Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie.

 
 
 
 
 
Vorige week had ik een dagje niets.
Ik ben naar de sauna gegaan met in m'n tas een stapeltje nog ongelezen kranten en tijdschriften. Bladerend in een kunstbijlage van de Volkskrant kwam ik een foto tegen waarop de kunstenaar Martijn Engelbregt een poster ophangt aan de muur van het net heropende Stedelijk Museum met daarop niet meer dan de boven deze nieuwsbrief staande tekst.
Intrigerend zinnetje. Drie woorden, die je op twee manieren kunt lezen.
 
Verderop in diezelfde bijlage stond de dagelijkse strip van de psychiater Sigmund. Zijn werkwijze en kijk op mensen strookt weliswaar niet altijd helemaal met de mijne, maar ik houd wel van z'n gevoel voor humor. En in dit geval verwoordde hij in kort bestek het hele mysterie van het universum.  
 
 
 (Als deze afbeelding niet goed leesbaar is, klik dan hier voor het origineel.) 
 
De combinatie van deze postertekst en deze strip in één krant deed mij glimlachen.
Niets is genoeg. Niets is ook iets. Niets kan iets groots worden, althans: als God dat wil.
Ik wist meteen dat deze nieuwsbrief daarover moest gaan. Want dit is iedere keer weer een centraal thema in het stembevrijdingswerk. Ben ik genoeg? Is mijn zingen goed genoeg? Schiet mijn muzikaliteit niet tekort? Kan ik de vergelijking met anderen doorstaan? Kan ik de verwachtingen van anderen inlossen? Iedereen heeft zo zijn eigen varianten hierin, maar het onderliggende gevoel kennen we allemaal. En iedere keer als ik denk dat ik het nu onderhand toch wel weet en wellicht zelfs overstegen heb kom ik het weer tegen, ik schrik nog wel eens van hoe diep het in mij blijkt te zitten. En ik zie het steeds weer om me heen. Dat is ook een paradoxaal gegeven: het niet genoeg zijn is een eenzame ervaring. En te zien dat we het allemaal hebben maakt het tegelijk beter te dragen.
 
Het diepe gevoel van niet-genoeg leidt in onze cultuur tot massale overconsumptie en uitputting. Niets is ooit genoeg, we willen meer. In een bij voorbaat heilloze poging om ons tekort op te vullen of niet te hoeven voelen. Produceren, consumeren, doorgroeien. Voor economen is het een schrikbeeld dat de economie krimpt. Als het zo doorgaat, las ik onlangs, zijn we binnenkort terug op het niveau van 2006. Nou gaat mijn geheugen mogelijk wat achteruit, maar ikzelf herinner me dat niet als een jaar van bittere armoede. Jij? Toegegeven: ik had toen nog geen iPhone, maar diep leed ik daar niet onder. Ik heb er trouwens nog steeds geen, ik gebruik nog altijd die telefoon uit 2006, wat wel eens tot meewarige blikken leidt.
 
De enige remedie die ik ken tegen de pijn van het niet-genoeg-zijn is het iedere keer weer aanvaarden ervan, het niet wegstoppen, het onder ogen zien. En dan zijn er momenten dat ik ineens weet: niets is écht genoeg! Het is genoeg! Wat ik niet heb, heb ik kennelijk nu niet nodig. Wat ik niet weet hoef ik niet te weten. Wat ik niet kan hoef ik niet te kunnen. In het dagelijkse leven is het lang niet makkelijk om dat te geloven. Maar bij zingen weet ik het inmiddels zeker, en dat helpt me. Niets is een geweldig startpunt om te zingen. Niet hoeven weten wat er nu uit gaat komen. Durven inademen, ruim inademen en vanuit die stilte mijn muziek laten komen. Op die momenten snap ik God misschien zelfs wel: schepping vindt plaats vanuit niets, ook in mij, ook in jou. We zijn scheppende wezens. Vanuit niets. Niemand heeft eerst een opleiding, cursus, methode, techniek of wat dan ook nodig om te kunnen scheppen. God is vast niet eerst naar school gegaan. God had niets. God ís trouwens ook niets. God is niet eens dood, zoals Nietzsche stelde. God is niets. En de paradox is: dat niets is niet leeg. Het is vervuld van de trilling van alles wat er mogelijk is. En die trilling is muziek. God is muziek. En jij ook. Weet ik dat allemaal zeker? Nee, natuurlijk niet. We hebben het hier over een onbevattelijk mysterie. En toch twijfel ik er in wezen niet aan. Terwijl ik toch over van alles enorm kan twijfelen.
 
Ook fijn voor de schrijver van deze nieuwsbrief: "Niets is genoeg” is een prachtig mooi en ritmisch volmaakt eindzinnetje voor een ollekebolleke. Dus scroll langzaam naar beneden (neem gerust alle tijd om onze scheppings-activiteiten op je te laten inwerken…), dan tref je het als altijd onderaan aan. Hij leest dit keer een beetje vreemd, maar dat komt omdat er een filosoof in verstopt zit. 
 
