Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie. 

 
 
'Vreugde is de onverhoedse afwezigheid van verleden en toekomst, denk je niet? Je bemoeit je even met datgene dat je omringt, zonder je af te vragen waar het vandaan kwam of waar het naar toegaat.
Je ontsnapt aan de tijd.’
                                                                                       (uit ’De Waarnemer’ van Wim Kayzer)

De afgelopen week was ik te gast bij de Nederlandse tak van een groot Amerikaans bedrijf. Tijdens een bijeenkomst met alle leidinggevenden stond het thema ‘aandacht’ centraal. Dat kwam voort uit de observatie dat er vandaag de dag zoveel is dat mensen afleidt van hun werk. Veel technologische vooruitgang die bedoeld is om ons leven te vergemakkelijken maakt het ons juist moeilijk om echt onze aandacht ergens bij te houden. Hoe vaak kijk jij op je telefoon, hoe vaak check jij je mail, hoe snel reageer jij op binnenkomende appjes?

Ik vind het eigenlijk heel interessant dat de leiding van zo’n groot bedrijf dit onderwerp zo serieus neemt. En op het idee kwam dat zingen een manier zou kunnen zijn om juist op dit punt iets te leren. Ik ben daar natuurlijk gretig op ingegaan. Want ja: zingen vergt aandacht. Zingen vergt je volledige aanwezigheid. Zingen vergt trouwens ook aandachtige luisteraars. En dus is zingen een prachtige oefening in aandacht.

Doen ze het of doen ze het niet?
Het was natuurlijk wel spannend. Zouden de aanwezigen bereid zijn om zich te openen hiervoor? Zouden ze zich durven overgeven aan zingen, juist in dit gezelschap? Nou, die vraag was binnen een minuut beantwoord. Er kwam binnen de kortste keren een hoeveelheid geluid uit de groep die mij zowat omverblies. Het leek het Feyenoord-legioen wel. Toen ik even later vroeg wat men erin ervoer zeiden een paar mensen: ‘pure vreugde’. 

Dat brengt ons bij de observatie die Wim Kayzer z’n hoofdpersoon laat formuleren. Wie even helemaal samenvalt met het moment, die kan zomaar ineens in vreugde terecht komen. Ik vind dat mooi gezegd: je bemoeit je alleen maar met wat er is, het maakt even niet uit waar het naar toe gaat. Er ontstaat flow. Dat is overgave.

Als dat zo makkelijk gaat, zo binnen een minuut, is er dan nog wel iets te leren? Is er eigenlijk wel een probleem? Ja hoor, dat was er wel. Want al snel bleek: dat enorme enthousiasme was heel fijn, maar tevens een grote valkuil. Men is in dit bedrijf gewend om er vol voor te gaan. Zeg maar gerust: overvol. Doelstellingen zijn er niet om gehaald te worden, maar om overtroffen te worden. Het ziekteverzuim is laag in het bedrijf, maar áls er iemand uitvalt is het vaak door een burn-out. Daar wringt de schoen. Er ontstaat een sfeer waarin multitasken gewoon wordt, terwijl dat nou juist niet kan. Daar zijn we niet op gebouwd namelijk.

Niet oplossen maar inbrengen
Te hard werken (en te hard zingen) heeft maar één oorzaak: angst. Angst om tekort te schieten, angst om door de mand te vallen, er niet bij te horen of voor zwak of lui te worden versleten. Allemaal angst. Allemaal heel menselijk. Niet veel anders dan jezelf terugtrekken omdat het toch niks wordt. Of  braaf meedoen en vooral niet willen opvallen. Allemaal angst die bij de één een andere vorm aanneemt dan bij de ander. En die contact in de weg staat. 

En er is ook maar één uitweg: juist daar contact over maken met anderen. Niet proberen het in je eentje op te lossen, maar het inbrengen. Dat zal leiden tot herkenning, we kennen immers allemaal kwetsbaarheid. Contact helpt ons dat te aanvaarden.  Het brengt ons trouwens ook weer in het moment. Verleden en toekomst vallen even weg. We ontsnappen aan de tijd. En dan ineens: pure vreugde. Die dan weer bezongen wil worden natuurlijk.

In de loop van de middag konden we ook stil worden met elkaar. Samen stil zijn is minstens zo verbindend als samen zingen – vraag dat maar aan de supporters van Feyenoord, die zondagmiddag massaal twee minuten stil waren om het bombardement op Rotterdam te gedenken.

Na afloop van de bijeenkomst raakte ik met iemand aan de praat over stembevrijding. Mensen vinden dat soms een pretentieuze term. Maar hij zei: ‘Dat lijkt me het verkeerde woord, want dit bevrijdt veel meer dan alleen m’n stem, dit bevrijdt mij!‘ Nou ja, dat is natuurlijk waar. Omdat onze stem onlosmakelijk verbonden is met wie wij in wezen zijn.

De vreugde die Wim Kayzer beschrijft, daarover gaat stembevrijding. Daarover gaat onze opleiding die niet voor niets ‘Ode an die Freude’ heet. Waarin we mensen opleiden om andere mensen bij die vreugde te brengen. Ikzelf kan mij weinig mooiers voorstellen. 

Je bent van harte welkom. Bij de opleiding. Bij een workshop. Bij onze zomerretraite. En vrijdag weer bij Het Lied van de Ziel: onze mantra-avond waar die vreugde ook voelbaar is.

Jan Kortie

PS
Als je op facebook zit heb je dit filmpje mogelijk al wel gezien. Hoe zingen tot stilte kan leiden, al is dat vermoedelijk maar tijdelijk. Lief, toch? 
 
