Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie. 

Heb geen zorgen:
De dief van de schatten van hier komt nooit aan de schatten van daar.
Rumi

Het is zondagmiddag. Ik zit in de voortuin op een bankje in de zon deze column te schrijven. De nasmaak van een kop heerlijke koffie nog in m’n mond. Het leven lacht me toe. Ik geniet.

Genieten is niet alleen fijn, het is ook belangrijk. Als je geniet en dat helemaal toelaat dan voel je jezelf. Je voelt: dit ben ik. Je voelt: ik leef. Je voelt hoop. Je kunt ook zeggen: op zo’n moment adem je hoop in. En daar wordt het belangrijk, niet alleen voor jou, maar voor je hele omgeving. Want wie hoop inademt kan bemoediging uitademen.

Het zal de meeste jongeren niet zoveel meer zeggen, maar van oudsher heet deze week de `Goede Week’. Die leidt naar Goede Vrijdag. En waarover gaat die Goede Week dan? Over lijden. Nou, leg dat maar eens uit. Wat is er nou goed aan lijden? Ik ga nu niet trachten die vraag van een bevredigend antwoord te voorzien. Maar dat pijn en liefde bij elkaar horen weet iedereen die ooit in de liefde teleurgesteld geweest is. Dat ‘passie’ zowel lijden als hartstocht betekent is ook heel illustratief. En dat de Matthäus Passion van Bach, misschien wel de allermooiste muziek die er bestaat, over lijden gaat, dat is toch ook fascinerend.

Bach verklankt het mysterie van het leven. Daar gaat troost van uit, bemoediging, hoop. De pijn wordt niet ontkend, niet weggewerkt, niet gebagatelliseerd. De pijn wordt muziek. Bach heeft ergens, waar dan ook, hoop ingeademd, en ademt bemoediging uit via zijn muziek, de wereld in. De pijn mag er dan gewoon bij horen. Alles hoort erbij. Bach neemt ons mee naar een andere wereld. Dat is een wereld van heelheid, van heiligheid. Ik ken geen betere manier om die te ervaren dan muziek.

De dief heeft pech
En dan kunnen we de waarheid ervaren van de uitspraak van Rumi waarmee deze column begint. Er zijn allerlei soorten dieven in deze wereld. Ze ontnemen je niet alleen je kostbare spullen, maar nog veel meer. Ze kwetsen je en ontnemen je je zelfvertrouwen, ze geven je het gevoel dat je er niet toe doet, ze ontnemen je je plezier, ze breken bij je in, ze gaan over je grenzen, ze nemen je je partner af, je werk, je gezondheid, je imago, je nachtrust. Maar: jouw ‘schatten van daar’, daar kunnen ze niet aankomen. Die schatten zijn namelijk niet van deze wereld.

Ik heb dat zo vaak mogen zien: mensen die niet (meer) durven zingen, die geen ruimte durven innemen. Ze denken vaak echt dat dat altijd zo zal blijven, ze weten niet beter. En dan gebeurt er toch een wondertje, er gaat iets open en ze ontdekken: mijn stem is er nog, mijn muziek leeft nog steeds, mijn schoonheid is nog steeds in mij, mijn lied stroomt! Dat is het wonder van onze muziek: die blijft volstrekt intact, wat er ook gebeurt. De weg ernaartoe is soms lastig te vinden, maar de muziek is onbeschadigd, onbereikbaar voor welke dief dan ook. En datzelfde is waar voor onze goedheid, onze liefde, onze spirit: er kan van alles in de weg zitten, maar daarachter ligt de schat, onbeschadigd. Die ontdekking doet onvermoede energie stromen. 

Waar geniet jij van? Geniet, met volle teugen. Laat je niet weerhouden door wat of wie dan ook. Geniet. Adem hoop in, en adem bemoediging uit daar waar moed moeilijk te vinden is, in het duister van deze wereld. Pas op, adem in dat duister niet in, want daar wordt een mens cynisch van. Ga bijtijds weer naar een plaats waar jij je kunt richten op het licht, en adem dan weer blijmoedig in. En koester zo’n plaats, het is een heilige plaats voor je, een plaats waar jij de heelheid van het leven al is het maar voor even kunt ervaren. 

