Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaarklik dan hier voor de online versie

 
Ohm, Shalom, Salaam! 

Sinds een jaar of vijftien componeer ik mantra’s. Nou ja, componeren is wel een erg pretentieus woord. Er komt een melodietje in me op en dat noteer ik dan. Als ik denk dat het iets is dan probeer ik het uit tijdens een mantra-avond, en daarna heeft het meestal nog wat aanpassing nodig tot het lekker ‘zit’. Dan is er weer een lied geboren. Waar de muziek vandaan komt is eigenlijk een mysterie, maar hij is er, zomaar ineens. 

Soms is het wel fijn als er een aanleiding is. Zo werd ik een tijdje geleden uitgenodigd voor de Nachtzoen, een dagelijks tv-programma dat dient om mensen de nacht in te helpen, al wordt het uitgezonden op een moment dat de meeste mensen allang op een oor liggen. Ze wilden graag een gesprekje over stembevrijding. En ik mocht op mijn manier mensen welterusten wensen. Dat vroeg natuurlijk om een slaapliedje.

Waarom zingen en horen we graag slaapliedjes? Ik denk: om bij rust en ontspanning te komen. Bij vrede dus. Veel slapeloosheid komt voort uit onvrede. Gedachtentreintjes die niet te stoppen lijken, moeilijk te verdragen onopgelostheid. En muziek, zacht, en zachtmoedig gezongen, kan ons dan brengen bij: het is zoals het is. Het is aanvaarding en overgave tegelijk.

Het komt samen in een liedje
Zo’n  liedje wilde ik zingen. De woorden waren er bijna meteen: Ohm, Shalom, Salaam. Drie woorden, waarin drie culturen samenkomen. Ik houd daarvan, in een lied kun je alles bijeenbrengen. Het melodietje kwam daarna ook, en bleef vervolgens uren in mij doorzingen. Hield me zelfs een tijdje uit m’n slaap, dat vond ik wel geestig. Gisteren, nou ja, vannacht werd het uitgezonden. Ik sliep, net als jij wellicht. Maar als je het alsnog wilt zien dan tref je hieronder de link aan.  

En nu is het liedje een blijvertje. Een week geleden hielden we onze winterretraite, en daar zongen we het met z’n allen steeds als afsluiting van de avond. Heerlijk, om een dag waarin veel gebeurd is in een liedje zachtjes van je af te laten glijden. Vrede te sluiten met de dag die voorbij is, wat zich ook in jou of je omgeving heeft afgespeeld. Dit was het voor vandaag. Nu hoeven we even niets meer.

Intussen ben ik enorm gaan houden van die retraites. Het is iedere keer weer anders, er ontstaat een stroom, van gezang, van stilte, van verbinding. Die stroom neemt mij mee, neemt ons mee. En hoe minder we doen, des te meer gebeurt er. Ons hart opent zich. Leven stroomt door ons heen. We geven ons over, we sluiten vrede. Niet zonder slag of stoot, natuurlijk niet. Maar de zachtheid van het zingen doet ons verzet smelten, de stilte vormt een bedding en dan kan ons gezang onvermoede volheid in zich dragen. Er waren dit keer meer deelnemers dan ooit , en de vreugde was navenant.

In juli gaan we weer, en ik denk dat het slaapliedje met ons meegaat. 
Je bent van harte welkom.

Jan Kortie

PS
Als je toch al zeker weet dat je mee wil gaan met de zomerretraite boek dan voor 1 april, want tot die datum krijg je € 100,- vroegboekkorting.


De Nachtzoen van Jan Kortie

Een gesprek over stembevrijding, over zingen als volstrekt natuurlijk verschijnsel, en over hoe muziek als een stroom door ons heen gaat.
En een slaapliedje.
Op 6 maart uitgezonden op NPO2. 
Hier te bekijken.
 
'Het Lied van de Stilte’: Zang en Stilteretraites in Limburg
 
Stilte en zingen. Lang zingen. Uitvoerig stil zijn. Huilen en lachen. Uitbundigheid en ingetogenheid. Alleen zijn en samen zijn. Lichtheid en diepgang. Volheid en leegte. Oude patronen die doorbroken worden. Nieuwe paden die zich tonen.
De opening vinden naar binnen, naar boven en naar buiten.
Een regen van genade die voelbaar wordt.

En al die woorden schieten tekort. Hoe kun je in woorden beschrijven wat nou juist in essentie een woordloze ervaring is?

Kom het maar meemaken. Van 2 t/m 7 juli houden we onze zomerretraite. In de overvloed van de zomer vieren we ons bestaan, en alles wat het ons brengt. Tot 1 april krijg je een vroegboekkorting van € 100, gebruik daarvoor de volgende code bij je reservering: ZOMER17k100. Klik hier om te reserveren.

Op onze site vind je een uitvoerige beschrijving. Of vraag de folder aan via info@jankortie.nl.
 
Agenda deze week
 
Jan Kortie maakt deze week een kleine tournee: in Huissen en Assen leidt hij een kennismakingsmiddag rond stembevrijding en een mantra-avond Het Lied van de Ziel.
En op zaterdag ben je welkom bij Marjo Brenters in Breda voor een eendaagse workshop stembevrijding om daar je eigen stappen te zetten op weg naar meer vrijheid.

Datum  Activiteit  Reserveer via
Donderdag 9 maart  Jan Kortie in Huissen   Het Dominicanenklooster
Vrijdag 10 maart Jan Kortie in Assen  online reserveren
Zaterdag 11 maart Workshop Naar Binnen en Naar Buiten - Breda  online reserveren

 
 
Pace, Pax, Paz, Paix, Peace
Vrede, dus, Frieden, Mir
Shanti, Shantihi
Salaam en Shalom

Vrede is fijn en ook
Nachtrustbevorderend
Sluit maar je ogen, en glimlach
En droom