Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaarklik dan hier voor de online versie

 
Schoonheid zal de wereld redden
Fjodor Dostojevski
 

Vorige week mocht ik een bijdrage leveren aan een congres over coaching. Een inspirerende en ook nog leuke dag. Lachen en leren gaan goed samen, zag ik weer eens. Bijvoorbeeld bij de lezing van een filosoof die met gevoel voor humor de vloer aanveegde met allerlei gangbare maar oppervlakkige waarheden. Daar word ik blij van. Zeker als hij concludeert dat we meer gebaat zijn bij losheid dan bij ijver. En dan is het heerlijk zingen met een paar honderd welwillende mensen, want dat zijn coaches natuurlijk. Het congres ging over ‘dilemma’s en andere ongemakken’, een fijn thema dat ruimte laat voor de onoplosbaarheid der dingen. In een maatschappij die zo gericht is op efficiency en resultaat is dat een verademing.

Er sprak ook een hoogleraar die een opmerking maakte over ‘mensen met een negatief zelfbeeld’ en hoe je daarmee om moet gaan. Die formulering intrigeerde mij. Want hij roept de suggestie op dat er mensen zijn die een negatief zelfbeeld hebben en anderen die dat niet hebben. Mij lijkt dat een vergissing. Wij mensen hebben nou juist allemaal, per definitie, ook een negatief zelfbeeld. Vind je dat te kort door de bocht? Ik vind het enorm troostrijk. Wij mensen verenigen in onszelf twee polen. Dat negatief zelfbeeld is een van die polen. Als je even stil wordt, weet je waarschijnlijk meteen wat het jouwe is. Het is iets in de geest van: ik doe er niet toe, ik hoor er niet bij, ik ben dom/dik/lelijk/stom/niks waard, ik schiet tekort. Als je het tot je door laat dringen is het een pijnlijk gevoel van gemis. ‘Ik kan niet zingen’ kan daar een afgeleide van zijn. Desgevraagd gaf trouwens de helft (!) van de aanwezige coaches aan dat ze dat van zichzelf dachten.

Ik ben een magneet
De tweede pool is die van de liefde. Vanuit die pool hebben we goedheid te geven, en schoonheid. Daar huist ons talent. Daar ben je een wonder. Daar stroomt je muziek, ook dat is een wonder. Daar ben je dus een muzikaal wonder. Ongeacht je vaardigheden of het gebrek eraan. Een wonder van schoonheid. Net als iedereen. Omdat er in jou muziek leeft, geheel eigen aan wie jij bent.

Tussen die twee polen is een spanningsveld aanwezig. Vergelijk het met een magneet:  een pluspool en een minpool. Die twee samen zorgen voor een magnetisch veld waarin aantrekking en afstoting bestaat. Magnetisme creëert spanning!

Als je die twee polen naast elkaar kunt laten bestaan, en je er niet tegen verzet dat je zo in elkaar steekt, dan is het leven vol vitaliteit, spannend, ongemakkelijk, vol dilemma’s en paradoxen. Niet saai. En vaak ook: niet rustig. Wie daar niet tegen kan zal proberen de onrust te beteugelen. De spanning te verminderen. Die poging om rust te creëren geeft vervolgens onvermijdelijk stress.

Fijn, zo'n negatief zelfbeeld
Wat vind ik nou zo troostrijk aan dat negatief zelfbeeld? Nou, niet dat beeld zelf, daar heb ik enkel last van. Maar wel de gedachte dat iedereen dat heeft. Dat maakt het lichter. Ik hoef niet meer te proberen ervan af te komen, dat gaat namelijk niet lukken. Zak ik dan niet in onverschilligheid weg? Nee hoor, juist niet. Ik kom terecht in een grotere ruimte. Dat is de ruimte van én én. Ik ben én een wonder én een kneus. En jij ook. Ik snap nu: als ik geïdentificeerd raak met mijn negatief zelfbeeld, dan denk ik dat het waar is. Dat kan heel pijnlijk zijn. Maar ik ben meer dan alleen dat. En ik kan dat zingend ervaren. Ik kan de pijn bezingen van het gemis, van de eenzaamheid die gepaard gaat met dat negatief zelfbeeld. Dat kan leiden tot prachtige en ontroerende muziek, die jij vast zult herkennen. Als ik het ongemak van die kwetsbaarheid toelaat, dan opent zich mijn hart.