 
‘Het Lied van de Ziel’ – mantrazingen in Amsterdam (en elders)

Aanstaande vrijdag 19 mei gaan we weer mantra’s zingen in de Amstelkerk. Er zijn nog kaarten te reserveren: klik hier

Data 2017
Volgende datum: 23 juni 2017.

Najaar: 8 september, 6 oktober, 3 november, 24 november en 22 december 2017.
Ook kaarten en abonnement voor het najaar zijn nu te reserveren via onze site.

Het Lied van de Ziel elders
Zeist: woensdag 31 mei 
Zwolle: donderdag 1 juni 
Enschede: donderdag 5 oktober (nadere informatie volgt)
Antwerpen: vrijdag 13 oktober
Huissen: donderdag 2 november
Groningen: vrijdag 17 november (nadere informatie volgt)
 
Kennismaken met Jan Kortie: ‘Jij Bent Muziek’

Wil je kennismaken met stembevrijding en met Jan Kortie? Dat kan bij de kennismakingsmiddagen Jij Bent Muziek. Een opgewekte en rijke middag. Meer lezen

Zeist: woensdag 31 mei 
Amsterdam: vrijdag 8 september
Enschede: donderdag 5 oktober (nadere informatie volgt)
Antwerpen: vrijdag 13 oktober
Huissen: donderdag 2 november
Groningen: vrijdag 17 november (nadere informatie volgt)
 
Opleiding tot Stembevrijder 'Ode an die Freude'

In september starten we weer met onze tweejarige opleiding. Bestaat er mooier werk dan mensen te laten zingen? Als je belangstelling hebt voor onze opleiding kun je de folder aanvragen met alle informatie via info@jankortie.nl. De aanmeldingsprocedure is inmiddels van start gegaan.
 
'Het Lied van de Stilte’: Zang en Stilteretraite in Limburg, 2-7 juli
 
Misschien wel het rijkste programma uit ons aanbod. En het moeilijkst onder woorden te brengen. We hebben er nu een filmpje van gemaakt. Met een ongeplande bijdrage van buitenaf die te leuk was om eruit weg te laten. Want zo’n retraite is dan misschien een serieuze zaak, maar we moeten het vooral niet te ernstig maken.

Steeds meer mensen weten de weg naar de retraite te vinden. Wat kun je verwachten?
Stilte en zingen. Lang zingen. Uitvoerig stil zijn. Huilen en lachen. Uitbundigheid en ingetogenheid. Alleen zijn en samen zijn. Lichtheid en diepgang. Volheid en leegte. Oude patronen die doorbroken worden. Nieuwe paden die zich tonen.
De opening vinden naar binnen, naar boven en naar buiten.
Een regen van genade die voelbaar wordt.

Kom het maar meemaken: van 2 t/m 7 juli houden we in Kasteel de Berckt in Baarlo (L) wederom onze zomerretraite. In de overvloed van de zomer vieren we ons bestaan, en alles wat het ons brengt. 
Op onze site vind je een uitvoerige beschrijving.  
Reserveren: klik hier
      
Stembevrijding
Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand anders kan jouw lied zingen. Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, om je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn deze dagen een ideale start. Wij organiseren

Eendaagse workshops: 

* Naar Binnen en Naar Buiten' in Amsterdam, Breda en Den Haag
* Vrouw, Lijf en Stem in Amsterdam (alleen voor vrouwen)
* De Kracht van Zingen, in Amsterdam (alleen voor mannen)
* Leven van Talent – Een dag speciaal voor professionele musici over eigenheid o.l.v. Jan Kortie

Langere programma’s (starten weer na de zomer)

* 'Voluit Vrouw' - een serie van 4 workshop dagen
* ‘Michelangelo’ - een leergang van 7 dagen

Activiteiten voor mensen die al eerder een langer programma bij ons gevolgd hebben:

* 'APK voor je zingen’, een dag om je hart op te halen
* ‘De Stem van Liefde en Angst’, een serie van vijf dagen (alleen voor vrouwen)

Op onze site kun je meer informatie vinden over de bovenstaande activiteiten.

Privélessen

Onze docenten geven ook privélessen in Amsterdam, Breda, Den Haag en Gouda. Informatie via info@jankortie.nl.
 
Volg jij ons al op Facebook?

We plaatsen af en toe berichten over nieuwe activiteiten, over last-minute aanbiedingen, of zomaar eeinspirerend filmpje. Maar we overvoeren je niet, het leven is al vol genoeg.
 
Agenda

 Datum  Activiteit  Reserveren
 vr. 19 mei  Workshop Vrouwen, Lijf en Stem (VOL)  nvt
 vr. 19 mei  Het Lied van de Ziel in Amsterdam  via online reserveren
 wo. 24 mei  Bijdrage aan congres Aandacht voor Sterven  info@jankortie.nl
 wo. 31 mei  Jan Kortie in Zeist  via centrum@zijn.nu
 wo. 31 mei  Workshop Naar Binnen en Naar Buiten - Amsterdam (VOL)  nvt
     
 Do. 1 juni  Jan Kortie in Zwolle  via online reserveren
 Wo. 14 juni  Workshop Vrouwen, Lijf en Stem  via online reserveren
 Wo. 21 juni  Workshop Vrouwen, Lijf en Stem (VOL)
 voor wachtlijst via info@jankortie.nl
 Vr. 23 juni  Het Lied van de Ziel in Amsterdam  via online reserveren
 Za. 24 juni  Workshop Naar Binnen en Naar Buiten - Den Haag  via online reserveren

 
Webwinkel
 
In onze webwinkel kun je alle cd's en boeken van Jan Kortie kopen.
  
 Even geen toekomst en
Ook geen verleden meer
Even geen doel en geen plan
En geen strijd

Dit is het heerlijke
Vreugdeverwekkende:
Zingend ontsnap ik 
Geheel aan de tijd