Vrijdag gaan we weer mantra’s zingen in Het Lied van de Ziel. Niet omdat God daar op zit te wachten. Misschien alleen wel omdat het zo vreugdevol is om één te worden met de muziek, met elkaar, met Niets, wie weet met God. Dat is genoeg, toch?
 
Je bent van harte welkom. Ook als je in Niets gelooft.
 
Jan Kortie
 
PS
Het Lied van de Ziel op 2 november zal ook dit jaar een Allerzielen-tintje hebben. In onze volgende nieuwsbrief meer daarover.
 
 
Het Lied van de Ziel
      
A.s. vrijdag is er weer Het Lied van de Ziel, reserveren daarvoor is nog mogelijk: klik hier.
 
Trouwe bezoekers voordelig uit met een abonnement
Ben je van plan vaker naar Het Lied van de Ziel te komen, ook nu kun je nog een abonnement kopen: de korting bedraagt ca. 35%. Meer weten: klik hier.
 
Data 2013
Voor iedereen die graag wat verder vooruit plant hierbij alvast de data van de eerste helft van 2013:
* 25 januari  * 1 maart   * 29 maart (Goede Vrijdag)   * 26 april   * 24 mei  * 21 juni
 
5 oktober:  Jij Bent Muziek, een open middag Stembevrijding in Amsterdam o.l.v. Jan Kortie
      
Wil je kennismaken met Jan Kortie dan is dit je kans. In samenwerking met BewustZijn Magazine  organiseren wij deze middag die bovendien goed te combineren  is met onze mantra-avond, later die dag in de Amstelkerk. Meer weten: klik hier.
 
Jan Kortie in Huissen (Gld), Groningen, Den Haag
      
Ook dit najaar leidt Jan Kortie diverse activiteiten elders in het land:
  
* donderdag 11 oktober een middagworkshop stembevrijding en een mantra-avond in Huissen,
* vrijdag 16 november eenzelfde programma in Groningen, en op
* woensdag 12 december een nog wat uitgebreidere variant in Den Haag
.

  
Onze docenten
 
Ons aanbod breidt zich gestaag verder uit. We hebben een groeiend team van vaste docenten in onze opleiding en leergangen. En we zijn ronduit opgetogen dat we van deze docenten ook losse activiteiten kunnen aanbieden. Omdat we hen heel goed vinden. En reacties van deelnemers bevestigen ons dat keer op keer. Hieronder het aanbod.
 
19 oktober: Workshop Stembevrijding en Repertoire o.l.v. Erica Nap
In stembevrijdingsworkshops zijn we vaak aan het improviseren, omdat dat je dicht kan brengen bij je eigen muziek. Maar misschien wil jij wel een lied zingen en daarin verkennen hoe je dat echt vanuit jezelf kunt doen? Hier is je kans. Meer informatie: klik hier.

16-18 november Weekend stembevrijding o.l.v. Chantal Goossens op de Nieuwe Voorde
De belangstelling voor het zomerweekend dat we onlangs organiseerden was groot en de deelnemers waren enthousiast, dus we hebben besloten om dit opnieuw aan te bieden in de herfst.  Een intensief weekend op een prachtige plek, samen met anderen die ook een moedige stap willen zetten. Je komt als een rijker mens thuis. Meer weten: klik hier

1 december: De kracht van zingen, een workshop speciaal voor mannen o.l.v. Lambert Mutsaers
"Dit zou ik nooit gedurfd hebben in een gemengde workshop” zei één van de deelnemers onlangs tijdens onze eerste mannenworkshop. Opzet geslaagd dus, dat gaan we vaker doen. Zingen verbroedert en  iedereen kan het. En ja, het is bijzonder om dit juist met alleen mannen te doen. Klik hier voor meer informatie. Natuurlijk is het net zo bijzonder om dit met alleen vrouwen te doen, maar die workshop hadden we al.

23 november: Naar Binnen en Naar Buiten in Breda
De stembevrijdingsworkshop Naar Binnen en Naar Buiten staat al vele, vele jaren op ons programma. Een laagdrempelige dag, waar al menigmaal kleine wondertjes geschied zijn. Tot nu toe alleen in Amsterdam, maar nu gaan we deze workshop ook in Breda aanbieden, want daar woont één van onze docenten, Marjo Brenters, zij gaat deze workshop leiden. Meer weten: klik hier.

 
Agenda
 
Kijk voor alle actuele data in de agenda op onze website
   

Te koop in onze webwinkel

* Het boek van Jan Kortie: Jouw Ziel wil Zingen.
   Voor iedereen die alles wil weten over de vreugde van stembevrijding. [meer informatie].

* Noyana, cd met boekje [meer informatie en inhoud cd]

* Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel, onze eerste cd [een impressie]

* Muziekboekje van Het Lied van de Ziel.

   

 God was al doodverklaard
Kraus zegt nu: iets komt uit
Niets, je snapt niet
Wie er ooit om Hem vroeg

Mysterieus blijft het
Oerknalbeginmoment
God snapte altijd al:
Niets is genoeg