En dan ben ik zomaar beland in mijn andere pool. Daar kan ik mijn liefde bezingen, ik kan jou mijn lied geven, ik kan jou moed inzingen. Als ik mij echt overgeef aan wie ik ben, dan kom ik uit bij mijn muziek. Mijn schoonheid. Als ik loslaat dat ik anders, verder, beter zou moeten zijn, dan geef ik mijn schoonheid. En schoonheid zal de wereld redden, zeg ik Dostojevski graag na. Overigens kan het juist voor professionele musici, met hun bijzondere talent voor schoonheid, bijzonder delicaat zijn om te moeten bewegen tussen die twee polen, tussen dat talent en de angst voor het tekortschieten. Om die reden organiseren we over twee weken voor deze groep een specifieke workshop hierover: Leven van Talent.

De helft van de coaches dacht niet te kunnen zingen. Maar ja, dat was natuurlijk niet waar. Toen we eenmaal aan het zingen waren en de overgave daaraan toenam, werd het een prachtig, spontaan meerstemmig en opgewekt gezang. Ik denk dat de wereld precies dat nodig heeft. Onze bereidheid, onze levendigheid, onze kwetsbaarheid, ons niet-weggestopte ongemak. Onze schoonheid. Ieders schoonheid.

Kom maar meedoen. Kom de wereld maar redden.
Je bent van harte welkom.

Jan Kortie

PS
Huist er een stembevrijder in jou? Komende vrijdag organiseren we een oriëntatiemiddag over onze opleidingen!
 
 
 
‘Het Lied van de Ziel’ – mantrazingen in Amsterdam (en elders)

A.s. vrijdagavond 24 maart is onze volgende mantra-avond Het Lied van de Ziel in de Amstelkerk in Amsterdam. Er zijn nog plaatsen te reserveren.

Data eerste helft 2017
14 april (Goede Vrijdag – andere locatie, andere aanvangstijd), 19 mei en 23 juni 2017.

Het Lied van de Ziel elders
Donderdag 11 mei in Den Bosch
Woensdag 31 mei in Zeist
Donderdag 1 juni Zwolle
 
Gratis Mantrazingen met Jan Kortie tijdens het World Minimal Music Festival, zondag 9 april.

Eens per twee jaar organiseert het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam het World Minimal Music Festival, begin april vindt de volgende editie plaats. De laatste dag, zondag 9 april, heeft als thema ‘Meditation’ en het afsluitende concert betreft de Kanon Pokajanen van Arvo Pärt.

Het Muziekgebouw heeft Jan Kortie uitgenodigd om voorafgaand aan dat concert een uur mantra’s te zingen met bezoekers ervan en andere belangstellenden. Meer info vind je hier (klik op 'randprogramma').
Dit is een gratis activiteit. Opgave is wel nodig en kan via http://form.jotformeu.com/70663020310338
 
'Het Lied van de Stilte’: Zang en Stilteretraite in Limburg, 2-7 juli
 
Stilte en zingen. Lang zingen. Uitvoerig stil zijn. Huilen en lachen. Uitbundigheid en ingetogenheid. Alleen zijn en samen zijn. Lichtheid en diepgang. Volheid en leegte. Oude patronen die doorbroken worden. Nieuwe paden die zich tonen.
De opening vinden naar binnen, naar boven en naar buiten.
Een regen van genade die voelbaar wordt.

En al die woorden schieten tekort. Hoe kun je in woorden beschrijven wat nou juist in essentie een woordloze ervaring is?

Kom het maar meemaken: van 2 t/m 7 juli houden we in Kasteel de Berckt in Baarlo (L) wederom onze zomerretraite. In de overvloed van de zomer vieren we ons bestaan, en alles wat het ons brengt. 
Op onze site vind je een uitvoerige beschrijving.  

