
* En een nieuwe, flink uitgebreide versie van het muziekboekje van Het Lied van de Ziel!
 

Eeuwige wijsheid zegt:

Alles is tijdelijk

Contradictorisch, niet?

Dat is mystiek


Want in de leer van de

Benedictijner-Zen

Klinkt zo'n soort misverstand

Juist als muziek