Geniet, de wereld wordt er beter van
Wat mij betreft gaat stembevrijding daarover. Zingen om hoop in te ademen. Ons even terugtrekken, een mantra-avond, een kennismakingsmiddag, een workshopdag, een retraiteweek. Om te genieten. En om dan weer ons bemoedigende steentje bij te dragen aan de wereld om ons heen.

Vrijdag a.s., Goede Vrijdag is onze mantra-avond altijd een half uur langer dan normaal. Lekker lang inademen. De opbrengst van die avond bestemmen we net als de afgelopen jaren voor Musicians without Borders, een organisatie van musici die de verbindende werking van muziek voelbaar maakt op de plaatsen waar dat het hardst nodig is. Ze komen in gebieden waar geweld mensen uiteengedreven heeft, maar ook in vluchtelingencentra in Nederland en andere Europese landen. Dat is nog eens bemoediging uitademen. Wat Bach prachtig mystiek verklankt, een hemelse heelheid, dat brengen zij in de verscheurde aardse werkelijkheid dichterbij. In een van de kaders hieronder vind je meer informatie over deze ontroerende club die onze steun meer dan verdient.

Je bent van harte welkom.
Jan Kortie

PS
Als je overweegt onze Opleiding tot Stembevrijder te willen volgen: de aanmeldingsprocedure is van start gegaan. Huist er een stembevrijder in jou? Kom dan maar. Twee jaar lang vrijheid inademen om bevrijding uit te ademen.
 
PS.2: Een filmpje met een verrassende bijdrage
Onze retraites zijn misschien wel het mooiste programma uit ons aanbod. Maar ook het moeilijkst onder woorden te brengen. We hebben er nu een filmpje van gemaakt. Met een ongeplande bijdrage van buitenaf die te leuk was om eruit weg te laten. Want zo’n retraite is wel verstild maar we moeten het vooral niet te ernstig maken.

‘Het Lied van de Ziel’ – mantrazingen in Amsterdam (en elders)

Op Goede Vrijdag heeft het Lied van de Ziel altijd een speciaal karakter, en zo ook 14 april a.s. De avond duurt langer (het zingen begint om 19.30 uur), en vindt plaats op een andere locatie: de Posthoornkerk. We zingen één lied extra lang: het prachtige ‘Bleibet hier’. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar via online reserveren

Het is traditie dat we de opbrengst van deze avond aan een goed doel geven. Net als de afgelopen jaren hebben we ook nu weer gekozen voor Musicians without Borders , een organisatie die muziek brengt op allerlei plaatsen in de wereld waar oorlogsgeweld mensen uit elkaar gedreven heeft, om zo weer verzoening en verbinding mogelijk te maken. Hun motto is: War Divides, Music Connects. De afgelopen tijd hebben ze ook veel activiteiten ontplooid in vluchtelingencentra. 
Dat is geen makkelijk werk, maar het doet wonderen en verdient onze steun. Voor meer informatie: kijk op www.musicianswithoutborders.org.

Data 2017
Seizoen I: 19 mei en 23 juni 2017.
Seizoen II: 8 september, 6 oktober, 3 november, 24 november en 22 december 2017.

Het Lied van de Ziel elders
Den Bosch: donderdag 11 mei 
Zeist: woensdag 31 mei 
Zwolle: donderdag 1 juni 
Antwerpen: vrijdag 13 oktober (onder voorbehoud - nadere informatie volgt)
Huissen: donderdag 2 november
Groningen: vrijdag 17 november (nadere informatie volgt)
 
Kennismaken met Jan Kortie: ‘Jij Bent Muziek’

Wil je kennismaken met stembevrijding en met Jan Kortie? Dat kan bij de kennismakingsmiddagen Jij Bent Muziek. Een opgewekte en rijke middag. Meer lezen

Amsterdam: vrijdag 14 april 
Den Bosch: donderdag 11 mei 
Zeist: woensdag 31 mei 
Antwerpen: vrijdag 13 oktober (onder voorbehoud - nadere informatie volgt)
Huissen: donderdag 2 november
Groningen: vrijdag 17 november (nadere informatie volgt)
 
Opleiding tot Stembevrijder 'Ode an die Freude'

In september starten we weer met onze tweejarige opleiding. Bestaat er mooier werk dan mensen te laten zingen? Als je belangstelling hebt voor onze opleiding kun je de folder aanvragen met alle informatie via info@jankortie.nl. De aanmeldingsprocedure is inmiddels van start gegaan.
 