Tot 1 april kun je met € 100 korting reserveren. Gebruik hiervoor bij je reservering de kortingscode: ZOMER17k100. Reserveren: klik hier
 
Kennismaken met Jan Kortie: ‘Jij Bent Muziek’

Wil je kennismaken met stembevrijding en met Jan Kortie? Dat kan bij de kennismakingsmiddagen Jij Bent Muziek. Een opgewekte en rijke middag. Meer informatie lezen

* Vrijdag 14 april in Amsterdam
* Donderdag 11 mei in Den Bosch
* Woensdag 31 mei in Zeist
 
Vrijdag a.s.: Oriëntatiemiddag voor de opleiding tot Stembevrijder 'Ode an die Freude'

Als je belangstelling hebt voor onze opleiding kun je op vrijdag aanstaande (24 maart) naar onze oriëntatiemiddag over onze opleidingen in Amsterdam komen. We schetsen je die middag een beeld van onze opleiding, je kunt kennismaken met de docenten en een aantal (oud-)studenten en hen al je mogelijke vragen stellen.
Deelname is kosteloos, je kunt je aanmelden via onze site (nr.20).
 
‘Leven van Talent’ – Een dag voor professionele musici over eigenheid o.l.v. Jan Kortie

Voor musici is het essentieel om trouw te zijn aan hun eigenheid. Maar die kan heel makkelijk onder druk komen staan in het werk.
Deze dag gaat over je talent en je beperktheid. Over je wezen als musicus, dat zich nu eenmaal beweegt tussen die twee polen. Enerzijds je talent, je gave, waar je niets voor hebt hoeven doen, waar je mee geboren bent, jouw cadeau aan deze wereld. En anderzijds je beperktheid, je negatieve zelfbeeld, dat maar niet wil verdwijnen, hoeveel applaus en complimenten en bevestiging je ook krijgt. Een dag waarop we gaan improviseren en reflecteren. Om uiteindelijk uit te komen bij jouw eigenheid: wat typeert jou? 

De dag vindt plaats in Amsterdam, op maandag 3 april. Meer informatie vind je op onze site.
Je kunt je aanmelden via info@jankortie.nl.
 
Stembevrijding
 
Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En alleen jij kunt jouw lied zingen. Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, om je muziek gemakkelijker te laten stromen dan kom dan maar eens een dag meemaken.

We organiseren:

Eendaagse workshops

* Naar Binnen en Naar Buiten' in Amsterdam, Breda en Den Haag
* Vrouw, Lijf en Stem in Amsterdam (alleen voor vrouwen)
* ‘De Kracht van Zingen in Amsterdam (alleen voor mannen)

Langere programma’s (starten weer na de zomer)

* Michelangelo

Activiteiten voor mensen die al eerder een langer programma bij ons gevolgd hebben

* 'APK voor je zingen 31 maart a.s. een dag om je hart op te halen
De Stem van Liefde en Angst een serie van 5 dagen die start op 7 april (alleen voor vrouwen)

Klik op de activiteit naar keuze voor meer informatie.

Privélessen
Onze docenten geven ook privélessen in Amsterdam, Breda, Den Haag en Gouda. Informatie via info@jankortie.nl.
 
AGENDA

 Datum  Activiteit  Aanmelden via
     
 MAART    
 wo. 22 mrt  Start workshopserie Voluit Vrouw (VOL)
voor wachtlijst via info@jankortie.nl
 vr. 24 mrt  Oriëntatiemiddag Opleidingen online reserveren
 vr. 24 mrt  Lied van de Ziel - Amsterdam Amstelkerk online reserveren
 vr. 31 mrt  APK voor je zingen - terugkomdag voor gevorderden online reserveren
     
 APRIL    
 ma. 3 apr  Workshop Leven van Talent info@jankortie.nl
 wo. 5 apr  Workshop Naar Binnen en Naar Buiten - Amsterdam (VOL)
voor wachtlijst via info@jankortie.nl
 vr. 7 apr  Start workshopserie De Stem van Liefde en Angst online reserveren
 za. 8 apr  Workshop Naar Binnen en Naar Buiten - Den Haag online reserveren
 vr. 14 apr  Kennismaken met Jan Kortie in Amsterdam online reserveren
 vr. 14 apr  Lied van de Ziel - Goede Vrijdag in de Posthoornkerk online reserveren

 
Webwinkel 

In onze webwinkel vind je alle boeken en cd's van Jan Kortie.
 
Negatief zelfbeeld? Ik??
Nee, hoor, dat dacht ik niet
Ik ben een wonder van
Liefde, echt waar

Ik ben gered door de 
Magnetiserende
Schoonheid van zingen
Ik ben dus wel klaar