'Het Lied van de Stilte’: Zang en Stilteretraite in Limburg, 2-7 juli
 
Steeds meer mensen weten de weg naar de retraites te vinden. Wat kun je verwachten?
Stilte en zingen. Lang zingen. Uitvoerig stil zijn. Huilen en lachen. Uitbundigheid en ingetogenheid. Alleen zijn en samen zijn. Lichtheid en diepgang. Volheid en leegte. Oude patronen die doorbroken worden. Nieuwe paden die zich tonen.
De opening vinden naar binnen, naar boven en naar buiten.
Een regen van genade die voelbaar wordt.

Kom het maar meemaken: van 2 t/m 7 juli houden we in Kasteel de Berckt in Baarlo (L) wederom onze zomerretraite. In de overvloed van de zomer vieren we ons bestaan, en alles wat het ons brengt. 
Op onze site vind je een uitvoerige beschrijving.  

 
 Klik op de afbeelding om het filmpje te bekijken
 
 
Reserveren voor de zomerretraite: klik hier
 
Stembevrijding
 
Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand anders kan jouw lied zingen. Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, om je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn deze dagen een ideale start. Wij organiseren:

Eendaagse workshops

Naar Binnen en Naar Buitenin Amsterdam, Breda en Den Haag
Vrouw, Lijf en Stem in Amsterdam (alleen voor vrouwen)
* ‘De Kracht van Zingen in Amsterdam (alleen voor mannen)
* 'Leven van Talent– Een dag speciaal voor professionele musici over eigenheid o.l.v. Jan Kortie

Langere programma’s (starten weer na de zomer)

Michelangelo

Activiteiten voor mensen die al eerder een langer programma bij ons gevolgd hebben

'APK voor je zingen een dag om je hart op te halen
De Stem van Liefde en Angst een serie van 5 dagen die (alleen voor vrouwen)

Klik op de activiteit naar keuze voor meer informatie. 

Privélessen
Onze docenten geven ook privélessen in Amsterdam, Breda, Den Haag en Gouda. Informatie via info@jankortie.nl.
 

Volg jij ons al op Facebook?   

We plaatsen af en toe berichten over nieuwe activiteiten, over last-minute aanbiedingen, of zomaar eeinspirerend filmpje. Maar we overvoeren je niet, het leven is al vol genoeg. 

 

 Datum
 Activiteit  Aanmelden via
 vr 14-04  Jij Bent Muziek - Amsterdam  online reserveren
 vr 14-04  Lied van de Ziel  - Goede Vrijdag in Posthoornkerk  online reserveren
     
 Do 11-05  Jan Kortie in Den Bosch  inalignment@hotmail.com
 vr. 19-05  Workshop Vrouwen, Lijf en Stem (VOL)  voor wachtlijst via info@jankortie.nl
 vr. 19-05  Lied van de Ziel - Amstelkerk  online reserveren
 za. 20-05  Workshop Naar Binnen en Naar Buiten - Breda  online reserveren
 wo 31-05  Jan Kortie in Zeist  centrum@zijn.nu
 wo 31-05  Workshop naar Binnen en Naar Buiten - Amsterdam  online reserveren

 
Webwinkel
 
In onze webwinkel kun je alle cd's en boeken van Jan Kortie kopen.
 
 Deuren vergrendelen?
Camera’s ophangen?
Nee, hoor, niet nodig
Er is geen gevaar

Zingen volstaat al als
Inbraakverzekering
Brengt ons meteen bij de
Schatten van daar